Lejla Ka
|
IZVORNA PORUKA: mama_aBd I ja imam problem sa dojenjem i ako ima neko slicna iskustva, neka mi se javi, pls. Porodila sam se prije cetiri sedmice. Preksinoc sam dobila visoku temparaturu koja je bila gotovo 40 stepeni. To je trajalo dva dana, nisam ni znala da je to zbog mlijeka jer me grudi i nisu bas boljele. Slucajno je dosla patronazna i onda mi je izmuzla mlijeko pa mi je temparatura spala na 36,5 stepeni da bi se onda opet nakog dva sata pocecala na gotovo 40. Nekoliko puta sam onda izmuzala mlijeko pomocu pumpice i danas mi je bolje. Medjutim, ono sto me brine jeste sto me boli lijeva dojka i u jednom dijelu je crvena i vrela. U tom dijelu dojke imam i fibroadenom cija je velicina prije trudnoca bila oko 2 cmm. Sad se znatno uvecao i mene brine to sto mislim da se mozda upalio taj fibroadenom. Tacno je crvenilo u tom podrucju gdje je fibroadenom, a ispod pazuha sam napipala i limfni cvor. Toliko sam se nasekirala i uspanicila. Da li je neko od vas imao problema sa fibroadenomima prilikom dojenja? I kako se manifestuje ta upala dojke, da li se pojave i ti limfni cvorovi u podrucju pazuha? Bilo kakav savjet bi mi bio od koristi, unaprijed hvala puno Mama_aBd ovo što opisuješ je klasičan slučaj zastoja mlijeka koji se pretvorio u mastitis. Nemoj da te uplaše ovi termini, to je dosta česta situacija na samom početku kad mlijeko krene nadolaziti u velikim količinama, a beba je mala i ne treba joj toliko, pa ona podoji samo ono malo što joj treba. Mjesto zastoja je upravo to gdje je crvena i vrela. Vjerovatno u tom dijelu možeš napipati i neko tvrđe područje. Tu se je neki od kanalića začepio, i mlijeko koje kroz njega protiće ne može do bradavice, tu se nagomilava, širi kanaliće (što izaziva bol) i onda počinje prelaziti izvan kanalića u okolno tkivo dojke što uzrokuje upalu i temperaturu. Za rješavanje problema najvažnije je riješiti taj zastoj, tu problematičnu regiju, da se zastoj odčepi i da mlijeko slobodno krene vani. Tad će nastupiti trenutno olakšanje. Ja nemam nikakvo znanje o fibroadenomima i ne znam da li bi taj koji si imala prije mogao uzrokovati zastoj. To bi svakako trebala porazgovarati sa svojim ginekologom, makar i telefonski. Postupak koji se preporučuje kod zastoja i mastitisa je prvo jako utopljavanje dojke vrućim oblogama ili ispod vrućeg tuša (najtoplije moguće a da se ne opečeš), a zatim blaga ali čvrsta kružna masaža pogođenog mjesta. zatim masaža u smjeru bradavice. Postupak se ponavlja koliko god je majka u mogućnosti i dok ne uoči poboljšanje. Također se jako preporučuje da se beba forsira da doji pogođenu dojku i to tako da joj se brada namjesti u pravcu problematičnog mjesta. Dok beba sisa isto tako treba raditi masaže pogoženog mjesta prema bradavici. Beba je najbolja izdajalica i ona najefikasnije izvuče blokade. No nije baš uvijek voljna ili se zasiti. Jedino rješenje problema je da se blokada riješi. Ne bi bilo loše, ako je moguće da opet pozoveš patronažnu koja ti je i prije pomagala. Ako je bol velika, nakon podoja možeš staviti hladnu oblogu, ili još bolje oblogu od kupusovog lista (listu svježeg kupusa odstraniš korijem, malo ga izlupaš batom za meso ili dnom deblje čaše, samo da postane mekan te ga obaviješ po pogođenom mjestu, ali ne na bradavicu). Prije podoja ili izdajanja prvo dobro ugriješ jer to opušta kanale i olakšava izdajanje. Hladnoća ih skuplja, pa zato hladno ide nakon podoja ili izdajanja. I opet kaže, zbog dijagnoze fibroadenoma voljela bih da se konsultuješ sa nekim medicinskim stručnjakom, najbolje ginekologom. Koliko sam uspjela čuti od žena sa istom dijagnozom, sa fibroadenomom se može dojiti bez problema (ukucaj u google "fibroadenom i dojenje" i naići ćeš na dosta sličnih iskustava).