Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 21.4.2010 19:48:12
Mya_81 RR
E, vidiš nisam o patlidžanu ni razmišljala...ali ja sebi pravim pohani, a mislim da je to za njih još teško pa možda staviti u foliju pa u rernu ili na paru skuhati....
Nego, koliko puta sedmično bi mogli konzumirati bijeli luk i jaje, tj. mi smo još na žumanjcetu ???
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 22.4.2010 11:46:05
leona81
mi smo jeli jucer mrkvicu i jabuku a popodne breskvicu i imali smo stolicu sinoc pa smo jutros opet imali stolicu i jeli smo opet mrkvicu i jabuku a popodne cemo vec smisliti nesto...
imam pitanje za kasice borovnice na jabuci i sipak s jabukom...kada se to smije dati...borovnice negdje pise u 10 mj negdje iza 1 rodjendana a sipak?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 22.4.2010 15:24:59
niki83
imam pitanje za iskusnije mame, opet .... sjecate li se kad su vase bebe zamjenile obrok dojenja sa onim guste hrane? evo nama ce skoro 7mj i vec skoro 2mj kako smo uveli dohranu..i naime od jucer moja N doji ujutro kad se probudi pa poslije sat i po pojede neku vocnu kombinaciju i onda zaspi i doji tek kad se probudi, pa tako isto i poslije podne..znaci izmedju dojenja prodje 4-5h.. ne znam da li da brinem sto ne doji ili je to jednostavno znak da je doslo vrijeme zamjene dojenja sa GH? uh sto sam opsirna.... sorry
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 22.4.2010 15:58:22
mama Nataša
joj to ti je jako individualno (uh što sam ti pomogla!)
moja jedna prijateljica svoju bebu je dojila i tako svaka 3 i po do 4 sata a mala je napredovala ko zmaj! A ovaj moj i danas sa 8 mjeseci hoće da doji svaki bogovetni sat, po 10 minuta i nema šanse da ga natjeram na duže.
Ja praktikujem dojenje pa obrok krute hrane i nama je raspored ovakav: prvo kad ustane doji, za dva-tri sata kad dođe vrijeme za kašicu isto prvo doji pa jede, onda spava. Kad se probudi opet isto, prvo doji, pa za dva tri sata opet doji pa kašica i poslije opet spavanjac. I još jednom isti raspored prije večernjeg spavanja.
Noćne podoje ne računam jer se nekad probudi jednom ili dvaput a nekad opet nebrojeno puta, tu nema nikavog reda još uvijek...
Jesam bar malo pomogla???
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 22.4.2010 16:11:37
niki83
ma hvala ti na odgovoru draga..mi smo do sada uredno dojili na svaka 2h uglavnom..mada i moja ne napreduje ko zmaj , bas sam pisala na temu kako napreduje vasa beba..ma prava manekenka, sa 6,5mj ima samo 7kg , ali bitno da je zdrava ko zmaj hvala Bogu ... nista valjda ce se jos koja mama javiti pa da se uporedimo ..na meni je svakako da je nudim i sa gh i sa dojenjem..ali eto cim ona smanji malo dojenje ja se odmah zabrinem..uh jesam grozna
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 22.4.2010 16:26:24
Anoniman
niki ja sam A.zamjenila obrok kad je mogao svu kasicu smazat tj.kad je imao 7.mjes.sjecam se vrlo dobro. Davala sam mu i prije kasicu al i flasu jer nije mu bilo dovoljno sada zamjeni obrok.Ima 4do 5.flasa po 180,150ml.kako kad... Ako nece da doji kao,sto se bojis da nije gladan ponudimu sta na kasiku da vidis ocel htjet!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 22.4.2010 16:32:42
niki83
eh pa upravo tako radi draga felix vec evo dva dana prije poslijepodnevnog spavanja..nece da doji, ja joj dam kasicu, najede se lijepo i odmah u krevetic i zaspi..doji kad se probudi poslije 2h
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 22.4.2010 16:40:12
lilith
IZVORNA PORUKA: niki83
ma hvala ti na odgovoru draga..mi smo do sada uredno dojili na svaka 2h uglavnom..mada i moja ne napreduje ko zmaj , bas sam pisala na temu kako napreduje vasa beba..ma prava manekenka, sa ',5mj ima samo 7kg , ali bitno da je zdrava ko zmaj hvala Bogu ... nista valjda ce se jos koja mama javiti pa da se uporedimo ..na meni je svakako da je nudim i sa gh i sa dojenjem..ali eto cim ona smanji malo dojenje ja se odmah zabrinem..uh jesam grozna
niki,nemoj se opterecivati...beve su individualne i svaka dobija po svome...bitno je da ona doji...moja je sa 10 mjeseci imala 8 kila ,a nije mrsava uopste...
Tri najneobicnije rijeci Kada izgovaram rijec Buducnost, prvi slog već odlazi u proslost. Kada izgovaram rijec Tišina, narusavam je. Kada izgovaram rijec Nista, stvaram nesto sto se ne smjesta u bilo kakvo nepostojanje.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 22.4.2010 16:45:58
Anoniman
IZVORNA PORUKA: niki83
eh pa upravo tako radi draga felix vec evo dva dana prije poslijepodnevnog spavanja..nece da doji, ja joj dam kasicu, najede se lijepo i odmah u krevetic i zaspi..doji kad se probudi poslije 2h
eh,onda nebrini meni su rekli u boln.znaci nista 3sata od flase ili kase kako hos.To je uredu mila,pa nemoze dojit jer se najela kasice zasitila.Al eto opet posle 2.sata doji Kod nas recimo u 7.kasica u 10flasa ili obrnuto.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 22.4.2010 16:54:45
Lady26
Meni se opet desava da evo u zadnje vrijeme Lana odbija flasicu hoce da jede KASIKOM, zamislite dati 100ml mlijeka na kasicicu (jer popije 50-60 iz flasice)....to je sve "posljedica" uvodjenja gh 100%...ali sta cu mora i to jesti, evo npr jutros sam joj napravila 120ml mlijeka i pomijesala sa babyrice i skoro sve je pojela - kasikom naravno jer mi je prije toga odbila flasicu.... Sad sam iskuhala batacice i na toj vodi skuhala borkulu, mrkvu i karfiol evo cekam da se probudi pa da probamo.... Ne odustajem od mlijeka (ad) pa kako god, makar joj i kasikom, samo da pojede bar 500ml u toku dana....
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 22.4.2010 16:59:48
teacher75
mi smo uveli gh prije 20ak dana, kad je lana imala oko 5.5mj. i dalje jednako doji, svaka 2 sata preko dana,a preko noci naravno rijedje. prije par dana na kontroli je imala 7.1kg sto je meni sasvim dovoljno obzirom da je rodjena sa 3.2kg. zdrava je hvala bogu, nije do sad nikako bila prehladjena
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 22.4.2010 17:03:51
salmy
IZVORNA PORUKA: anidla
meni su BUKVALNO svezane ruke sto se tice uvodjenja nove hrane pored AD a vrijeme ide.....
jucer sam mu dala Hipp kasicu od jabuke i jutros se sav isuo oko usta, a dermatitis na glavi i iza koljena se pogorsao....pa zar i od jabuke????
ne znam sta da mu dam? sva sam u grcu....
Draga Anidla kako od jabuke! kad radi alergo test! daj molim te uradi i njega,kako mi je zao Noe nemas pojma!sta mislis o homeopatiji! ili alternativnoj medicini! neznam zeno kako da ti pomognem a tako mi Vas je zao oboje!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 22.4.2010 17:06:19
anidla
joj Salmy....bas mi je sve
za alergo testove sam pitala pedijatricu koja se ne slaze s tim da ih jos radimo jer nista s tim ne bi dobili, a to nam je rekao i dermatolog....tako da...nista jos dok ne napuni bar godinu dana....
a do tada meni preostaje igrati se sa vatrom
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 22.4.2010 17:09:33
Lady26
IZVORNA PORUKA: anidla
meni su BUKVALNO svezane ruke sto se tice uvodjenja nove hrane pored AD a vrijeme ide.....
jucer sam mu dala Hipp kasicu od jabuke i jutros se sav isuo oko usta, a dermatitis na glavi i iza koljena se pogorsao....pa zar i od jabuke????
ne znam sta da mu dam? sva sam u grcu....
Joj dusa draga....stvarno zasto ne uradite alergo test...vrijedi pokusati i to, pa ce vam to mozda pomoci... NEmas pojma koliko mi je zao, pogotovo sto je beba....Ljubimo ga puno!!!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 22.4.2010 17:13:30
leona81
nas je raspored ovakav u 9 dojenje u 11 kasica pa ako je malo doji, u 12 spavanjac kratki ako smo sretni, u 2 dojenje u 4 kasica pa ako je malo doji pa spavanjac kratki, u 6 doji, u 8, u 10 pa pokusavamo zaspati i ako uspijemo budimo se svaka 2 do 3 sata da dojimo...
plus svaki put se uspava dojenjem tj trazi bar 2 min da doji prije spavanjca...znaci dojimo nekih 12 puta dnevno uz dohranu...
jede trecinu kasice od 190 ml ili polovinu od 120 znaci oko 60 ml 2 puta dnevno...nismo jos zamijenili podoj...desilo se samo 2 puta da je pojela cijelu kasicu od 120 ml i da nije trazila 2 sata da doji, ja sam mislila da smo to zamijenili obrok al jok:)
bas citam da nakon 6 mj njima ne treba toliki br podoja navecer ili je to individualno? jer mene moja slomi, ako nije iste sekunde dobila da jede vriska...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 22.4.2010 17:19:54
leona81
@anidla jako mi je zao duse male ali mislim da bi oni trebali da urade alergotest jer nikad ne mozes znati na sta sve moze beba da bude alergicna...evo npr ja sam alergicna na samo neke vrste pasa i to sam tek nekidan saznala da ima veze sa ph vrijednosti psa...tako da mislim da ti moras kao mama znati sta mozes dati svome djetetu, ako budu i dalje pricali istu pricu ti insistiraj...ja imam jako velikih problema sa alergijama u porodici i bolje je sprijeciti nego lijeciti, kasnije to preraste u hronicni bronhitis, astmu i jos vece probleme...insistiraj na alergo testu...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 22.4.2010 17:28:19
Meri29
Leona i kod nas ti je ista situacija, nece jos uvijek da mijenja mlijecni obrok, pomalo jede drugu hranu, ali sika je sika. Zaspi sa njom, navecer bar 3 puta jede, ja i ne pokusavam da joj dajem manje, u biti svaki put kad zatrazi dajem joj. Kad joj bude dosta sama ce odbiti, a jede ili barem proba 2-3 kasikice i druge hrane tako da nece imati averziju na hranu, samo voli mlijeko. Neka oni nama jedu, to je najvaznije, sacekaj jos koji mjesec, promijenice se i to
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 23.4.2010 0:54:30
leona81
zasto babyrice i alnaturine prosene pahuljice traju tako kratko...tacnije babyrice hipp do 4 sedmice, nema sanse da ih potrosim tako brzo i onda moram stalno da bacam pare na nove...?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 23.4.2010 10:27:36
mama Nataša
a zašto ne probate umjesto rižinih pahuljica kuhati pravu rižu????
Ja do sad nisam kupila ni jednu jedinu kutiju nečeg tipa - razmuti i gotov obrok. Dvije - tri kašičice riže uz neko povrće ili voće budu sasvim dovoljno za jedan obrok. i nema bacanja ni viškova