Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 28.10.2009 14:51:51
mišur
Evo da prijavim šta smo ručkali, da me Suzana ne kritikuje da sam pobjegla
Juče ručkao palentu sa mliječnim proizvodima, bananu sa kašikom meda, pileći paprikaš za ručak... Za užinu je pojeo malo grožđa i ja sam naravno bila presretna....
Jutros sam bila vrijedna i napravila mu palačinke, i nadala se da će bar htjeti probati.. Ništa, prvi zalogaj je odmah ispljunuo, pa je jeo mladi sir i kiflu sa kozjim mlijekom Užina je bila banana i malo Dukatino voćnog jogurta, a sad kad mali gospodin ustane, čeka ga musaka... Za večeru planiram domaći džem sa hljebom i mlijekom, to voli...
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 28.10.2009 21:59:10
mamma mumi
Drage moje dugo me nije bilo, kako sam pocela raditi nestizem nista. naletim ja na forum, procitam postove, prepisem koji vas recept i ideju za jelo . Vidim da se broj povecava neka bravo, a i repertoar ishrane. I ja sam Tariku davala kozije mlijeko, ali ne na slamcicu nekako me strah a i mislim da ne bi znao, nego ga presula u flasicu, nije bas nesto bio odusevljen, ali je popio. Kod nas nesto novo bas nema, sve se vrti u krug, vise mislim sta cu njemu za dorucak i rucak, nego meni i mm, ali kao i sve mame. Nas jucerasnji meni: pura sa pavlakom-smazao sve uzina: plazma mjeveni keks i jabuka, i banan sa cimetom rucak: tikvica, teleca supica, mrkva i krompir uzina:puding od soje sa cokoladom Vecera:nestle zitarice sa medom potom 200 ml soja mlijeka i spavanac
danas: Dirucak:jaje sa pavlakom Uzina:hipp 3 200 ml i spavanac Rucak. riza i kukuruz nestle uzina: opet soja pudin od cokolade Vecera. flasica AD i rano je zaspao
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 28.10.2009 22:28:57
žana o8
Doručak. jaje sa pavlakom Ručak: pileća supica domaća sa povrćem i knedlama od griza Krala od mame malo eurocreama, smoki, sokić od jabuke, jabuka, jogurt i poli salama. Sve je to danas udrobila u sebe. Bojim se da joj ne bude muka. I još mlijeko i kukuruz i riža Nestle.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 29.10.2009 0:19:53
Suzana
IZVORNA PORUKA: žana o8
Doručak. jaje sa pavlakom Ručak: pileća supica domaća sa povrćem i knedlama od griza Krala od mame malo eurocreama, smoki, sokić od jabuke, jabuka, jogurt i poli salama. Sve je to danas udrobila u sebe. Bojim se da joj ne bude muka. I još mlijeko i kukuruz i riža Nestle.
Draga, je li tvoja mala svaki dan jede Poli salamu? Nemoj se ljutiti sto ovo pitam.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 29.10.2009 9:13:38
Anushka
mi smo juce slabije jeli:( medolino kifla i caj od mente sa kasicicom meda gusta juneca supica peceni krompir malo homemade pudinga sa keksom dojenje, voda, aptamil
danas smo doruckovali malo pudinga sa keksom od sinoc za uzinu cemo bananu onda ce biti supica od juce i puretina i riza vecera razljevak sa krompirom i mlijekom a u medjuvremenu cajni kolutic i caj sa kasicicom meda i standardno dojenje, voda, aptamil
PS u novom broju mame i bebe sam se bas razocarala - recepti sa virslama, salamom i sl sto se mene tice, mi cemo te preradjevine izbjegavati do daljnjeg.
< Poruku je uredio Anushka -- 29.10.2009 9:15:04 >
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 29.10.2009 9:29:58
Anushka
bebano, imam ih vise:) samo sa jajima ne smijem jer mi je alen kad ga je ljetos jeo i umazao se izbacio alergiju pa jaja moramo odgoditi do proljeca
evo ih: -u litar mlijeka otopiti pola maslaca (dok provrije), -5-6 kasika secera (po zelji) 1 vanilin secer, 3 kasike kukuruznog skroba i 2 kasike griza (a mozes i 5 kasika skroba), malo izrendane korice limuna i 3 zumanca umutiti u malo mlijeka (od ove litre izdvojis malo u solju ili zdjelu) i umijesas u mlijeko koje je zakipilo dok se ne zgusne -mikserom umutis bjelanca i dodas u vrucu kremu i promijesas kasikom lagano vruce uspes u zdjelice u koje mozes staviti petit keks i sl kad se ohladi lici na krempitu:)
a ja pravim slicno, samo bez jaja:(( pa nije tako ukusno u pola litre mlijeka stavim oko 1/3 maslaca kad provrije dodam kakaa malo secera, vanilin secer i 3 kasike kukuruznog skroba (a mogu i ove razne beby pahuljice od zitarica) i mijesam dok se ne zgusne kao obicni puding, nekad ubacim mljevenih ljesnjaka ili suhog voca
ima i opcija da napravis kompot - ja sam izrendala jabuke i iskuhala ih dobro sa malo secera i cimeta i isto ovim skrobom "ugustila" tako da je ispalo nesto slicno zeleu sa vocem, a ako izmiksas skuhano voce onda mozes dobiti pravi vocni puding samo ovo bez mlijeka zbog kiselina iz voca.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 29.10.2009 10:05:53
bebano
IZVORNA PORUKA: Anushka
bebano, imam ih vise:) samo sa jajima ne smijem jer mi je alen kad ga je ljetos jeo i umazao se izbacio alergiju pa jaja moramo odgoditi do proljeca
evo ih: -u litar mlijeka otopiti pola maslaca (dok provrije), -5-6 kasika secera (po zelji) 1 vanilin secer, 3 kasike kukuruznog skroba i 2 kasike griza (a mozes i 5 kasika skroba), malo izrendane korice limuna i 3 zumanca umutiti u malo mlijeka (od ove litre izdvojis malo u solju ili zdjelu) i umijesas u mlijeko koje je zakipilo dok se ne zgusne -mikserom umutis bjelanca i dodas u vrucu kremu i promijesas kasikom lagano vruce uspes u zdjelice u koje mozes staviti petit keks i sl kad se ohladi lici na krempitu:)
a ja pravim slicno, samo bez jaja:(( pa nije tako ukusno u pola litre mlijeka stavim oko 1/3 maslaca kad provrije dodam kakaa malo secera, vanilin secer i 3 kasike kukuruznog skroba (a mogu i ove razne beby pahuljice od zitarica) i mijesam dok se ne zgusne kao obicni puding, nekad ubacim mljevenih ljesnjaka ili suhog voca
ima i opcija da napravis kompot - ja sam izrendala jabuke i iskuhala ih dobro sa malo secera i cimeta i isto ovim skrobom "ugustila" tako da je ispalo nesto slicno zeleu sa vocem, a ako izmiksas skuhano voce onda mozes dobiti pravi vocni puding samo ovo bez mlijeka zbog kiselina iz voca.
Anushka hvala na ovim receptima , mmmm mljac mljac super su. Odmah cu za vikend napraviti da probamo. Ma super zvuci. I odlicno je sto se moze svasta dodavati, ali mi se najvise svidja ovaj sa keksom sto lici na krempitu, jer krempite obozavaaaaaaaam . Cmok tebi i tvom Alenku
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 29.10.2009 10:11:19
emma.L
Danas nam je doručak Nestle pahuljice i pola banane. Ručak je čorbica od mljevene junetine, pelata, luka i riže, sa udrobljenim kruhom. Užina je kruška ili mandarina. A večera će biti opet u zavisnosti od toga što bude pojela tijekom dana. Sinoć je pojela baš puno pure sa pola abc sira i pola čvrstog jogurta.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 29.10.2009 15:19:32
Skvo RR
Danas Dorucak- frutolino Uzina-banana, jabuka Rucak- pravila sam grasak sa mesom i krompirom nama, razlika je sto Umin rucak nije toliko zacinjen (malo blaza varijanta) Uzina II - vocni jogurt Vecera- kuhani krompir sa mladim sirom i vrhnjem Spavanac 210 ml Aptamila
Neko gore spomenu salamu, ja nisam probavala da dajem "salamaste proizvode". Mislim da uskoro i necu.
U zadnjih desetak dana je polako prebacujem na hranu koju mi jedemo (tu mislim na rucak), od zacina koristim sve isto malo vegete, persun, luk, mrkvica, lovor, bosiljak, sa tim da je kod nje uvijek malo blaza varijanta od nase! Za sada kuc kuc bas lijepo podnosi.
Kissaca za sve vrijedne mame i slatke bebabche!
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 29.10.2009 15:25:09
Suzana
inace ovih dana najvise voli mandarine luda je z anjim asto mi je jako drago jer voce inace puno ne voli. mozda bi ivolila kad bi joj dala da jede sama onako vece komade al mene nesto strah da joj npr dam jabuku da otkida komade da joj ne zastane u grlu ... joj mene toga uvijek strah ja joj rendam ona malo jede. inace jede samo bananae fino , cjedimo narandzu a sve ostalo od voca onako.
Evo ti Suzane pošto me prozivaš na drugoj temi. Neću ti pričati kako Mak, pošto on neće voće u komadima (hoće keks, kiflu, bananu), ali evo ti primjer za Edija - sve jede u komadima, dam mu cijelu jabuku, ogulim samo koru, ali mu bukvalno dam okruglu jabuku, ne sječem je jer on tako voli. Jeo je kukuruz, jede nar, jede mandarine, jede grožđa (čak i one krupne bobe kada se potrefi takvo grožđe), jeo je breskve cijele sam itd, itd. Slobodno daj Dželili i vidi kako će reagovati. Opusti se, ako te je baš toliko strah prati je dok jede jabuku ili nešto sl. Javi kako je prošlo!
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 29.10.2009 15:33:29
mamina princeza
Ok hvala .... pokusat cu ... ustvari vec je jela par puta jabuku teta jo jdavala onako da grize sama i super je jel aal ja joj otela. nesto me bilo strah jel cesto ne sazvace dobro. i mandarine joj znaju zapet u grlu....
moram samo da mm ne vidi jel on ima fobiju od toga da ce se zagrcnut, kao sto rekoh okretao jje naopacke - ono za noge kad bi se malo zakasljala. :)))))
dzelila je isto jela kukuruz i jedan covjek nas napolju sreo i kaze iste nosrmalni djete semoze udavit. s obzirom da je inace doktor malo sam se prepala al vidim djete fino jede i snalazi se.
probacemo opet jabuku. ako tako vise voli i ona bolje da jede tako.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 29.10.2009 15:39:53
Suzana
Ma sti-pu Dr, nisu ni oni najpametniji na svijetu. Ma šalim se draga, daji joj pomalo, kao što si i sama rekla, na taj način uče da žvaću samostalno... Mene recimo nervira kada hoće sami da jedu, pa zijane prave sa hranom, a moram i moraću i to pustiti, jer nekada moraju sami naučiti jesti bez da umeljaju sve okolo, zar ne?
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 29.10.2009 15:42:54
Romali
Hi mamama i bebama , i ja Omaru dajem da sam jede jabuke i ostalo voće.Nekad uzme cijelu jabuku u ruke,a nekad mu stavim zalogaje na tanjirić pa ćopa sam . Dosad nije bilo većih problema hB, nekad se kao malo zakašlje, ali uvijek smo tu pored njega. Jutros sam mu provila Milupa 7 vrsta žitarica, jako je ukusno, a probava Ručkio je mOhune ( evo za teme 'Ozbacivanje iz takta' , tako kažemo mi Hercegovanci ) s teletinom. Kaže mama da je smazao, ne pojeo, pun tanjir. Kad ustane jest će voće, opet moram reći da sam presretna što voli jesti voće . Za večeru
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 29.10.2009 15:48:39
Suzana
IZVORNA PORUKA: Romali
Ručkio je mOhune ( evo za teme 'Ozbacivanje iz takta' , tako kažemo mi Hercegovanci ) s teletinom. UgOnjasmo se stara! Kaže mama da je smazao, ne pojeo, pun tanjir. Kad ustane jest će voće, opet moram reći da sam presretna što voli jesti voće . - Bravo Omi! Za večeru - proju? Mišur nam dala recept, ja nanijetila da pravim za weekend!
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 29.10.2009 15:52:59
Romali
IZVORNA PORUKA: emma.L
A za večeru kuhani krompir i sir ili kajmak. skvo, super ideja!
Mogu probati za večeru, ali ako je imalo na tatu, neće pojesti ni 2 zalogaja. Vidjet ćemo, ja bih baš voljela da mi dijete voli jesti ove 'narodne 'nafaize Ja ih pravo volim, izljevak
Suzi, šalji malo proje Fedexom, meni mrsko praviti
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 29.10.2009 15:59:35
Skvo RR
Hehehhe, probajte, ukusno je mucho.... I mama se ogrebe ....Nego ja znam kada skuham krompir, staviti par kapi maslinovog, posoliti i bas, ama bas bude ukusno...jos sa mladim sirkom i vrhnjem...
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 29.10.2009 16:00:01
Suzana
IZVORNA PORUKA: Romali
Suzi, šalji malo proje Fedexom, meni mrsko praviti - Kad dojdeš napraviću ti, povedi i dijeta na koncert. I ja sam luda za uljevacima , posebno tikvenjakom, a moji dečki rado jedu!
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 29.10.2009 16:00:53
Skvo RR
IZVORNA PORUKA: skvo
Hehehhe, probajte, ukusno je mucho.... I mama se ogrebe ....Nego ja znam kada skuham krompir, staviti par kapi maslinovog, posoliti i bas, ama bas bude ukusno...jos sa mladim sirkom i vrhnjem...
Citam post i smijem se....e zene, kao da sam trenutno gladna !!!
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 30.10.2009 12:08:26
mišur
Ovaj moj gospodin slabo jede voće u komadu... Samo kruška, banana i odnedavno grožđe...Jupiiiiii!!!! Mandarine nikako, nar takođe, na jabuku odmah pravi gadljivu facu Sav mi je neki pekmeza
Prekjuče mi nije htio ni ručati ni večerati ni popiti mlijeko pred spavanje...Baš me zabrinuo! Sva sreća za doručak je smazao griz sa jajetom prema receptu Suzi, kasnije teletinu u saftu sa pire krompirom, a za večeru domaći džem zalijevao mlijekom... Danas je doručkovao cicvaru, za ručak grašak sa teletinom, a za večeru ćemo vidjeti...
Ima par dana kako nam je svaki obrok postao prava gnjavaža...Jedemo u prosjeku između 45- 60 min... Stavi zalogaj u usta i samo ga tako drži, po 10 min...nikako ga natjerati da žvaće... I nije u pitanju samo hrana koju treba žvakati, već i nešto ispasirano što samo treba progutati... Ne vjerujem da je do zubića, jer su mi svi izašli, a i ne pokazuje bilo kakve znakove nervoze... Imam prijateljicu čiji je maleni istog uzrasta kao Luka i kaže da oni završe obrok za 10 min... A ovaj moj gnjavator Mene ovo izluđuje, dođe mi da ga udavim kad ovako jede...
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 30.10.2009 13:06:37
mamina princeza
Draga misur mi nekad zavrsimo obrok z amanj eod 10 minuta a nekad traje i po pola sata jednostavno je tako.
Sinoc smo imali malu "scenu " , taman sam se pripremila da joj dam da proba jabuku opet sama jesti a ona se zagrcnula s mandarinom . i nikako da prodje. strava ziva:) naravno mm poludio lupka je hoce nesto da mu bude. nije bilo okretanja naopacke hB :) al treba da uci. inace ona lijepo zvace al nekad ko da joj mje mrsko pa krene progutat i tada se to desi.
i mi nekad jedemo krompir za veceru ili negdje izmedju :) nedavno smo jeli peceni - "pole" u rerni. to joj se jos vise svidjelo . to mi je inace jedan od nacina da jede sir i kajmak jer inace slabo to voli. ona voli to da melja po rukama da jede prstima i zijan pravi. nekad je pustim ako mi treba vremena za nesto da se zabavi al onda sve moram generalno spremat i cistit. morace nekad i to ucit da sami jedu mada se meni cini da ce za to trebati puno vremena i mog strpljenja.
i evo konkretno danasnji meni : dorucak jaje sa pavlakom i kifla flasica mandarina rucak : tikvica sa rizom i mesom pileca supica nekad kasnije s nama uzina: opet neko voce i keksici mozda se ugrabi i smoki vecera : ???? mozda bas krompir sa sirom a mozda samo neke zitarice
pokusat cu i ja tu vasu proju mozda u nedelju - ako nista pojest cu je ja:)
inace nam je dorucak vecinom jaje ( od 7 dna sigurno pet jede jaje) ranije ga nije voljela a sad joj je ok. neko kaze nije dobro svaki dan pa eto i mi odmorimo nekad:)
cak je juce imala izvalu vezano za jaje. mi recitujemo ono svako jutro jedno - .... onda ona kaze jaje organizmu snagu - ....daje....
a juce kaze ja: svako jutro jedno : ona : jaje jede
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 30.10.2009 17:24:06
bebano
Mi smo danas papali ovako: prvo kada se probudio malo je gucnuo svjeze iscjedjenog soka od jabuke i mrkve. Napravio je facu kao da mu ne znam sta dajem, mozda mu je bilo rano . Dorucak jaje kuhano na mekano, pa udrobljeno malo ruha, zalio jogurtom koji i dalje obozava. Rucak ribica sa brokulom, kaze sveki spucao sve tako slatko. Izmedju jeo sipak/nar koji stoji na stolu i on kako naidje tako zagrabi i papa. Jos je jeo jabuku i malo wellnes keksa. E sada ce sa mamom malo rucati, jer se uvijek ušlepa kada ja rucam . A posto ce to biti oko pola 7 ne vjerujem da ce vecarati. Da, mozda cu mu dati malo sutlije, sinoc je bas slatko jeo. Eto to je to. I naravno pio je vodice, a mlijeko ce pred spavanje.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 30.10.2009 18:05:03
Anushka
Mi smo danas: keksolino sok od kruske i kiflica (ja pravila) juneca supa pa opet malo supe hehe i malo pire krompira sa maslacem, puretine i paradajz sos, luk jos malo soka od kruske zaspao uz dojenje, nocas jos aptamil i dojenje bez granica
moj alen je sa 5,5 mjeseci grizao bananu nije imao ni jednog zubica tj nicali su pa je tako cesao desni, imamo i slike:) nar sam mu cijedila direktno u usta , a od ostalog voca grize kruske, grozdje, sljive.. ne pasiram mu odavno voce osim jabuke koju kuham u kompotu ili ispecem u rerni.. krompir smo isto jeli pecen kao i kuhan ali ga je prestao jesti sa 7 mjeseci i odbija ga kako god da ga napravim. Danas sam se bas iznenadila sto je pojeo malo pirea - 3-4 kasike