ena23 -> RE: Molim vas sve za pomoc (3.11.2013 11:28:30)
|
bebeana jako mi je zao sto ste u situaciji u kakvoj jeste... jako, jakomi je xso. ali od toga sto je meni, drugom, desetom, zao ti nemas apsolutno nista. niti ti moze bilo ko od nas obezbjediiti egzistenciju, to je na tvojim ledjima i na ledjima tm. mislim da bio bilo krajnje vrjem da se rjesis psihologije zrtve. to se vidi kroz ove tvoje navode "sta ces, mali je grad", "ponizila sam se", "ljudi me osudjuju"... draga bebana, dozovi se. taman da ti je neko opsaovao nesto zato sto si na forumu iznijela svoj problem.. pa sta? ovo je sve javno, ima i kretena kolko hoces i gu\icara i finih ljudi i ljudi koji ti zele pomoci... sta te briga sta ko misli? niko te od nas licno ne poznaje, nemamo pojma ko si i sta si, znamo te samo kroz ovo sto pises na forumu, a vjeruj mi, dajes od pocetka, znaci od 2009te, sliku sebe kao zrtve okolnosti, ne govorim samo za ovo sto si trazila pomoc. drugo, cime ti sebe ponizavas? je li ti zaista mislis da si s e ponizila sto si rekla da vam je teska situacija i da trazis posao? za mene tunema nista ponizavajuce, cak sta vise, imas muda da uzmes malo kontrolu u svoje ruke. na dobrom si putu... prestani pisati da se ponizavas. niko toe tako en dozivljava pa nemaoj ni ti sama sebe. trece, ziivis u malom gradu, nemate posla... sad je jesen, ljudima stizu drva. vjerovatno u okolini tvohg grada ima i sela? na selima sada ima dosta starijih ljudi, lujudi koji rade i mladih ljudi kojima se ne da, pa bi im jako dobro dosao neko ko ce unijeti ugalj, cjepati drva... raspitajte se malo, fina je to dnevnica. imate li auto? ne znam kako je kod vas ali u mom rodnom kraju ljudi koji imaju auto fino se snlalaze, razjave starijim ljudima ciji su sinovi/kceri u inostranstvu da ce ih oni vozati po bolnicama, doktorima, nalazima itd. i napalte to vozanje, taksi-sluzba fakticki ali jeftinije. ima li u tvom graduzena koje rade a nemaju kome ostaviti djecu? zena kojima treba pocistitii pred novu godinu? ispeglati ves? cuvati djete navecer? raspitaj se, koga god znas reci mu da trazis bilo kakav posao, ljudi pricaju, neko ce te nekome preporuciti... cini mi se da si rekla da tvoji i tm roditelji zive na selu? izvini ako se ne sjecam dobro. imaju li zemlje? odlicno, na proljece idete na selo i fino sebi nadaite svega. krompira, luka, mrkve, salate, cvekle, pa napravis zimnicu za sljedecu godinu od toga to ste naradili. to je vec malo dugorocnije ali vjeruj mi da se isplati. nama je se isplatilo zivjeti u sarajevu a sa mojim svekijevcima skupa sijati njivu krompira, pa malo cvekle pa malo paradajza pa malo svega, i yo u tuzlanskom kantonu. pa kad dodje zima a kod teb pun zamrzivac voca i povrca.. ljepota. odma imas sta djeci dati da jedu. u danasnji vakat vecina njiva stoji prazno, neobradjeno, ako vec nemate svoje zemlje to ce vamiti odlicna prilika, zakupite njivu na godinu. ono sto cete proizvesti iz te njive vrjedit ce vam 100 puta zakupa, vjeruj mi. i jos jednom, molim te molim te rjesi se vise te psihologije zrtve. tvoj zivot je u tvojim rukama, to sta ce ti neko reci i sta neko misli o tebi uopste ne treba da te zanima i dzabe se smaras s tim, imas ti sada preceg posla.
|
|
|
|