Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 21.2.2013 21:21:36
animagical
ajla,ja bih na tvom mjestu davala cvrsti obrok jedanput na dan, u kolicini koju beba odredi..znaci, jedan obrok na kasiku,i to dorucak,da pratis ne daj Boze reakcije,a ostalo mlijeko...sa nekih 7 mj se uvode dva obroka na kasiku tj uvedes i rucak, bar sam ja tako, a sa 10mj tri obroka, tj tada smo uveli veceru
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 22.2.2013 12:36:26
moja suncica
IZVORNA PORUKA: jele85dr
fino uzmes taj monte, kazes hvala sto ste donijeli, ja ovo obozavam i smazes ga tu pred njima hahha mislim stvarno, monte.. pa jesu li mogli sta gore. sto nisu kupili one kupovne kasice, ako vec hoce nesto da donesu.
IZVORNA PORUKA: moja suncica ...... Spomenuh mm familiju...njegov brat prije par dan drzi A. i dijete naravno gleda u sto koji je pun naravo i sta ce da joj da...stavi joj na usne secera...presutila sam ali sam jos histericna...sinoc dolaze kod nas roditelji od muza i nose monte hm...sta da kazem.........
sto se tice zecetine, ja sam cula da je jako lijepa, imala sam jednom prilike da probam (doduse, imala sam 14 godina) i nisam mogla. nekako mi bilo zao.
nego, ja gledam ove tablice i gledam one kupovne kasice, ne podudaraju mi se namirnice. tipa nesto sto po tablicama moze tek od 5-6.mj oni na kasici stave da je od 4. cini mi se da sam cak neku povrtno-mesnu kasicu vidjela da pise da moze od 4.mj.
Za kupovne kase sam vec sve obavijestila ali na kulturan nacin da ne koristim...jer nisam ja bas sigurna u nesto sto mu je rok trajanja po 2 god... Jeste A. probala par puta ali ne vise...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 26.2.2013 13:32:43
aidana
Mene sad moja mama ubjedjuje da pocnem soliti hranu, razlog je jod koji je jako bitan. Sad sam se ja malo raspitivala i vidim da je jod stvarno jedan od bitnijih minerala i da je potrebno unositi dovoljnu kolicinu. Pise namirnice bogate jodom su zelene i plave alge, rakovi, školjke i riba, jodirana kuhinjska so i mineralne vode....dakle nista sto mi koristimo, osim ribe ali i to ne precesto i cesce je rijecna a ne morska. Obzirom da ja ne dojim vec pije AD nisam sigurna da mlijeko pokriva sve potrebe (nemam kutije da vidim sastav).
Jeste li vi pocele soliti kasice ili na koji nacin osiguravate dovoljnu kolicinu joda? Ja sam mislila sa solju sacekati sto duze, barem do godinu dana
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 26.2.2013 14:17:09
chuci
nisam se nešto posebno oko joda sikirala. uglavnom ako svi dr kažu da je preporučljivo ne soliti hranu do godine ponajviše jer bebini bubrezi nisu spremni za toliku kuličinu soli onda se nemam ja šta praviti pametna. čitala sam da noprmalna ishrana bebe (uz nesoljene obroke raznovrsne, i dojenje ili AD) pokriva potrebe organizma za jodom. AD mlijeko sadrži jod.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 26.2.2013 20:57:28
ajla86
ja tako kad cujem sta je meni mama davala i svekrva mm pa dobro smo zivi a najgore mi je kolutanje ocima kad pocnu sa pricom A kako smo mi gojili djecu
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 26.2.2013 21:32:16
ajla86
IZVORNA PORUKA: animagical
ajla,ja bih na tvom mjestu davala cvrsti obrok jedanput na dan, u kolicini koju beba odredi..znaci, jedan obrok na kasiku,i to dorucak,da pratis ne daj Boze reakcije,a ostalo mlijeko...sa nekih 7 mj se uvode dva obroka na kasiku tj uvedes i rucak, bar sam ja tako, a sa 10mj tri obroka, tj tada smo uveli veceru
znaci kad je vrijeme za flasicu,dajem cvrsti obrok....koliko ona hoce.....jako je halapljiva jede do besvjeti pa onda bljuca do besvjesti...gladne joj oci kao i mami
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 27.2.2013 17:29:34
chuci
IZVORNA PORUKA: ajla86
IZVORNA PORUKA: animagical
znaci kad je vrijeme za flasicu,dajem cvrsti obrok....koliko ona hoce.....jako je halapljiva jede do besvjeti pa onda bljuca do besvjesti...gladne joj oci kao i mami
ti joj sada stvaraš navike koje će je pratiti cijeli život. nemoj joj davati da jede do besvjesti nego odredi količinu obroka i to joj dadni. ja znam jednu mamu koja je tako uništila svoje dijete davanjem velikih količina hrane, jer eto beba želi da jede, pa se sad hvataju za glavu jer ima 5-6 godina a pretila je. pogotovo treba paziti sa bebama koje bi uvijek mogle jesti (i moj ahmed je takav, uvijek može i to bilo šta mu ponudim). i okanite se one nutele sve sam vidjela na fb
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 27.2.2013 17:46:33
animagical
mama 3x, ajla je imala problema sa zatvorom kod bebe..ako to kod tebe nije slucaj,a jos ti beba i doji, nema potreba za bilo kakviom sokovima..ovi kupovni,bez obzira sta pise na njima, svi imaju secer u sebi,a i ja nesto ne vjerujem u stvari koje mogu stajati dvoje godine na sobnoj temperaturi...cajeve takodjer nisam imala obicaj davati, a one instant cajeve, koji su isto tako zasladjeni nisam nikad kupila. bebe je super nauciti da vole vodu...zamisli ako krenes sa sokovima,pa se bebi dopadne, ili sa cajem, pa onda npr dobijes dvogodisnjaka koji nocu pije sok jer ne voli vodu i ima truhle zube..na sve valja misliti... ako mislis na vitamine iz soka, bokje ispasiraj cijelu vcku pa daji ao obrok,jer su i vlakna iz voca kako vazna, ne samo sok
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 27.2.2013 17:52:19
ajla86
svaka ti je na mjestu....beba koja doji je na drgom rezimu nego kad je na ad-u. meni dr rekla da stolicu regulises sa tecnosti samo...kod mene slucaj bio tezi puno.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 27.2.2013 22:49:39
aidana
I ja dajem samo vodu. Cesto mu ponudim i on popije ako zeli, koliko tacno tokom dana popije ne bih znala jer uvijek dosipam pomalo. Ako ima problema sa stolicom onda mu znam skuhati kompot i dajem mu tu vodu da pije. Desilo nam se samo 2x da je imao zatvor i da mu nista nije pomagalo sto sam mu pravila (sljive, pura...) e tad sam jedino kupila hipp sok od sljive i moram priznati da je imalo efekta.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 28.2.2013 8:45:53
mamaibabo
IZVORNA PORUKA: aidana
Mene sad moja mama ubjedjuje da pocnem soliti hranu, razlog je jod koji je jako bitan. Sad sam se ja malo raspitivala i vidim da je jod stvarno jedan od bitnijih minerala i da je potrebno unositi dovoljnu kolicinu. Pise namirnice bogate jodom su zelene i plave alge, rakovi, školjke i riba, jodirana kuhinjska so i mineralne vode....dakle nista sto mi koristimo, osim ribe ali i to ne precesto i cesce je rijecna a ne morska. Obzirom da ja ne dojim vec pije AD nisam sigurna da mlijeko pokriva sve potrebe (nemam kutije da vidim sastav).
Jeste li vi pocele soliti kasice ili na koji nacin osiguravate dovoljnu kolicinu joda? Ja sam mislila sa solju sacekati sto duze, barem do godinu dana
aidana joda ima u zitaricama tipa amarant i proso a jod u nasoj kuhnjskoj soli je hemiskog porijekla napravljena u laboratoriji po meni nemoze valjati i ja nazalost dajem ad-mlijeko i pise na kutiji da ima joda zato nebrini nemoj soliti prije godine i tad treba postepeno uvoditi
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 1.3.2013 22:25:33
mamaibabo
ja sam to htjela uzeti ali bilo nestalo bez glutena imali samo sa glutenom.....
ajlice ni proso ni amarant nemaju gluten i preporucuju se u pocetku dohrane imas kupiti u dm-u alnatura radi pitaj one tete one ce ti reci mene djosi savjetovala da na 12 sati prije kuhanja pokiselim i ja tako radim pogle na temi kalendar dohrane
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 1.3.2013 22:29:02
Ramona11
IZVORNA PORUKA: aidana
Ne znam koliko ti beba ima mjeseci. Ali riba ima najvise joda, tako da mozes uzeti neku bijelu ribu pa ocistiti i skuhati. Moj maleni je lud za ribom . Doduse njemu je 14 mj, ali cini mi se po tablicama da bijela riba ide vec od 8 mj. ako se ne varam.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 1.3.2013 22:30:41
Ramona11
IZVORNA PORUKA: mamaibabo
ja sam to htjela uzeti ali bilo nestalo bez glutena imali samo sa glutenom.....
ajlice ni proso ni amarant nemaju gluten i preporucuju se u pocetku dohrane imas kupiti u dm-u alnatura radi pitaj one tete one ce ti reci mene djosi savjetovala da na 12 sati prije kuhanja pokiselim i ja tako radim pogle na temi kalendar dohrane
Potpisujem a sadrze i zeljezo, posebno amaranth
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 4.3.2013 12:13:17
Mir@H
Moja beba je sa 5,5 mjeseci pocela jesti neke supice za koje smo bukvalno dobili recept od doktora. Ovako ide: skuhas mrkvu,krompir,tikvicu,list zeleve salate. Onda uzmes 200ml te vode u kojoj se povrce kuhalo,dodas 2 kazike rizinog brasna,2 kasike ispasiranog povrca koje si kuhala,malu kasicicu maslinovog ulja i kasicicu parmezana,te 40g mesne hapice,ovdje imaju gotove,a ti mozes skuhati pilece,purece,ili telece meso pa dodati u sve to.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 5.3.2013 8:47:32
mamaibabo
ajla ja pravim ovako: skuham malo rize na malo vodeuz stalno mjesanje 15 min,posebno skuham polajabuke ako je velika jabuku kuhati 8-10 min.,ispasiras s rizom i prije davanja stvis kasikicu maslinovog ulja extra djevicansko ,a mozes dodati i sljivu ili ako je gusto razrijediti sokom od sljive
Obilježavanje rođendana u vrtiću Vinetu
Željela bih nekako i u vrtiću obilježiti rođendan svoje curice. S obzirom da su kolači i torte zabranjeni, mislila sam odnijeti u vrtić neke grickalice, sokove i voće (jabuke, banane...). Šta vi obično šaljete u vrtić povodom rođendana vašeg djeteta?
samo grickalice i sokove (67%)
samo voće (7%)
nešto treće (molim komentar) (21%)
ništa (5%)
Broj svih glasova: 75
Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!