Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 27.3.2009 13:54:39
mišur
Evo recept za cicvaru: Ja još koristim AD mlijeko za pravljenje obroka i to samo zato što je deda, tj.moj tata, koji je inače fanatik što se tiče kupovanja potrepština za Luku , nakupovao 10 komada, pa nikako da ih potrošim.. Uzmem oko 150ml AD mlijeka, i kuvam sa 1 supenom kašikom palente(neki stavljaju i bijelo brašno, ali meni je lično puno bolje sa kukuruznim) i 2 kašike pavlake ili ABC sira, i kad se to malo ukuva dodam žumance, ili cijelo jaje ( to sam odnedavno počela kad sam uvela bjelance). Kad bude gotovo, zavisno od gustine, nekada u to udbrobim i malo hljeba... I baš bude ukusno...Ovaj moj dječak to obožava!!!
Luka je jutros doručkovao palentu i uz to je pojeo cijelu čašicu jogurta... Ručao je čorbicu od krompira, mrkve, mahuna i malo prosa sa teletinom...Pravila sam nama i njemu malo odvojila prije nego što sam začinila! Sad spava, a kad ustane za užinu ćemo neku kombinaciju voća ako bude htio, a ako ne onda neku Hipp kašicu. Za večeru će biti neki Nestle, dok vidim koji nam je na redu Između obroka popije svježe iscijeđen sokić ili kupovni ako ovaj neće... I vodu, oko 120ml dnevno, i to je odnedavno počeo piti u toj količini, kad je sam naučio držati flašicu, pa mu je valjda sad to interesantno..
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 27.3.2009 14:36:43
haidy
Misure, super je ova cicvara, nikad je ranije nisam jela, ali probacu je sutra napraviti mojoj bebi. Mi smo doruckovali palentu sa pavlakom, zalivenu jogurtom. rucak ce biti mahune sa lukom i krompirom. ko je vi mahune koristite? ja imam domace iz zamrzivaca, nadam se da mogu te. uzina: jabuka i naranzda vecera monte
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 27.3.2009 22:23:49
haidy
pravila sam joj mahune, proprzila prvo crni i bijeli luk i mrkvu, dodala mahune i kad su se skuhale stavila mlijeka, izmiksala i dodala hljeb. bas joj se svidjelo
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 27.3.2009 23:29:41
Ivona
Izgleda da je ovo bio Mahuna dan
Dorucak:Medolino sa malo banane-fuj kazemo i Selena i ja-nikada vise Rucak:corbica od mahuna,krompira,luka,mrkvice i junetine+malo crnog hljeba (pravila nama,pa njoj odvojila prije zacina-vrijeme je da malo olaksamo sebi ) Vecera:Integralna riza sa kruskom i monte
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 27.3.2009 23:34:03
Ivona
Kao da mi je negdje u uspomenama na baku,djeda i djetinjstvo,smjestena i cicvara za dorucak Misure,bas ti hvala sto si mi osvjezila uspomene Sutra cemo i mi to praviti Samo mi reci koliko to gusto treba biti i koliko se otprilike kuha pavlaka ili sir sa mlijekom?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 28.3.2009 7:05:10
Crvena
Misure hvala za ideju Dorucak: zumance sa pavlakom i malo kukuruznog hljeba Rucak: komadic puretine, mrkvica, malo prase i brokule Vecera: jabuka sa cimetom
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 28.3.2009 8:27:16
mišur
Ja kuvam par minuta pavlaku ili sir, pa onda dodam jaje i onda još par minuta... Ne znam ti tačno reći, ali sve bude gotovo za 10-15 minuta. Ja pravim malo gušće, jer mi je onda lakše da ga hranim-kad je rijetko onda mu curi na sve strane. Kad omanem u gustoći, onda dodam malo sredine hljeba To zavisi i od količine mlijeka koja se stavi.. Ako je manje mlijeka onda je i gušće... Moj Luka obožava cicvaru, i ne znam ni kako mi je palo na pamet da mu je pravim.. A to mu je stvarno zdrav i kaloričan doručak! Prvi put kad sam je pravila nije mi baš uspjela, pa sam stavljala hljeba, ali sad sam se već ispraksala
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 28.3.2009 12:33:16
Anoniman
Jedva čekam da i ja počnem svojoj bebici kuhati, sad kad čitam ovo vaše, baš je zabavno. Za 1,5 mjesec pa ćemo i mi na ovu temu. Pozdrav i uživajte u slasnim obrocima
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 28.3.2009 12:38:15
Okarica
Breskva, koliko je tvojoj bebici? Mi u srijedu punimo sedam mjeseci, tako da je i nama ovo rano. Moram priznati da zvuči super. Mi smo još uvijek na povrću i voću,a od mese je probala piletinu. Ponekad ubacim nešto od Lina (rižolino, grizolino, frutolino).
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 28.3.2009 12:48:26
Okarica
Ja jesam, jer kuburimo s kilažom. Kombinujem dojenje, adaptirano i čvrstu hranu. Ona uvijek jede isto, tj. onoliko koliko joj je dovoljno. Neću sad o tome, dovoljno sam tušila ljude o tome na temi "kako napreduje vaša beba". Pozdrav!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 28.3.2009 12:55:06
Visnja RR
Moja smizla je sad bojkotovala cicvaru... a bas je bila ukusna... na kraju sam trecinu cicvare prelila sa pola jogurata da je zavaram i onda je smazala... njoj je jogurt zakon...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 28.3.2009 14:12:28
mišur
Baš mi je drago da se našim bebarama sviđa cicvara Luka je doručkovao griz i jogurt. Obrnula sam mu danas užinu i učak, pa je prvo jeo Hipp voće i žitarice, a kasnije će šinat, rižu i kuvano jaje. Danas smo išli kod dr i ima gljivice u ustima, duša moja mala.... A sutra mu slavimo prvi rođendan, mada je u ponedeljak... Baš za rođendan da ga strefe glivice Odoh malo off topic, sorry!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 28.3.2009 18:36:59
Emina*
Jaje na mlijeku sa udrobljenim hljebom, i pola case jogurta.. Varivo od teletine sa kupusom (ne znam zasto i kako, ali ovo pravo voli ) Dukatino i pola biskvita K.Milchschnitte, i pio je sokic... Sad spava, i vjerovatno ce se kasno probuditi, tako da slijedi mlijeko...
Misur, ova cicvara mi zvuci super Sutra cu pokusati da je napravim....
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 28.3.2009 21:25:05
teta berta
Kada ustanemo uglavnom imamo prvp dvije bočice mlijeka, u 7h i u 10 i 30!!! nakon toga nestle pahuljice pomješano sa višnjom i jabukom. Za ručak oko 16h tikvica, krompir, bijelo meso i prosooo + malo jogurta. I puno mlijeka, malo vode i malo čaja...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 28.3.2009 21:37:18
Suzana
Mi smo danas imali nesto drugacije obroke nego uobicajeno.
Dorucak, koji je moja mama i koji im se jako dopao: u serpici na laganoj vatrici stavili smo mlijeka i udrobili crnog hljeba, zatim dodali dva zumanceta uz lagano mijesanje, putera i domaceg milerama. Naravno, pustili smo da "baci kljuc" zbog zumanceta i domaceg milerama. Vrlo ukusno i kaloricno. (Mama se sjetila i pjesmice: "Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje!" ) Vocni obrok su bile banane i jabuka sa iscijedjenom cveklom. Rucak: riba san pjer, sa malo bijelog luka + mladi krompir + spinat. Posto su kasno rucali, za veceru sam im dala jednu teglicu HiPP Good Night griz sa burbon vanilijom (jednu teglicu njih dvojica podijelili).
Misur, vidim da ti cicvaru pravis sa palentom... Ja sam mislila da ide sa kukuruznim brasnom? Moze i tako zar ne? I mi cemo ovih dana probati cicvaru, a eto, i ja da se podsjetim na djetinjstvo.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 29.3.2009 9:30:04
mišur
IZVORNA PORUKA: Suzana
M
Misur, vidim da ti cicvaru pravis sa palentom... Ja sam mislila da ide sa kukuruznim brasnom? Moze i tako zar ne? I mi cemo ovih dana probati cicvaru, a eto, i ja da se podsjetim na djetinjstvo.
Suzana, mislila sam na kukuruzno brašno...Moja greška!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 29.3.2009 13:28:22
haidy
Mi smo danas doruckovali prasu sa mlijekom, pavlakom i hljebom i zalili cajem od kamilice. rucacemo HIPP teletina sa mrkvom i krompirom jer idemo vani uzina ce biti dukatino marelica i mrkva a vecera rizolino, nismo odavno