Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 7.6.2010 13:15:08
Niina
drage mame, ja imam jedno pitanje za vas, pa ako vam nje problm da mi pomognete. Pregledala sam ove kalendare dohrane i morram priznati sa se nekako razlikuju i u glavnom se svode na stvari koje ne smijes davati i na sam osjecaj majke.I sad sam dosla do neke tacke pa se ne mogu pomjeriti dalje. Zapravo, mojoj N je uskoro 6 punih mjeseci, a sa uvodjenjem gh smo krenuli sa punih 5mj. do sada jede jabuku, bananu,krompir, mrkvu, tikvicu davala sam joj i brokulu ali je stomacic bolio od nje. Mene interesuje kada mogu davati blitvu, spinat, luk, i zitarice, meso ???
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 7.6.2010 13:33:15
chuci
IZVORNA PORUKA: Niina
drage mame, ja imam jedno pitanje za vas, pa ako vam nje problm da mi pomognete. Pregledala sam ove kalendare dohrane i morram priznati sa se nekako razlikuju i u glavnom se svode na stvari koje ne smijes davati i na sam osjecaj majke.I sad sam dosla do neke tacke pa se ne mogu pomjeriti dalje. Zapravo, mojoj N je uskoro ' punih mjeseci, a sa uvodjenjem gh smo krenuli sa punih 5mj. do sada jede jabuku, bananu,krompir, mrkvu, tikvicu davala sam joj i brokulu ali je stomacic bolio od nje. Mene interesuje kada mogu davati blitvu, spinat, luk, i zitarice, meso ???
zavisi kakvo ti je povrće. blitva smije od 6 mjeseci, špinat se najčešće preporučuje od 8. to sve ako je poznatog porjekla povrće. ove biljke upijaju nitrate iz zemljišta, pa ih se odgađa u nekim tablicama dohrane zbog velike koncentracije nitrata u njima. luk ide od 9 mjeseca.
meso ide piletina i puretina od 7, janjetina i teletina od 9, junetina i ostala teža mesa kasnije (nakon 12). riba može od 7 (plave robe idu kasnije) i to ja dajem samo pastrmku jer jedino ona nije leđena kod nas.
žitarice: riža, kukuruz, amarant, proso od 6 mj dinkel, quinoa od 7 mj pšenica, raž, ječam, zob (sadrže gluten) ja sam uvela gluten za 7 punih jer doji (da jede AD čekala bih 8 punih)
bebama nije preporučljivo davati puno integralne žitarice jer im ubrzavaju probavu, pa se ne stignu iskoristiti sve hranjive materije koje unese. bolje je ići sa običnim prerađenim žitaricama.
ovo je moja tablica dohrane koju sam napravila na osnovu ličnog istraživanja najviše interneta, te preporuka našeg ministarstva zdravstva. nekako sam pretraživala pojedinačne namirnice u ishrani beba i slagala sebi, jer što ti kažeš sve se tablice razlikuju.
pitaj ako te još nešto interesuje tu smo da se pomažemo.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 7.6.2010 13:37:32
leona81
mi smo danas jeli breskvu sa kasicom od banane, jabuke i zitarica...
popodne cemo nesto sa tikvom ili tikvicom:) uzela sam spinat pa planiram i to uvesti uskoro, ovaj ledov zamrznuti? imate li neke savjete sta da stavim s njim? tresnje mogu sa 7 mj? kako dajete?
@Niina ja sam odlucila da se ravnam po kalendaru nadohrane jer mi imamo alergija u porodici, a i jer mi je logicno da bebu ne mogu bombardovati sa jako puno namirnica na samom pocetku...ne zuri nam se nigdje... mi smo poceli negdje sa 4,5 mj i dosta smo stvari probali, uveli smo nekidan i gluten, izbjegavam bas problematicne namirnice i potencijalne alergene, ostalo uvodim nesto tacno po tablici a nesto ranije... od voca kruske, jabuke, banane, marelice, breskve, sljive od povrca mrkvu, tikvice, tikvu, krompir, cvjetacu, brokulu, grasak, luk, od mesa pileci temeljac, jos nismo jeli pilece meso od ulja kukuruzno i maslinovo od zitarica rizu, palentu, prosene pahuljice i od nekidan psenica i zob
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 7.6.2010 13:46:53
Niina
Hvala vam puno...mah taman kada sam mislila sa sam uhvatila ritam sa uvodjenjem gh nadjoh ce na kraju puta chuci, ovu bitvu koju ja imam je domaca juce mi je svekrva nabrala kod sebe u basti pa reko voljela bih da je iskoristim. A imam kukuruzno brasno, smijem li njega dati i kako se to uopste pravi za bebe?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 7.6.2010 13:55:42
chuci
od kukuruznog brašna možeš napraviti pravu puru, neki dan je neko pisao recept, pa pročitaj par zadnjih stranica. ja to ne znam praviti
pazi samo ima li glutena, ako ga još nisi uvela. jer se isti mlinovi koiste za mljevenje npr pšenice, pa nakon toga kukuruza, pa ti bude glutena u ''čisto'' kukuruznom brašnu. piše na njemu gluten free, ako je kupovno, a ako je domaće sigurno je mljeveno u istom mlinu gdje se melju ostale žitarice.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 7.6.2010 14:00:51
Niina
eh tek sada primjetih meni par nepoznatih, sta je: amarant,dinkel,quinoa???
a sto se tice graska vidjet ces isto se sve pravi kao i zamrznuti, samo kazu da se mora dobro gledati da je dobro svjez jer ako nije gubi na kvaliteti hranjivih supstanci pa kao ovaj zamrznuti se odmah nakon berbe zamrzava i u nekim slucajevima je i bolji nego taj "svjezi".
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 7.6.2010 14:08:51
malena sharena
I mi smo probali mladi luk kao glodalicu . Inace, ja ga stavljam u sve supice i variva za bebu. A ovaj mladi grasak spremam na isti nacin kao i zamrznuti, samo se malo duze kuha, to je sve. I puno je boljeg okusa!
Mozete li mi odgovoriti da li je bebici od osam mjeseci nedovoljan vocni obrok bez zitarica? npr. jabuka, sljiva, banana i sl. ali bez zitarica.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 7.6.2010 14:25:04
chuci
IZVORNA PORUKA: malena sharena
I mi smo probali mladi luk kao glodalicu . Inace, ja ga stavljam u sve supice i variva za bebu. A ovaj mladi grasak spremam na isti nacin kao i zamrznuti, samo se malo duze kuha, to je sve. I puno je boljeg okusa!
Mozete li mi odgovoriti da li je bebici od osam mjeseci nedovoljan vocni obrok bez zitarica? npr. jabuka, sljiva, banana i sl. ali bez zitarica.
kod moje je to što ona pojesde još uvijek mala količina, iako je ona zamijenila podoje za dva obroka. ali i dalje doji nakon 2 sata. ja bi ubacila i žitarice, ako je obrok, inače bi ja na to gledala kao da je međuobrok (neki budući kad bude prestala dojiti) pa bi joj dala u vrijeme kad nije neki od glavnih obroka. jesam zakomplikovala
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 7.6.2010 14:41:58
malena sharena
chuci hvala ti puno, nisi zakomplikovala
Sad cu ja zakomplikovati
Od pocetka kuburimo sa zitaricama. Ja sam mu sve mijesala sa rizom i prosom na pocetku dohrane jer nisam htjela kupovati pahuljice (duga prica kako i zasto).
On nije htio tako jesti, ali bi voce solo pojeo. I tako sam ja odustala, s vremena na vrijeme bih opet probala pomijesati, on bi nekad pojeo, ali to je bas bas rijetko. Tako da je mjesecima jeo samo voce. E, u osmom mjesecu je prihvatio da jede voce s rizom ili sa zobenim pahuljicama, ali tek nakon sto sam napravila duuuuugu pauzu od nudjenja tih namirnica. Jednostavno nisam vise ni razmisljala, kontala sam, hajde puno pojede voca, nece biti gladan. E, sad se ja grizem i sekiram jer ne znam da li je bio gladan. Sve kontam da sam mu trebala nuditi svaki dan, mozda bi ih ranije prihvatio, a ovako sam ga mjesecima hranila samim vocem . A da ne spominjem da zitarice nije htio ni u povrcu, kao ni samo povrce, ja ne znam kakoje prezivio na vocu sve ove mjesece. Bas sam se nasekirala.
Jedino me tjesi to sto bas cesto doji, ma visi na meni 24 sata dnevno.
< Poruku je uredio malena sharena -- 7.6.2010 14:47:29 >
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 7.6.2010 14:42:05
mala86
ja sam danas malom dala prvi put keks ,da ga onako glodje!i svidio mu se,ali nisam ga smjela samog ostavit,strah me da mu se ne zaleti,mada je tvrd,ali opet uletilo mu je komadica u usta,samo sto ga je pljuvo ,nemam pojma zasto!mozda mu se nije svidio okus,ali je plako kad sam mu ga uzimala
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 7.6.2010 14:56:08
niki83
bravo za Leona i keks moja N rado jede plazmu ili onaj lino (cak je ljepsi jer je meksi pa ga lakse sazvace desnima), sad lijepo i mrvice sto izbaci iz usta pokupi ispred sebe i pojede bas bude smijesna a isto tako ako joj uzmes ona vristi
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 7.6.2010 15:01:49
reallove
IZVORNA PORUKA: niki83
bravo za Leona i keks moja N rado jede plazmu ili onaj lino (cak je ljepsi jer je meksi pa ga lakse sazvace desnima), sad lijepo i mrvice sto izbaci iz usta pokupi ispred sebe i pojede bas bude smijesna a isto tako ako joj uzmes ona vristi
i Emin voli da gricka keks,glavno mi je kada mu na pod padne a on dohvati pa hoce u usta
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 7.6.2010 17:52:05
teacher75
kupila sam danas proso pa namjeravam da ga uvedem u ishranu. znam da ste prije spominjale kako ga dajete, ali da ne bih sad trazila, moze li jedan brzinski receptic, please?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 7.6.2010 18:32:37
Mya_81 RR
IZVORNA PORUKA: teacher75
IZVORNA PORUKA: Mya_81
Teaher, mi ga nismo još jeli, ali mislim da se to regularno stavlja u sve slane kašice...ono kao što se radi i s rižinim pahuljicama...
ja rizine pahuljice ubacim kad je vec sve gotovo a proso se treba kuhati 5 minuta- nisu u pitanju pahuljice prosa nego bas zitarice
Ma, nisi me skužila Mislim da skuhani proso jednostavno ubaciš u bilo koju slanu kašicu kao te rižine pahuljice...znači ne treba neki specijalni recept...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 8.6.2010 12:44:35
delly
ujutro oko 7 flasa AD oko 10 kasica sto se mjesa sa vodom od zitarica i jabuke i jedna snita kruha (sredine) sa filadelfijom pa cemo nesto vocno , najvjerovatnije voce sa zitaricama i keksic pa za rucak nudler sa povrcem i mesom predvecer kasica od paste i rize za laku noc i prije spavanja flasica ok 265 ml izmedu jedemo voca : jabukice, bananice, obavezno nektarine, mrkvice grickamo . i naravno vode i sokica
e sad bi htjela da napisete vas dnevni meny, dali svaki dan isto imate tj mislim dali ujutro dajete vocke i dali je svaki dan odredeno vrijeme za mlijecnu kasu,rucak,vocnu ???
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 8.6.2010 13:37:38
Niina
E, hvala vam..morat cu trknuti do Dm-a da vidim cega svega ima....
Delly ja bih ti rado pisala sta mi jedemo ali imamo samo dva obroka, jedan slani i jedan vocni i samo par namirnica koje jedemo tako da mi nismo ni od kakve pomoci :)))
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 8.6.2010 13:47:23
rose 87
eh mi smo jucer probali tikvicu i nije mu se nikako svidjela,i danas je ona u planu,ima puno strana da sad iscitavam kako je vi pravite pa ako moze ko da napise,ja sam mu samo skuhala i ispasirala
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 8.6.2010 13:57:42
Niina
rose87 i mi smo prosle sedmice jele tikvicu ali ti ja to ovako pravim prvu put sam skuhala je i onda napravila 60ml ad mlijeka i sve to izmiksala i sve je pojela. a, recimo danas sam joj stavila jednu malu mrkvicu, malo krompirica, malo tikvice, i dva lista blitve i sve to izmiksala sa 60ml ad mlijeka i sve je pojela i ja sam probala nije tako ni bljutavo.