Emmerald -> RE: Urolog (23.7.2010 10:41:20)
|
Nakon sigurno duže od godinu i po dana pokušaja, te očaja svakog mjeseca kada bi se [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/hudicek1.gif[/image] pojavila, krenuli smo standardnim pretragama. Između ostalog spermiogram MMa je pokazao katastrofalne nalaze. I naravno leukocite i eritrocite. Sa nalazima spermiograma potražili smo dobrog urologa. Prvo nam je neko preporučio Dr. Prcića u poliklinici Sunce. On je MM pregledao letimično, ispipao, nije ni pogledao leukocite i eritrocite, i rekao mu da najvjerovatnije ima proširenu varikokelu i cistu, te da se najavi na CD testisa (za koji nam JOŠ uvijek nisu javili termin a prošlo je 4 mjeseca). Preporučio je Padutin i kontrolu za 3 mjeseca. Pregled je trajao 3 minute. Bjesna, razočarana i u suzama, potražila sam drugog urologa. Po preporuci došli smo do Dr. Efendića koji privatno ordinira na čaršiji. Doktor Efendić, stariji čovjek, je bio jako, JAKO temeljan, porazgoravao je sa nama oboma, nakon pregleda koji je trajao sigurno 45 minuta MM je dobio recept za mikrobiotik i nakon toga Padutin. Retrospektivno gledajući, apsolutno mi je krivo što nije tražio spermokulturu, ali sam barem bila sretna da riječi "varikokela" i "cista" nisu spominjate. Nakon što je MM popio terapiju (bez Padutina) posjetili smo Dr. Mehmedbašića - jer sam ja doživila užasno iskustvo od svog dosadašnjeg doktora (o tome na drugoj temi). Dr. Mehmedbašić (Bog mu svega lijepog dao) je, nakon ponovljenog sperimograma tražio da uradimo spermokulturu. Rečeno, urađeno u Vojnoj pardon Opštoj bolnici. Izolovana bakterija - Escherichia Coli!!!!!!!! Ovdje napominjem važnost spermokulture. Dakle, čim se pojave leukociti u spermi ( u značajnim količinama) bitno je saznati o kojim se bakterijama radi i na šta su osjetljive! Čitajući vaš forum, posebno iskustva koja je navela Leva, muž se prvo pozabavio svojom probavom, potom je popio, po preporuci Dr. Mehm. jednu turu antibiotika i onda Sumamed. Po preporuci sestre kod Dr. Mehm. sačekali smo 2 sedmice nakon kraja tretmana i ponovili spermiogram. Šta da vam kažem? Normospermia! Da ova priča ima sretan kraj - mogu vam samo reći da me jučer dočekao jedan veliki [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/rozacrtici.gif[/image]. Prvog ciklusa nakon što smo ubili tu beštiju! Poenta ovog dugačkog posta je taj da, za potrebe neplodnosti, jedan ginekolog je bio uspješniji od dva visoko preporučena urologa.
|
|
|
|