|
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 21.2.2009 18:25:08
|
|
|
|
Emina*
|
Romali ti je skoro sve i rekla Nije ti sad obaveza da kupujes hranilicu, ako je nemate, ili ako niste u mogucnosti... Dovoljno je da mali ima obroke u otprilike isto vrijeme, i na istom mjestu, i da tada zna da je vrijeme za obrok, i da se tada jede, znaci nema igre.... I da na tom mjestu mu das da jede svaki dan.. Mozda da uradis ovako, kako uglavnom rade mamice ovdje na forumu.. Npr, ujutro kad beba ustane, da joj prvo das flasicu mlijeka (pokusaj bez keksa, jer kako ti i Romali rece, i ja mislim da keks zasiti, pa mozda zbog toga nece ovu hranu).. Pokusaj to bez keksa bar jedan dan, pa vidi kako ce ici... Nakon mlijecnog obroka, igraj se malo s bebom, neka bude na podu, neka se "umori".... E sad, otrpilike 2-2,5 sata nakon mlijeka napravis dorucak (neke mame ujutro daju voce, neke daju povrce, na tebi je da dlucis).. Mozes npr, neko voce sa zitaricama (rizine pahuljice, proso, i sl), i to da bude jedan obrok... Nemoras sada forsirati bebicu da jede.. Koliko moze, moze... Iduci dan ce vec jesti bolje, samo dok joj se ustali taj ritam.... Kanije opet mlijeko, pa negdje otprilike kad i vi rucate, da u isto vrijeme to bude bebin obrok/rucak..... I znaci, svaki dan u isto vrijeme nudi bebu da jede cvrstu hranu... Ne mora to sada biti tacno u minutu, naravno sa odstupanjima.. Moje misljenje je da beba nece zbog toga sto ga "ganjas" po kuci, i dajes mu da jede... To je ipak, samo moje misljenje, mozda grijesim... Znaci, kad bi napravila neko odredjeno vrijeme/ritam obroka, mozda i uspije... Hoces li probati?? Zelim vam puno srece.. I naravno, moras biti strpljiva.... Mozda ne pojede onoliko koliko ti napravis, ili koliko ocekujes da pojede, ali ni mi ne pojedemo kolicinski isto svaki dan, pa et, zivi i zdravi
|