RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Matične ćelije

Poruka

babina beba -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (2.7.2011 12:23:45)

IZVORNA PORUKA: Noor

Po zakonu Opca bolnica ima pravo traziti te nalaze. Da ne spominjem da dokumentaciju moras skupiti i predati prije poroda (a kad sam vidjela koji papiri mi trebaju zamantalo mi se :) ), pa onda cetvrtkom zasjeda komisija i tad se odlucuje hoce li ti izaci u susret ili ne. Mislim, ne znam da su ikoga odbili, pogotovo ako su nalazi uredni, ali mi je inace sva ta procedura besmislena, pogotovo jer se to sve radi u zadnjem mjesecu trudnoce. A sad jos oko ovih reagensa... Da barem Zavod za zdravstvo refundira te troskove, medjutim to za njih nije nesto sto spada u medicinski opravdane intervencije, vec slobodan izbor pacijenta. kako god, da znate sta vas ceka ukoliko se odlucite na pohranu maticnih celija, ili porod u vodi, za koji takodjer trebaju ovi nalazi.

Noor, neznam odakle tebi toliki papiri za ispuniti. Ja sam u  Opstoj bolnici u Martu ove godine ispunila dva papira sa par pitanja i to je to od dokumentacije in na jednom od njih treba potpis i muza. Najbolje je kod doktrora koji se Vas vodi da Vam objasni. Sto se komisije tice ona je cetvrtkom kad i dolaze i svi ostali koji cekaju operaciju ili sta vec. I to brzo ide, uzmu papire ti sacekas u hodniku i to je to. Kad zavrse daju ti papir da je ok(naravna ako su nalazi ok) i da nakon uzimanja celija 50 km.  A svi nalazi koje sam dobila u vojnoj da izvadim su u laboratoriji u Luzanima kostali 395 KM!

rose -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (13.9.2011 21:12:15)

u novembru 2010 u opcoj bolnici nista od nalaza nije trebalo (mada sam ja imala dio radi poroda u vodi koji nije realizovan)i jedni papir koji sam potpisala na putu od sale do sobe je da oni nisu zaduzeni za transport uzorka.....bas se dosta promijenilo od tada

emma.L -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (29.9.2011 8:17:10)

Može li mi netko pojasniti do kraja proceduru u Vojnoj, najnovije informacije, molim vas?
Nedavno se porodila kolegica MM-a koja mi je pokazala formulare iz Vojne koje trebaš popuniti. Koliko sam shvatila, s popunjenim formularima potpisuješ ugovor sa CS-om i preuzimaš set.
Moja pitanja su:
Kako znati koji dr. i babica će biti na porodu? Jedino da grah bacam, a to je jedno od praznih mjesta za popuniti [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image].
Ako se nalazi rade na transfuziologiji, gdje su oko 200 KM kako nam reče ova žena koja je gore vadila nalaze, moram li se naručivati u svoju ambulantu porodične medicine po uputnicu za to ili je dovoljno otići sa ovjerenom knjižicom i ugovorom direktno gore (ovo bi bila velika ušteda živaca i vremena)?
Za koliko dana budu nalazi gotovi? Ovo me zanima i za transfuziologiju i za Lužane?
Ja sam prošli petak htjela do bolnice i polako početi sve, ali se prvo dijete razboli, pa ja postadoh invalid od nedjelje, baš čovjek ne može ništa ostaviti za kraj i planirati da će biti ok [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image].
Zaista mi neprijatno ženu zivkati jer je u biti i ne znam, a pomoglo bi da znam ove detalje.

babina beba -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (29.9.2011 8:36:14)

Ja sam na preglede u 9-om mjesecu isla sve u dezuri pa sam ove papire ispunila tek kad sam na komisiju otisla. Na komisiju kad ides trebaju ti nalazi.
Mjesto za babicu i doktora ostavis prazno to ce oni upisati kad se porodis!
Nalazi u Luzanima se cekaju od 7-10 dana! Set od CS sam preuzela puno prije nalaza i papira u Opstoj. kad uplatis oko 200 eura (ako se sjecam) onda dobivas set.
Znaci ja sam prvo uzela set, pa vadila nalaze, pa u vojnoj papire potpisivala!
Sretno

emma.L -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (29.9.2011 8:41:01)

Hvala ti puno, ovo me je i zbunjivalo jer smo dobili info da s papirima iz bolnice potpisujem ugovor sa CS-om i to mi je bilo skroz nelogično. Dakle, imam još vremena da se pokrenem i stignem sve.

mamina princeza -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (29.9.2011 9:04:48)

emma_L posto sam bila nedavno na sastanku s njima i posto ih trenutno ispitujem svasta evo sto ja znam a tebi moze biti mozda od koristi. Meni je djevojka koja radi u cryo saveu rekla da ne treba svih onih sedam nalaza sto pise u vojnoj.. to ipak treba mozda provjeriti sa svojim doktorom. Neophodni su Anti Hiv, HbsAg, Anti HBC, Test na sifilis dok po tome ostali ( Anti CML, Anti HCV, Anti HTLia) nisu , cak se jedan ne moze nigdj eu bosni navodno uraditi. Mozda abina beba ti znas nesto ovome da lis i ti sve vadila ili ???? Ja to tek istrazujem.

Onda - kao najjeftiniju varijantu privatnog vadjenja nalaza su mi naveli al Tawil polkliniku gdje ti potrebni nalazi dodju oko 120 KM. Nisam u toku sta se placa na transfuziologiji ?

I molim te kad sve zavrsis EmmaL d ami napises karatko ili ovdje ili na pp ili bilo gdje kako si izvadila te nalaze jer mi se to sada cini nesto komplikovano a ti ces biti friska a eto abd i mene uskoro u ovu situaciju.

I da jel provjerno da na DIPU nema reagensa ni sada??? Trebalo bi mozda i tu informaciju provjeriti jer nekad ih ima nekad ne koliko sam upucena.

Visnja RR -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (29.9.2011 9:11:24)

IZVORNA PORUKA: mamina princeza

emma_L posto sam bila nedavno na sastanku s njima i posto ih trenutno ispitujem svasta evo sto ja znam a tebi moze biti mozda od koristi. Meni je djevojka koja radi u cryo saveu rekla da ne treba svih onih sedam nalaza sto pise u vojnoj.. to ipak treba mozda provjeriti sa svojim doktorom. Neophodni su Anti Hiv, HbsAg, Anti HBC, Test na sifilis dok po tome ostali ( Anti CML, Anti HCV, Anti HTLia) nisu , cak se jedan ne moze nigdj eu bosni navodno uraditi. Mozda abina beba ti znas nesto ovome da lis i ti sve vadila ili ???? Ja to tek istrazujem.

Onda - kao najjeftiniju varijantu privatnog vadjenja nalaza su mi naveli al Tawil polkliniku gdje ti potrebni nalazi dodju oko 120 KM. Nisam u toku sta se placa na transfuziologiji ?

I molim te kad sve zavrsis EmmaL d ami napises karatko ili ovdje ili na pp ili bilo gdje kako si izvadila te nalaze jer mi se to sada cini nesto komplikovano a ti ces biti friska a eto abd i mene uskoro u ovu situaciju.

I da jel provjerno da na DIPU nema reagensa ni sada??? Trebalo bi mozda i tu informaciju provjeriti jer nekad ih ima nekad ne koliko sam upucena.

samo da potvrdim ovu informaciju koju nam je djevojka iz Cryo save dala na druzenju ...

babina beba -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (29.9.2011 9:12:40)

Ja sam izvadila sve sto u Vojnoj traze i to u laboratoriji u Luzanima i kostalo je oko 395 KM, ceka se od 7-10 dana!

mamina princeza -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (29.9.2011 10:19:51)

E sad bas ne znam ... nama rekose da ne mogu uopset igdje neki da se izvade i bas mi na mail poslali da se vade samo ovi - tacno zaokruzeni ..... pricekacu jos malo da vidim kako ema i ostale pa cu ih optet pitai sta cu sigurno sam im cesta s pitanjima al ko kad je kod nas sve nesto komlikovano. Ja seobradovah da za 120 mogu rjesiti te nalaze ... a vidjecemo opet, pitacu i doktora al bar kad budem jedno 7 mjesec:))

emma.L -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (29.9.2011 11:35:20)

Zvat ću Al Tawil popodne i raspitati se, pa javiti što sam saznala. Čula sam i da transfuziologija nema baš sve reagense a ova kolegica MM-a je za nalaz kod njih (ne znam potpun ili ne) platila 200 KM. Naravno da ću napisati kako smo mi to uradili, nadugo i naširoko. Uglavnom, popodne idem potpisati za kredit da odnekud krenem. Sutra sam planirala uzeti taj set i potpisati sa Cryosave-om ako mogne bez ovih papira iz bolnice i nalaza. Uglavnom, izvještavam redovno.

emma.L -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (29.9.2011 11:46:01)

Eh evo prvih informacija [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]: Al Tawil radi prvih 6 testova po 20 KM svaki a imaju informaciju da nigdje u BiH trenutno nema reagensa za ovaj Anti HTLIA/II. Upozoravaju samo da se provjeri sa organizacijom koja pohranuje ćelije je li moguće pohraniti ih bez tog nalaza. S obzirom na ovo što Višnja napisa, valjda im je ok ovo što se može dobiti. Svaki radni dan je moguće uraditi to od 9 do 3  bez najave i nalaz je gotov za 20 minuta (tu ja ostadoh zbunjena [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image], pitam zašto onda drugima treba 7 do 10 dana za isto to, kaže žena 'ne znam, vjerujte').

babina beba -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (29.9.2011 12:17:11)

IZVORNA PORUKA: emma.L

Eh evo prvih informacija [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] : Al Tawil radi prvih 6 testova po 20 KM svaki a imaju informaciju da nigdje u BiH trenutno nema reagensa za ovaj Anti HTLIA/II. Upozoravaju samo da se provjeri sa organizacijom koja pohranuje ćelije je li moguće pohraniti ih bez tog nalaza. S obzirom na ovo što Višnja napisa, valjda im je ok ovo što se može dobiti. Svaki radni dan je moguće uraditi to od 9 do 3  bez najave i nalaz je gotov za 20 minuta (tu ja ostadoh zbunjena [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] , pitam zašto onda drugima treba 7 do 10 dana za isto to, kaže žena 'ne znam, vjerujte').

Neznam sto daju lazne informacije, kad sam ja nalaz uradila u Martu lab Luzani bez ikakvih problema. Jesu skuplji ali ljudi rade! Pokazala im listu nalaza i ljudi uradili. Da nisma imala kako bih inace prosla komisiju kao i trudnice poslije mene koje su se poradjale u vojnoj bolnici i ostavile celije!

emma.L -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (30.9.2011 7:37:54)

Preliminarni odgovor i na ovo. Sinoć smo zvali ovu kolegicu MM-a koja je na DIP-u radila nalaze. Nisu imali sve reagense i uredno su potpisali za uzimanje uzorka. Još ne znam je li se što promijenilo u zadnja dva tjedna, ali ako jeste, znat ćete u ponedjeljak kad ja odem sa nalazom da predam papire.

emma.L -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (30.9.2011 15:12:16)

Eh ovako, jutros smo finalizirali ugovor sa Cryo Save-om i platili kaparu za set.
Za one koji su preuzeli njihovu fasciklu sa uputama, flajerima od banaka ugovorom i sl... unutra se nalaze i podaci o klijentu. To smo mi popunili prije sastanka s njima danas, a ugovor smo tamo popunjavali. Odmah smo dobili i uplatnicu i račun za avans, tj. set, pa smo uplatu izvršili odmah u prizemlju Unitica u banci. Kad dobiju potvrdu da je novac na računu, zvat će nas da preuzmemo naše kopije ugovora i set ili da nam dostave na adresu.
Ponovo sam pitala za Al Tawil i to što fali onaj jedan nalaz, uvjeravaju nas da nije nikome do danas napravljen problem oko toga. Nalazi jesu 120 KM i gotovi su za 20 minuta.
Zatim, djevojka nam je isprintala i tri formulara za bolnicu (dakle, oni formulari koje biste dobili na šalteru u bolnici) koji se uz ugovor i nalaze predaju četvrtkom oko 12-12:30 u Vojnoj na komisiju. To nas čeka naredni četvrtak.  
To bi bilo to, za sva dodatna pitanja sam tu. U četvrtak mogu napisati šta i kako ide sa tom komisijom, ali kako nam ova djevojka reče (grozno, ne upamtih ženi ime), oni uzmu papire i nakon 15 minuta iziđu sa potpisanim odobrenjem koje se onda donosi na porod uz taj set.

babina beba -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (30.9.2011 16:00:02)

upravo citam u avazu da ima neka future health biobankm medimpex doo za sarajevo isto rade kao i cry save, samo nepise im cijena

Sandrich -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (1.10.2011 19:52:10)

Ukoliko neka zenica iz Tuzle ili okolice bude pohranjivala MC molila bih da ovdje napise sta sve treba, procedure i sve vezano uz to.hvalaaa[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Visnja RR -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (1.10.2011 19:58:02)

Sandrich a ako hoces mozes se naci negdje u TZ sa ljudima iz CRYO oni ce rado doci na jednu kaficu i sve ti potanko ispricati...mozes doci sa muzem ili s kim zelis ...ili sama [sm=smiley1.gif]

Sandrich -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (1.10.2011 20:15:49)

Pa to bi bilo super Visnja, al voljela bih da sacekam muza da dodje u novembru  pa da zajedno odemo. Mogu li se tad tebi javiti?

Visnja RR -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (1.10.2011 20:28:35)

Ok [sm=smiley1.gif] kad dođe javi se

amrica -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (6.10.2011 14:08:55)

Ja sam iz Tuzle i interesuje me kako to funkcioniše...koliko košta ukupno sve...da li je neko iz Tuzle skoro pohranio ćelije i može li mi neko u pp poslati broj  Cryo Save saradnika u Tuzli.
Hvala

emma.L -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (6.10.2011 15:11:47)

IZVORNA PORUKA: emma.L

Eh ovako, jutros smo finalizirali ugovor sa Cryo Save-om i platili kaparu za set.
Za one koji su preuzeli njihovu fasciklu sa uputama, flajerima od banaka ugovorom i sl... unutra se nalaze i podaci o klijentu. To smo mi popunili prije sastanka s njima danas, a ugovor smo tamo popunjavali. Odmah smo dobili i uplatnicu i račun za avans, tj. set, pa smo uplatu izvršili odmah u prizemlju Unitica u banci. Kad dobiju potvrdu da je novac na računu, zvat će nas da preuzmemo naše kopije ugovora i set ili da nam dostave na adresu.
Ponovo sam pitala za Al Tawil i to što fali onaj jedan nalaz, uvjeravaju nas da nije nikome do danas napravljen problem oko toga. Nalazi jesu 120 KM i gotovi su za 20 minuta.
Zatim, djevojka nam je isprintala i tri formulara za bolnicu (dakle, oni formulari koje biste dobili na šalteru u bolnici) koji se uz ugovor i nalaze predaju četvrtkom oko 12-12:30 u Vojnoj na komisiju. To nas čeka naredni četvrtak.  
To bi bilo to, za sva dodatna pitanja sam tu. U četvrtak mogu napisati šta i kako ide sa tom komisijom, ali kako nam ova djevojka reče (grozno, ne upamtih ženi ime), oni uzmu papire i nakon 15 minuta iziđu sa potpisanim odobrenjem koje se onda donosi na porod uz taj set.

Dakle, otprilike je ovako. Danas sam s nalazima, potpisanim ugovorom, kopijom računa od Family Plus-a i popunjena tri formulara za bolnicu otišla u Vojnu. Komisija je od 12:30 sati, ali danas je baš bila gužva. Iako su počeli primati već oko 12:10, ja sam završila tek oko 1 sat sve.
Na protokolu stanete u red, oni pitaju tko je za komisiju i za što (carski, porod u vodi, matične), uzmu papire i zdravstvenu knjižicu i sačekate u čekaonici. Nakon 15 minuta vas prozovu i ja sam dobila nazad knjižicu i "Saglasnost za uzimanje krvi iz pupkovine " i "Odluku o plaćanju 50 KM za uslugu uzimanja krvi iz pupkovine". To se predaje na porodu uz set, valjda oni čuvaju ova tri formulara i popune ime doktora i babice, te datum poroda na njima. Ja samo planiram napomenuti na porodu da je kod nas i pupčanik, ne samo krv, jer to vidim nije nigdje naznačeno, vjerojatno je jedinstven formular.
Nitko nije pitao zašto onaj 7. nalaz nije urađen, valjda i oni znaju razloge. Dakle, Al Tawil može uraditi 6 nalaza za 120 KM i za 20 minuta svakim radnim danom od 9 do 15 sati.

lana32 -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (14.10.2011 10:38:28)

Pozdrav svima

Iz vaših postova nisam vidjela da iko spominje Future Health Biobank ,a nju su mi doktori preporučili ,naime imam namjeru pohraniti matične ćelije i pupkovinu ,pa se trebam odlučiti za kojeg predstavnika da odaberem ,ne znam da li među njima postoje kakve razlike ,međutim par doktora s kojima sam razgovarala ,kažu da su ovi smješteni u Londonu  i da im je oprema vrhunska u odnosu na Belgiju gdje je Cro save,jer su bilo pozvani od strane Future Health i Cro save da sve to vide.
Pa ne znam da li je iko imao na forumu iskustva s Future Health ,i da li uopste postoji razlika između njih .

mia mama -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (19.10.2011 14:18:22)

Nisam odavno bila na forumu, al sam sinoć sam bila na prezentaciji u Domu zdravlja na Vojničkom koju su organizovali predstavnici Cryo save-a, bile su 2 djevojke jedna se zove Suzana drugoj nisam zapamtila ime, dala mi je vizitku pa eto da vam prenesem šta su mi rekli kad sam ih kontaktirala..[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Uglavnom, pitala sam ih „sve“ , od početka procedure do kraja i sve su mi objasnili.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]
Na forumu je pun pitanja oko nalaza, uglavnom rekli su mi da oni to ne traže jer svaki uzorak koji se uzme u njihovoj labaratoriji u Belgiji mora se testirati na sve viruse, infekcije bla bla, a i ne mora značiti ako majka ima neki virus da će imati i dijete, ove nalaze traži Opšta bolnica, a vode se pravilnikom koje je izdalo Federalno ministarstvo zdravstva.
Zadnji nalaz sa onog spiska se ne može nigdje uraditi u BiH,  (navodno on se radi kada je zena pozitivna na HIV..), a pitala sam i za ordinaciju Tawila, kažu da su im klijenti rekli da je tamo najjeftinije (120 KM završiš sve za 1 dan) i onda kad neko pita oni prenesu informaciju. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Eh, pitala sam i o labaratoriji, sigurnosti, certifikatima koje posjeduju.., neke stvari sam zapisala pa ću i vama napisati. Uglavnom oni su prvi počeli sa uzimanjem ćelija u našoj zemlji, a Cryo-Save je prvi počeo sa uzimanjem tkiva pupčanika, jer su naučnici utvrdili njihovu korist, onda prvi su počeli i sa djeljenjem uzorka na dva dijela , svi uzorci su osigurani, imaju certifikate od svih nadležnih koji su zaduženi za ovu oblast, (ima na njihovoj stranici) rade i istraživanja na razne bolesti (ovo me bas zainteresovalo)..
Pitala sam ih i za ovo vodeća banka u Evropi, jer im to piše u logu,  rekli su pored najsavremenije opreme koju koriste, 50 % pohranjenih uzoraka je kod njih, a pored toga rade u 43 zemlje..ma joj svašta nisam sve ni zapamtila, ali ću svakako još otići kod njih u kancelariju. A ovo @ lana32.. nedavno sam zvala Future Helth, malo mi je nekako  nesiguran, nemaju ni kancelariju, nego je sve tamo u Medimpexu gdje je skladište lijekova[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] i oni kažu radnik dođe do mene i sve mi prezentuje (kao da je to neki uređaj, rainbow usisivač hahaah) moje mišljenje je da su neozbiljni. Što se tice cijene malo, malo je skuplji od Cryo Save-a oko 20ak eura, što meni ništa ne znači. Što se tiče labaratorija našla sma od CS, a njihovu nisam mogla naći na  netu.   Moj savjet inofrmišite se dobro jer ipak to je jako bitna stvar.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smajl.gif[/image]   Ja ću kod ovog Cryo Save-a kao i ostali roditelji iz BiH, ipak je iskustvo na njihovoj strani .[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/nosecka.gif[/image]  

Visnja RR -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (20.10.2011 10:33:45)

mia mama hvala ti na ovako preciznom i opsirnom postu...
ja bih molila sve mame ili buduce mame koje imaju slicnih informacija da pisu ovdje ...jer svaka informacija je jako jako bitna u odluci kome prepustiti pohranjivanje MC.

lana32 -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (20.10.2011 20:08:28)

Hvala na odgovoru ,moram obići sva tri predstavništva,postaviti neka pitanja pa ću sama odlučiti ,trebam samo naci jedan dan slobodan ,dogovoriti razgovore pa ćemo vidjeti . Ne bi trebalo biti teško se odlučiti [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Stranica: <<   < Prethodna stranica  8 9 [10] 11 12   Sljedeća stranica >   >>