malena sharena -> RE: Serklaza/cerclage (28.12.2012 13:20:18)
|
Da se javim sa svojim iskustvom, mozda nekom pomogne, na bh portalima se skoro nista ne moze naci o ovoj temi, za razliku od susjednih drzava. Ovako, prva trudnoca mi je zavrsila spontanim pobacajem u 13. sedmici. Druga je bila rizicna radi skracenog grlica i kontrakcija i nakon terapije progesteronom i apaurinima uz sedam mjeseci strogog mirovanja rodila sam u 38. sedmici prirodnim putem. Nakon tri godine, druga trudnoca, opet kontrakcije, ovaj put uz jake bolove i opet skracen grlic, opet depo progesteron, dabroston i apaurini. U 16.sedmici grlic mi je potpuno nestao, srecom nisam se otvarala i dr. Zuhra Dizdarevic kod koje privatno vodim trudnocu me je uputila ne serklazu. Na Jezeru dr. L. Imsirija nakon UZV pregleda konstatuje da mi je grlic 40 mm i da po njenom misljenju njema potrebe za serklazom, ali me ipak salje na komisiju. Na komisiji me ginekoloski pregledao dr. Nikulin i samo odmahnuo rukom rekavsi, ovo se mora raditi. Nakon uradjenih nalaza dan prije serklaze dolazim u bolnicu, sam zahvat je radila dr. Lejla, u opstoj anesteziji, poslije me nista nije bolilo, pustena sam isti dan kuci. Nisu mi radili briseve niti CRP prije serklaze sto me je zacudilo, jer mi je bilo logicno da se to uradi, a poslije sam saznala da je to i jeste praksa recimo u HR, jer ako postoji neka upala ili infekcija onda se serklaza ne smije raditi dok se to ne sanira. Sad sam 21+1, i dalje sam na strogom mirovanju, terapija mi je ukinuta izuzev apaurina i nadam se najboljem. Svim trudnicama, sretno!
|
|
|
|