Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 11.6.2009 22:27:27
dana3
en znam sta je cikla ebo te mish cikla je jaka i previse bogata zeljezom tako da je tesko za bebu da je provari.mislim da tek sa godinu i godinu i po je preporucljivo ali u malim kolicinama i skuhana ne svjeza
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 11.6.2009 23:03:19
Anushka
nama je pedijatrica rekla da sada sa 7,5 mjeseci damo 1-2 kasicice soka od cvekle dnevno za zeljezo. A jutros smo izvoljevali, prvo malo cicvare i nece. pa crni hljeb sa pavlakom i isto nece (nekako jednu-dvije kasikice i nista). I na kraju se najeo medolina. Doruckovali skoro sat vremena! onda je bila kasica od jabuke za uzinu i sokic od banane i kruske - bas ga voli pa za rucak pojeo kasicu od teletine, mrkve i tikve sa malo krompira da zgusne i zakamuflira. Vecera malo keksolina i dojenje dojenje dojenje, danas i vise nego inace.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 11.6.2009 23:20:32
milenium
Mrkva je narančasta,a paprika ima i žutih.nego nije mi se dalo pisat,meni dosadno pisat,ja bi da se napiše za 5 sekundi,dok ja nađem slovo,još kad mi neće da šalje i zablokira ,uf
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 12.6.2009 0:27:53
mamamia
Vila,evo kako bi, po preporuci nutricioniste-pedijatra trebao izgledati jelovnik 7-omjesecne bebe: rano jutro- podoj ili formula dorucak-palenta sa jogurtom rucak-meso ili kuhano zumance sa povrcem popodnevna uzina-vocni sok ili voc. pire vecera- zitna kasica pred spavanje-podoj. Moja Hana se tako hranila, a nikad hB nije imala problema ni sa stomacicem ni sa stolicom
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 12.6.2009 9:46:09
Anushka
mi imamo 7,5 mjeseci ali nam je pedijatrica striktno naglasila bez zumanceta do 9 mjeseci.. danas: dorucak oko 7h - karamelino uzina oko 11h breskva i kajsija umiksane sa malo iscijedjene jabuke i pahuljicama(vec spremno) rucak oko 15h teletina, tikva, mrkvica, persun i malo karfiola mix vecera oko 21h griz a izmedju dojenje i dojenje i u toku noci barem 3-4 puta. Ako ozedni napolju caj ili sok, dnevno ne vise od 100 ml. podoja imamo najmanje 6-7 u 24 sata.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 12.6.2009 12:08:47
vila
hvala vam ja sam tako zbunjena, cini mi se da svi pricaju drugacije pa ne znam sta da dam djetetu. nekad se bojim da od mog silnog strrahovanja da mu necu dati nesto pogresno djete ne ostane na kraju gladno. zanima me koje pahuljice dajete bebi?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 12.6.2009 14:07:21
Anushka
za spinat vam je rano. Imate kalendar dohrane, pogledajte u pretrazivacu. Sa 4 mjeseca u sustini ne treba nista. Mozes dati mrkvu rizu jabuku bananu krusku ja ne bi drugo voce davala. Ako se vodis pravilom da po 4-5 dana dajes istu namirnicu da vidis ima li reakcija, onda je ovo sasvim dovoljno za 4 mjeseca, a za 5 mjeseci jos kombinujes breskvu, sljivu, kajsiju, tikvicu, tikvu krompir. Tek sa 5,5 do 6,5 mjeseci bi trebali imati pravi obrok barem jedan, a do tada dijete uci pomalo na kasiku da jede. barem sam ja ovako i nije bilo problema. ja sam davala lino pahuljice od rize sa jabukom i bananom i mnogo cesce nestle riza kukuruz.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 12.6.2009 16:31:51
dana3
IZVORNA PORUKA: Anushka
mi imamo 7,5 mjeseci ali nam je pedijatrica striktno naglasila bez zumanceta do 9 mjeseci..
ja sam pocela sa kuhanim zumancetom u 5 mjesecu i to dodavala malo mlijeka AD d ane bude tvrdo i jos kruha udrobila i najvise to voli da jede.naravno to sam pocela poslije pregledakad je babica rekla da je to ok
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 12.6.2009 16:36:06
dana3
evo mog savjeta-kad sam pocela da prehranjujem bebu sa 4 mjeseca sam davala kasice koje sam kupovala.to je ujedno i probno pa ako mu pase i voli samo napravim kod kuce.tako radim i sada.prvo kupovna kasica kao proba i ono sto ima u kasici kasnije skuham i izmiksam.odredim obroke i ostatke zamrznem .
evo danas za rucak je jeo pirekrompir sa piletinom. i dojenje ostatak dana a kad se probudi bice vocna kasica-banana ,jagoda ,jabuka
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 12.6.2009 22:26:58
mirnac
IZVORNA PORUKA: Anushka
za spinat vam je rano. Imate kalendar dohrane, pogledajte u pretrazivacu. Sa 4 mjeseca u sustini ne treba nista. Mozes dati mrkvu rizu jabuku bananu krusku ja ne bi drugo voce davala. Ako se vodis pravilom da po 4-5 dana dajes istu namirnicu da vidis ima li reakcija, onda je ovo sasvim dovoljno za 4 mjeseca, a za 5 mjeseci jos kombinujes breskvu, sljivu, kajsiju, tikvicu, tikvu krompir. Tek sa 5,5 do 6,5 mjeseci bi trebali imati pravi obrok barem jedan, a do tada dijete uci pomalo na kasiku da jede. barem sam ja ovako i nije bilo problema.
sve isto prije spanaca moze blitva- sa punih 5 mj, a spanac od 6mj, s tim da sam ga ja imala neprskanog pa sam ga davala prije blitve, samo duze kuhanje.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 12.6.2009 22:48:59
Suzana
Maline sam dala tek kada su napunili 1 godinu. Bobicasto voce, a pretpostavljam da se i maline tu ubrajaju, ne bi trebalo uvoditi prije navrsene prve godinice.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 13.6.2009 9:56:00
Anushka
ma gdje su oni jelovnici, niko ne pise danasnji meni vise a nama ponestaje ideja. danas: dorucak: medolino uzina 1: malo kifle - rastu zubici uzina 2: banana/breskva umucene u kasicu rucak: piletina, krompir, spinat vecera: nemamo ideja, neka zitna kasica vjerovatno kada da pocnemo sa bijelim lukom? nesto mi bezze spinat bez bijelog luka:)
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 13.6.2009 21:46:50
žana o8
Doručak: pečeno žumance sa pavlakom i malo alpskog hljeba Užina. neka kroasana sa eurocreamom-obožava ih ( za divno čudo) Ručak. pastrmka- prvi put je probala ribu i nije bilo loše Večera: keksolino I još 4 x 150 ml. aptamila 2 i malo smokija - da žulja desne bez zuba
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 13.6.2009 23:01:25
new mama
Evo da malo i ja napisem sta se rucka Juce dorucak:pura sa mileramom i mladim sirom uzina:kajsija,breskva,banana rucak:mix povrca,ma svega i svacega bilo,hehehe vecera:medolino ostalo sika ,sok od jabuke i borovnice a danasnji meni,hehe dorucak:riza i kukuruz zitarice i banana uzinu preskocila,bila vani i zaspala,hehehe rucak:teletina,tikvica,brokula,karfiol,proso... vecera:hipp zitarice milk pap,,kajsija opet,hehehe i sikaaaaaaaaaaaaa