Mala Selma
|
mi takodjer nemamo problema sta da dorckujemo tj.jedemo tokom dana.Imamo 5-6 obroka, kolicinski kako kad, nekada malo vise , nekada malo manje....i jedemo skoro sve...otprilike ovako izgleda nas dnevni jelovnik: dorucak : mileram ili mladi sir ili sirni namaz ili zdenka sa crnim hljebom (rijetko bijelim), pura ili griz sa vocem (obicno jakubaka i banana) ili jaje (kao cimbur) uz to mlijeko ili jogurtili zitarice sa mlijekom i vocem uzina : najcesce voce (banana-kruska-jabuka-malina-kupina-dinja-jagoda-tresnje-breskve-kajsije-nektarine-grejfut-isitnim mu na tanjiric bar vocki i on kricka i naravno pojede sve u igri) ili keks od cijelih zitarica, rijetko keks plazma ili lino rucak : od mesa jedemo sve, znaci piletina, puretina, riba (oslic filete), teletina, junetima pripremljena na pari i vrlo malo masnoce, povrce obavezno i to jedmo sve, grasak, buranija, karfiol, mrkva, kupus, tikvica, luk, brokula, prokula, celer, persun, krompir, poceli smo jesti i papriku i obavezno salata, bas voli paradajz i krastivicu. Spremim supicu obavezno sa povrcem koje imam trenutno i na mesnoj vodi (obicno od telece koljenice) i zaspem tarhanu domacu.E kad se najede supice onda malo pojede nesto konkretno i salatu. uzina: opet voce ili keksic vecera: obicno kao dorcak (samo jaje nedajem u vecernim satima) Popije 2-3x 250 ml kravljeg ili kozjeg mlijeka sa kaskicom krasexpresa i kaskicom plazme mljevene (obicno pred spavanje), također pije oko 500ml vode i soka ali samo prirodnog ili cijedim voce ili domaci sok od drenjka i oko 150 do 200ml jogurta. Sto se tice slatkisa jede domaci puding (najvise voli od cokolade) i kinder cokalu.Nikada nejede smoki, grisini i grickalice,a niti mu nudim.Nece cokolino, monte, vocne jogurte i sl. To je od prilike nas jelovnik.Nisam neki pobornik zdrave ishrane (jer se mm i ja bas zdravo nehranimo svaki dan) ali stvarno nastojim da se A zdravo hrani, bar dok jos mogu vrsiti kontrolu nad njim.Mislim da za godinu-dvije jest ce sta on zeli, a ne sto ja forsiram tj.bojkotovat ce zdrave namirnice, stoga nastojim da ga naucim da voli voce i povrce i zitarice.Naravno ne-mora da znaci ali obicno to tako bude.....