Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 10.8.2011 22:04:14
BBubica
IZVORNA PORUKA: canim
Moja otkako sam joj uvela dohranu stolicu ima svaki drugi dan, prije je imala svaki dan, nekad i vise puta, sta mislite jeli to ok ? Bas mi neobicno.
pa ako dojis bebu to je ok..i vise puta na dan.. zato ja nisam razlikovala bebine proljeve od obicne stolice , jer dojena beba svakako ima rijetke stolice , a proljev je isti samo ima sluzi..elem meni je to bilo isto dok nisma primijetila da bebac ne dobiva na tezini, a jede stalno pih..odoh ja sa hrane na ...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 10.8.2011 22:11:55
Malenaoduvijek
IZVORNA PORUKA: entinte
popije on i malo hape poslije nije samo na tom obroku... ranije smo vec probavali po par zalogaja nekoliko dana i nije imao reakciju tako da sad papa više.
mi ti ovo govorimo jer je ovo ipak malena bebica i nema potrebe opterecavati joj probavu tako rano jer joj probavni sistem nije spreman da probavlja toliko razlicitih namirnica.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 10.8.2011 22:14:08
lejla80
Ma procitala sam negdje na temi da zene stavljaju malo pavlake posebno u ove mesne obroke pa i ja probala...nekako mi je sve ovo neukusno pa smisljam sta bi mogla da zacinim..Inace znam staviti i kasikicu mlijeka recimo u bananu ili krompir, znam da se mnoge nece slozit sa ovim al kontam kad smo mi mogli ko bebe i ranije piti i cijele flasice ovog mlijeka sa keksom sto ne bi mogla i ja njemu staviti kasikicu dvije
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 10.8.2011 22:15:25
lejla80
IZVORNA PORUKA: MALA1994
IZVORNA PORUKA: entinte
popije on i malo hape poslije nije samo na tom obroku... ranije smo vec probavali po par zalogaja nekoliko dana i nije imao reakciju tako da sad papa više.
mi ti ovo govorimo jer je ovo ipak malena bebica i nema potrebe opterecavati joj probavu tako rano jer joj probavni sistem nije spreman da probavlja toliko razlicitih namirnica.
slazem se u potpunosti, nema potrebe toliko zuriti
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 10.8.2011 22:17:22
Malenaoduvijek
IZVORNA PORUKA: lejla80
Ma procitala sam negdje na temi da zene stavljaju malo pavlake posebno u ove mesne obroke pa i ja probala...nekako mi je sve ovo neukusno pa smisljam sta bi mogla da zacinim..Inace znam staviti i kasikicu mlijeka recimo u bananu ili krompir, znam da se mnoge nece slozit sa ovim al kontam kad smo mi mogli ko bebe i ranije piti i cijele flasice ovog mlijeka sa keksom sto ne bi mogla i ja njemu staviti kasikicu dvije
tebi jeste ali znaj da tvoja beba ne zna sta je slano a sta je slatko (posecereno) kako je naucis tako ce i jesti.
moji momci jos uvijek jedu nesoljenu hranu, starijem samo malo stavim soli a ima 2 i po godine, zasto bubrege opterecavati sa nepotrebnom soli i sl aditivima koji se nalaze u raznim proizvodima. naravno ti znas svoje, ovo je samo sugestija sa moje strane
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 10.8.2011 22:17:54
canim
Ja sam bas mamu pitala kad je meni uvela mlijeko, posto je ona pocela raditi kad je meni bilo 6 mjeseci pa je i tad uvela i mlijeko, sa petit keksom ofcourse ja mislim da je nasim mama i ovim starijim zenama malo smjesno sta to mi sve nesto pratimo neke tablice i red
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 10.8.2011 22:25:11
canim
Mala pa zar se i sa 2.5 godine treba paziti na so i te djidje ja mislila da u tom uzrastu mogu normalno davati ono sto i ja jedem, jer je tad dijete veliko, doduse ja i nama kad pravim stavim malo soli, mm redovno dosoljava valjda navika a ja ne volim preslano.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 10.8.2011 22:30:19
lejla80
Ma kad sam rekla zaciniti nisam mislila na zacine,ocito sam se krivo izrazila,mislila sam poboljsati ukus..Ja jos ne razmisljam o zacinima. U mojoj tabeli pise malo soli od desetog mjeseca pa cemo vjerovatno tada..
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 10.8.2011 22:31:45
BBubica
evo ovako to kod nas izgleda
bebac danas ima tacno 8 mjeseci, a sa konkretnom dohranom sam pocela sa 5 mjeseci prvo je bila banana, pa mrkva . s tim smo poceli zbog proljeva koji je imao. zatim : krompir, jabuka, breskva, tikvica,kruska krajem petog mjeseca sam pocela kuhati povrce na pilecoj vodi u medjuvremenu smo probali HIPP hapicu sa piletinom
6 mjesec: spinat (obaren u vodi koju bacim) a njega pomijesam sa rizom ili krompirom sto skuham u drugoj vodi nektarina brokula zute i zelene mahune kukuruz (hipp hapica) piletina curetina breskva kajsija karfiol sljiva
uz ovo je probao malo tresanja jer su domace a zao mi bilo da ih propusti :) teletinu u hipp hapici spinat mu pravim otprilike jednom u dvije sedmice , domaci je, tek ubran pavlaku sam mu dala mozda neka 4 puta u kombinaciji sa purom od piletine iskuhavam vecinom komadice bijelog mesa ili krilca od voca nista nisam kuhala-sve to dajem svjeze izribano ili izblendano bananu vec od petog mjeseca vodi da "grize" ( a nigdje ni jednog zuba)
moj bebac je hvala bogu odlicno prihvatio ovu hranu, nije je izbacivao ni na pocetku. mozda zbog toga jer sam mu vec davala caj na kasicicu, flasicu do petog mjeseca nismo koristili.
sad ustaje ujutro oko 7-8 h, doji..opet negdje oko 10 doji..oko 11-12 ima vocni obrok,zavisno od toga kad spava..oko 15-16h je slani obrok, do tad doji jednom poslije toga ukoliko zaspe "vecera" je izmedju 19 i 20h ..prije toga podoj, bez toga ne moze :)
i spava oko 20.30h uz siku naravno (zadnjih mjesec dva se budi i nocu da doji, mada je od nekog drugogo mjeseca spavao vec po cijelu noc)
eh da, pije dosta vode tokom dana i obavezan plantex caj , jednu vrecicu dnevno, strasno ga voli
secer i sol nisam dodavala kad ne kuham povrce na mesnoj vodi dodam koju kap domaceg maslinovog ulja
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 10.8.2011 22:32:06
lejla80
Nego zene ne bi bilo lose da ponekad napisemo sta smo bebi davale da papa u toku dana, cisto radi ideja..Samo ne znam da li na ovoj temi ili na onoj recepti za najmladje
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 10.8.2011 22:34:30
canim
Lejlo ma ja sam bona skontala sta hoces da kazes jer kod mene ti pavlaka dodje ko glavni zacin, ja skoro uvijek jedem uz pavlaku doduse u zadnje vrijeme pavlaku sam zamjenila sa cvrstim jogurtom zbregov mmmmljac bas je ukusan
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 11.8.2011 9:38:26
Malenaoduvijek
IZVORNA PORUKA: canim
Mala pa zar se i sa 2.5 godine treba paziti na so i te djidje ja mislila da u tom uzrastu mogu normalno davati ono sto i ja jedem, jer je tad dijete veliko, doduse ja i nama kad pravim stavim malo soli, mm redovno dosoljava valjda navika a ja ne volim preslano.
duso moja ne moras naravno to je do tebe, ja kada kuham prije nego stavim bilo koje zacine ja odvojim momcima na stranu i tek onda zacinim. ne pada mi na pamet da ih opterecavam sa biberom, crvenom paprikom i kolicinom soli koju unosim ja i mm. mozda sam ja previse oprezna ali nije mi tesko i radim to jer smatram da je bolje. da nije slano. ja npr koristim abc sir jer ima najmanje stetnih tvari u njemu (navodno) a taman im malo obogati ukus sto kazes. a ja sojim momcima sve dinstam na crvenom luku, a bijeli smijes takodje dodavati sa 10 mjeseci, to daje hrani slatkast ukus i onda ni ne primjeti. a da ti smijes staviti persun, lovorov list i sl zacine cak sta vise, persun ima dosta vit c. a sto se tice mijeka i onoga sto su nase majke radile, to je bilo prije 25,30 godina a znamo da istrazivanja idu dalje i ako je nesto bilo dobro tada ne znaci da je dobro i sada. svaki pedijatar kojeg pitas ce ti reci ako imate fin mogucnosti ne dajite kravlje mljeko prije godine.zasto prvo radi malokrvnosti jer u kravljem miljeku nema dovoljno zeljeza koje je tvojoj bebi potrebno posebno od 6 mj kada potrosi sve zalihe iz majcine utrobe drugo u mlijeku imaju sastojci (soli) koje beba ispod godine tesko (teze) probavlja, mogu se javiti alergije, probavne smetnje i sl.
znaci postoji puno polemika i rasprava ali naravno svako radi kako misli. ja ti samo iznosim svoje misljenje znaci ono sto ja radim sa svojom djecom.
ja napisah roman a nije mi bio cilj, svaka od as radi kako najbolje zna i naravno misli najbolje svojoj djeci.
< Poruku je uredio MALA1994 -- 11.8.2011 9:41:12 >
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 11.8.2011 10:53:11
lejla80
prvo radi malokrvnosti jer u kravljem miljeku nema dovoljno zeljeza koje je tvojoj bebi potrebno posebno od 6 mj kada potrosi sve zalihe iz majcine utrobe
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 11.8.2011 10:57:52
Malenaoduvijek
prvo radi malokrvnosti jer u kravljem miljeku nema dovoljno zeljeza koje je tvojoj bebi potrebno posebno od 6 mj kada potrosi sve zalihe iz majcine utrobe
Ne kontam ovaj dio..
beba kada napuni 6 mjeseci potrosi sve zalihe zeljeza koje je skupljala dok je bila u majcinoj utrobi. jako puno beba sa 6 mjeseci ima malo nize zeljezo, tada se po pravilu i radi prvi put krvna slika ako nije do tada . kravlje mlijeko nije obogaceno zeljezom i ne moze zadovoljiti potrebe bebe koje npr zadovoljava majcino mlijeko jer je pilagodjeno bebi i ad jer je u njemu takodje vise zeljeza jer je prilagodjeno bebama.
znas kako je meni to prosto rekao jedan pedijatar stari,
kravlje mlijeko je za telad a ne za bebe, pa ti sada to protumaci kako hoces.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 11.8.2011 11:08:56
lejla80
U prvom postu sam shvatila da zelis reci da u majcinom mlijeku nema vise zeljeza jer ga beba potrosi....a sad je to vec mnogo jasnije..hvala na objasnjenju...Moja beba doji hvala Bogu a to sto pojede kasikicu dvije mlijeka dnevno a nekad ni toliko joj sigurno nece naskoditi...U pravu si da je kravlje mlijeko za telad al eto i mi ljudi ga pijemo....
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 11.8.2011 11:17:08
vila_7
Lejla,samo ti sebe slusaj! Vec sam milion puta pisala da istrazivanja su nidje veze,jer svake godine drugo predlazu-nego ti sve umjereno i neces pogrijesiti! Ti si najpametnija za svoje dijete. Što se kravljeg mlijeka tice, jedno vrijeme (kao i za gluten), da tek nakon godine a sad sve vise informacija da moze i ranije pogotovo ako beba doji-ja sam ga pila citavu trudnocu,i poslije,a beba je probala sa 8 mjeseci - i sad ga konzumira u papicama,ne pije ga samo jer nema potrebu jer jos doji,a ako je dobro za telad,onda je i za moje malo telence! Ja npr.imam averziju od AD-a
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 11.8.2011 11:26:28
Malenaoduvijek
U prvom postu sam shvatila da zelis reci da u majcinom mlijeku nema vise zeljeza jer ga beba potrosi....a sad je to vec mnogo jasnije..hvala na objasnjenju...Moja beba doji hvala Bogu a to sto pojede kasikicu dvije mlijeka dnevno a nekad ni toliko joj sigurno nece naskoditi...U pravu si da je kravlje mlijeko za telad al eto i mi ljudi ga pijemo....
lejla
majcino mlijeko je naravno daleko najbolje i ja ti nisam ni rekla nemoj davati kravlje .gore sam ti vec napisala, ne zelim te ubjedjivati ni u sta i da ti naravno najbolje znas za svoje dijete sta ces mu dati i kada. i da moj mladji sin npr nije podnosio mlijeko prije godine, dobio je proljev kad sam pokusala da mu dam neki od lino proizvoda, a vec sa 16 mjeseci nije bilo problema, takodje je na lososa sa 13 mj dobio osip oko usta, a sada sa 18 sam mu dala ponovo da proba i nije bilo nikakvih problema.
helena
to da su istrazivanja nidje veze to ti onako da ga kao meni spustis.ni kako zeli, a niti se zelim raspravljati ni ubjedjivati.svako radi kako misli da treba i da je najbolje za njegovu bebu. svako ima pravo da iznese svoje misljenje i ti kao i ja.prema tome bez vrijedjanja molim te lijepo.
< Poruku je uredio MALA1994 -- 11.8.2011 11:30:21 >
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 11.8.2011 12:07:53
m.i.n.a.
Mi smo dosad probali:krompit,mrkvu,spinat,rizu nasu,rizu hipp,brokulu,karfiol,tikvicu bananu,sljivu,jabuku,krusku,nektarinu,breskvu..i probacemo svo vice izuzev jagoda,kivija i ostalog sto je veliki moguci alergent...razne kombinacije pravila i viser nemam ideja...neko rece i grasak,samo ga malo ogulit..jos cu i bamiju punit ..probali i domace i kupovne..piletinu a kad bi nasli i teltine ne bi bilo lose....sab brokulom mu stavim pavlake malko samo ako ono drugo povrce nije ndvladalo miris..ne toliko zbog njega nego zbog mene...one bebi rizu i griz sluzi samo da zgusne,sto rece iman..nervira me vodenasto ... mozda smo jos nesto alne napisah,uglavnom,tek od neki dan je zamjeno obrok flase za obrok na kasiku i od tog casa sve posta puno ljepse jer sad imamo reda u hranbi:)))
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 11.8.2011 12:36:04
vila_7
IZVORNA PORUKA: MALA1994
helena
to da su istrazivanja nidje veze to ti onako da ga kao meni spustis.ni kako zeli, a niti se zelim raspravljati ni ubjedjivati.svako radi kako misli da treba i da je najbolje za njegovu bebu. svako ima pravo da iznese svoje misljenje i ti kao i ja.prema tome bez vrijedjanja molim te lijepo.
ej, evo stvarno oprosti ako si mislila da tebi spustam,kad nisam . Ja stavrno mislim da su istrazivanja nidje veze i marketing da ima dobrog udjela,bas zbog tog sto svake godine savjetuju drugacije. Imas par stranica unazad , vidjet ces da sam isto napisala o tim istrazivanjima,tako da fakat nista lose nisam mislila-nego samo savjet dala.