|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  102 103 [104] 105 106   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m...
11.1.2010 14:19:47   
mojbebac
i nama je slican raspored, s tim st anja doji ujutro popodne i pred spavanje ..... ma kuvala sam meso u pretisu ali mora da je bilo nedovoljno, pa cu morati duze, znaci da treba biti skroz kasasto .....
ja joj vodu nudim stalno, kad god se sjetim, a cajeve i sokice, razblazene sa vodom popije flasicu u toku dana ....

mamina i tatina princeza stigla na svijet 14.05.2009

Nas mali princ stigao 07.10.2015. 54cm,4300 gr

(odgovor članu škorpija)
Neposredna veza do poruke: 2576
11.1.2010 14:22:15   
Anoniman
I ja sam protivnik svih tih "prčkalica" tipa monte, smoki, grisini...... i S, koja ima 7 god. je ograničen unos tih "namirnica".

Što se tiče mesa i hrane za user posted image , do sada je probao piletinu (krila) i teleću koljenicu. Iskuham, isčopam meso, skuham povrće i dodam tu mesnu vodu i izblendam. Jeste da se u krug vrtim sa povrćem: mrkva, tikvica + mesna voda i komadić mesa; brokula+tikvica+karfiol+mesna voda; bundeva+krompir+mesna voda...... i sve tako.
Voće: npr. danas, skuhane 1/2 jabuke i par šljiva + 1/4 banane izblendala smazao u slasti user posted image ; pa onda skuham jabuku, krušku i breskvu; nekad mu samo ispasiram bananu, izrendam jabuku i mrkvu...... Sok nekad pa nekad iscjedim i dam, uglavnom pije vodu (jaaaaako malo) i čaj. Sika je i dalje br. 1 user posted image i presretna sam zbog toga, što mu se nakon uvođenja čvrste hrane i mog povratka na posao, nije ništa po tom pitanju poremetilo.
Mislila sam da ću sa 2 djetetom biti "opuštenija" što se hrane tiče ali ne..... nisam, mislim da sam i više na oprezu nego sa S. Ma lagano, nigdje mi se ne žuri, mada i kod mene ima ono tipa "ma daj mu..... neće mu ništa biti bla bla bla."
Na kalendaru dohrane, koji je postavila hanabanana, sam pročitala da bebe od 7 mj. mogu papati ribu al sam ja nešto skeptik user posted image .

< Poruku je uredio enisa_sara -- 11.1.2010 14:23:19 >

(odgovor članu škorpija)
  Neposredna veza do poruke: 2577
11.1.2010 14:29:49   
ivanak
Ja sam mu dala jedanput juhu od teleće koljenice ( juha, sa malo soli i sa maslinovim uljem ). To je popio kao da je mlijeko. A inače neče ništa drugo osim mlijeka da pije.... a eto s time muku mučimo....
Kasnije ćemo mu malo dati patete i blitvu,

-> 17.06.2009. je došao mamin i tatin frajer - mali Antonio

-> 21.07.2010. je mali Antonio dobio sestru Paulu :-)

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 2578
11.1.2010 14:33:39   
shejla
kod nas je raspored ovakav:
ustajanje oko pola 8, poslije toalete dorucak: (voce, zitarice, suho voce...nekad pura sa mladim sirom i zumancetom, frutolino...)
oko 13 corbica (povrce, meso...odnedavno sa malo soli) user posted image
oko 18-19 vecera: ostaci od rucka ili nesto drugo (iz menija za dorucak, hehe)

izmedju ovih obroka imamo 3 dojenja pred spavanjac (jer ne znamo zaspati bez sike) user posted image  i dojenje navecer pred spavanje oko 21. (u toku noci nam se ne na nizasta...nekad se budimo jednom, nekad 10 puta user posted image )

29.3.2009. rodila se ljubav najveca...mamina curica Lamija :)

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 2579
11.1.2010 14:34:51   
shejla
i zaboravih dodati, Lamija hoce vodu, ali na kasikicu... Flasicu zvace i nece nikako da se napije iz nje (a kad je bila skroz mala pila je caj k'o velika) user posted image

29.3.2009. rodila se ljubav najveca...mamina curica Lamija :)

(odgovor članu shejla)
Neposredna veza do poruke: 2580
11.1.2010 14:53:36   
hanabanana

IZVORNA PORUKA: enisa_sara

Na kalendaru dohrane, koji je postavila hanabanana, sam pročitala da bebe od 7 mj. mogu papati ribu al sam ja nešto skeptik

Riba je lakoprobavljiva, zato se može ponuditi rano. Naravno, ako se radi o bijeloj ribi. ( i u svakom slučaju ne ovoj dubokosmrznutoj iz Vijetnama  user posted image )

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 2581
11.1.2010 15:55:14   
Anoniman
Moja Esmica nikako nije voljela vodu... ni iz flašice, ni iz kašike, ni iz čaše... negdje sa 10,5 mjeseci probam joj dati malo iz čaše... kad ona pije gutljaj po gutljaj k'o veeeelika.  Sad, hvala Bogu nemamo problema, fino popije poslije jela.

Naravno da svaka majka može i hoće sa svojim djetetom kako ona misli da je najbolje.  Vidim da ima još žena ovdje  s kojima se slažem da u raznim pudinzima, čokoladama, grickalicama (bilo da su iz Tunguzije ili iz Amerike) nema ništa hranjivo za bebu... Da, sve je to veoma ukusno, slatko... beba pravi slatke face dok se oblizuje i brzo se zasiti... i to je sve.... Nigdje vitamina, minerala.... ničega pozitivnog.
K'o želi davati monte, smoki i sl. bebi, bujrum... sami procijenite kad to želite dati bebi, jer na pakovanjima tih proizvoda baš i ne piše kad se mogu davati bebama.  Niko vas ne osuđuje... mi smo samo protivnici davanja takve hrane bebama.  Kad malo porastu, jest će i naše bebe to, al' čemu žurba...

Pusa svima

(odgovor članu hanabanana)
  Neposredna veza do poruke: 2582
12.1.2010 12:15:53   
Dinkica
droucak: palenta sa sirom
rucak: luk, mrkva i grasak (napravice joj mama pravu corbicu, i posoliti i pouljiti :))
vecera: neka vocka sa pahuljicama ili bez
aptamil + cajko pajko

Mamino pile se rodilo 12.02.2009

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 2583
12.1.2010 12:20:34   
mojbebac
dorucak frutolino + rendana jabuka + sokic od cjedjene jabuke
rucak corbica od carske mjesavine
vecera neka vockica ili vocna kasica

mamina i tatina princeza stigla na svijet 14.05.2009

Nas mali princ stigao 07.10.2015. 54cm,4300 gr

(odgovor članu Dinkica)
Neposredna veza do poruke: 2584
13.1.2010 9:04:12   
dafri
doručak šljiva hipp,
za ručak će biti malo riže,keleraba i mrkva sa pilećom supom koju dajem prvi put pa ćemo vidjeti,povrće smo krenuli odskoro i zasad ga slabo prihvata
između bebelaca oko 750 ml,čaja i vodeuser posted image

mišljenje je kao dupe,svako ima po jedno

(odgovor članu mojbebac)
Neposredna veza do poruke: 2585
13.1.2010 9:38:33   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: enisa_sara

I ja sam protivnik svih tih "prčkalica" tipa monte, smoki, grisini...... i S, koja ima 7 god. je ograničen unos tih "namirnica".

Što se tiče mesa i hrane za user posted image , do sada je probao piletinu (krila) i teleću koljenicu. Iskuham, isčopam meso, skuham povrće i dodam tu mesnu vodu i izblendam. Jeste da se u krug vrtim sa povrćem: mrkva, tikvica + mesna voda i komadić mesa; brokula+tikvica+karfiol+mesna voda; bundeva+krompir+mesna voda...... i sve tako.
Voće: npr. danas, skuhane 1/2 jabuke i par šljiva + 1/4 banane izblendala smazao u slasti user posted image ; pa onda skuham jabuku, krušku i breskvu; nekad mu samo ispasiram bananu, izrendam jabuku i mrkvu...... Sok nekad pa nekad iscjedim i dam, uglavnom pije vodu (jaaaaako malo) i čaj. Sika je i dalje br. 1 user posted image i presretna sam zbog toga, što mu se nakon uvođenja čvrste hrane i mog povratka na posao, nije ništa po tom pitanju poremetilo.
Mislila sam da ću sa 2 djetetom biti "opuštenija" što se hrane tiče ali ne..... nisam, mislim da sam i više na oprezu nego sa S. Ma lagano, nigdje mi se ne žuri, mada i kod mene ima ono tipa "ma daj mu..... neće mu ništa biti bla bla bla."
Na kalendaru dohrane, koji je postavila hanabanana, sam pročitala da bebe od 7 mj. mogu papati ribu al sam ja nešto skeptik user posted image .

A. je prvu pastrmku pojeo s tako negdje 7 mjeseci...a sada je barem jednom sedmicno pravim...zao mi je sto jos nije morsku ribu probao, jer inace nju iskljucivo jedemo...ali me nesto strah koliko je zaista friska

Mi uglavnom jedemo

leso blitvu+krompir (blendiranu s maslinovim uljem)+ riba ili piletina
leso kelj + krompir (blendiranu s maslinovim uljem)+ riba ili piletina
koljenica, mrkva, krompir+supa
keleraba (napravljena kao pire spinat)
krompir i mrkva pire a nekad ubacim recimo brokulu ili karfijol
grasak (samo ga kroz sito pasiram), mahune (dinstane)
prasu na bijelo
corba od krompira, mrkve, brokule, karfijola

Znam da ne bih trebala mlijeko stavljati u pire, ali drugacije nece da jede

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 2586
13.1.2010 11:31:32   
lilith
ja sam takodjer protivnik nezdrave hrane...user posted image ce imati cijeli zivot da jede sve to...ja neki dan kod prijateljice  i ona kupila mojoj monte...zaprepastila se  sto ima 7 mjeseci a jos nije probala monte...kao sva ga djeca jedu...mi jos nismo probali ni so,ni secer ,niti namjeravamo...kao sto rekoh mojoj je 7 mjesecii do sada smo probali jabuku,krusku,bananubreskvu(kasicu),tikvu,mrkvu,krombir,brokulu,mahune,rizu, kukuruz i supu od piletine...nije puno,ali je zdravo i idemo polako...sada planiramo uvesti jos i amaranth i quinou...

Tri najneobicnije rijeci Kada izgovaram rijec Buducnost, prvi slog već odlazi u proslost. Kada izgovaram rijec Tišina, narusavam je. Kada izgovaram rijec Nista, stvaram nesto sto se ne smjesta u bilo kakvo nepostojanje.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 2587
13.1.2010 12:16:32   
škorpija
ja sam takodjer protivnik nezdrave hrane... ce imati cijeli zivot da jede sve to...ja neki dan kod prijateljice i ona kupila mojoj monte...zaprepastila se sto ima 7 mjeseci a jos nije probala monte...kao sva ga djeca jedu...mi jos nismo probali ni so,ni secer ,niti namjeravamo

isto mi se desili, samo mom user posted image  je kupila monte ujna čija mala ima 4 godine i faktički živi na monte-u i kinder čokoladama, ništa drugo neće dijete da jede, a blijeda ko krpa. ni mi nismo probali, so, šećer, ima vremena

Ajdin 22.4.2009. - čojkić :-))))

Alina 20. 2. 2016 - maća :)

(odgovor članu lilith)
Neposredna veza do poruke: 2588
13.1.2010 13:08:16   
DOR@
pozdrav drage moje, kod nas je isto tako u velikoj mjeri zastupljeno povrće i voće, supice, grisolino, rižolino i sl. ali meni treba savjet o broju obroka obroka. bebač ima 8. mjeseci, koliko bi obroka dnevno trebao imati? problem je što sv e manje i manje pije ad. mlijeko, zapravo kad se ujutro probudi popije oko 160.ml i pred spavanje oko 100. ml., mijenjala sam mu formulu, ali bez vidljivih rezultata.

(odgovor članu škorpija)
Neposredna veza do poruke: 2589
13.1.2010 13:14:26   
Anoniman
Moje pile već odavno ima 5 obroka
7h AD mlijeko
10h voće
13h razne kombinacije sa jajetom, palentom, tikvicom, mladim sirom... (a nekad je u ovo vrijeme jela Rižolino ili Grisolino, no to smo vremenom prestali jesti)
16h povrće i meso
19:30h AD mlijeko

(odgovor članu DOR@)
  Neposredna veza do poruke: 2590
13.1.2010 13:18:16   
Anoniman
DOR@, zašto si mijenjala bebi formulu?!  Nema potrebe za tim.  On pije koliko mu je potrebno/dovoljno i nemoj se brinuti.  On je već dovoljno veliki za samo dva mliječna obroka (ujutro i navečer).

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 2591
13.1.2010 13:32:22   
ivanak
Puru dajete djeci - pa od koliko to ide mjeseci???? A s čime?
U nas je jedan veliki problem, kao npr. ja mu dala bananu veliku da pojede i sve je to pojeo bez problema i onda je nakon sat vremena tražio mlijeko. A da to nije malo previše.... pa ne znam, nekako kad god mu da - ne bitno jeli povrće i voće, on hoće mlijeko nakon maksimalno 2 sata.... pa da što je to???
Pa koliku mjeru jedu vaše bebe - što se tiče te krute hrane???

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 2592
13.1.2010 13:45:56   
Hanady RR
Moja beba baš fino njopa.
Možda i previše, sad će nakon 1 rođendana ma male restrikcije jer mislim da je 12 kg za bebu od 11 mjeseci previše. Ova moja neće sama hodat da se nedrži ili da je nevodim ni do 15 mjeseca. Dunda prava.

Ona se budi u 6 i jede siku pa nastavi da spava
U 9,00 pije mlijeko sa 2 kašike keksolina ( kafene, sad će jesti samo 1 kašiku restrikcija) 180ml

11,30 doručak ( medolino, mix Hipp sa žitaricama, jaje, Pura, jabuka i banaka sa malo plazme ili bez nje) - naravno ne sve odjednom ovo je samo naš izbor doručka

12,30 malo sike ide da spava

14,00-14,30 mlijeko sa keksolinom bočica 180 ml

17,00 ručak ( tikvice, krompir, riža, piletina, supa, riba, špinat, blitva, karfiol, brokule, prokule, teletina...haman sve kombinujem kuham sad manje čoperišem neka osjeti komadiće i ona jede) hljeb samo u supu stavljamo po malo zadrobimo, sa hljebom smo pažljivi.

e onda malo spava jedno 30 min

igranje, kupanje i
20,30 bočica mlijeko keksolino 150 ml
21,00 sika i ona je na spavanju do ujutro u 6.

E sad ako nam doručak nije bio voćni obavezmno svaki dan jede ili bananu,jabuku, krušku onako sama kao malu užinu.
Smoki voli al jede 10-tak dnevno ( ne kesica nego komada)
Monte ne damo još ima kad, kinder pingui pojela jedan do sada sviđa joj se al ne dam joj još da se navuče user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Sokove pije rijetko samo koje ja iscjedim, dnevno joj dajem 120 ml čaja Hipp sa c vitaminom ( nekada i luk i jabuke skuhane za bronhitis sa njim), vodu joj dajem također a sokove ne kupujem nit mi pada na pamet.

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu ivanak)
Neposredna veza do poruke: 2593
13.1.2010 13:51:02   
marinčii
hanady s kojim mlijekom praviš keksolino,ja kako dojim neznam kako da mu to pravim,mi još uvijek pretežno dojimo pojedemo dnevno samo jednu kašicu,s povrćem još nismo krenuli  

Matej 10.7.2009.
Andrej 9.12.2014.
Danas je,možda više nego ikad prije,istina da će način na koji se ponašamo prema djeci odrediti budućnost svijeta!

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 2594
13.1.2010 13:56:52   
Anoniman
Moraš naći ritam hranjenja koji odgovara tvojoj bebi.  Kod moje je to svaka 3 - 3,5 sata, al' opet zavisi i od toga šta jede. 
I voće i povrće su lagani pa beba može brzo da ogladni... (mada je banana zasitna)
Voće dajem uvijek u nekoj kombinaciji po 2-3 voćke (osim banane - nju nekad dajem samu).  Uz povrće uvijek dajem meso, sa rižom/krompirom/graškom.
Moja malena je veeeelika poguzija i, iako pojede pun tanjir, uvijek plače kad završi sa jelom.  Mislim da je to više "žaljenje" što je tanjir prazan i što je zadovoljstvo papanja gotovo nego glad... jer čim joj skrenem pažnju na neku igračku, ona prestane plakati.
Puru sam počela davati sa njenih 8 mjeseci (nisam sigurna, ali mislim da može i ranije).  Kuham je u vodi u koju stavim malu kafenu kašičicu putera.  Često tome dodam i žumance i mladi sir.  Moja malena to pravo voli.

(odgovor članu ivanak)
  Neposredna veza do poruke: 2595
13.1.2010 14:05:25   
Anoniman
Evo ivanak,
IZVORNA PORUKA: pingpong
Evo ideja:
Jednu tikvicu oguliti i izrendati.  Izdinstati sa malo putera.  Kad se to lijepo izdinsta doda se sirovo žumance i izmiješa dobro sa tikvicom.  Nakon što se i žumance skuhalo, skloniti sa ringle.  Dodati malo mladog sira po želji i mmmmmmmm... beba će da uživa... barem moja poludi od radosti : )

Dva fildžana vode prokuhati, dodati u to malo putera i svježe žumance i dobro izmiješati (da se žumance "razbije"), a zatim dodati pola fildžana pure.  Kuhati dok pura ne bude gotova. Ovo je mjera za moju bebicu, a vi po želji smanjujte/ povećavajte sastojke.  Također se može "začiniti" mladim sirom... Moja beba i za ovim poludi od radosti : )

Preostali bjelanjak se uvijek može iskoristiti za puslice... koje će mama i tata popapati : )

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 2596
13.1.2010 14:18:23   
ivanak
Pa sad će 7 mjeseci moja beba pa jeli može jesti žumanjce....

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 2597
13.1.2010 14:43:08   
bebita
IZVORNA PORUKA: ivanak

Pa sad će 7 mjeseci moja beba pa jeli može jesti žumanjce....

meni su rekli zumance sa 8 mj.  Kada su ove iskusnije mame pocele davati?

Dean 07.08.09.

(odgovor članu ivanak)
Neposredna veza do poruke: 2598
13.1.2010 15:31:34   
Anoniman
I ja sam ga počela davati sa 8 mjeseci.

Sorry, ivanak, nisam obratila pažnju na to koliko je tvoja bebica stara...

< Poruku je uredio pingpong -- 13.1.2010 15:32:55 >

(odgovor članu bebita)
  Neposredna veza do poruke: 2599
13.1.2010 15:39:23   
Idina mama
IZVORNA PORUKA: DOR@

pozdrav drage moje, kod nas je isto tako u velikoj mjeri zastupljeno povrće i voće, supice, grisolino, rižolino i sl. ali meni treba savjet o broju obroka obroka. bebač ima 8. mjeseci, koliko bi obroka dnevno trebao imati? problem je što sv e manje i manje pije ad. mlijeko, zapravo kad se ujutro probudi popije oko 160.ml i pred spavanje oko 100. ml., mijenjala sam mu formulu, ali bez vidljivih rezultata.

Evo nesto o broju obroka. Naravno, ne postoji nista slicno pravilu u ishrani bebe, pa shvati ovo samo kao orijentacione vrijednosti. Ti ces sama sa svojom bebom pronaci svoj ritam. Dakle, jedan od nacina je da se kao prvi obrok uvede rucak u podne koji je povrce + krompir + meso (ili zitarice umjesto mesa). Trening kasika po kasika, namirnica po namirnica moze trajati 2-3 sedmice, a onda se vec ima kompletan obrok koji je u pocetku oko 100 gr, pa postepeno raste do oko 200 gr. Povrtno-mesni obrok je kasica, a ne voda (supica). Nakon otprilike mjesec dana moze se uvesti drugi obrok: vecera. Osnovni recept je mlijeko + riza + eventualno malo voca, npr kruska da popravi ukus. Moze i kravlje mlijeko, ali ako neces, onda AD, sopstveno izmuzeno mlijeko ili jednostavno voda. Nakon jos mjesec dana uvodi se medjuobrok: zitarice + voce. Ovaj medjuobrok moze biti 150-200 gr. U 9./10. mjesecu moze se poceti uvoditi dorucak, koji moze biti hljeb sa namazom ili baby muesli sa vocem ili sl. Svo vrijeme mlijeko ostaje rano ujutro i kasno navece. Kolicina mlijeka u toku dana se smanjuje prema apetitu bebe. Vise cvrste hrane-manje mlijeka sve dok obrok ne bude potpuno zamijenjen cvrstom hranom. Hrana ne treba da je nemasna. U svaki obrok se dodaji ulje ili eventualno maslac inace energetska vrijednost nije dovoljna. I nije dobro za probavu davati nemasnu hranu. Beba treba masne kiseline...
Mislim da sad imas osnov za promisljanje, pa sretno.

< Poruku je uredio Idina mama -- 13.1.2010 15:40:48 >

(odgovor članu DOR@)
Neposredna veza do poruke: 2600
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  102 103 [104] 105 106   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  102 103 [104] 105 106   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *