Idina mama -> RE: sunet muškog djeteta (17.6.2011 23:51:18)
|
IZVORNA PORUKA: ivanak Iskreno ne znam šta bi radila.... sve u svemu napravit ću što je u najboljem interesu mome djetetu pa kako god bilo. samo ne bi htjela u općoj, jer mislim kad se probudi da će ga ful, ful boliti --- više nego sa lokalnom. Draga Ivana, ja zivim u Njemackoj i mom malom sinu su obrezali kozicu u aprilu kad je imao 2 godine i mjesec dana. Tek sa dvije godine doktor je rekao da treba obrezati, a ja sam stalno sumnjala da nesto nije u redu i zapitkivala. Kad ga je doktorica koja ga je operisala prvi put pregledala, rekla je da ga to sigurno jako boli. Ima refluks (mokraca se vraca iz mokracne besike u bubreg) i rekla je da je i to vjerovatno od uske kozice, jer nije mogao mokriti. Ah, nasih neprospavanih noci! Sad je puno bolje. Odmah poslije obrezivanja poceo bolje spavati, a sad uglavnom prespava noc. Zao mi sto ga nismo ranije obrezali. Ne bi ni refluks dobio. Bas cu pitati doktore sta su cekali do dvije godine (valjda pravilo da se radi sa dvije godine, a Nijemci postuju pravila toliko da prestanu misliti). Radili su pod totalnom amestezijom i lokalnu ovdje niko ne spominje. Ama bas niko. Budjenje jeste malo nezgodno i tesko pada roditelju, ali su uz mene bile doktorica i sestre bile i stalno mi govorile da ge ne boli, jer su mu jos u operacionoj sali dali inekciju nego je to budjenje i da djeca tako reaguju jer se ne mogu odmah snaci. Nesto kao ruzni snovi. Poslije, kad se moj sin sasvim probudio, sve je bilo u redu. Ovdje je sigurno bolje nego u Bosni, jer ja sam sa svojim sinom bila sve dok nije zaspao. Cak sam ga ja prenijela na operacioni sto (pitali su me hocu li ja to uraditi ili da ga oni prenesu). Prije toga su mu dali sirup koji ga je malo smirio i osjecao se malo pospanim od njega. Ja sam mu pricala i milkila ga dok nije zaspao. Onda sam izasla iz operacione sale. Kad su zavrsili operaciju, prenijeli su ga u tkz. sobu za budjenej i odmah su me pozvali. Bila sam uz njega dok se budio. Inace je i ovdje zabranjen ulaz u operacioni blok, samo s djecom jedan od roditelja moze ovako uci. Ne znam da li mozes imati ovakve uslove tamo u Sarajevu. Ne znam da li je lokalna mozda jos gora ako nisi uz njega, ako on vidi samo nepoznate ljude i strasnu opremu. Pa i ja bih se prepala i zeljela da je neko uz mene i drzi me za ruku. Ti odluci. Samo za tvolu informaciju: ovdje to ne rade pod lokalnom anestezijom. Ima neki razlog. Samo ja ne upitah. Nije mi lokalna ni pala na pamet.
|
|
|
|