Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.8.2013 20:45:16
Alannah
Slobodno skuhaj,pise da mooze sadrzavati,sto znaci da se sve pakuje na jednom mjestu,pa postoji mala vjerovatnoca da je neka zitarica upala u pakovanje.Pisali smo vec o ovome,imas negdje naprijed. Arminaa,i ja bih ti savjetovala da usporis.Ne znam kad si pocela sa dohranom,moj je tada probao tek nekih 4-5 namirnica i i njih nije naravno prihvatio odmah.Kad sam mu prvi put dala obicnu vodu,sa 6 mjeseci,stresao se kao da je limun. Probaj pomijesati malo mlijeka kojeg pije u kasicu,mozda tako bude htio.Mozda mu je i vruce pa nece,moj strajkovao gotov mjesec sa hranom i evo poceo jesti neki dan( sad mu je 10 mjeseci).
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.8.2013 21:05:28
almondray
Marija kako misliš lan? Mi smo na moru jeli svježe smokve i sviđaju nam se . A danas smo probali crno grožđe. Jeli neko primjetio da bebama smeta lubenica?Moj izgleda ne podnosi , rekla bi da dobije grčeve (koji su ga zaobiši u mlađoj dobi)
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.8.2013 21:10:34
visnjica1
IZVORNA PORUKA: almondray
Marija kako misliš lan? Mi smo na moru jeli svježe smokve i sviđaju nam se . A danas smo probali crno grožđe. Jeli neko primjetio da bebama smeta lubenica?Moj izgleda ne podnosi , rekla bi da dobije grčeve (koji su ga zaobiši u mlađoj dobi)
Almondray moja mala jede lubenicu puca i hvala Bogu nije joj naskodila, jela je i bijelo grozdje crno slabo i kupujem. Danas sam joj dala rizu s mlijekom isto kao nasa sutlija i to je pojela par kasika A proso i te ostale zitarice cu poruciti iz Bih jer ne znam kako se zovu ovdje
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.8.2013 21:28:12
Alannah
Proso je na njemackom hirse, pir je dinkel, amaranth i quinoa su svugdje isto. Lubenicu je probao skoro,nema nikakvih tegoba,ali pojede komadic dva par puta sedmicno.Bolje mu ne daj lubenicu,vjerovatno mu smeta.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.8.2013 22:34:43
Vinetu
Hvala, Alannah!
IZVORNA PORUKA: almondray Marija kako misliš lan?
Htjedoh i ja pitati za ovo. Vidjeh da ima mljevenog lana u DM-u... Mislila ga i sebi uvesti u doručak. Dobar je za svašta nešto al' ne nađoh kad ga smijem djetetu davati.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.8.2013 23:18:02
Alannah
Od 10 mjeseci,mi ga uveli skoro,najcesce sa jogurtom i sad ima redovno dnevno stolicu.Takodje sam i uvela laneno ulje. Kako ste davale grozdje? I koje,kod nas jos nema domaceg.
< Poruku je uredio Alannah -- 14.8.2013 23:22:31 >
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.8.2013 23:42:01
visnjica1
IZVORNA PORUKA: Alannah
Proso je na njemackom hirse, pir je dinkel, amaranth i quinoa su svugdje isto. Lubenicu je probao skoro,nema nikakvih tegoba,ali pojede komadic dva par puta sedmicno.Bolje mu ne daj lubenicu,vjerovatno mu smeta.
Hvala ti draga otici cu joj kupiti, ja sam svojoj dala grozd da gricka s tim da ocistim od kospica, cijedila sam joj sok, a nemam ni ja domace grozdje uzimam joj Bio
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 15.8.2013 8:49:46
Marija13
IZVORNA PORUKA: Vinetu
Hvala, Alannah!
IZVORNA PORUKA: almondray Marija kako misliš lan?
Htjedoh i ja pitati za ovo. Vidjeh da ima mljevenog lana u DM-u... Mislila ga i sebi uvesti u doručak. Dobar je za svašta nešto al' ne nađoh kad ga smijem djetetu davati.
I ja sam kupila taj mljeveni, pa sam mu počela stavljati u hranu, a i nama Koristila sam ga i u trudnoći, iznenadila sam se kad sam čula koliko lan ima željeza a susam kalcija!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 15.8.2013 9:55:07
Vinetu
Ja baš volim i lan i susam. Obično ih pospem po pecivu ili kad pripremam piletinu. Nedavno sam (opet u DM-u) kupila i začin (poput Vegete, samo zdraviji) i u njemu ima i susama. Nisam samo znala da se i malim bebicama može davati. Inače bebač zna imati tvrdu stolicu, a pročitah na nekom hrvatskom forumu da je lan dobar i za regulisanje stolice.
Jutros je moj bebač jeo proso sa breskvom i šljivom. Za ručak će biti piletina sa rižom, mrkvom i celerom.
Mi zasada imamo samo dva obroka čvrste hrane, ostalo je još uvijek mlijeko (AD, 4-5 flašica). Između obroka pije čaj ili sokiće koje ja pravim.
Ja svom bebaču dosad nisam dala ništa od kupljenih kašica. Sve kuham na pari i tako je mnoooogo ukusnija i zdravija hrana. Voda koja se ocijedi tokom kuhanja na pari, zapravo je sok koji mu dajem. Nekad je taj sok od povrća, a nekad od voća (zavisi šta mu kuham). Možda nekome to zvuči "bljak" ali moj maleni sve to fino popapa.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 15.8.2013 16:20:33
almondray
Marija jeste li vi uveli paradajz? Mi za ručak imamo moju verziju salse: Na maslinovom ulju prodinstam glavicu luka i mrkvu , dodam paradajz prethodno oguljen i očišćen od košpica i čeno bijelog luka.Sve se to krčka dok ne omekša.Kad bude gotovo za bebu ću odvojiti i preliti preko prosa a naše ću začiniti i dodati u špagete.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 15.8.2013 17:36:26
Alannah
Ja paradajz uvela juce,skuhala bosanski lonac sa svim povrcem koje je probao do sada,odvojila prije nego sto sam zacinila. Danas sam skuhala rizu,piletinu,paradajz,luk, mrkvu,tikvicu i brokulu na kraju dodala,tako da smo i to svi zajedno jeli.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 15.8.2013 17:41:22
almondray
IZVORNA PORUKA: Alannah
Ja paradajz uvela juce,skuhala bosanski lonac sa svim povrcem koje je probao do sada,odvojila prije nego sto sam zacinila. Danas sam skuhala rizu,piletinu,paradajz,luk, mrkvu,tikvicu i brokulu na kraju dodala,tako da smo i to svi zajedno jeli.
I ja tako često radim , čorbice i sl. ,samo njegovo odvojim na kraju , naše začinim i svi skupa jedemo. Salsa je bila pun pogodak , pojeo pun tanjur ..možda bi još da sam pripremila više
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 16.8.2013 8:29:27
Marija13
Od kad ide paradajz, nismo ga još probali!? Sve kontam kako ribu da probamo uzela bih svježu ali nisam ekspert ni za biranje ni za čišćenje!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 16.8.2013 9:10:34
almondray
Ja sam svom davala zaleđenog oslića ...nema šanse da nađem svježu bilo gdje...doduše davala sam mu i neke nonejm upecane na Buškom i sa Save valjda se broje da su svježe.Al' to je jednom i ko zna kad ću opet imati ..Ne mogu sve sveježe i domaće imati.Ima djece i ljudi u svijetu koji ni ne znaju da domaće postoji.I opet im ništa ne fali. Paradajz kako koja tablica , uglavnom od 9-pa na dalje.Ide kuhan i oguljen.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 16.8.2013 12:30:43
Marija13
Naš današnji meni: -proso+jabuka+suha marelica -komad kifle u kolicima u svojstvu apaurina -teletina+riža+tikvice+luk
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 16.8.2013 14:48:10
Alannah
Dinstano moze od godine dana. Mi jutros jeli( oboje) cveklu,mrkvu i jabuku. Oko 12 h u kolicima jogurt i pravimo trenutno kuhani grasak sa mrkvom,lukom,paradajzom,krompiricem i piletinom.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 17.8.2013 12:12:39
Full Moon
Jutros mix marelica, sljiva (oboje suho, kuhano u kompotu), banana i zitarice Kuhat cemo piletinu, mrkvu, luk, i dodati dvopek od pira
Pitanje, je li ovaj dvopek od pira - Alnaturin ima posebno za bebe ili je jedan jedini, nesto sam zbunjena, bile su dvije police, pa se ne sjecam, pise da sadrzi morsku sol, pa sam malo zbunjena???
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 17.8.2013 12:17:06
almondray
Ja to nisam nikad uzimala Kod nas je doručak bio totalno neorganizovan , tako da mi je ostalo skuhane kinoe a jeli smo mladi sir , mileram , kuhano žumance i crni maslenjak (on je uletio pošto kinoa nije bila skuhana na vrijeme )
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 17.8.2013 17:11:07
almondray
A zasto ne smije svježi paradajz? Mi danas probasmo i svjež , slučajno .Mama se zapričala sa konom dok je beba prstima kidala i jela tek kad hio da povrati skontam da nešto jede