Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 28.4.2010 11:28:26
ena23
IZVORNA PORUKA: malena_t
IZVORNA PORUKA: mama Nataša
evo mi smo danas s vakcine i ja mislila uvoditi po malo mlijeko iz tetrapaka da mu mogu kuhati griz i zobene pahuljice al mi reče pedijatrica da NE mlijeko prije pune godine dana i NE griz i NE kruh, keks i bilo šta drugo sa brašnom da ako želim dodatno mlijeko uvedem AD a sve ostalo NA MOJU ODGOVORNOST
ZAR JE TO TOLIKO STRAŠNO????
ne znam sad šta bi
razmišljala sam o heljdi, svojevremeno smo starijem davali neki Lno "heljda i jabuka" a sad sam našla u DM-u heljdu u zrncima, jel iko to spravljao i kako???
e hebiga sad najbolje da do puberteta piju AD i ne jedu nista... Mislim da bi nasi pedijatri prije svega trebalo da sjednu i da se dogovore....Sve vrvi od tablica raznoraznih, glutena, alergija na sve i svasta. Nemoj ovo nemoj ono. I cuj na svoju odgovornost! E pametna li je mili Boze! Vec sam nekad rekla da nisam puno paznje pridavala tablicama. Okvirno da, ali slijepo drzanje ne. Benjamin od sest i po mjeseci jede koricu hljeba, sa deset_ poceo da jede keks samostalno, griz takođe sa 10 mjeseci, mlijeko sam uvela kad je imao osam mjeseci i to prvo dvotrecinsko pa onda 100 posto...
ja bi da potpisem malenu-t ja sam se pocela OKVIRNO drzati tablica ali vise po svom nekom osjecaju djelujem. dozlogrdilo mi je vise ovo smjes ovo ne smjes... znaci drzim se otprilike toga da one bas jake alergene nisam jos dala (med, paradajz, bjelance) a sve ostalo pomalo ruckimo (bez soli, secera i zacina)... i godi nam
a ta doktorica mi je bas bezveze, cuj "na svoju odgovornost" LOL, pa i zatrudnila si na svoju odgovornost i djete rodila i hrnaila i sad ga hranis i odgajas na svoj uodgovornost, pa neces valjda na njenu bas su mi ti doktori nekada preko glave... ne sikiraj se i djeluj po svom instinktu, majcinski je najjaci!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 28.4.2010 12:47:06
Super dada
A gluposti da se toliko odugovlaci sa glutenom. Godina dana je previse. Po novijim istrazivanjima treba uvesti sa 6 mjeseci jer je i prekasno uvodjenje glutena u ishranu rizik za nastanak celijakije.
Btw meni je pedijatrica predlozila odmah sa 6 mjeseci poceti pomalo sa namirnicama koje sadrze gluten, a inace smo poceli nadohranu od 5 mjeseci.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 28.4.2010 13:01:48
malena_t
marinčii ja sam davala Benji vocni obrok oko sedam kao veceru, dok nisam ukinula vecernji podoj, negdje do 11 mjeseca. Iako su mi govorili da ne treba uvece voce da tesko pada nisam primjetila da se ikada budio ili kukao nocu zbog toga. Sad vecera uglavnom nesto mlijecno (pavlaku, sir) ili neki od lina ili griz s vocem, ili palentu, ili mlijeko i plazmu... Ako jede bilo sta konkretnije kuka cijelu noc. Mene inace raspametise dorucak i vecera. Imam osjecaj da se stalno vrtim u krug
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 28.4.2010 13:05:05
Aki Sa
Draga marinci
ovaj sa keksom i cini mi se grizom sam kupila u Austriji ali sam po povratku nasla ove kutije i kod nas vjerujm u DM gdje bi drugo ali nisam ti 100% sigurna ili je DM ili Merkator evo ti link kako izgledaju
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 28.4.2010 15:19:43
niki83
e Boze dragi.. pa najbolje bi bilo da nasa djeca onda gladuju... ova pedijatrica mi se ne svidja nimalo a malena_t je u potpunosti upravu i moj N isto uziva u korici hljeba...necete vjerovati ali i plazmu zna grickati lijepo, lizati je i kad dodje u usta mali komadic ona lijepo zvace..i sad bih joj trebala uskratiti?!! ma ne pada mi na pamet!! moje dijete moja odgovornost, pa sta!?!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 28.4.2010 15:22:01
niki83
IZVORNA PORUKA: Aki Sa
Draga marinci
ovaj sa keksom i cini mi se grizom sam kupila u Austriji ali sam po povratku nasla ove kutije i kod nas vjerujm u DM gdje bi drugo ali nisam ti 100% sigurna ili je DM ili Merkator evo ti link kako izgledaju
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 28.4.2010 15:40:46
teacher75
IZVORNA PORUKA: niki83
Draga marinci
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 28.4.2010 15:44:43
Anoniman
IZVORNA PORUKA: marinčii
da vas pitam šta vi dajete za večeru ,ja dajem većinom voće ali bojim se da mu teško padne na želudac al nemam drugih ideja šta mu napraviti
Marinci,kod nas je standard ovako: Ujutro -flasa Rucak-kasica povrtna,ili supa,pire nijedan dan nije isto Uzina-monte,ili hljeba s sirom posle caja Veceri oko 7ili pola 7.kako kad ili je puna zdjela cokolina,ili keksolina vecinom cokolino Bas nemenjam standard bas smo se uhodali ....
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 28.4.2010 15:47:25
Anoniman
Imam osjecaj da se stalno vrtim u kruguser posted image
i mi isto Zato,kad sam bila u Bingu kupila sam dosta hipp kasica od svacega voli svakakve ma nista neodbija svu spuca tako,da sam mirna A znam nekad i napravit nekazem al da je kuca bez kasica nije
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 28.4.2010 22:51:15
niki83
IZVORNA PORUKA: teacher75
IZVORNA PORUKA: niki83
Draga marinci
marincii ovakvu kasicu istu imas u dm-u samo je njihov proizvod babylove i super je , mi vec 2 dana jedemo i to ujutro
a kako pravite ovo? moze li vodom? posto dojim, ne koristim AD
pa ove se prave s vodom jer u sebi sadrze mlijeko vec...(milch brei)..iskreno ja sam se dugo dvoumila da li uzeti nesto tako vec s ad mlijekom jer dojim, mislila sam da ne mijesam, ali eto nece nam faliti nista da se malo popunimo i sa ovim
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 28.4.2010 23:05:14
mama Nataša
uh, ne bih ja napadala našu pedijtricu, do sad je najbolja od svih koje smo imali al malo mi čudno to sa brašnom/keksom/kruhom ...
Ja maleckom već mjesec dana stavljam ptiber u voće svaki bogovetni dan i nisam primjetila nikakvu neželjenu pojavu, osip il bilo šta slično, iskreno nemam pojma ni kako bi se manifestovalo nepodnošenje glutena, zna li neko???
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 30.4.2010 13:46:12
delly
sta je ovdje pustooooo nije da nedate djeci nista jesti ?? cc mi smo jucer probali kupovnu pastu bolonjeze i jela je samo sa kruhom danas joj ja pravim na svoj nacin pastu bologniese jeli smo vec dva obroka do sad , grizolino i kasica od voca sto se s vodom pravi , pa pastu cemo i desert malo od borovnice maline i nektarine , i kasnije jos jedna kasica sto se mjesa sa vodom od voca , imedu vode i riblje ulje pred kupanje
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 30.4.2010 13:46:14
lila25
Mi smo evo poceli sa vocem juce probali kuhanu jabuku da li je rano da mu pocinjem davati jer doji napunio je 5 mj.Nije uopste htio jesti mozda je pojeo jednu kasicicu.jesu li tako i vase bebe na pocetku odbijale...i da li dajete vodu negdje sam procitala da nije potrebno ako doji a opet negdje pise da moze prokuhana voda od 4 mj.ehhh koliko komplikacija do sad smo bili mirni sika i sve rijeseno
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 30.4.2010 13:48:26
delly
ja sam isto tako pocela jer dojim malu ali kad je imala oko 5 mj pocela sam kascicu npr mrkve pa 3 dana probala reakciju ,pa jabuka 3 dana pa bi to pomjesala ali bi je uvjek podojila da se najede jer tad je voljna novog probat pa onda je dovoljno sa nekoliko zlicica eto da proba jer je tek 5 mj , nemoj zamjenjivat za obrok , poslije 6 mj onda vise uvodis
za vodu , ja sam davala kad stuca i kad osjetim da joj treba ali beba dobije sve kroz majcino mlijeko do 6 mj poslije pomalo vode ,.
< Poruku je uredio delilah -- 30.4.2010 13:49:52 >
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 30.4.2010 13:59:19
lila25
Hvala delilah na pojasnjenju,bas si mi sad olaksala..previse mi je upitnika u glavi,Kad?Sta? Da li smije?Da li je rano?Jos sa strane komentari pa sto mu ne dajes vodu zedan ti je,a sto ne kasice mozda je gladan,bas sam zbunjena...poludila bih bez RR.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 30.4.2010 14:15:41
delly
eh draga moja znam kako ti je ali vjeruj samo u sebe i svoje osjecaje oni pokazuju ono najbolje, meni su dolazili u prvih 40 dana i svi su mi govorili da se djetetu mora dati vode , pa halo ja djete dojim a onaj ko doji zna da prvo ide voda da se beba napije pa tek nadode mlijeko , a haj sad to objasni covjeku od 50 godina koje ni svoje vlastito djete nije presvuko , nemoguce , samo sam im rekla da mala djeca nemaju dovoljno razvijene bubrege ,. svi misle da je gladno zedno iako je jelo prije 5 min ali MAMA samo to zna niko drugi. i imas vremena za svasta probavati ,nezuri
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 30.4.2010 14:23:55
Niina
Evo gledam sta vi sve dajete a i ja sam kao lila25 jos uvijek u laganom strahu od uvodjenja te krute hrane. Njoj je sada 4,5 mjeseci i vidim da joj mlijeko nije dovoljno, ali kontam da izdrzi barem punih 5 mj pa da pocnem sa hranom. Kontala sam joj napraviti sok od jabuke, ali ne znam kako napraviti bas tecni sok da nebude kao kasa??? Kako se pravi??
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 30.4.2010 14:53:03
Anoniman
Niina,ja sam A.cjedila sokice od 4mjes.jer one kupovne nije htjeo a kad uzmeme nepopije sve vec mama Fino ogulis jabuku i mrkvu pa na rende izribas operes dobrooo ruke i jabuku i mrkvu,rukom iscjedis sok Ono ostatak tj.izrendano bacas To ti je najlakse i zdravo Tko mozes i ja kruskom isto
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 30.4.2010 14:54:21
delly
ja sam kuhala jabuku i tu vodu joj davala . a prvi sokic i prva kasica je bila mrkva : narendala mrkvu i iscjedila vodu i dala joj par kascica prokuhane vode dodala u to malo razrjedila i lijepo je pila sokic .
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 30.4.2010 14:55:26
Anoniman
IZVORNA PORUKA: lila25
Mi smo evo poceli sa vocem juce probali kuhanu jabuku da li je rano da mu pocinjem davati jer doji napunio je 5 mj.Nije uopste htio jesti mozda je pojeo jednu kasicicu.jesu li tako i vase bebe na pocetku odbijale...i da li dajete vodu negdje sam procitala da nije potrebno ako doji a opet negdje pise da moze prokuhana voda od 4 mj.ehhh koliko komplikacija do sad smo bili mirni sika i sve rijeseno
i kod nas je tako bilo odbijanja tj.samo pa kasiku dvije Dok se nenauci gutat i jesti polako samo daji koliko moze i hoce pojesti. A sto se tice vode nama ce 10mjes.ja nisam jos Nikada dala a nedojim vec dajem odmalena caj hipp komorac
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 30.4.2010 22:36:39
niki83
felix hhehehe pozute li ruke od ovog tvog nacina pravljenja sokica cjedjenog? ja cijedim kroz cistu gazu..doduse najbolje je na sokovnik , ali nisam ga nikad imala... a sa dohranom smo mi poceli od 5mj..negdje sa 4mj sam joj tako nesto probala dati i vidjela da nije spremna, nije znala gutati, sve vracala naprijed jezikom...i onda smo sacekali mjesec dana..pa je pocela lijepo ruckiti, pomalo ali rucki..i evo nakon 2mj smo uspjele pomjeriti dojenje za sat-dva..ustvari na putu smo da skroz zamjenimo obrok..