Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 6.11.2009 11:01:13
Anushka
shee ja sam svom umakala hjleb/kiflu u povrce cak i mahune je tako jeo, a uvijek hoce sa pavlakom i sirevima. I ja ponekad napravim domacu pastetu pa tako namazem, ili prstom ubacim u usta, a supa nam je glavna, to posrce sa kasike. I to je jedino sto hoce na kasiku osim slatkih kasica (griz, lino).Nece ni vocne kasice, i to bi da grize. Evo juce je i puru jeo sa mog prsta i skoro svaki zalogaj je takav, ako ga sam ne odgrize, jede sa mog prsta.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 6.11.2009 11:03:46
Anoniman
pa smeđu boju graha koja joj je nepoznata.:)) A leću narandžastu nekad u supicu pileću stavim dok se ne istopi i proso isto. Al to su sve male količine i joj...:))))
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 6.11.2009 11:09:40
mamina princeza
Ni moja ne voli grah nikako ali bas .... lecu nisam niakd ni probala da joj dam ... inace je ni mi ne jedemo p ami nije palo na pamet. kako da je pripremi , hanabanana kako je ti svojoj dajes???
Grasak kako kad , nekad uspiejm pojesti al isto nije bas ljubitelj
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 6.11.2009 11:14:25
Suzana
IZVORNA PORUKA: Ivona
IZVORNA PORUKA: hanabanana
Moja Hana ni dan danas nije ljubitelj graha, ali leću jako voli. Da probaš dati leću ( naracasta je odlicna i brzo bude kuhana ) ili grašak? Imas pp
A kako se priprema leca?Nisam je jela od rata ,a voljela bih je napraviti.
Suzana,hvala na tom strogom "falila si" .Lejla,javnem ti se na FB
Hajd' ne zezaj, nije strogo, više je jaranski!
Moji jedu leću kod moje mame, i uvijek su je rado jeli. Ja im još nisam pravila. Hanabanana, je li npr. u Mercatoru uzimaš crvenu leću, ne znam da smo nju probali? A mislim da se ona pravi na fol graha, je li tako? Moji vole grah, a sutradan, haos u pelenama.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 6.11.2009 11:20:37
hanabanana
Ja leću pravim na više načina.
Ako pravim zelenu, potopim je noć ranije. Onda je ujutro isperem, i skuham, bacim tu vodu. Onda u pretisu izdinstam komad pilećih prsa izrezan na kockice, dodam mrkvu isto tako izrezanu, dva krompira izrezana na kockice i onda luk ( crveni i bijeli ) Na to stavim leću, dodam vode koliko treba ( šolja leće, dvije šolje vode ) i skuham u pretisu. Čim prošišti u pretisu, smanjim tem. na najmanje i pustim 20 minuta na toj tem da se kuha. I to je to, bude kao gusta čorba ustvari.
Onda, može se praviti kao grah, ali ja uvijek dodam krompir jer leća ima intenzivan okus pa krompir malo ublaži. ( mozete dodati i suho meso, ali ja ne dodajem jer ne dodajem ni u grah ).
Crvenu leću nema potrebe potopiti noć ranije, bude brzo gotova. Prodinstam mrkvu i luk, dodam crvenu leći i proso, stavim u pretis, i pustim da se skuha. Max 15 minuta treba. Ako neko hoće da je malo gušća, onda u šolju hladne vode dodam jednu kašiku gustina i ubacim.
Od žute leće pravim gustu čorbu. PRvo skuham krilca, sačuvam vodu i skinem meso sa kosti. ONda skuham u pretisu žutu leću ( max 15 minuta ). Kad je skuhana, iscjedim je. U drugoj šerpi istopim kašiku maslaca, dodam meso, dodam leću, i vodu u kojoj se meso kuhalo. Pustim da prokuha, i onda štapnim mikserom izmiksam.
Kod posluživanja nekada stavim kockice kruha i pavlaku obavezno.
< Poruku je uredio hanabanana -- 6.11.2009 11:23:00 >
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 6.11.2009 11:20:53
maja78 RR
Ja ne znam ni grah napraviti, niti sam ga do sad dala djetetu, znam da mozda nije u redu ali ja ga ne volim ni vidjeti pa nekako mi se nije uklopio u dosadasnji jelovnik.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 6.11.2009 11:24:59
Suzana
Hanabanana, hvala na ovom postu, baš je koristan.
Ja vala grah volim. To je jedino jelo od ratnih koje sam mogla jesti... (ali nećemo o ratu). Leću pojedem kod mame, a ona se "fura" na zdravu hranu , pa i na mene dosta utiče. A leća i grah se ubrajaju u zdravu hranu. Majo, napravi dečku, ne moraš ti jesti.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 6.11.2009 11:26:52
Mik Mik
Ja se inače ne javljam često na ovu temu al evo sad da nesto napisem. Kad smo mi zbog zubića štrajkovali glađu jeli smo samo rižu sa tikvicom i žumanjcetom. Ja mislim da to svako dijete voli pa mozete probati. Pravim ovako:
Stavim rižu da se kuha, ja uzimam uvijek Milchreis u DM-u, kada je skoro gotova, kada ostane samo malo vode, ubacim tikvicu nasječenu na komadiće i dodam mlijeka. Kada se tikvica skuha ubacim kuhano žumanjce, koje sam posebno dobro skuhala. To je jako ukusno, lagano a mogu ga jesti djeca kojoj rastu zubići.
Što se tiče leće ja uzimam mješavinu, FANTAZIJA selekcionirana juha od mahunarki i žitarica. 500 gdođe u vrećici pakovano.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 6.11.2009 11:27:34
lilix
moj Benjo grah jede na jedvite jade, samo što ne povrati, ali leću bi mogao jest dan-noć, a koliko sam čitala dobra je i za bebe i trudnice pa ja nama sada po 2 puta semično bar napravim čorbicu od leće, možete kombinovati kako hoćete, ja je noć prije pokiselim u mlaku vodu da mi se brže skuha, iskuham jedan pileći batačić urežem mrkve i malo krompira, dodam leću, i ostalog zeleniša i začina po volji, nekad dodam paradjzsos, nekad ne... isto tako kuham na teletini, bude pravo ukusno ja koristim crvenu (narandžastu) leću, nisam još pravila onu zelenu
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 6.11.2009 11:39:34
mamina princeza
Hvala hanabanana puno probacemo lecu aBd vec slijedece sedmice. Ja sam prava neznalica o ovim stvarima pa nisam ni znala da ima toliko vrsta lece... mozda i mi budemo jeli i zavolimo ... ma meni vazno da dzelila jede zdravo a ja ovamo druga prica....zato se cudim sto sam svakomalo prehladjena i slicno a najradije bi jela samo kiflu i cokoladu :)
Jos jedno pitanjce : jel slucajno neko zna imal u DM leca? Da skoknem po nju :)
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 6.11.2009 11:42:25
hanabanana
Ja obično kupim u Mercatoru, jer tamo kupujem i Fantaziju. ( Mik Mak je pomenula ) Mada mislim da sam vidjela u DM crvenu leću. Nju treba potapati dan ranije.
Žute leće kod nas nažalost nema, ja donjela iz Turske. A možda ima u Bademu?!
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 6.11.2009 11:55:07
haidy
moracu i ja napraviti tu lecu, mada je ja nikad nisam ni probala, nemam pojma kakvog je ukusa i mi smo upravo prosli fazu upale grla i zubica i obijanja hrane. sad je konacno pocela da jede, ali znajuci nju nece je to dugo drzati. juce smo jeli: pura sa pavlakom i jogurt pileca supa i kompot krompirusa i cjedjena narandza vona kasica sa bananom, jabukom, kruskom i kiwijom sa medom i mlijekom pored toga tri puta je pila mlijeko
danas: pileca supa i caj grasak voce Hipp mlijecna kasica pored toga mlijeko i neke grickalice
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 6.11.2009 12:05:00
new mama
Evo i mene da se javim malo na ovu temu,prvo da kazem da sam ja pravilu ovu lecu od Fantazije i super je,Ajna je voli,uvijek sve pojede juce klopala dorucak:pavlaka i hljeb uzina:banana rucak:supica od koljenice,pita sirnica,malo krompirica uzina:vocni jogurt danonino vecera:lino nista specijalno nije pojela sok,caj,voda,mlijeko a danas dorucak:zitarice sa vocem uzina:banana,mlijeko,stapici,monte rucak:grah vecera: vjerovatno pavlakica i malo hljeba i mozda u vrticu nesto gricne
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 6.11.2009 12:22:08
mišur
IZVORNA PORUKA: Ivona
Hocu da izbacimo cucu totalno,ali mlijeko nece nikako drugacije.Problem je u tome sto spavanje povezuje s mlijekom.Zaspe tako sto pije mlijeko iz flasice.greska velika-znam!Ne znam kako to sada ispraviti.Help Cini mi se da je Misur vec pisala o tome...,pa ne znam jesu li oni uspjeli to rijesiti? Na to se nadovezuje i problem pranja zubica.Operemo ih pred spavanje,ali onda pije mlijeko i nismo nista dobili
Jesmo, uspjeli smo riješiti ovaj "problemčić"... Isti problem je bio sa Lukom, jer bi se, od kako je prestao dojiti, uspavljivao uz flašicu mlijeka... Odnedavno sam počela razmišljati kako da se riješimo ove navike, a posebno zbog pranja zubića, koje operemo i onda pijemo mlijeko i dođemo na to da ih nismo ni oprali
Ja sam njemu davala flašicu prije kupanja i pranja zubića...Legli bismo na bračni krevet, mazili se i pili mlijeko, a onda se kupali...I iz prve je upalilo! Kad bi ga stavila u krevetac, dala bih mu plišanog medu kao da spava sa njim i on bi ga malo prevtao i u tom i zaspao...Ili drugu dudu, pa je nju prevrtao!
Sad je već izbacio tu flašicu pred spavanje, neće je nikako, pa sad pijemo Dukat ili Moju kravicu na slamčicu uz večeru....
Mi smo sad u drugim odvikavanjima, od famozne dude , koju inače samo po noći koristi, ali čini mi se da je to gore nego da je preko dana cucla, da će biti teže za odviknuti se...
Mi smo se sad prebacili na onu drugu "napredniju" grupicu...Moramo poštovati pravila , ali i dalje ću pratiti šta se ovdje dešava...
Vidim da ste juče bile baš vrijedne, pravo se raspisale
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 6.11.2009 14:27:50
mamina princeza
kupila sam lecu - al na njoj ne pise koja ej... meni se cini da je zelena:) joj mene i moje lece....izvinite sto sam dosadna.
kupila sam je ovdje u samoposluzi "heljic" kod latinske cuprije gdje sam kupila i tu Fantaziju koju spominjete. Predpostavljam da je to ista kao i u merkatoru. Na njoj ima uputstvo i pise da treba biti u vodi 8-12 sati pa cu i ja tako :)
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 6.11.2009 14:31:35
hanabanana
ako je crvene boje, nema potrebe. ONi te naljepnice iste stavljaju na skoro sve proizvode. Za crvenu leću je dovoljno da je opereš i staviš da se skuha, tu vodu baci, i onda u drugu staviš i kuhaš 15 minuta. ( u pretisu )