AAvalon -> RE: MUTACIJA NA FII GEN? (12.2.2014 10:14:09)
|
miks, ne znam sta bih ti rekla, osim da ti ponovim ono sto sam napisala prije. znaci, svi svjetski vodici (to ti je kad strucnjaci iz neke oblasti - u nasem slucaju recimo Americko udruzenje hematologa i sl - sjednu zajedno, sakupe sve kredibilne podatke i obajvljene studije iz neke oblasti, i na osnovu svih tih saznanja sastave vodic za terapiju neke bolesti ili stanja), preporucuju da zene sa rizikom od trombofilije u trudnoci prime standardnu PROFILAKTICKU dozu heparina. ta doza je konstantna i ne zavisi od tezine, kao kod tretmana akutne tromboze. po svjetskim vodicima, ta doza za clexane odnosno enoxaparin (to ti je clexan) iznosi 40mg odnosno ono sto mi zovemo clexane 0,4 supkutano jednom dnevno. znaci nije 0,2 nije 0,5 nije 0,6 nije zavisno od tjelesne tezine, vec ravno 0,4. doduse, ja ovo citam kao laik, moguce da ljekari uzmu jos nesto u obzir. takodje, u svim vodicima se spominje da nije dokazano da je potrebno povecati dozu heparina u slucaju povecanja tjelesne tezine u trudnoci. ako zelis, mogu ti poslati te vodice mailom ili nekako, javi se na PP u tom slucaju. i iskreno, cudi me da ti je dr Balic preporucio dozu od 0,2, jer je meni dr Dela vise puta rekla kako se ljuti kako doktori prepisu tako male doze, njene rijeci su bile: "i coravom je jasno da ta doza nije dovoljna"... doduse, govorila je o specificnom slucaju sa vise muatcija, kao kod mene. pa eto, ti provjeri. mislim, ti imas samo jednu mutaciju, i to heterozigotnu, pa si vjerovatno i nizi rizik za trombofiliju od mene.
|
|
|
|