Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 21.11.2009 14:07:00
Sadita
a na to gospodja inekako ali kad me netko zovne daidjince ili tetka joj to je pravo cudno al eto volim sto sam mlada mama a mogu vam reci da je to super iz iskustva svoje mame i mene http://takmicenje.pampers.ba/gallery_details.php?id=89. GLASAJ ZA ALEMA ;) HVALLLLLA
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 22.11.2009 20:24:11
Anoniman
Mi smo jutros probali puru i malo jogurta, ma nema sanse ne voli uopce ni hljeb ni puru, opcenito sve to sto nije kasa , pa smo za rucak jeli teletinu sa mrkvom i rizom , a predvecer pojeli miks kompota od sljive i jabuke i jedan keks/plazmu, i mi pijemo i sokice i vodu, cajeve rijetko i sve to pijemo iz Aventove case sa kljunom
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 24.11.2009 22:44:08
Anoniman
Da vas pitam, da vas pitam Da li se bebiju može davati voćna kašica koju sama pripremim (npr. jabuka, kruška, banana) nakon recimo 2,3 sata jer promjeni boju Pitam to jer bih htjela teti koja ga čuva da maximalno olakšam pa da joj recimo ja oko 7 pripremim, stavim u male taperver posudice, a da mu ona da to voće oko 10, 11..... Smijem li to uopšte tako raditi? Inače mu ja par min. prije izrendam i ispasiram i dam..... nisam nikad ostavljala da stoji pa sad ne znam.....
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 24.11.2009 23:00:13
mojbebac
IZVORNA PORUKA: enisa_sara
Da vas pitam, da vas pitam Da li se bebiju može davati voćna kašica koju sama pripremim (npr. jabuka, kruška, banana) nakon recimo 2,3 sata jer promjeni boju Pitam to jer bih htjela teti koja ga čuva da maximalno olakšam pa da joj recimo ja oko 7 pripremim, stavim u male taperver posudice, a da mu ona da to voće oko 10, 11..... Smijem li to uopšte tako raditi? Inače mu ja par min. prije izrendam i ispasiram i dam..... nisam nikad ostavljala da stoji pa sad ne znam.....
posto i ja radim i trudim se da i ja mami sve pripremim da njoj bude lakse, ali ipak voce joj ne ostavljam pripremljeno jer poprimi ruznu boju, tako da mislim da je ipak bolje ili da ga ona pripremi neposredno pred jelo ili da dajes bebiju popodne ..... ne znam kako si se organizovala, ja recimo nahranim bebu oko 8, pa idem na posao, mama joj u medjuvremenu da caj ili neku vockicu ili kasicu, zavisi kako kad, ja dolazim oko 11 - 11.15, ponovo siki, pa na spavanje do 14 - 14. 30 ( ja dolazim oko dva sa posla ), i kad se probudi ponovo siki, i onda jj vise ne dajem sisu do spavanja u sedam, popodne jede nesto " slano ".
danas smo jeli spinat i mnogo nam se svidio
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 26.11.2009 10:59:13
Ljoki80
Moja djevojčica je napunila 4. mjeseca i počela sam joj uvoditi voćne hipp kašice i molim sve iskusne mame da mi daju pasr savjeta kako se miješaju ove gotove kašice sa baby rižinim pahuljicama??? da li pripremim pakuljice prema uputstvu na kutiju pa tek onda dodam u kašicu i koliko da dodam količinski??? voljela bih isto probati i Proso Alnaturin, je li ista procedura i sa njim ili šta mi vi savjetujete??? Ne bih voljela da pogriješim...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 26.11.2009 11:08:44
Sonja
ja adinu planiram uskoro dati jogurt... neki dan je probao puru..jako malo..par kasikica i svidjela mu se danas : mlijeko keksolino puretina sa krompirom i rizom(domaca proizvodnja:) caj i predvece nesto od voca...vidjet cemo
i da usput pitam.. kad beba usvoji jogurt..jel poslije smije vocni jogurt
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 26.11.2009 21:14:54
škorpija
joooj, ja već sad mogu da se prebacim na onu temu: mali odbijači hrane. moj bebi neće ništa da jede na kašiku osim rižinih pahuljica, ali samo zato što ih pravim sa njegovim AD. Kad smo isprobavali htio je sve, a sad neće ništa, ni ono što ja napravim ni kupovno. Maloprije sam mu narendala i izmiksala jabuku i pokušala da mu podvalim sa rižom, ali slagao je face kao da mu se povraća i na kraju sve povratio . Imate li kakav savjet?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 27.11.2009 9:05:40
Nunichi
Pa sta najvise voli skorpija? Probaj malo zakamuflirati s tim sto voli.
Zara npr nece da pije sok i nece nikakve pahuljice sa mlijekom i vodom. Ali pojede frutolino, lino riza, kukuruz riza pahuljice sa sokom i to sveeee smaze. Ja jednom hajde rekoh da probam tako, inace ni jedno od toga nece, a u kombinaciji to dvoje joj se svidja.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 27.11.2009 10:41:01
pocahontas
IZVORNA PORUKA: Ljoki80
Moja djevojčica je napunila 4. mjeseca i počela sam joj uvoditi voćne hipp kašice i molim sve iskusne mame da mi daju pasr savjeta kako se miješaju ove gotove kašice sa baby rižinim pahuljicama??? da li pripremim pakuljice prema uputstvu na kutiju pa tek onda dodam u kašicu i koliko da dodam količinski??? voljela bih isto probati i Proso Alnaturin, je li ista procedura i sa njim ili šta mi vi savjetujete??? Ne bih voljela da pogriješim...
i mene ovaj dio oko zamucivanja pahuljica nestle riza kukuruz zanima kako se mjesa sa vocem? u kojem omjeru? vec par puta mi ispadne katastrofa..bas sam smotana...nekako mi ostanu grudvice ili bude vodenasto ili puno zamutim pa bezveze bacam.... ja bih mu te nestle "pahuljice" (to je prah ali eto) stavljala u izblendano voce koje mu ja pripremim...mogu li mu samo staviti kasiku tog praha u vocnu kasu bez vode i mlijeka? sta je najbolja opcija? thanx....
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 27.11.2009 13:05:20
Anoniman
Ja koristim posebne pahuljice za bebe. Instant su, lahko se pripremaju, BIo su (organske), od cjelovitog zrna... Izgledaju kao prah. Npr. Hipp-ove 7-Korn pahuljice (7 vrsta zitarica). Ali rado koristim baby griz, Dinkel (krupnik), Reisschleim (rizine pahuljice), i najcesce zob (ovas) i proso, jer su puni zeljeza. Cula sam da se u Bosni mogu kupiti u DM-u npr. Nestle je za mene prekrizen. Dodaju u proizvode protein kao i Kinezi. Od previse proteina bebama se opterecuju bubrezi. Bebe u Kini su i umrle od otkazivanja bubrega, ali to je druga tema... Dakle, baby pahuljice ne treba da sadrze nikakve dodatke: bez secera!, bez mlijeka, bez kojekakvih vitamina...
1. nacin Oko 100 ml vode treba da prokljuca. U to se umijesa 20 g instant baby pahuljica. Najbolje zicom za mucenje, pa se nece zgrudvati. Dodati voce, svjeze ili iz galoncica. Osnov uvijek moze biti jabuka (100 gr), a onda dodati sezonsko voce prema zelji ili ukusu. Izmiksati. Na kraju dodati malu cajnu kasiku maslaca (sadrzi vitamin D! i u tako maloj kolicini je podnosljiv i za manje bebe) ili veliku supenu kasiku ulja (8-10 gr). Ohladiti do temp. za jedenje i gotovo.
2. nacin Dinstati jabuku i/ili drugo voce u vrlo malo vode na niskoj temperaturi. Oko 5 min. Umijesati 20 gr zitarica. Imiksati. Dodati masnocu.
Nemojte kuhati sa masnocom. Unistavaju se vitamini. Jelo ne treba da je suvise tecno. Ako koristite voce sa puno vode (npr. krusku ili dinju), onda smanjite kolicinu vode koju sam dala na pocetku. Isto tako, kolicina vode zavisi od vrste zitarica koje koristite, pa probajte. Kuhati voce ili ne? Zavisi od bebe. Kuhano je lakse probavljivo, ali sadrzi manje vitamina. S korom ili ne? Bolje s korom, jer su svi vitamini odmah ispod kore. Ali bez kore je lakse probavljivo.
Ja uvijek koristim jabuku kao osnov, pa onda dodajem sezonsko voce. Tako sam rano pocela i sa borovnicom, malinom. Dodam samo 2-3 kasike propasiranih borovnica (na kraju ne izadje puno kad propasirate) i to ne bi bilo dovoljno za obrok bez onih 100 gr jabuka. A jabuka je tako zdrava.
Ovaj obrok se daje kao medjuobrok ili kasnije kao dorucak. Za starije bebe moze se sve gjneciti viljuskom ili malo manje fino izmiksati.
Zitarice se mogu pripremati i sa mlijekom, ali to se daje kao vecera. Bjelancevine dajite oprezno i bolje navece. Tada ih organizam bolje probavlja. Mlijeko mozete uvesti odmah poslije navrsenog 6. mjeseca, ali samo do 200 ml, nikako vise i uz to nista vise od mlijecnih proizvoda da se ne poveca kolicina bjelancevina koju unosi beba u toku dana.
Zitarice sa glutenom treba davati od 4-6 mjeseca dojenim bebama!!!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 27.11.2009 15:18:24
mojbebac
mi danas corbu od karfiola, mrkve, krompira i brokolija za rucak ..... sokic od cjedjene jabuke, ostalo siki .... nisam joj davala jos nikako nista od onih proizvoda tipa keksolino, rizolino, frutolino, a htjela bih da proba, pa mi recite sa cime da krenem i koje mlijeko da koristim za pripremu, s obzirom da samo doji ...?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 27.11.2009 17:05:54
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Ljoki80
Moja djevojc(ica je napunila 4. mjeseca i poc(ela sam joj uvoditi voc'ne hipp kašice i molim sve iskusne mame da mi daju pasr savjeta kako se miješaju ove gotove kašice sa baby rižinim pahuljicama??? da li pripremim pakuljice prema uputstvu na kutiju pa tek onda dodam u kašicu i koliko da dodam kolic(inski??? voljela bih isto probati i Proso Alnaturin, je li ista procedura i sa njim ili šta mi vi savjetujete??? Ne bih voljela da pogriješim...
Mozes poceti sa ruckom, "slanim" jelom u koji se stavlja proso.
60 gr povrca (mrkva, slatka tikva, komorac ili nesto drugo sto odgovara bebinom uzrastu i sto dobro podnosi) 50 gr jabuke 50 gr krompira 10 gr prosenih ili zobenih pahuljica 15 ml svjeze iscjedjenog soka od jabuke (ili neki drugi sok tako da jelo sadrzi 4% vitamina C) 8-10 gr rafiniranog ulja
Povrce i krompir se izdistaju na vrlo niskoj temperaturi sa vrlo malo vode. Kad su povrce i krompir mekani, doda se jabuka. Dinsta se jos 5 min. Dodaju se pahuljice. Ako su instant (pogledati uputsvo za pripremu pahuljica), ne treba kuhati dalje. Dodati iscjedjeni sok od jabuke, sve izmiksati. Ulje dodati na kraju. Ovo je porcija od oko 200 gr. ako je to puno u pocetku, rasporediti u manje porcije prema apetitu bebe i smrznuti. Ulje dodati nakon odmrzavanja. Nakon odmrzavanja neka hrana jednom prokljuca (radi klica). Tek nakon prokuhavanja dodati ulje. Nikada ne kuhati sa uljem.
Eto, moze se poceti sa jabukom, nekoliko dana sama kjabuka, pa zatim dodati tikva ili drugo povrce (komorac je super) i to davati nekoliko dana. Onda dodati krompir nekoliko dana, pa na kraju zitarice. Nakon mjesec dana beba ima kompletan rucak sa puno zeljeza :-)
< Poruku je uredio Dindin -- 27.11.2009 17:06:23 >
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 27.11.2009 17:10:59
Anoniman
Zar ces vec uvesti mlijeko. Bolje koristi zitarice, tj. pahuljice sa vocem kako sam vec opisala. Ako hoces, mozes zitarice pripremiti sa mlijekom umjesto vodom. Prokuhas punomasno mlijeko (pasterizovano, sa najmanje 3,5 % masnoce), umijesas pahuljice i dodas malo voca. Npr. navece ide super: rizine pahuljice u mlijeku sa malo kruske. Njam, njam. Ja koristim 100 ml mlijeka, 20 gr rizinih pahuljica i malo kruske.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 30.11.2009 22:28:33
ena23
Moj "maleni" ima tri mjeseca i sedam dana i vec 8 200gr (masallah ne ureko se) razmisljam da mu kad napuni 4 mjeseca pocnem uvoditi hranu (do sad je bio samo na siki). Ali meni nikako nije jasno kako ce on jesti. Npr. dindin kaze da se pocinje sa slanim necim za rucak. a kako da moj momak zna gutati??? hocel znat? ja bi njega najradije samo dojila do godine, da budem sigurna da se nece utusiti ako mu gurnem sta drugo u usta??? znam da zvucim glupo ali hebi ga, mama sam, pa imam pravo biti glupa, jelde
I da, nece flasicu ni za zivu glavu. Ja kontala davati mu od sad vec pomalo cajeva, pa sa 4 mjeseca poceti sa svjeze iscjedjenim sokicima, pa tek poslje sa gustom hranom, ali eto nece ni da primirise, hoce djete samo svoju siku.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 30.11.2009 22:33:18
Mya_81 RR
Ena, dušo, mislim da nemaš potrebu ništa prije 6. mjeseca...pogotov zato jer si ti sva puna nekih pitanja i nedoumica...a za ta 2,5 mjeseca će on sigurno biti spremniji prihvatiti kašikicu...i onda lagano par kašikica dnevno i onda postepeno povećavanje ...
A da će se udaviti, sigurno neće jer mu daješ sve tako ispasirano da skoro to može i piti..nema tu nekih komada pa da se može udaviti, ne d'o bog...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 30.11.2009 22:34:30
Snjeguljica
Ena, mašala, beba ti je baš velika. Moja beba je sa 7 punih mjeseci imala 8 kg. A ne znam zašto žuriš, ja sam dojila bebu sve do 6. mjeseca. Ništa drugo joj nisam davala. Tebi bebac baš lijepo napreduje, nemaš potrebe da mu bilo šta drugo daješ.
< Poruku je uredio Snjeguljica -- 30.11.2009 22:35:21 >
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 30.11.2009 23:02:19
ena23
Ma zene drage da se ne vracam na poso kad on napuni pet mjeseci ne bi ja ni razmisljala o uvodjenju druge hrane osim sike.
Ali sto se mora mora se. Kad pocnem raditi vjerovatno (nije jos 100% sigurno) cu dva put dnevno moci izlaziti da ga dojim. Znaci mogla bi ga dojiti u 7 prije nego krenem na poso pa onda oko 10 pa oko 14 i onda navecer kad dodjem kuci (oko 17.30). E sad mi je problem sta izmedju tih obroka ako bude gladan? Zato i pitam i istrazujem pa mi sad glava bruji od informacija
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 2.12.2009 19:03:55
taze_mlada
eh da i ja pocnem na ovoj temi.... prvo podoj, pa pura za dorucak, pa opet sika, pa za rucak: karfiol, mrkva, riza, pa poslije sika.....sad cu mu jabuku i sika pred spavanje....