Selminja
|
IZVORNA PORUKA: scarlett Selminja, koliko je beba stara, kako inače doji (jednu ili obe po podoju i kojim redoslijedom ih daješ) ? Da li si nešto promijenila, možeš li se sjetiti (nisi bebi duže davala da doji tu dojku ili si spavala u grudnjaku ili nešto slično, bilo bi dobro da utvrdimo šta je razlog tome, da bi to mogla izbjegavati). Da li beba koristi dudu varalicu ili joj nešto dodaješ na flašicu? Da li imaš bolne bradavice, ragade ? Za ovakvu situaciju najbolje rješenje je samo dojenje, zato ti bebi i dalje nudi da doji, ali pokušavaj da se ne nerviraš ako ona odbija. U tom slučaju možeš pokušati da klećeći dojiš bebu, tj. na sve 4 iznad nje, polegneš bebu na pod ili krevet da joj je ispod leđa udobno, a ti joj "odozgo" ponudiš. Na ovaj način se uz pomoć gravitacije lakše teče, ukoliko je došlo do zastoja. Prije podoja važno je da se grudi razmekšaju, na bolno područje nekoliko minuta (ne duže) staviš tople obloge, flašu s toplom vodom, da umočiš dojku u posudu s toplom vodom ili toplim tušem djeluješ na to područje - šta ti je lakše. Pokušaj masirati (pritiskom recimo dlana na vrh bolnog područja, jačinom da bol možeš izdržati i držiš pritisak dok se bol ne smanji, pa onda opet pritisneš do boli koju možeš izdržati, ne popuštaš i kada se bol smanji, ponavljaš,... a onda dlanom tim pritiskom sklizneš prema bradavici, kao da ćeš tako istjerati bol van.Ponavljaš postupak više puta, da je svaki put mjesto pritiska bliže bradavici, sve dok nedođeš do mjesta iznad same bradavice), a onda, nakon podoja, bilo bi dobro da stavljaš kupus (ne smije ići na bradavicu ili areolu) i hladne obloge da ublaže bol. U svakom slučaju pokušaj da joj nudiš prvo tu koja je crvena, a tek onda kada ti se čini da ne želi više, onda tu drugu. Bitno je i da riješiš napetost u drugoj dojci, a to znači da izdojiš malo, tek toliko da napetost popusti. Ako nemaš izdajalicu, a ne znaš ručno, poslat ću ti jedan link sa slikama da vidiš kako to ide ručno. Svakako javljaj kako ide Scartlet, beba je stara 7 i pol mjeseci, imamo staža ali nikad mi se ovo nije dešavalo. Dajem joj uvijek prvo lijevu(ovu upaljenu trenutno)pa onda desnu. Oduvijek najbolje isprazni desnu, a lijevu kako kad. Ništa se drugačije nije dešavalo jučer, pred spavanje dojila lijevu a desnu zatim duplo duže. Osjetila se razlika u trvrdoći dojke, ali kao i uvijek, sam kontala nuditi joj lijevu tokom noći kad i nju fino isprazni. Medjutim počelo me probadati ubrzo i primjetila sam čvorove. Iako sam joj nudila tokom noći ( i oka nisam mogla sklopiti od bola ), slabo imade napretka. Ujutro vidim crvene fleke i dojka još tvrđa. Najgore što ona nju danas još više odbija. Desnu hoće, mafija... Maloprije sam masirala pa pokušavala izdojit, al mi slabo ide. Izdajam kap po kap, ne znam kako da se pokrene mlijeko u mlazu, ne ide mi. Inače, ova lijeva dojka ima sporiji reflex otpuštanja mlijeka, pa je garant i to razlog što joj nije draga. Mislim da imam temperaturu Ona je sad zaspala, malo dojila ovu upaljenu. Mm otišao po kupus, valjda bude bolje. Baš je iscrpljujuće
|