Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 28.7.2009 21:42:30
mišur
Evo i nas opet.... cicvara jabuka, kruška i banana i sokić čorbica od teletine sa rižom, tikvicom, karfiolom i mrkvom malo štapića, plazme i hljeba Keksolino sa bananom
Jedina novost u našoj današnjoj prehrani je da je kod moje mame probao sjemenke buče i svidjele mu se.. Mi smo grickali, i nismo ga ni nudili, nego je sam došao i navalio... Znam da je Amrino pisala da njen Hamza tamani sjemenke...
I primjetila sam da jako voli Musli Vitalis sa grožđicama, koji inače ja jedem stalno i jela sam cijelu trudnoću i period dojenja...Valjda mu je poznat ukus... Ne dajem mu za njegov obrok, nego kad ja jedem...Odmah mi priđe i on traži, i vraća se po još...
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 29.7.2009 10:42:10
haidy
IZVORNA PORUKA: Suzana
haidy, kako malenoj pripremaš makarone, je l' ih doooobro, dobro rakuhaš? "Što činiš" s njima? Ja sam mojim momcima pravila par puta makarone, i kao raskuham, al' ne možeš ih baš baš raskuhati... Ovo mi je problem jer mi je Makiću mrsko žvakati pa samo guta hranu..
I ja ih dobro skuham, ali ne bas nesto previse. ni moja ne voli zvakati, a i nema sa cime (jedva dva zubica), ali makarone lako jede. ja joj ih dajem rukom. prelijem ih sa istopljenim maslacem i pavlakom.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 29.7.2009 11:03:43
bebano
I ja svom malom pisonji makarone dajem rukom . Inace sam primjetila da sve sladje jede kada mu dajem rukom nego kasikom, grozno, ali sta mogu. Tako ga i hranim samo da slatko pojede. E jedino supicu ne mozemo tako. Ja ne znam ni sta bih na ovoj temi danas pisala, jer je Lukica juce bio sa bakom i dedom cjeli dan na Nisicima na izletu i papao je svasta sto mu se naslo na putu , medjutim rekli su mi da je super jeo, sto mi je bas drago. Danas je isto otisao na izlet pa ce papati na zraku, nadam se fino. E da, juce je jeo kupine prvi put i malo se mrstio hehe kao i na sve sto prvi put proba.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 29.7.2009 11:34:35
Suzana
Bok curke!
Dečki jutros doručkovali "poparu" sa jajima i mliječnim proizvodima, užina će naravno biti voćni obrok, i ovaj put voće sa integralnom rižom + 5 vrsta žitarica iz DM-a. Za ručak će biti standardno, teleća supica sa povrćem a onda sa nama kljukuše i jogurta . Večeru skontamo u večernjim satima hehe. Posljednja dva dana sam im davala isto ovu integralnu rižu sa 5 vrsta žitarica blendiranu sa mlijekom tj. napravim Nesquick i onda dodam Dukatino lješnjak/čokolada - mješavina zdravljaka i "džanka" haha.. Ali su lijepo ručkili pa ih nagradim hehe.
E da, i mene zanimaju žitarice. Odavno ih Amrino daje svom dečku. Mišur, what's buča i kako izgledaju te sjemenke? Definitivno ću i ja početi sa ovim, samo se nadam da će htjeti grickati. Edi hoće, on je poguzijica, a mali zeza... Mada mi tete rekoše da je i Mak juče jeo grožđe, što je za pohvalu.
Imam savjet za mame čija djeca također imaju periode kada im moraš davati razne điđe da se igraju ne bi li otvorili usta. Ja Makiću pričala neku ludu priču sa riječima koje znam da razumije, pomno me slušao i otvarao usta, a ja brzinski uvaljivala kašiku po kašiku.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 29.7.2009 12:00:49
bebano
" Mišur, what's buča i kako izgledaju te sjemenke? "
Suzi ja koliko znam buča je tikva. If I'm not wrong.
Bravo za decke specijalno za Makica koji je poceo fino papati tj zvakati. Ja Luki slabo dajem sjemenke, nemam pojma kako bi to jeo, a moracu jer su bas zdrave. Mene nesto sve strah da se ne udavi tj da mu ne ode na stranu , sta ja znam mozda sam previse plasljiva.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 29.7.2009 14:38:16
Romali
Hello Moje dijete danas nije bilo raspoloženo za doručak( crna kifla i pavlaka) pa sam mu dala trapist sir; e to je već moglo proći. Onda smo ga vodili na šišanje i ja sam se na kraju rastužila- pa ja više nemam bebu nego malenog dječaka . Tek sad je isti svoj tata, tako liče da im se nepoznati ljudi na ulici smiju kad ga tajo vozi u kolicima .
Za ručak donijela nena svoj ručak ( mohune- naš izraz ),a ja pravila neki recept s RR ( pita s piletinom ) pa je ručkio malo od oboje.
Dvije užine su ponovo domaća lubenica, moramo je potamaniti dok ne odemo na more . I naravno, Dukatino, opet voćna varijanta. za večeru ću mu nešto spremiti što će mu druga nensi ati u šetnji. Sad ispade da mog stalno nene vodaju,ali to je samo danas, jer se spremamo za more. Šta god ja ispeglam, moje dijete dođe i 'posloži' .
Eto, cure moje, čujemo se u sljedeći čet., vjerovatnije petak. Nadam se da ću doći i moći se prodavati da sam iz Afrike .
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 29.7.2009 16:14:56
Suzana
Mila naša Romali,
Želimo ti ugodan odmor, lijepo nam se provedite, naspavajte, okupajte. Omarko posebno! Mnogo ćeš nam nedostajati. Tvoja drugarica razrednica i drugarice iz klupe.
Još malo off topica - upravo zbog toga ću koliko god budem mogla odugovlačiti sa šišanjem mojih mečkih dečkih, jer je zaista tako, beba dječak čim se ošiša nije više beba nego samo dječak. A Ediju mi šiškice idošle do očiju.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 29.7.2009 16:31:42
bebano
IZVORNA PORUKA: Romali
Onda smo ga vodili na šišanje i ja sam se na kraju rastužila- pa ja više nemam bebu nego malenog dječaka .
Joj znam i ja isto ovako razmisljam. Dobro kod mog Lukice se bas i nema sta šišati ali je tacno tako. Mada stvarno cim napune godinu stvarno vise nisu bebe nego vec mala djecica .
Hej Romali draga zelim ti ugodan odmor, da nam dodjes ko garo garavi i da se bebac iskupa i nauziva. Javi se sa izvjestajem ha dodjes .
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 29.7.2009 18:06:50
haidy
Romali, lijep provod, joj ja bih opet mi smo doruckovali jaje sa svim i svacim i jogurt uzina: grozdje, smoki, cokoladica rucak: cuspajiz od spinata i kompot od grozdja i borovnica uzina: banana, borovnica i mlijeko vecera: monte i keks jer cemo biti u setnji
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 30.7.2009 8:08:22
mišur
Suzana, i ja mislim da je buča bundeva, ali eto na kesici piše buča pa sam i ja tako napisala Ima raznih vrsta u Mercatoru, ali ja nikad nisam uzimala, jer sam se, kao i Bebano, plašila da mu ne ode na stranu... Ali eto kod mojih je probao i svidjelo mu se... Moj Luka je sad ručkao griz sa jajeto, Suzanin recept, i to mu je omiljeni doručak... Pošto se jutros nije probudio da popije mlijeko, dala sam mu poslije doručka malo pakovanje Dukatovog mlijeka na slamčicu i oduševio se...Pola je popio u cugu! To mu je prvi put da pije na slamčicu! Za užinu ćemo neki miks voćkica, za ručak pileću supicu i onda batak i pire krompir... Večera se kod nas nikad ne zna...
Romali, draga, vjerovatno si već na putu pa ti želim da se odmoriš, nauživaš i iskupaš... I ja ću uskoro i jedva čekam... E sad malo off topic... Ja još nisam šišala Luku, samo smo mu jednom malo skratili šiškice...Nekako mi je žao, jer će mi onda biti pravi dječak, a ovako je još beba sa svojom kovrdžavom bebećom frizuricom
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 30.7.2009 8:47:12
mamina princeza
evo da bar nesto napisem. juce je moja cura pojel amalo vise nego drugih dana. ujutro je pojela 3-4 kasikice jajeta sa pola kifle,
rucak je trebao biti tikvica sa rizom i mesom al nije htjela nista pojesti . teta koja je cuva nasla je u kuci hipp kasicu i to onu za 4 mjeseca i pokusala joj dati i za divno cudo pojela je sve!!!!! sa dmi bas nije nikako jasna. inace voli da zvace a sad ispade da joj to ne godi .
poslije popodnevnog spavanja kontam hajd ako vec voli hipp da joj dam jos nesto - pa pokusam sa kasicom borovnica u jabuci. pojela je pola al tako sto sam je zapricavala i dok je pricala i otvaral au sta stavljala sam kasikice. sta cu moram nekako. malo sam se prepala kasnije da nisam pretjerala jer je malo bljucnula - povratila a to ne radi vec mjesecima. al nije puno i nije se ponavljalo.
predvece smo bili u pionirskom i jele su sve patke vise nego ona - zeljanik. poslije je dobila komad kolaca sa borovnicama posebno pravljenog za nju ( sa manje secera)
tako sve u svemu pojela je svasta al ipak uz veliko nagovaranje i muku . sad bas razmisljam da nece postati ko Asja Visnjina pa jesti samo hipp kasic. ma da bar to hoce kako treba bila bi sad zadovoljna pa cemo mjenjati poslije. inace nam rastu obje gornje dvice , sad se jasno vide pa sve mislim da nije to to ....
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 30.7.2009 15:21:18
mamin sin
Evo nas opet... Doručkovao je kiflu i bananu, njegov izbor. Nije htio da okusi sirnicu domaću... I popio je mlijeko...Užina je bila nektarina i borovnice, ručkit će lubina s nama...a dalje ćemo vdjeti....Možda opet nekog voća i večerica... I naravno vode i sokića koliko želi u toku dana...
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 3.8.2009 13:42:31
haidy
dorucak: jagnjetina sa povrcem i jogurt uzina: vocni jogurt uzina2: banana sa mlijekom i keksom rucak: pileca supa sa hljebom uzina:sirnica vecera: HIPP kasica za laku noc
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 4.8.2009 7:01:27
mišur
doručak: kajgana sa mladim sirom užina:breskva i banana i sokić ručak:carsko povrće sa teletinom užina:monte večera: nije htio...Plakao je, bio nervozan, što njemu nije inače karakteristično, a posebno da preskoči večeru... Rastu mu obje donje četvorke i toliko su mu na tom mjestu desni nabubrile i otekle... Ja sam se prepala kad sam pipnula... Već danima ga muče, po noći se budi milion puta i plače i samo hoće meni i to da ga nosam... Slabo jede, nervozan je, samo bi se mazio...
Nešto sam razmišljala o količini mliječnih proizvoda koje Luka unese u toku dana... Ranije mi je slabo pio mlijeko, naišla mu neka faza...Sad ga super tamani... pred spavanje 210ml, ujutro 150ml, pa uz doručak(zavisno šta jede) mlijeko i jogurt, i opet naveče mlijeko sa nekom hapicom ili keksom.... Znam da je preporučena doza mlijeka za njihov uzrast oko 500ml... Luka sad sigurno unese dosta više... Ali koja je gornja granica, ako je uopšte ima?Koliko bi najviše trebali popiti ili na drugi način unijeti? Čini mi se da sam nekad čitala da nije dobro ni previše mlijeka, ali nisam sigurna... Kod mene u porodici se uvijek pilo mlijeka na litre, i dan danas je tako, i voljela bih da Luka ima istu naviku...
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 4.8.2009 12:44:36
Suzana
Evo i nas nakon par dana. Vikendom smo najmanje u kući pa se tada ni ne javljam.
Doručak: ovaj put meko kuhano jaje sa crnim hljebom i pavlakom (zalogajić po zalogajić) + šolja jogurta Užina: sezonsko voće Ručak: teleća supica sa raznoraznim povrćem i nekim žitaricama a onda će sa nama ručati piletine i krompira (i opet jogurt).. Večera... možda cornflakes sa borovnicama, nismo odavno.
Mišur, što se tiče mlijeka i mliječnih proizvoda, baš super da Luka tako lijepo jede. Ne vjerujem da mu je previše, tako da ne bi trebala da brineš.
Jutros sam malo listala magazin SENSIA i želim sa vama podijeliti ovaj kratak tekst o osnovnim principima mediteranske prehrane:
Svakodnevno jesti žitarice i proizvode od žita
Svakodnevno jesti jedan obrok tjestenine, krompira, riže
Barem tri puta sedmično jesti mahunarke (grah, grašak, leća...)
Jela začiniti maslinovim uljem
Obilno upotrebljavati umak od paradajza (ja bih dodala svježi, a ne konzervirani) i svjež paradajz
Svakodnevno jesti voće i povrće
Jesti plavu ribu nekoliko puta sedmično
Konzumirati mlijeko i fermentirane mliječne proizvode
Jesti do 3 jaja sedmično (ja mislim da ovo važi za nas odrasle, zbog holesterola, a da za naše malene i dalje važi ona stara "svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje")
Svaki dan popiti 2 dl crnog vina (naravno, i ovo važi za nas )
Nadam se da će i vas ovo inspirisati pozitivno i da vas nisam upeglala.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 4.8.2009 19:26:13
žana o8
Doručak: jaje sa pavlakom Užina: jedna kajsija, pola šljive i malo štapića Ručak:teleća supica ( home made) sa rezancima, mrkvom i peršunom Između: flašica 4 x
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 4.8.2009 21:46:32
mišur
Suzana, meni se najviše od svega sviđaju ova 2 dl crnog vina . Na to bi se najbrže navikla Bilo bi jako dobro pridržavati se koliko toliko ovoga što si nabrojala... Ja pokušavam da se zdravo hranim, i nastojaću i Luku naučiti, bar za sada dok je mali i dok ne bude sam tražio kojekakve gluposti...Meni je problem mm! Navikao na što masnije, što začinjenije, preskače doručak... Malo sam ga korigovala od kako smo u braku, ali još to nije to
Suzana, kako praviš svojim dječacima cornflakes? Ja sam pokušala nekoliko puta dati luki i neće... Stavljala sam i voćni jogurt i voće, ali nije htio...
RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... 5.8.2009 22:13:45
Suzana
Misur, dobra si za vino! I ja deveram sa mojim MM, masu povrca ne jede i to mi je briga zbog djece. (meni sve "briga" , postade mi uzrecica! ) Ej, a sto se tice cornflakesa, nisam im ni ja puno puta davala, a pravila sam im sa jogurtom, pa bih dodala slatko od borovnica, i pravila sam jednom sa kombinacijom jogurta i Dukatina (marelica) i stavila sam jos neko voce, 'ne mrem' se sjetiti koje. A posljednje tri veceri decki veceraju griz sa bananom i ubacim Dukatino ljesnjak/cokolada. Dobro pravo, spucaju po cijeli tanjir.
Cujemo se sutra!
zanao8, dobrodosla u nasu malu grupicu stroga mamice (aluzija na temu "Mali odbijaci hrane"), pretpostavljam da je mala Zana napunila godinicu pa neka joj je sretan 1. rodjendan!