Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.2.2009 19:21:46
Amrino
Ja sam Hamzi pocela davati isto sto i nama sa jedno 13 mjeseci s tim da sam nasu hranu i kuhanje potpuno prilagodila njemu. Sve je na maslinovom (cesto i malo putera) mnogo povrca...bez soli i vegete (mozda se ponekad desi i da zatrazi nesto sto sam posolila pa mu dam ali inace ne...i uvijek koristim morsku so). Pravimo samo piletinu, teletinu i ribu bez govedine i suhomesnatih proizvoda...Ugl. gledam da je sve zdravo i kvalitetno. Cak jede i supicu pa glavno jelo. Taj prelaz nisam primjetila- jednostavno se desilo jer je postao nezainteresovan za svoju hranu i svoj pribor...hoce sve kao i mi. Ugl. mislim da ti je glavno da polagano pocne jesti sa vama...tj. sa odraslima (sveki)...za stolom, da se navikava na to. A probaj npr. vama sutra skuhati nesto sto bi i njemu mogla dati pa vidi kako ide...Mozda prvo neku supicu? (prvo sto sam ja tako napravila je supa tarhana i batacici sa povrcem i rizom u rerni). Kod mene je sreca da MM i ja volimo stvarno "zdravu" hranu...Povrce, zitarice...pa nam nije problem.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.2.2009 19:28:50
Amrino
Pa ja mislim da sam ja tako oko 8- 9....joj vise se ni ne sjecam . Ugl. mozes mislim komotno pavlaku samo nemoj jos uvijek kravlje mlijeko. To najvise vole...hljeb s pavlakom!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.2.2009 19:38:22
ElmaB
IZVORNA PORUKA: Emina*
Sad procitah Elmin post.... Isto kao i kod nje
E, bas sam sretna kada vidim da se neko slaze sa onim kako ja hranim svoju djecu!
Pavlaku sam i ja davno uvela i sada je redovno stavljam u skoro svaki slani obrok. Posebno u one slane obroke koje bas puno ne vole, pa im pavlaka poboljsa okus!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.2.2009 19:49:08
mazalica
U vecini slucajeva mu pravim odvojeno, medutim kada nama pravim supu, varivo sa povrcem i mesom, rizu, krompir, grasak odvojim i njemu prije nego zacinim vegetom ili biberom... I uvijek tako pripremljenu hranu pojede u slast... zna djete sta valja ...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.2.2009 20:06:54
ElmaB
Moji su jutros doruckovali Nestle zitarice sa kakaom, rucali su brokulu, paradajz, krompir i karfiol sa pavlakom, za uzinu su imali Nestle vocnu kasicu, a vecerali su keks sa mlijekom!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.2.2009 21:29:14
mišur
E drage moje, fino ste se raspisale i pomogle mi... Hvala vam puno na tome....Šta bih ja bez vas
Već sad razmišljam šta bih sutra mogla nama skuhati, pa da i njemu malo dam... Biće mi teško uvesti u red njegovu ishranu kad ga svekrva počne čuvati, pa sam zato htjela da ga polako naviknem na naš režim ishrane... Inače nama kuvam uglavnom "zdravo"-maslinovo ulje, puno povrća,malo začina, bez zaprške... A sveki je skroz drugi tip...Samo što masnije,što više pita,kiflica, kolača, slatkiša... Stalno me pita kad će on moći jesti njene čuvene kolače i torte
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.2.2009 21:32:54
Emina*
, cuveni kolaci.. hehe, bas me nasmija.. Samo da ne dodje do zabune... Bakir jede ono sto i nama skuham, ali samo kad pravim variva, supice i slicno... Mada u zadnje vrijeme to i nama pravim... U jednu ruku, prilagodjavam nasu ishranu na osnovu njegovih obroka... Ma isto kao i Elma, evo i mazalica vidim da radi isto... Kad nama, npr pravim snicle, ili nesto przeno, on to ne jede, i naravno da mu ne pravim nikakve zaprske, nego mu napravim posebno... I zaista, vise voli ovako, nego onu hranu koju sam mu prije pravila...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.2.2009 21:45:19
Anoniman
Dorucaj je bila banana, rucak tikvica riza, a posle nije htjeo nista. Moram se pohvalit da danas nije bilo blendanja. Jeste da je hranjenje trajaloooooooooo, ali smo zvakali.....
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.2.2009 22:32:09
bebano
Bravo Maida bravo za djecaka. Ma naravno pa mora djete zvakati, kada ce nauciti jesti nece cjeli zivot samo gutati. To skroz pasiranje je cista glupost i meni one HIPP kasice tako idu na zivce jer su skroz tecne, iako ih moj svrco i ne voli i skoro mu ih nikada ne dajem. Samo nek papa i zvace mali djecak. Mi smo danas jeli dorucak palenta sa jogurtom, rucak teleca supica sa komadicima mesa i mrkvicom, vecera rendana jabuka.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.2.2009 22:33:24
malecka60
ne mogu stici sve postove procitati, pa cu i ovdje zamoliti vas za par savjeta. Gdje kupujete te rizine pahuljice, integralne zitarice,? Ja sam trazila u dm-u i konzumu, ali nema. E sad ima hipp mlijecna kasa sa rizom, ima lino rizolino od navrsenih 6 mjeseci. Sta je proso?
Haj'te molim vas objasnte mi koje proizvode i kojih proizvodjaca da mu dajem. Totalno sam zbunjena.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.2.2009 22:46:05
Visnja RR
malecka vec sam ti odgovorila na temi "pocetnica dohrane"... medjutm tvoja beba ima 4 mjeseca i ne trebas jos pretjerano da se zabrinjavas zbog dohrane... jos uvjek ce AD biti dovoljno... ali ako bas hoces pocni sa vocem kako sam ti u "pocetnici dohrane" napisala... kad imas vremena iscitaj ovu temu od pocetka bice ti od koristi kasnije...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.2.2009 22:46:55
Amrino
Ukratko: Nestle: Kukuruz i riza (imas u Konzumu u Sopingu) Proso- u DM- u na polici zdrave hrane- proizvodi Alnatura a na kesi pise Hirshe (imas i pahuljice od toga- na istoj polici. Sam proso se kuha oko 10 tak min. a pahuljice se samo zaliju vrucom vodom).
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 20.2.2009 8:58:09
ElmaB
Doruckovali su Nestle zitarice sa medom, rucak tjestenina sa mesom i paradajzom, uzina puding, a za veceru jabuka i banana sa jednom kasikom plazma keksa!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 20.2.2009 12:45:58
mamina princeza
Evo i mene da malo ovdje piskaram:))
Juce smo jeli - dorucak - banana + malo kuhana kruska + malo neste pahuljica - rucak - piletina sa krompirom i mrkvom - poslijepodne pecena jabuka opet sa malo nestle zitarica
- danas : - dorucak : hipp vocni desert kupovna kasica jer smo bili umorni za bilo sta drugo:)) - rucak ce biti spinat sa kromiromi malo maslinovog a popodne opet vjerovatno ili frutolino ili nestele sa zitaricama i medom
inace pomalo prestajem da blendiram hranu - ne uvijek ali ponekad i super ide malo duze traje al nema problema. jede keksice sama zvace ko velika a nema ni jedan zub:) bas me iznenadila pozitivno
uveli smo i malo pavlake koju dodjemo ponekad povrtnim kasicama a i posto jako voli hljeb nekad jedemo hljeb sa pavlakom onako izmedju :)) to joj je najdraze
slijedece sedmice planiramo poceti zumance a onda i malo jogurta
palo mi je napamet jos da nisam davala jos prasu i mahune pa cemo i to sada poceti uskoro abd
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 20.2.2009 13:07:37
Visnja RR
IZVORNA PORUKA: bebano
Bravo Maida bravo za djecaka. Ma naravno pa mora djete zvakati, kada ce nauciti jesti nece cjeli zivot samo gutati. To skroz pasiranje je cista glupost i meni one HIPP kasice tako idu na zivce jer su skroz tecne, iako ih moj svrco i ne voli i skoro mu ih nikada ne dajem. Samo nek papa i zvace mali djecak. Mi smo danas jeli dorucak palenta sa jogurtom, rucak teleca supica sa komadicima mesa i mrkvicom, vecera rendana jabuka.
ma zet moj dragi zvace zato mu cura s 5 zubica jos nema namjeru ni da pocne zvakati...lijenguza... ako se pojavi komadic odma povrati ... a meni jew zao jer onda se prepadne i place...a i samo povracanje nije bas prijatno za mali organizam... a ja tu tvoju recenicu gore boldiranu obrnuto kazem : "nek ona jede sada sve a ima cjeli zivot pred sobom kad ce zvakati ..."
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 20.2.2009 13:14:38
Anoniman
moja djevojka je jučer jela raskuhanu rižu i mrkvicu na sitne kockice, samo blago nagnječene kašikom za pire, i iako se u nekim trenucima prepadne kad naiđe komadić-nastavlja.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 20.2.2009 13:47:29
mamina princeza
IZVORNA PORUKA: Shee
moja djevojka je jučer jela raskuhanu rižu i mrkvicu na sitne kockice, samo blago nagnječene kašikom za pire, i iako se u nekim trenucima prepadne kad naiđe komadić-nastavlja.
identicno ovako smo i mi pgano i druga jela tako jedemo... bar jedan posao manje , ne moram prati blender:)))
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 20.2.2009 14:18:21
aammina
moja esmica jede sve,nekad izblendamo a nekad onako malkice udrobimo supicu sa povrcem dobro iskuhanim onda je i mekano samo malo izgnjecimo viljuskom i puca ko velka.ja joj dam sad ponekad i koji smoki pa ona se sama bori....izblendano dajem samo kad mi se zuri,hocemo hodati,onda ona to brze popapa i u setnju raspalimo... jutros je vec jela izblendanu jabuku i bananu(nije mi se dalo rendati) i dvije male kasikice jogurta lgg za jacanje imuniteta.sad pajki a kad ustane ide supica teleca koljenica sa povrcem(ima svega,smrznuto) i desert dukatino cokoladni... pa cemo sa babom malo u setnju(kad dodje s posla ) veceras malo jabuke i samo sika....kupanje i spavanje to je to...aBda
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 20.2.2009 14:19:43
MELLI
IZVORNA PORUKA: Amrino RR
Ukratko: Nestle: Kukuruz i riza (imas u Konzumu u Sopingu) Proso- u DM- u na polici zdrave hrane- proizvodi Alnatura a na kesi pise Hirshe (imas i pahuljice od toga- na istoj polici. Sam proso se kuha oko 10 tak min. a pahuljice se samo zaliju vrucom vodom).
Vama bi DM trebaodavati proviziju za reklamu,gdje god kliknem nešto se preporučuje iz DM-a Nego ima li se proso gdje drugo kupiti.Ja se maksuz zaputila u Konzum u Maglaj,pa u Tešanj/Jelah da nađem,kad ni tamo nema.ovdje sam sve obišla i samo me blijedo gledaju kada pitam za proso.Bude li ga ikad u Konzumu (on mi je najbliži)?