Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 9.4.2009 13:04:52
haidy
Ma Shee ja mislim da joj mozes dati, ne treba se bas striktno drzati toga kad u kom mjesecu se sta daje. to je samo okvirno. ja se bar nisam pridrzavala. uvijek joj dajem nesto kad vidim da je spremna. jogurt joj dajem od osmog i obozava ga, ali ribu joj nisam jos davala iz samo jednog razloga jer je mene strah zbog koscica.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 9.4.2009 13:08:23
Anoniman
ma i šaran ima velike kosti, a fileti šan pjera nikako, tako da mi to nije problem, a ionako sve pređem prstima i izgnječim, jer ne blendiram. Pa neka proba danas, pa ćemo vidjeti. Hvala ti haidy( haidyyyy, haidyyyy, deine welt sind die berge... haidy... haidy, komm zuruck, find dein gluck, komm doch wieder zuruuuuuuck!!!!hehehe).
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 9.4.2009 13:36:41
Okarica
IZVORNA PORUKA: sanja.sa
i ja imam pitanje vezano za sir i jogurt. u raznim tabelama dohrane pise sir sa sedam mjeseci, a jogurt sa osam! sta vi kazete? jeste li tako poceli ili ste jos malo cekali? mene sve strah poceti sa mlijecnim proizvodima
Tvoj Mark je tri dana stariji od moje Iris tako da imamo iste dileme. Ja imam nekoliko priručnika o dohrani i u svakom piše različito. Imam i neku knjigu pod nazivom "Bebin kuvar". U toj knjizi me apsolutno sve zbunjuje. Neke stvari koje se ne preporučuju prije osmog i devetog mjeseca npr. mlijeko, jaje, sir, riba itd, u ovoj knjizi su sastavni dio recepata za bebe od 6-9 mjeseci. S druge strane, u tabeli dohrane koju mi je pedijatrica dala stoji da se sir, jogurt, jaje (žumance) uvodi u devetom mjesecu i da se tada počinje soliti hrana. Bijela riba se prema ovoj tablici uvodi tek u jedanaestom mjesecu. Banana je zabranjena do godine (iako je mi pucamo odavno). Totalno sam zbunjena. Voljela bih da čujem kada su ostale mame počele davati jaje i mliječne proizvode.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 9.4.2009 13:40:35
Skvo RR
IZVORNA PORUKA: Okarica
IZVORNA PORUKA: sanja.sa
i ja imam pitanje vezano za sir i jogurt. u raznim tabelama dohrane pise sir sa sedam mjeseci, a jogurt sa osam! sta vi kazete? jeste li tako poceli ili ste jos malo cekali? mene sve strah poceti sa mlijecnim proizvodima
Tvoj Mark je tri dana stariji od moje Iris tako da imamo iste dileme. Ja imam nekoliko priručnika o dohrani i u svakom piše različito. Imam i neku knjigu pod nazivom "Bebin kuvar". U toj knjizi me apsolutno sve zbunjuje. Neke stvari koje se ne preporučuju prije osmog i devetog mjeseca npr. mlijeko, jaje, sir, riba itd, u ovoj knjizi su sastavni dio recepata za bebe od 6-9 mjeseci. S druge strane, u tabeli dohrane koju mi je pedijatrica dala stoji da se sir, jogurt, jaje (žumance) uvodi u devetom mjesecu i da se tada počinje soliti hrana. Bijela riba se prema ovoj tablici uvodi tek u jedanaestom mjesecu. Banana je zabranjena do godine (iako je mi pucamo odavno). Totalno sam zbunjena. Voljela bih da čujem kada su ostale mame počele davati jaje i mliječne proizvode.
Mislim da smo tvoju pedijatricu dovoljno apsolvirali...hahahha .....ma prije da ti je ta tablica u Bebinom kuharu ok...mislim riba....ja akoBog da Umi za mjesec uvodim kuhanu ribu...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 9.4.2009 13:45:18
Skvo RR
Evo nadjoh na net-u: Djeca u koje postoji rizik od alergijske reakcije trebala bi dobiti ovu namirnicu tek nakon navršene godine dana (obično je jedan od roditelja ili braće alergičan na ribu), nikako prije.
Dojenče koje nema sklonost alergiji može dobiti obrok ribe nakon šest mjeseci pod uvjetom da je već naviklo na kašice od povrća, voća, mesa i žitarica. Uvođenje ribe u prehranu dojenčeta pridonosi navici u usvajanju drugačijeg okusa, a s druge strane znači i unos važnih prehrambenih tvari značajnih za rast.
Prije par godina su cak i lupili da je mrkva jak alergen, medjutim na kraju su se vratili na staro...da je pocetak dohrane sa mrkvom ok!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 9.4.2009 13:46:31
Okarica
IZVORNA PORUKA: skvo
Mislim da smo tvoju pedijatricu dovoljno apsolvirali...hahahha .....ma prije da ti je ta tablica u Bebinom kuharu ok...mislim riba....ja akoBog da Umi za mjesec uvodim kuhanu ribu...
U pravu si! Trebala sam ovih dana ići na kontrolu, ali mi se nešto nije dalo, da me opet z. ... Iris je hvala Bogu super, bili smo na kontroli kukova sve ok. Sad fino jede. Poljubi svoju ljepoticu! Ja ću jaje i mliječne proizvode početi uvoditi sa 8 mjeseci.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 9.4.2009 14:09:01
ziki
http://www.coolinarika.com/clanak/printernet-kalendar-dohrane link jednog lezernijeg kalendara. Nas danasnji meni dorucak: cicvara i zaljevo jogurtom, rucak: teletina sa mijesanim povrcem uzina: plazma sa mlijekom vecera: suhe sljive sa kukuruznim pahuljicama(ako ne zsape)
Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 9.4.2009 14:42:43
lejlaze
mi smo danas hapili za dorucak - citavu hapicu (marelica, kruska) . sada mama pravi mrkvu, tikvicu i piletinu. a vecerat cemo medolino ili keksolino, kako budem raspolozen
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 9.4.2009 18:30:33
new mama
Kod nas danas na meniu dorucak-banana,kruska i hipp breskva rucak-piletina,krompiric,mrkvica,tikvica i kupila neku tjesteninu danas u dm-u i skuhala s tim super ispalo sve mi je pojela,ta tjestenina je bas za bebe..... pije sokice,cajeve,vodu ma sta stigne i sad cemo probati malo jabuke i plazme.....pozzzzzz....
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 10.4.2009 13:29:38
ziki
Danasnji meni dorucak: proso sa pavlakom rucak: piletina sa raznim povrcem uzina: dukatino, standardno vecera: frutolino, ako bude vecere. Moram da pohvalim misu da jede male komadice mesa bez pasiranja, vlicine 1 cm2 od kako su nili gornji zubici, a juce je jeo kompletan rucak bez pasiranja
Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 10.4.2009 14:44:55
malecka60
Jutros smo papali HIPP kasicu od banane, jabuke i zitaricama, oko 15:00 h cemo kuhanu piletinu+krompir+mrkva+proso+persun+malcice putera (mix svega i svacega), predvecer mislimo da cemo dinstanu jabuku i keksolino, 4X flasica, i nesto tekucine (caj).
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 10.4.2009 17:19:45
Crvena
Dorucak: jaje sa pavlakom Rucak: corbica od krompira, rize, mesna voda sa komadicima teletine i mrkvica Uzina: plazma keksici i dukatino Vecera: banana
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 10.4.2009 20:17:18
Ivona
Dorucak: banana,kruska i malo Hipp breskve sa zitaricama riza/kukuruz Rucak: riza sa mrkvicom i prasom+svjezi sir i pavlaka Uzina:monte Vecera:Cokolino
Zadnja 3-4 dana smizli jako slabo jede Mislim da je ponovo pate zubici
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 10.4.2009 20:21:25
Ivona
IZVORNA PORUKA: new mama
rucak-piletina,krompiric,mrkvica,tikvica i kupila neku tjesteninu danas u dm-u i skuhala s tim super ispalo sve mi je pojela,ta tjestenina je bas za bebe.....
New mama,vidjela sam i ja tu neku tjesteninu u DM-u...,ne mogu se sjetiti kako se zove...Je li crvena kutija? Kontala sam se da li da je kupim...,ali mi se tjestenina koju mi jedemo (od provjerenih proizvodjaca) cinila kao bolji izbor...U svakoj ima kojekakvih aditiva,pa covjek bas ne moze biti pametan
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 10.4.2009 20:27:54
Golubica
Dorucak: Hipp breskva Rucak: piletina+teletina+mrkva+krompir+karfiol+brokula+riza+proso+malo soli i malo maslinovog ulja = BUCKURIS koji je Asja pojela za tren oka Uzina: Sokic Vecera: Plazma keks i mlijeko
< Poruku je uredio Golubica -- 10.4.2009 20:30:10 >
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 10.4.2009 21:51:44
mamina princeza
Bas se dugo nismo javljali na ovu temu - a nismo bas nesto zadovoljni kako jedemo:( Zadnjih dana Dzelila je bas smanjila svoje obroke juce po prvi put nije uopste htjela rucati...??? Danas smo malo bolje prosli
dorucak - cicvara:) morali smo i mi to probati rucak - pileca supica sa tjesteninom iz dm a posto je bilo malo rjedje udrobili smo i hljeba pojela je dosta al ne kao sto je prije jela uzina - kruska rucak - nestle s medom
najveci problem nam je i dalje flasica sad vise nikako ne zeli cak ni onu pred spavanje . posto nam je to postala bas trauma vise se i ne trudim dati dok je budna vec sve u snu tako da popije otprilike nekih 500 ml dnevno a ostalo dodajem u hranu - nemoguce je drugacije cim vidi mlijeko odvali plakat.... moja mama kaze da sam i ja bila ista takva ...cudno mi da se takve stvari nasljedjuju al eto
u zadnje vrijeme pije umjesto caja dosta vode kupujemo janu