Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 5.3.2013 9:41:23
chuci
IZVORNA PORUKA: Mir@H
Moja beba sad ima 7,5 mjeseci,al jos uvijek jede sve pasirano,da li je vrijeme da joj pocnem davati male komadice povrca,sve se bojim udavit ce se...
moj je u tom dobu jeo gnječeno viljuškom ili rendano na sitno rende. ustvari ja nisam nikad ni pasirala a hB nije se udavio. bebe mogu progutati komadiće bez problema, pogotovo skuhano povrće. čak i ako nekad beba izgleda kao da joj je komadić zasmetao treba sačekati jer ga beba u 90% slučajeva proguta ili ispljune ako je preveliki. i normalno je da u početku dok se privikava na nepasiranu hranu češće izgleda kao da će povratiti i pravi face ali treba uvijek sačekati a ne odmah paniku stvarati. pasiranje je jedan od fazona novog doba a po mom mišljenju sasvim je nepotrebno. beba kada je spremna za dohranu spremna je i na hranu koja nije kašasta nego normalna (naravno veličinom prilagođena bebinim ustima)
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 5.3.2013 16:23:00
KupusLivada
IZVORNA PORUKA: aidana
Mene sad moja mama ubjedjuje da pocnem soliti hranu, razlog je jod koji je jako bitan. Sad sam se ja malo raspitivala i vidim da je jod stvarno jedan od bitnijih minerala i da je potrebno unositi dovoljnu kolicinu. Pise namirnice bogate jodom su zelene i plave alge, rakovi, školjke i riba, jodirana kuhinjska so i mineralne vode....dakle nista sto mi koristimo, osim ribe ali i to ne precesto i cesce je rijecna a ne morska. Obzirom da ja ne dojim vec pije AD nisam sigurna da mlijeko pokriva sve potrebe (nemam kutije da vidim sastav).
Jeste li vi pocele soliti kasice ili na koji nacin osiguravate dovoljnu kolicinu joda? Ja sam mislila sa solju sacekati sto duze, barem do godinu dana
dr ademovic mi je na isto pitanje u skoli dojenja oko joda rekla da ne brinem, tako da kod nas jos nema soli, napunila je godinu. osim toga, puno je "skrivenih" soli, npr u hljebu, u kupovnim kasama...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 7.3.2013 10:13:15
ajla86
IZVORNA PORUKA: chuci
IZVORNA PORUKA: ajla86
nemam kad citati sve redom.....sta sve smijem davati bebi od 5 mj?jabuku,tikvice,bananu ,krompir smo jeli mrkvu pljuje
i mogul sok od jabuke praviti joj a da nije cijedzeni...taj nece.imal recept neki gdje se jabuke kuhaju
jesi li joj probala dati onaj 100% jabuka kupovni možda neće cijeđeni zbog pulpe. ili da procijediš na sitnu cjediljku ovaj što ti cijediš
kupujem joj redovno,pije mi svaki dan malo jabuke,sljive i caj za probavu...supeer od tog ima stolicu.2 dana joj davala vodu i nije nijednom kakila ...nista je nije moglo otvoriti dok nisam stavila glicerinske cepice....bas se nesmjem zezati sa stolicom njenom....a kontam jbg ono ipak ima rok 2 god opet to nije to...volila bi joj praviti nekako....tipa kompot da pravim...malo jabuke malo sljiva da iskuham i da dajem...smijem li tako
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 8.3.2013 13:02:08
animagical
znaci smijem iskuhati kompot da pije a voce mogu ispasirati da pojede....hipp joj dajem i bebivitin jabuka+komorac
ja sam u tom periodu kuhala sljive, smokve, grozdjice i suhe kruske, pa to kuhano voce dodavala u zgnjecenu bananu, jer ga je sama banana zatvarala... a da se ne lazemo i danas ga zatvara banana i jaja...pa to zaljevamo jogurtom
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 8.3.2013 15:47:46
mamaibabo
molim vas moja r.sad ce napuniti 11 mjeseci mislila sam jj uvesti raz kao prelaznu zitaricu ,e sad kaze mi jedna teta najbolje razove klice kako da dobijem iste i kako ih spremati
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 8.3.2013 20:37:17
djoisa
IZVORNA PORUKA: mamaibabo
molim vas moja r.sad ce napuniti 11 mjeseci mislila sam jj uvesti raz kao prelaznu zitaricu ,e sad kaze mi jedna teta najbolje razove klice kako da dobijem iste i kako ih spremati
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 9.3.2013 9:59:26
Daliyah92
IZVORNA PORUKA: chuci
smiješ i kompot ali ti vitaminski to nije kao sok cijeđeni.
A ja sam sve kuhala pa mikserom pravila kasice. Tako sam negdje citala i da moze tako stojati 2 dana u frizideru a 2 mjeseca u zamrzivacu. Tako da ja odvojim u nekoliko malih zdjelica za po dva dana i zamrznem.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 9.3.2013 10:25:04
ajla86
IZVORNA PORUKA: animagical
znaci smijem iskuhati kompot da pije a voce mogu ispasirati da pojede....hipp joj dajem i bebivitin jabuka+komorac
ja sam u tom periodu kuhala sljive, smokve, grozdjice i suhe kruske, pa to kuhano voce dodavala u zgnjecenu bananu, jer ga je sama banana zatvarala... a da se ne lazemo i danas ga zatvara banana i jaja...pa to zaljevamo jogurtom
e super da znam....vec mi se manta od ovih par namjernica koje vrtimo u krug....
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 9.3.2013 10:36:40
Daliyah92
smije 2 dana?
Kazu da smije, 2-3 dana.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 13.3.2013 15:34:07
ajla86
nadzoh ovo na jednom portalu pa se zijanih..... hapu treba djete samo ujutru i uvece sve ostalo da je dohrana moja ajsa ima oko 11 h obrok cvrsti,jedan dan vocni drugi povrce...dal grijesim
Preporučeni plan ishrane u šestom mesecu
Rano jutro
5,5 meseci podoj ili mlečna formula 6 meseci podoj ili mlečna formula
Doručak
5,5 meseci žitarice sa voćem ili mlečni obrok 6 meseci žitarice sa voćem Ručak
5,5 meseci pire od povrća 6 meseci meso sa povrćem
Kasno popodne
5,5 meseci voćni sok ili pire od voća 6 mesecivoćni sok
Večera
5,5 meseci žitna kaša ili podoj ili formula 6 mesecižitna kaša
Pre spavanja
5,5 meseci podoj ili mlečna formula 6 mesec podoj ili mlečna formula
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.3.2013 14:19:19
Aida Bosnia
Drage moje, ja sam nova(stara) mama sa bebom od 5 mjeseci. Malisa je zdrav i divan i jako voli da jede...jede doslovno sve sto mu se da u usta....medjutim, ja sam jako zabrinuta jer nemam blage sta da mu spremam i kako. Mislim ublendam mu bananu ili jabuku, to je najlakse, ali sta jos? Kako? Koje namirnice se preporucuju za ovu dob, koje ne? Zna li iko?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.3.2013 16:10:19
ajla86
nadzoh ovo na jednom portalu pa se zijanih..... hapu treba djete samo ujutru i uvece sve ostalo da je dohrana moja ajsa ima oko 11 h obrok cvrsti,jedan dan vocni drugi povrce...dal grijesim
Preporučeni plan ishrane u šestom mesecu
Rano jutro
5,5 meseci podoj ili mlečna formula 6 meseci podoj ili mlečna formula
Doručak
5,5 meseci žitarice sa voćem ili mlečni obrok 6 meseci žitarice sa voćem Ručak
5,5 meseci pire od povrća 6 meseci meso sa povrćem
Kasno popodne
5,5 meseci voćni sok ili pire od voća 6 mesecivoćni sok
Večera
5,5 meseci žitna kaša ili podoj ili formula 6 mesecižitna kaša
Pre spavanja
5,5 meseci podoj ili mlečna formula 6 mesec podoj ili mlečna formula
moze li mi neka iskusna mama reci jel ova tabela ok? moja ajša ima 5,5 mj i 1 obrok samo