|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  18 19 [20] 21 22   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Pravna pitanja
2.11.2012 14:27:10   
Dida79

IZVORNA PORUKA: lila25

Moze li mi neko pojasniti na koliko najkrace poslodavac moze prijaviti zaposlenika.Moze li na jedan dan da bi se ostvarila mogucnost prijavljivanja na biro.
. Ne moze na jedan dan ide najmanje na mjesec dana

(odgovor članu lila25)
Neposredna veza do poruke: 476
2.11.2012 14:46:20   
lila25
Hvala Dida79 a koliko novca treba da bi se prijavio mjesec dana.

(odgovor članu Dida79)
Neposredna veza do poruke: 477
2.11.2012 14:50:15   
Mala Selma
ja mislim najmanje 500KM (ako je u pitanju minimalac)

Ljubav se zove imenom tvojim 28.04.2009.

(odgovor članu lila25)
Neposredna veza do poruke: 478
3.11.2012 12:07:34   
Cenzura83
Može i na jedan dan ukoliko ti biro neće pravit problem, a prvo ih pitaj u kojem zakonu stoji da moraš biti prijavljena na 1 mjesec? Nema tog zakona niti pravilnika. Kod nas na birou priznaju i 15 dana,pa čak i 7, jer nemaju zakonsko uporište, bar mi je tako rekla teta koja radi na birou.

(odgovor članu Mala Selma)
Neposredna veza do poruke: 479
3.11.2012 22:16:29   
milenium
kod nas je pravilo da moraš bit prijavljen bar 2 mj.tako piše u pravilniku na stranici zavoda za zapošljavanje.
zaboravih napisati,lilo25 ti se mozes prijaviti na biro i preko muza.ako ti muz radi mozes bit preko njega osigurana,mislim zdravstvenouser posted image

< Poruku je uredio milenium -- 3.11.2012 22:18:45 >

(odgovor članu Cenzura83)
Neposredna veza do poruke: 480
6.11.2012 23:07:16   
lillyy85
drage moje,molim za odgovor pravnog lica..

Muz mi je ovih dana odjavljen s posla kao tehnoloski visak
ali-pazite sad- ostao je da radi,znaci davace mu platu na ruke i radice na crno a skinuo ga je jer mu je duzan negdje oko 3 plate na banci i 8 mj doprinosa za pio i zravstveno.. Na gazdinu inicijativu je urađeno,muz nije imao izbora..
Eh.. Da li sad muz kad se vrati na biro ima pravo na naknadu onih 6 mj po 350km,jer radio je u tom restoranu preko 6 god.-od toga 4 god na po 4 h a radio puno radno vrijeme i 2 god i nesto na 8 h prijavljen. user posted image

I ako nema,kako da zaganjamo da gazda sto prije dugovanja otplati? i jel to ganjamo mi preko advokata ili ce ga drzava natjerati?Muzu je mjesec dana roka da se vrati na Biro.. Hvalauser posted image

mama je glagol od glagola RADITI ;)

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 481
6.11.2012 23:16:28   
Hanady RR
da od države će dobiti naknadu sa biroa....
na biro mora da se javi u roku do 30 dana da ostavri ta prava...
eh sada pio je gazda mogao ostati u dugovanju i d aga dojavi al zdravtveno ne znam kako je uspio d aga odjavi ako duguje...jedino d aje potpisao ugovor na mjesečne otplate toga duga u glavnoj zgradi pa na osnovu njega izvršio odjavu...jer da se tvoj muž na zdravstveno preko biora prijavi tj. d aga biro prijavi mora postojati odjava koju neće zdravstveno uraditi bez plaćanja budi sigurna...

po osnovu godina radnoga staža nakada se određuje u mjesecima...sad nisma sigurna koliko dugo će je primati al hoće 100%...

što se tiče plata, ako tvoj muž ima dokaze d amu nisu siplaćene, tj. da u ugvoru stoji plaća, da je sve preko banki išlo može sa advokatom zaganjati privatnom tužbom...
što se tiče dorpinosa, najprije treba inspekciju rada dovesti na lice mjesta, sročiti zapisnik o istome i onda inspekcija ganja službenim putem...smao to je jako dugotrajno i dobar dio tih poslodavaca ta dugovanja vuku godinama za PIO a socijalno rekoh ti veće mora namiriti il će tboj muž izguiti mogućnost prijav na biro u okviru samo toga prava

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu lillyy85)
Neposredna veza do poruke: 482
6.11.2012 23:21:02   
hatepsut
Ja sam primala tu naknadu s biroa.mora se iz knjigovodstva dobiti 8 zadnjih lista(za 8 mjeseci) da su uplacivani doprinosi.
Hanady moju tetku je sef odjavio,ostao joj duzan za nekoliko godina doprinose zena sad ne moze u penziju niti doktoru,mislim da su vec na sudu.

"Ti si moja ljubavna pjesma,moja prva misao.Kad me jutro probudi ti si potreba i smisao"

11.03.2002 Moja ljubav,sreca,zivot...
27.07.2012 Mali Lavic upotpunio sve praznine koje su nedostajele nasoj sretnoj porodici !

Neposredna veza do poruke: 483
6.11.2012 23:25:39   
lillyy85
hvala puno na brzom odgovoru,znala sam da cete mi kvikli pomoci user posted image user posted image user posted image

ja znam samo da je on potpisao taj raskid ugovora i pise da je tehnoloski visak-ali knjizicu mu zaista jos nije vratio-valjda ce do petka,pa vidjecemo sta ce se desiti.U svakom slucaju hvala vam user posted image

mama je glagol od glagola RADITI ;)

(odgovor članu hatepsut)
Neposredna veza do poruke: 484
12.12.2012 12:44:06   
Cenzura83
Drage moje, treba mi savjet u vezi plaćanja računa za odvoz smeća. Naime, moji plaćaju račune za odvaoz smeća u stanu, ali sada uglavnom borave na selu, jer su otišli u penziju i to je kuća od moga djeda ostala, koja je prešla na oca. Sada mu je došao poziv da i tu plaća odvoz smeća iako ga i nema, jer ukoliko slučajno nešto imaju, sve to fino skupe u vreću koju dovezu u kontejner kod stana, jer često dolaze. Da li su dužni plaćati na oba mjesta ili ne? i po kojem zakonu?Radi se o TK. I da li znači nešto adresa prebivališta u svemu tome, tj. cips? Hvala vam.

(odgovor članu lillyy85)
Neposredna veza do poruke: 485
29.1.2013 21:29:37   
scarlett
U novembru sam se prijavila na biro, jer mi je prestao radni odnos i stekla sam uslove da primam naknadu za naredna tri mjeseca. U tu svrhu bilo je potrebno dostaviti nekakvu dokumentaciju. U međuvremenu sam ponovo dobila posao i sada se trebam odjaviti, poslodavcu trebam dostaviti poreznu karticu, ne mogu nigdje da je nađem. Kao kroz maglu mi se čini da su mi to tražili na birou, ali možda sebi umišljam. Evo sve sam prerovila kod kuće, nemam pojma šta da radim.
Zna li neka od vas da li se to inače predaje na biro u svrhu ostvarivanja naknade ili sam ja sasvim prolupala...
I ako znate postupak ponovnog važenja porezne kartice, bila bih jako zahvalna...

"Ne hodaj po zemlji nadmeno, jer zemlju ne možeš probiti ni planine u visini dostići."

(odgovor članu Cenzura83)
Neposredna veza do poruke: 486
29.1.2013 21:37:46   
Nik Name
Biro ne trazi poreznu karticu. Moze biti kod tebe ili bivseg poslodavca. A ako je i ne nadjes mozes poreznu karticu ponovo izvaditi u poreskoj upravi, samo ti treba CIPS i popunjen zahtjev.

(odgovor članu scarlett)
Neposredna veza do poruke: 487
29.1.2013 21:40:02   
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: scarlett

U novembru sam se prijavila na biro, jer mi je prestao radni odnos i stekla sam uslove da primam naknadu za naredna tri mjeseca. U tu svrhu bilo je potrebno dostaviti nekakvu dokumentaciju. U međuvremenu sam ponovo dobila posao i sada se trebam odjaviti, poslodavcu trebam dostaviti poreznu karticu, ne mogu nigdje da je nađem. Kao kroz maglu mi se čini da su mi to tražili na birou, ali možda sebi umišljam. Evo sve sam prerovila kod kuće, nemam pojma šta da radim.
Zna li neka od vas da li se to inače predaje na biro u svrhu ostvarivanja naknade ili sam ja sasvim prolupala...
I ako znate postupak ponovnog važenja porezne kartice, bila bih jako zahvalna...

stara nije na boru..biro je ne uzima..ili je kod tebe ili je nisi uzle aod prethodnoga poslodavca...pitaj njih...
ako je nema...idi u poreznu, prijavi gubljenje iste, uputit ćete kako izvaditi duplikat

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu scarlett)
Neposredna veza do poruke: 488
29.1.2013 21:51:54   
scarlett
hajd dobro user posted image hvala vam, e jest mi više dojadila ta papirologija, svakih par mjeseci se odjavljuj, prijavljuj, ali eto...

"Ne hodaj po zemlji nadmeno, jer zemlju ne možeš probiti ni planine u visini dostići."

Neposredna veza do poruke: 489
30.1.2013 9:33:22   
Nedi
scarlet ja sam u junu prosla tu proceduru i poreznu karticu ne traze na birou 100%. I kad sam se ponovo zaposlila isto nisam znala gdje mi je porezna karticauser posted image
Nazovem stari posao i kolegica mi kaze da mi je dala milion % i da ima skenieano i isprinta mi za prvu pomoc. kasnije nađem na mjestu gdje ostavljam vazne stvariuser posted image

(odgovor članu scarlett)
Neposredna veza do poruke: 490
30.1.2013 13:54:09   
milenium
potreban mi je savjet
meni se u isto vrijeme kad trebam početi primati porodiljnu naknadu(onu za nezaposlene u trajanju od pola godine )pojavila prilika za pripravnički rad koji nikad nisam završila.ako se prijavim na taj pripravnički imam li pravo na tu porodiljnu naknadu za nezaposlene,ili će to tada biti porodiljna naknadu za zaposlene(ako se pripravnički uopće može voditi kao neki posao.jer to je rad na određeno vrijeme,a plaće nema već samo nešto dobijemo za prijevoz i obrok).ili uopće nemam pravo na nikakvu porodiljnu naknadu?

je li itko imao slično iskustvo?

(odgovor članu Nedi)
Neposredna veza do poruke: 491
30.1.2013 14:04:20   
milenium
koga sam god pitala kažu mi da to nema veze jedno s drugim.da ću primati porodiljnu za nezaposlene.a pripravnički kao to i nije pravi posaouser posted image

(odgovor članu milenium)
Neposredna veza do poruke: 492
30.1.2013 14:32:28   
Skvo RR
pripravnicki ugovor je ugovor o radu

Evo ti izvoda iz Zakona o radu FBiH

Poslodavac moze zakljuciti ugovor o radu sa pripravnikom. Pripravnikom se smatra lice koje prvi put zasniva radni odnos u zanimanju za koje se skolovalo, radi strucnog osposobljavanja za samostalan rad. Ugovor o radu sa pripravnikom zakljucuje se na odredeno vrijeme, a najduze godinu dana, ako zakonom, propisom kantona ili ugovorom o radu nije drugacije odredeno

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

(odgovor članu milenium)
Neposredna veza do poruke: 493
30.1.2013 14:33:00   
Skvo RR
IZVORNA PORUKA: milenium

koga sam god pitala kažu mi da to nema veze jedno s drugim.da ću primati porodiljnu za nezaposlene.a pripravnički kao to i nije pravi posaouser posted image

to je pravi posao, na odredjeno.

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

(odgovor članu milenium)
Neposredna veza do poruke: 494
30.1.2013 17:06:31   
scarlett
Skvo, ovo je i komentar i pitanje, obzirom da kažeš da je to pravi posao (koliko sam skužila iz te si struke i znam da ne griješiš, da me ne shvatiš pogrešno što ovo pišem), samo me zanima...
Moja sestra je u Ze-Do kantonu u obrazovanju odradila pripravnički u trajanju od godine dana. Tame se to vodi kao nekakav vid volontiranja i dobiješ samo topli obrok, nemaš dana staža, ali kada odradiš tu godinu, smatra se da si odradio pripravnički i stekao uslove za polaganje stručnog ispita.
Ne znam, čini mi se da je i ovdje tako u obrazovanju u za neka radna mjesta ne mislim na mjesto nastavnika ili profesora, ali nisam sigurna 100%. Znači tamo, a možda i ovdje to nije baš pravi posao user posted image user posted image

(odgovor članu Skvo RR)
Neposredna veza do poruke: 495
30.1.2013 17:10:07   
scarlett

IZVORNA PORUKA: Nedi

scarlet ja sam u junu prosla tu proceduru i poreznu karticu ne traze na birou 100%. I kad sam se ponovo zaposlila isto nisam znala gdje mi je porezna karticauser posted image
Nazovem stari posao i kolegica mi kaze da mi je dala milion % i da ima skenieano i isprinta mi za prvu pomoc. kasnije nađem na mjestu gdje ostavljam vazne stvariuser posted image

Aj Nedi, ja sam se pravo nasekirala sinoć, jer je nisam mogla naći, a znam da je kod nas sve procedura dok ponovo izganjaš.
Jučer sam bila kod posljednjeg poslodavca, izgubila 3h dok sam otišla do njega i vratila se kući, rečeno mi je da kod njih nije... Ja sve sinoć pretražila 100 x, jutros opet, ništa... kad zovu me i kažu da su je ipak našli, eh ... tek onda mi je došlo da plačem...

(odgovor članu Nedi)
Neposredna veza do poruke: 496
30.1.2013 18:18:34   
Hanady RR
Ne bih se mješala u raspravu al postoje voltiranje i pripravnički staž koje naš zakon poznaje...
volontiranje se može i ne mora plaćati...
lice koja obavalja volotiranje stiče isksutvo potrebno kao ispunjenje uvjeta za polaganje stručnog ispita...
ovaj vid volotiranja uglavnom ima ugovor o volontiranju, plaću ne sem ako poslodavaca svojim pravilnikom podrazumjeva tipli obrok i kartu za prevoz...
traje od 6 do 12 mjesei najviše u zavsinoti što stručna sprema nalaže kao iskustvo za polaganje stručnoga ispita...
najčešće srednja škola je vezana za volontiranje kasnije...
volonter se ne priuavljuje u radni odnos na njega s eplaćaju odrećeni porezi u slučaju povrede na radu itd...

pripravnički staž je nešto drugo ...
on se po zakonu plaća 80% plaće (+ topli obrok, karta za prevoz)zagarantirane za to radno mjesto kod poslodavac, vrši se prijeva zaposlenila pripravnika i ugovorom o radu na određeno vrijeme isti ispunjava sve uvjete kao i ostali zapoelnici u radnom donosu...
po isteku ugovora isti ili polaže ispit ako želi i isti mu treba ( državni ispit) ili ispunjava uvjete da pristupi ispitima državne službe jer isti ispunjava uvjet namajnje 1 godinu radnoga iskustav...
pripravnici su prijavljeni, imaju staž upisna u knjižicu, plaćaju se svi doprinos iz plaće i na plaću kao i zdravstevno osiguranje na iznos plaće koje je prijavljena za pripravnika

porodilja koja je volonter ostavruje naknadu za nezaposlene i svoj volonterski staž nastavlja kada joj isto sitekne
porodilja koja je pripranik prima nakandu kao zapolena , ista prestaje sa danom isteka ugovora o obavljanju pripravničkoga staža...
ista će imati upisanu godinu rada u knjižicu...i sdani na bolovanju i dnai na porodiljskom spaaju u radni staž...

istina u našem zakonu o radu ( F BiH) ima ripa u ova dva člana...čini mi se član 26 i član 28 doživjeli su izmjene zakona 2003 godine u posljednjem stavu donekle izjednačili volontera i pripravnika međutim prsvi stan oba člana vrlo je decidan ko je šta...
te volonteri ovaj staž obavljaju jer im je potreban za sticanje konačnoga zvanja..dok pripravnici stiču radno isksutvo nakon koga mogu a i ne moraju polagati posbene ispite stručnosti, volonteri moraju.

kako je negdje izjednačneo stavom u tom članu 28...da je volonterski staž i pripavnički staž ...stav kao takav poseba koriste poslodavci kao rupu u zakonu da ne vrše plaćanje rpipravnika utvrđeno zakonom...međutim u pripremi su nove izmjene zakone koje će uredno decidno objasniti sve i dosadašnje rupe pa recimo ''zakrpiti''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu scarlett)
Neposredna veza do poruke: 497
30.1.2013 18:31:30   
milenium

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

porodilja koja je pripranik prima nakandu kao zapolena , ista prestaje sa danom isteka ugovora o obavljanju pripravničkoga staža...
ista će imati upisanu godinu rada u knjižicu...i sdani na bolovanju i dnai na porodiljskom spaaju u radni staž...

problem je u tome što će meni prije doći rješenje o pravu na porodiljnu naknadu za nezaposlene nego što ja počnem raditi kao pripravnik. sad sam nezaposlena i kao takv sam se i prijavila za porodiljnu naknadu.znači ja ću možda već primiti naknadu ili dvije(a možda i nijednu jer to uvijek kasni) pa tek onda početi raditi.i što onda?jel se meni ukida ta naknada pa počinje vrijediti ona druga za zaposlene tj prebace me na onu naknadu za zaposlene?ili ostajem bez ikakve porodiljne naknade i dobivam plaću samo kao zaposlenik?ako ste me ista skontaliuser posted image

Neposredna veza do poruke: 498
30.1.2013 18:37:25   
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: milenium

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

problem je u tome što će meni prije doći rješenje o pravu na porodiljnu naknadu za nezaposlene nego što ja počnem raditi kao pripravnik. sad sam nezaposlena i kao takv sam se i prijavila za porodiljnu naknadu.znači ja ću možda već primiti naknadu ili dvije(a možda i nijednu jer to uvijek kasni) pa tek onda početi raditi.i što onda?jel se meni ukida ta naknada pa počinje vrijediti ona druga za zaposlene tj prebace me na onu naknadu za zaposlene?ili ostajem bez ikakve porodiljne naknade i dobivam plaću samo kao zaposlenik?ako ste me ista skontaliuser posted image

Draga svako rješenje o nakadi može trpiti izmjene..izmjene trpi u odnosu na status porodilje...
pa evo dajem ti za primjer...
ti napije dobiješ riješenje kao nezaposlena porodilja npr. sa 1.10 rješenje teče u tom pravu...
eh sad recimo to 15.2 dobiješ pirpavnički ugovor ...ti si dužna a to stoji i u rješenju o nakadi u roku do 15 dana o pormjeni svoga statusa to javiti opštini...odeš na isti šalet, popuniš obrazac o pormjeni statusa majke porodilje iz nezaposleni u zapolna i prekineš prodiljno jer će primati plaću kao pripravnik...ti si tada porodilja koja radi i vartila s eranije na posao nisi na porodiljskom ku7ći a da primaš nakandu kao zapolena jer si dobila priravnički ugovor o radu...
U slučaju da tvoj uvog traje bubam sad 6 mjeseci i ostane ti recimo još 2 mjeseca do punih 12 mjeseci tvoga rođenoga djeteta ti s emožeš opte obratiti opštini da ti je istekao ugovor o radu i nataviti primati nakandu za nezapolene....
nakandu za zaposlene smao možeš odobiti ako imaš ugovor o pripravničkom tj o radu a na bolovanju si za vrijeme tajanja istoga...

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu milenium)
Neposredna veza do poruke: 499
30.1.2013 18:52:56   
milenium
znači ja ću morat za mjesec ili dva mjenjati status nezaposlene porodilje.onda odradit taj pripravnički od pola god.i onda opet prijavit da sam nezaposlena pa nastavit primat naknadu za nezaposlene još 4 mjeseca koliko mi je ostalo.jer 2 mjeseca ću dobit isplatu,a naknada je u trajanju od 6 mj.jesam dobro shvatila?user posted image

Neposredna veza do poruke: 500
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  18 19 [20] 21 22   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  18 19 [20] 21 22   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *