|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  17 18 [19] 20 21   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Pravna pitanja
11.7.2012 12:31:36   
Neca xxx
Pocahontas, nemam neko iskustvo sa ovim konkretnim zakonom i pravilnikom, ali onako generalno smatram da zakon ima vecu pravnu snagu i da je pravilnik samo provedbeni akt koji dalje razradjuje propise zakona. Prema tome, ukoliko novi zakon propisuje da je potrebno navesti redni broj iz TKM, onda se taj broj mora navesti iako trenutno postojeci pravilnik propisuje nesto drugo. Pravilnik koji ti navodis je donijet na osnovu starog zakona koji nije vise na snazi. Tako da se u slucaju neslaganja ipak treba postupati u skladu sa odredbama vazeceg zakona, iako novi provedbeni akt (pravilnik) jos nije donijet.

Ima li slucajno nesto u zavrsnim i prelaznim odredbama novog zakona sto bi upucivalo na rjesenje eventualne kolizije?

(odgovor članu pocahontas)
Neposredna veza do poruke: 451
13.7.2012 16:26:13   
abh
Je li usvojen novi zakon o porodiljskom bolovanju i ima li izmjena o obavezama poslodavca u smislu isplate plate za vrijeme trajanja porodiljskog?

(odgovor članu Neca xxx)
Neposredna veza do poruke: 452
13.7.2012 17:00:57   
mayra
Moj ti je savjet da otvoris bolovanje i kuci u miru uzivaj u trudnoci.

Ja sam prosle godine prosla kroz groznu situaciju.
Saznala da sam trudna 17.03, a 18.03. mi je urucen otkaz koji nisam potpisala. Sreca da sam istu noc otisla u bolnicu kad sam i saznala za trudnocu, i rekla doktoru da me boli stomak da bi me pregledao, a on mi napisao mirovanje.
Moj poslodavac mi je prijetio svim i svacim, a ja sam samo isla pravnim putem. Isti dan kad su mi urucili otkaz, odem u prvu advokatsku kancelariju, posaljem mu opomenu pred tuzbu, potkrijepim se dodatnim informacijama u Helsinskom komitetu za ljudska prava, posaljem mu inspekciju rada. Rezultat toga svega, ja na bolovanju, primala svoju punu platu, bez toplog obroka, sada primam naknadu, a donesena mi presuda da me kao porodilju nakon sto se vratim na posao ne smije otpustiti 2 godine.
Vjeruj mi izgubila sam zivaca tonu, al sam se izborila za svoje pravo, a budala mogao me imati kao radnika do zadnjeg dana trudnoce, jer sam bila potpuno zdrava, pokretna i sposobna za rad.
Velliki pozdravuser posted image

(odgovor članu mamich)
Neposredna veza do poruke: 453
9.8.2012 7:54:33   
Nedi
Ako se koristi privatni automobil u poslovne svrhe da li se isplacuje naknada od 20% od cijene goriva po predjenom kilometru ili pomenutih 20%+gorivo?

Pravilnika jos nema znaci samo ono sto je zakonom definisano

(odgovor članu mayra)
Neposredna veza do poruke: 454
9.8.2012 10:34:27   
hanabanana
IZVORNA PORUKA: Nedi

Ako se koristi privatni automobil u poslovne svrhe da li se isplacuje naknada od 20% od cijene goriva po predjenom kilometru ili pomenutih 20%+gorivo?

20 % od cijene benzina, po prijedjenom kilometru. ( znači ako nije riješeno u pravilniku, uvijek je cijena benzina, bez obzira što recimo lični automobil troši diesel )
Ili, ako si prešla 100 km, računica je ovakva.

100 km x 2,45 ( cijena litre benzina ) x 20 % = 49,00 KM

(odgovor članu Nedi)
Neposredna veza do poruke: 455
9.8.2012 17:10:05   
Nedi

IZVORNA PORUKA: hanabanana

IZVORNA PORUKA: Nedi

20 % od cijene benzina, po prijedjenom kilometru. ( znači ako nije riješeno u pravilniku, uvijek je cijena benzina, bez obzira što recimo lični automobil troši diesel )
Ili, ako si prešla 100 km, računica je ovakva.

100 km x 2,45 ( cijena litre benzina ) x 20 % = 49,00 KM

Tako sam i mislila...hvala ti mnogo. Pravilnik jos nisam napravila a budem ubacila taj detalj

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 456
22.8.2012 18:03:05   
Taha0608
Imam jednu kompleksnu situaciju, pa ako iko zna- pomagajte..U januaru sam otvorila mali obrt uz pomoc biroa (program sufinansiranja malih biznisa), medjutim nije islo ama bas nikako, pare se ulozile, jos se pored toga i kredit u mikrokreditnoj digao- troskova hejbet, ali posao nula..napisem ja molbu da mi se firma zatvori (jer sam vezana ugovorom od godinu dana, a nisam imala novaca ni doprinose da platim- koji su se nakamarali)..medjutim, oni ni habera, njihovo se mora ispostovati, i ja bez obzira na to- zatvorim da se nekamaraju dugovi, i mirna Bosna..oni ce to sada na sud poslati, ganjace me dok sam ziva da preostali dio novca vratim (jer su nekako taj novac koji su mi dali rasporedili na 12mj, a ja platila dopr.samo za 4), ali neka ganjaju- nemam na sebi nista, ako me ko pocasti budzetskom platom- neka me kreditiraju ja se necu buniti, ovako kokuz user posted image mogu sanjati da im vratim ULOZENI I OPRAVDANI NOVAC...eh sad...
ja trudna, nemam zdravstveno osiguranje, neznam ni kada se mogu javiti na biro ponovo, a trenutno radim preko servisa u jednoj firmici- nisam prijavljena niti cu biti..placam preglede- al nalaze nema sanse da vadim, nemam od cega..PITANJE GLASI: ukoliko nisam na birou, ustvari nisam nigdje vec lebdim u zraku, imam li ja pravo na porodiljsku naknadu..termin je u aprilu, trudnoca je friska, ali da znam unaprijed sta me ceka...sa prvo dvoje sam imala naknadu (i nesjcam se kolika je bila), bila na birou, ali sad je situejšn malo uzasna..HELP user posted image

Žene imaju problem za svako rješenje!!!!

(odgovor članu Nedi)
Neposredna veza do poruke: 457
23.8.2012 0:21:25   
milenium

IZVORNA PORUKA: Taha0608
.PITANJE GLASI: ukoliko nisam na birou, ustvari nisam nigdje vec lebdim u zraku, imam li ja pravo na porodiljsku naknadu..termin je u aprilu, trudnoca je friska, ali da znam unaprijed sta me ceka...sa prvo dvoje sam imala naknadu (i nesjcam se kolika je bila), bila na birou, ali sad je situejšn malo uzasna..HELP user posted image

ako ne radiš,znači nisi prijavljena,i nisi na birou iz bilo kog razloga... trebaš:izvadiš potvrdu da ne radiš i izvadiš potvrdu da nisi ni na birou.i to je to.i meni je ovo jednom trebalo.

(odgovor članu Taha0608)
Neposredna veza do poruke: 458
23.8.2012 13:46:08   
zokka
Pitanje....Kako pripravnik, da li imam pravo na bolovanje?

(odgovor članu milenium)
Neposredna veza do poruke: 459
23.8.2012 13:50:21   
zokka

Pitanje....Kako pripravnik, da li imam pravo na bolovanje?

(odgovor članu milenium)
Neposredna veza do poruke: 460
23.8.2012 13:52:25   
Lady26
Pripravnik gdje?

L. 04.12.2009.
E. 19.03.2015.
Moje princeze

(odgovor članu zokka)
Neposredna veza do poruke: 461
25.8.2012 0:59:47   
Taha0608
Eh super, znaci imacu bilo sta od ove drzave..user posted image user posted image user posted image
kao pripravnik. ukoliko si na ugovoru od 1godine, prekida ti se, ides na standardno ko ovi sa biroa, i cim ti prodje bolovanje od 1g- vracas se da odradis ono sto ti je ostalo..znam slucaj jedne volonterke iz opstine, mislim da je to isto..a da ces imati privilegije kao uposlenice, daj Bože- to bi kod nas i ptice odmah znale user posted image

Žene imaju problem za svako rješenje!!!!

(odgovor članu Lady26)
Neposredna veza do poruke: 462
25.10.2012 9:46:57   
Volim Te!
Nadam se da postavljam pitanje na pravo mesto.
Treba mi broj institucije u Sarajevu koja izdaje odjavnice,jer je moj muz vec pokrenuo postupak pa zeli da se informise koliko mu vremena treba za to,sta od dokumenata itd da zna koliko godisnjeg da uzme.Ako neko zna nek mi napise broj,hvala user posted image

Prije nego sto si se rodila nosila sam te ispod svog srca...Od trenutka kada si dosla na ovaj svijet,do trenutka kad ja odem sa njega,zauvijek cu te nositi u srcu...

(odgovor članu Taha0608)
Neposredna veza do poruke: 463
25.10.2012 14:12:19   
zagy
Na kakvu odjavnicu, tačno, misliš?

21.04.2009. - mamina princeza
21.01.2013.- mamin princ

(odgovor članu Volim Te!)
Neposredna veza do poruke: 464
25.10.2012 14:18:52   
Volim Te!
Odjava iz bosanskog drzavljanstva.

Prije nego sto si se rodila nosila sam te ispod svog srca...Od trenutka kada si dosla na ovaj svijet,do trenutka kad ja odem sa njega,zauvijek cu te nositi u srcu...

(odgovor članu zagy)
Neposredna veza do poruke: 465
27.10.2012 23:35:56   
Volim Te!
Niko ne zna???user posted image

Neposredna veza do poruke: 466
28.10.2012 0:15:49   
edijevamama
e to je moja sestra radila, haj pitam je sutra pa ti javim.

p.s. jeli ti treba odjava iz bh drzavljanstva radi uzimanja nekog ino-drzavljanstva?

10.01.2008 stigao najljepsi poklon mami i babi-EDIB

28.12.2009 drugi poklon mami i babi KErim

Neposredna veza do poruke: 467
28.10.2012 12:17:52   
Volim Te!
Da,dobio je garanciju da ce dobit njemacko drzavljanstvo pa bi da se raspitamo koliko vremena treba itd jer moramo tamo u aprilu doc u bih da on to sve sredi.Ajd pitaj pa mi javi.Hvala user posted image

(odgovor članu edijevamama)
Neposredna veza do poruke: 468
28.10.2012 13:32:26   
Ben 10
Moj djever je to radio i mislim da je uspio zavrsiti u toku godisnjeg odmora ,ono 3-4 sedmice i da mu je trebalo dosta para za to...

A 08.02.2000
H 18.02.2008

Nada je tihi glas koji ti šapuće "možda" onda kada ti se čini da ceo svet viče "ne".

Deca su srećna jer u svojim glavama nemaju onaj glas koji im šapuće šta sve može da krene naopako.

Neposredna veza do poruke: 469
28.10.2012 17:34:42   
Volim Te!
BEN 10 treba oko 800 km samo za odjavnicu pa ovamo oko 300e jos za pasos ali dosadile su mu vise ambasade ovamo ceka se dugo pa mu posalju nepotpisan pasos i dosta mu je inace je rodjen ovdje u Njemackoj ali jos eto ima BiH pasos user posted image

(odgovor članu Ben 10)
Neposredna veza do poruke: 470
1.11.2012 13:38:43   
Cenzura83
Treba mi više uputa šta da napišem i na koji zakon da se pozovem, naime imala sam saobraćajnu nezgodu i odmah sam poslala zahtjev osiguravajućoj kući dugog učesnika za isplatu- odgovorili su da me odbijaju i rekli da sam ja kriva, a ne on. Na sudu smo prihvatili krivici 50:50 i ponovo ja pošaljem zahtjev sa prilogom kopije presude, da bi mi mogli isplatiti 50 odštete. Ali dobijem danas odgovor da me opet odbijaju jer i dalje smatraju da sam ja kriva i da imam roka za žalbu 15 dana komisiji II stepena, sudsku presudu ne spominju uopšte.
Eh, ja znam da imam pravo na tu naknadu, jer imam presudu, haloo ko ih pita šta oni smatraju, imaš presudu i postupi po njoj, koliko ja znam.
Eh sad pošto nisam pravnica molim pomoć kako bi ja njima mogla sročiti tu žalbu.
Hvala vam

Neposredna veza do poruke: 471
1.11.2012 15:18:55   
hanabanana
IZVORNA PORUKA: Cenzura83

Treba mi više uputa šta da napišem i na koji zakon da se pozovem, naime imala sam saobraćajnu nezgodu i odmah sam poslala zahtjev osiguravajućoj kući dugog učesnika za isplatu- odgovorili su da me odbijaju i rekli da sam ja kriva, a ne on. Na sudu smo prihvatili krivici 50:50 i ponovo ja pošaljem zahtjev sa prilogom kopije presude, da bi mi mogli isplatiti 50 odštete. Ali dobijem danas odgovor da me opet odbijaju jer i dalje smatraju da sam ja kriva i da imam roka za žalbu 15 dana komisiji II stepena, sudsku presudu ne spominju uopšte.
Eh, ja znam da imam pravo na tu naknadu, jer imam presudu, haloo ko ih pita šta oni smatraju, imaš presudu i postupi po njoj, koliko ja znam.
Eh sad pošto nisam pravnica molim pomoć kako bi ja njima mogla sročiti tu žalbu.
Hvala vam

S pravom su te odbili.
Ako si prihvatila krivicu, a jesi, onda svaki učesnik u nesreći namiruje vlastitu štetu.
Kod nas još uvijek obavezno osiguranje namiruje štetu učinjenu drugom, ali ne i štetu koju osiguranik ima na svom automobilu.
Oni su takoreći postupili po presudi.

(odgovor članu Cenzura83)
Neposredna veza do poruke: 472
1.11.2012 15:54:41   
Cenzura83
Pa on je 50% kriv za štetu na mom autu i oni su dužni namiriti njegovih 50%, zar nije tako?

Neposredna veza do poruke: 473
1.11.2012 19:56:23   
hanabanana
Ja tu presudu shvatam ovako: Svako snosi odgovornost i svako prihvata svoju, te će svako namiriti vlastitu štetu.

Zašto si prihvatila krivicu ako nisi kriva za udes?

(odgovor članu Cenzura83)
Neposredna veza do poruke: 474
2.11.2012 14:16:59   
lila25
Moze li mi neko pojasniti na koliko najkrace poslodavac moze prijaviti zaposlenika.Moze li na jedan dan da bi se ostvarila mogucnost prijavljivanja na biro.

Neposredna veza do poruke: 475
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  17 18 [19] 20 21   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  17 18 [19] 20 21   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *