Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 11.8.2011 13:43:43
vjestica
ma mi smo najpametnija nacija ne samo da nam ne trebaju fakulteti, jer znamo bolje od bilo kojeg ljekara, nego možemo i s punim pravom naučno istraživanje proglasiti bezveznim i niđe veze
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 11.8.2011 14:46:13
vila_7
IZVORNA PORUKA: vjestica
ma mi smo najpametnija nacija ne samo da nam ne trebaju fakulteti, jer znamo bolje od bilo kojeg ljekara, nego možemo i s punim pravom naučno istraživanje proglasiti bezveznim i niđe veze
pa vještice naravno da mozemo kad mijenjaju iz godine u godinu - prošle godine dok sam trudna bila, gluten ni pod razno prije godine, ove godine - moze ,cak sto vise i bolje ranije da se navikne
Isto kao za grejfut jedne godine proglasili najzdravijom vockom,a sljedece-ne valja muskima za prostatu!
Ja samo kazem da ne treba nista slijepo slijediti jer ima tu mnogo vise stvari ukljucenih u "istrazivanje" i serviranje informacija sta je zdravo a sta ne.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 11.8.2011 14:50:22
vjestica
u medicini, kao i u ostalim strukama postoje različita mišljenja ima dosta faktora koji utiču na istraživanje naravno svaka majka tj roditelji (da ne zanemarimo tate, sad bi mm rekao a tata ) odlučuje šta će i kako će ali sma protiv omalovažavanja i pljuvanja po nekoj struci (a ovdje se to često radi) i generaliziranja naravno da ima marketinga ja recimo čika hipu & co ne vjerujem uopšte (da ne ispadne da sma protiv gotovih kašica, i sama sam ih koristila na moru, iako ih izbjegavam)
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 11.8.2011 14:55:40
vila_7
pa bona i ja to kazem - svojoj dr.vjerujem,mislim zato joj i idem i super je jer i mene ukljuciva u odlucivanje, ali nista ne vjerujem ovim "izvikanim" istrazivanjima. Tako da mislimo isto-medicina opcenito OK i hB znaju ljudi-nisu bezveze isli na fakultet.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 11.8.2011 14:57:28
Malenaoduvijek
IZVORNA PORUKA: helena_7
IZVORNA PORUKA: vjestica
pa vještice naravno da mozemo kad mijenjaju iz godine u godinu - prošle godine dok sam trudna bila, gluten ni pod razno prije godine, ove godine - moze ,cak sto vise i bolje ranije da se navikne
Isto kao za grejfut jedne godine proglasili najzdravijom vockom,a sljedece-ne valja muskima za prostatu!
Ja samo kazem da ne treba nista slijepo slijediti jer ima tu mnogo vise stvari ukljucenih u "istrazivanje" i serviranje informacija sta je zdravo a sta ne.
helena niko nije rekao da slijepo slijedi sve sto kazu, svako radi onako kako misli da treba. a to za gluten ja ne znam da je ikada receno ispod godine, moj stariji sin ima 2 i po godine i ja sam njemu davala sa 8 mjeseci kasice koje sadrze gluten.
ali ja jednu stvar ne razumijem, zasto zuriti.jeli moras pod svaku cijenu dati bebi nesto, npr lupam keks sa 9 mjeseci ne moras, znaci nece mu bez tog keksa nista biti, a moze se desiti da mu ne odgovara. ja samo o tome govorim. a naravno da ce se mijenjati iskazi strucnjaka kada stalno rade nova ispitivanja i dolaze do novih saznanja.
nego eto tebe kod nas na bebe 1-2 uskoro pa cemo da pricamo
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 13.8.2011 10:07:05
mahalusa
IZVORNA PORUKA: entinte
popije on i malo hape poslije nije samo na tom obroku... ranije smo vec probavali po par zalogaja nekoliko dana i nije imao reakciju tako da sad papa više.
Bebi od 4 mjeseca ne bi trebalo izbacivati mlijecne obroke, odnosno ako mu uvodis cvrstu hranu, ona bi se trebala davati nakon podoja (ili AD). Njemu je najbitnije mlijeko, pa kad popije koliko mu treba, onda dati koju kasikicu kasice, cisto da proba nove okuse.
imaš nekoliko verzija kalendara s tim da su carijacije u nabrojanom povrću i voću...uglavnom onaj na rpvoj stranici bio je nekako većini vodilja u tome dali neku namjenricu treba uvesti sada ili malo pirčekati... leća stoji sa 12 mjeseci ali i blitva po tom kalnedaru... ja sma lično blitvu uvela sa 8-9 mjeseci dok sam leću sa 10-11 mjeseci
imaš nekoliko verzija kalendara s tim da su carijacije u nabrojanom povrću i voću...uglavnom onaj na rpvoj stranici bio je nekako većini vodilja u tome dali neku namjenricu treba uvesti sada ili malo pirčekati... leća stoji sa 12 mjeseci ali i blitva po tom kalnedaru... ja sma lično blitvu uvela sa 8-9 mjeseci dok sam leću sa 10-11 mjeseci
Po kalendaru koji sam ja dobila u domu zdravlja, blitva se koristi vec od sestog mjeseca, a leca se recimo nikako ne spominje. Doduse, mnoge namirnice nisu navedene u tom kalendaru iz doma zdravlja kada je u pitanju prva godina zivota, a znam da se masovno uvode, recimo banana (?!). Ali imam jednu strasno dobru knjigu o nadohrani beba, gdje se crvena leca spominje kao jedna od prvih namirnica koje se daju bebama vec od sest mjeseci. Mi smo je probali sa punih osam mjeseci i koji dan. Bebacu se svidjelo, nije bilo nikakvih reakcija. Jedino sto sam "negativno" procitala o leci je da se kao malo teze probavlja, pa bi je trebalo kombinovati sa dosta drugog povrca (mrkva, krompir).
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 17.8.2011 11:49:01
Zejnebb
Mojoj bebeci je sutra aBd 6mj. Pocela sam joj pomalo davati dohranu,vecinom joj dajem Frutecove hapice,to zamjeni jedan obrok dojenja,vecinom u podne ili poslije podne hapica ostalo sve dojenje,cak zna nekad i poslije hapice da dodji,inace joj dam vode ili kompota domaceg poslije hape. Dajem joj nekad svjeze voce,banan,jabuka,kruska na kasikicu,mada nije ljubitelj toga najvise voli hapice i voli supicu.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 17.8.2011 12:20:29
Lejla Ka
Zejnebb, nemoj prebrzo uvoditi puno novih namirnica. Ako se javi reakcija na neku nećeš znati od čega je. Dohrana se uvodi polako, daješ jednu namirnicu, samostalno, par dana. Tako uvedeš dvije tri namirnice pa onda praviš kombinacije. Možete probati i žitarice, palentu, rižu, proso. To se kuha na vodi ili se doda voću ili povrću koje ste do sad probali.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 17.8.2011 13:01:06
Zejnebb
Dajem tako vecinom,par dana sve istu namirnicu,dosad nije bilo nikakvih reakcija :) A nisam probala to sa zitaricama i palentom,trebam i to isprobati :)
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 24.8.2011 20:02:51
m.i.n.a.
Taurus,A je neki dan jeo puru..imali smo tvrdu stolicu i vise nisam znala sta bih spremala laganije i ja vidim da moze i pura...sasvim fino pojeo,pomjesala sa tikvicom a jednom sa pavlakom...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 24.8.2011 22:00:44
lejla80
I moj mali jede puru vec neko vrijeme..Napravim je sa vodom i zalijem sa malo jogurta. ma odusevljen je. Cini mi se da je to najbolje prihvatio od sve slane hrane.