|
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.11.2009 10:43:45
|
|
|
|
Anoniman
|
IZVORNA PORUKA: gvendolina Drage mamice ja sam se sad malo pogubila,pa vas molim za savjet Poceli smo sa dohrano kad je Ajdin imao 5 mjeseci,sad mu je 6,5.Isprobali smo preporuceno voce i povrce i svaki dan mu dajem jedan obrok.Ne znam sta dalje da li da mu pocnem davati svjeze voce,da li da uvedem drugi obrok Mogu li mu sad praviti palentu i smijem li staviti sir,da li je rano? kad se smije davati gluten? ja sam sve ovo ranije iscitala kao i mnoge tablice nadohrane,ali zbog nekih neslaganja ostala sam zbunjena,pa se zato obracam vama iskusnijim mamam za savjet hvala unaprijed,pusa Ja sam oprezna sa kojekakvim kalendarima dohrane. Nisu svi bas najbolji za bebin trbuscic. Evo, jednog od nacina kako poceti. Pocinje se sa ruckom (kod Nijemaca, pa i mi usvojili, to je oko podneva). To je povrce + meso + krompir. Prvo se jednu sedmicu daje samo mrkva. Oprez! Sama mrkva moze izazvati zatvor. Moze neko drugo povrce koje je malo slatkastog ukusa, pa ce beba dobro prihvatiti, jer podsjeca na majcino mlijeko. Npr. tikva stambolka, ona malo slatkastog okusa. Pocetak je vejrovatno samo 4-6 kasika, pa se kolicina svaki dan pomalo povecava. Onda se tom povrcu doda krompir nakon jedne sedmice. Sve se dinsta u vrlo malo vode, na niskoj temperaturi. Jos je bolje skuhati krompir u ljusci, oguliti ga, pa dodati izdinstanom povrcu. Ispod same kore je najvise vitamina. Nakon jedne sedmice treninga sa povrcem i krompirom uvodi se meso. Najbolje je crveno meso, jer sadrzi zeljezo koje je bebi nakon 6. mjeseca itekako potrebno. Nakon kuhanja, dodaje se masnoca i malo narandzinog ili jabukovog soka (najbolje svjezeg iscjedjenog). Uglavnom, soka koji sadri vitamin C (uh, znala sam koja kolicina vitamina C, pa zaboravila) Vitamin C ce poboljati apsorpciju zeljeza. Nemojte kuhati sa masnocom, ulje ce unistiti vitamine. Ulje dodajte nakon kuhanja. Jedan porcija od 200 grama je otprilike ovako: - 100 gr povrca - 20 gr mesa: moze nemasna teletina, janjetina, govedina, svinjetina (ko jede), puretina, piletina. Umjesto mesa mozete koristiti 10 gr zitarica koje sadrze zeljezo. To su proso ili zob (ovas) - 50 gr krompira - 8-10 gr ulja, npr. repicinog ili suncokretovog; Dodati naknadno, nakonodmrzavanja, npr. - 15 ml soka od jabuke ili narandze (vitamin C); Dodati naknadno, nakonodmrzavanja, npr. Jedan obrok je u pocetku oko 100 gr, pa raste do 200 gr. Naakon mjesec dana uvodi se vecera koja je mlijecni obrok, ili ko ne zeli dati mlijeko, vocno-zitni obrok. Nakon jos mjesec dana uvodi se medjuobrok. I sve je ovo orjentaciono. Sve zavisi od bebe...
|
|
|