RE: Nasa divna Jasmin (Puna verzija)

Forum >> [Zajednica RR] >> Razgovori…o svemu i svačemu

Poruka

jasmin -> RE: Nasa divna Jasmin (14.3.2013 16:04:25)

IZVORNA PORUKA: amra_sa

Napisala bila dužu poruku i ode ... Hvala Jasmin na odgovoru, imala bih ti još pitanja postaviti, imam nekih nedoumica i nejsanoća, lagano ću ...
Neki dan čitam da se poslije smrti voljene osobe sastaju na onom svijetu, npr. roditelji sa djecom, muž ima istu ženu kao i na ovom svijetu i obrnuto, žena istog muža itd. To me je pravo obradovalo i utješilo, sve to daje smisao životu, na neki način po toj logici i smrt nije tako strašna (a užasno se plašim smrti, bolesti, patnje ... ) Šta ti misliš i znaš o ovome, znaš li kakav je stav islama oko ovog pitanja i teme ? Da li ćemo mi zaista biti sa voljenim osobama na onom svijetu ?
Šta ako je neko od meni voljenih osoba sa kojima želim biti na onom svijetu zaslužio dženet, a neko džehenem ? I ja isto tako ? Ako ne budemo na istim nivoima, ne znam kako da se tačno izrazim, pretpostavljam da znaš na šta mislim ?

Tačno je da će oni koji umru,a budu vjernici i budu od onih kojima će se Allah smilovati i uvesti ih u Džennet,biti zajedno sa svojim porodicama. Ako neko bude na većem stepenu,biće međusobnih posjeta. A ako neko bude u Džehennemu...sve ovisi od statusa...možda biva u Džehennemu dok se ne očisti,pa ga onda Allah svojom milošću uvede u Džennet i opet budu zajedno. A o onome ko će biti vječno u njemu...nema sastanka. Da nas Allah sačuva Džehennema,i da nas počasti Džennetom. Amiiin.

EEDITH -> RE: Nasa divna Jasmin (14.3.2013 16:07:53)

kako draga imaš volje odgovarati na sva ova pitanja [sm=smiley36.gif]

jasmin -> RE: Nasa divna Jasmin (14.3.2013 16:11:52)

IZVORNA PORUKA: eldinky

kako draga imaš volje odgovarati na sva ova pitanja [sm=smiley36.gif]

Navikla sam...uvijek ljudi nešto pitaju.

amra_sa -> RE: Nasa divna Jasmin (14.3.2013 16:13:16)

Eh super, i ti si me obradovala. [sm=smiley1.gif]
Drugo pitanje, kakv stav imaš o posjeti mezarjima kod muslimana. U mojoj familiji žene ne idu na dženazu, ne posjećujemo mezarja, čak ni naših najbližih. Nemamo baš taj običaj, dok sam čula da žene u krajini (muslimanke) idu na dženazu, obilaze mezarje, nose cvijeće. Mi to ne radimo. Kad sam pitala zašto, odgovor je bio da je to oponašanje druge vjere. Šta misliš o ovome, šta je ispravno, kakve običaje ti imaš ?

shpagica -> RE: Nasa divna Jasmin (14.3.2013 16:15:37)

Jasmin, i ova tema mi nekako govori da te ljudi dozivljavaju drugacijom.

Pretpostavljam da se ti ne osjecas nimalo drugacijom, pa kako takav odnos ljudi dozivljavas / tumacis?

Galicia -> RE: Nasa divna Jasmin (14.3.2013 16:17:09)

Ja sam iz Posavine, i kod nas je obicaj da zene obilaze mezarje i nose cvijeca.

jasmin -> RE: Nasa divna Jasmin (14.3.2013 16:18:03)

IZVORNA PORUKA: amra_sa

Eh super, i ti si me obradovala. [sm=smiley1.gif]
Drugo pitanje, kakv stav imaš o posjeti mezarjima kod muslimana. U mojoj familiji žene ne idu na dženazu, ne posjećujemo mezarja, čak ni naših najbližih. Nemamo baš taj običaj, dok sam čula da žene u krajini (muslimanke) idu na dženazu, obilaze mezarje, nose cvijeće. Mi to ne radimo. Kad sam pitala zašto, odgovor je bio da je to oponašanje druge vjere. Šta misliš o ovome, šta je ispravno, kakve običaje ti imaš ?

Tačno je da žene ne prate dženazu. Ti običaji su,očito,preuzeti iz drugih vjera. Mada nije haram,pokuđeno je.
Dozvoljeno je nekada otići na mezar,radi uzimanja pouke,da ćemo jednom,kad tad,svi leći pod zemlju. Bez cvijeća [sm=smiley1.gif].

http://www.slideshare.net/moh12/zenama-je-pokudjeno-da-prate-dzenaze-jasavic-16013363

jasmin -> RE: Nasa divna Jasmin (14.3.2013 16:22:52)

IZVORNA PORUKA: shpagica

Jasmin, i ova tema mi nekako govori da te ljudi dozivljavaju drugacijom.

Pretpostavljam da se ti ne osjecas nimalo drugacijom, pa kako takav odnos ljudi dozivljavas / tumacis?

Ne osjećam se drugačijom,ali shvatam da me ljudi tako nekada doživljavaju i ne smeta mi ta činjenica.
Smatram da je to nešto normalno...različitim očima promatramo svijet.

amra_sa -> RE: Nasa divna Jasmin (14.3.2013 16:32:25)

Ja Jasmin doživljavam sasvim normalnom osobom, toliko je normalna da je to nekim ljudima čudno. I drago mi je da je tako mlada a pametna. Cijenim je, draga je.

Volim Te! -> RE: Nasa divna Jasmin (14.3.2013 17:02:04)

Moja seka ide u Medresu, 3.godina, kaze meni seko ja cu da stavim niqab,al kad se budem udala [sm=smiley1.gif] i ja to postujem,to je njen izbor a ona je dusa moja.Samo ne volim kad me zafrkava pa kaze ja cu nekom bit druga zena,ili ce moj muz dovest drugu zenu,nema veze nije mi krivo [sm=smiley36.gif]
Eh ovo napisah na ovoj temi,jer uvijek kad nasa Jasmin pise,setim se seke moje.Ne mogu nikad zaboravit kad je usla u porodjajnu,izljubila mene i uzela bebu da joj prouci ezan [sm=smiley27.gif]

sporty mamaa -> RE: Nasa divna Jasmin (14.3.2013 17:32:19)

jasmin a jesi li skroz pokrivena, nikab je skroz je li?

jasmin -> RE: Nasa divna Jasmin (14.3.2013 17:38:31)

IZVORNA PORUKA: sporty mamaa

jasmin a jesi li skroz pokrivena, nikab je skroz je li?

Jesam,otkrijem oči,ali ne previše,dovoljno da lijepo vidim.

smajli80 -> RE: Nasa divna Jasmin (14.3.2013 17:56:19)

Jasmin imam 2 pitanja za tebe

Vidim da si na jednoj od predhodnih stranica objasnila kako Islam gleda na brak sa više partnerica pa me zanima tvoje lično mišljenje o tome i poznaješ li ikoga ko živi na ovaj način?

Drugo pitanje

Ko od muških članova tvoje porodice-brat,otac,djever,sin(osim TM)može da te vidi otkrivenu.I kako to funkcjoniše u zajednici.Da li se svaki put pokriva(š) kad se izlazi pred njih.

Nikad nisam vidjela ženu u Nikabu i sve mi je to pomalo mistično i zanimljivo[sm=smiley1.gif]

jasmin -> RE: Nasa divna Jasmin (14.3.2013 18:04:02)

Ja sam baš u odgovoru na slično pitanje iznijela i svoj stav,našla sam muškaraca koji ima mišljenje da mu se i s jednom izboriti [sm=jezicek.gif]. Rekla sam i da nema potrebe da ja pišem išta o tome,jer nisam u tom fazonu,trenutno...mada kako rekoh,nikad ne reci nikad za bilo šta.
Poznajem par osoba koji žive i funkcionišu na taj način.

Mogu me vidjeti otac,brat,amidža,dajdža,svekar,sestrići,bratići.
Djever ne.
Ne živim u zajednici,imamo svoj dio u porodičnoj kući.
Mi prakticiramo odvojena sijela,tako kada mi i dođe djever u goste,on sjedi s mm u jednoj prostoriji,a ja s njegovom suprugom u drugoj. Gdje ima potrebe da se sretnemo,pokrijem se [sm=smiley1.gif].

chantal -> RE: Nasa divna Jasmin (14.3.2013 18:05:30)

Super tema [sm=bravo.gif]

Jedno pitanje,možda malo neobično,ali me baš zanima,ukoliko si ti jasmin upoznata s tim,šta spada u farz radnje prilikom gasuljenja umrlih,da li onaj ko gasuli mora biti pod abdestom,je li hajz smetnja da se prisustvuje i čak pomaže pri gasuljenju...?
Tražila sam na internetu o ovom,ali sam baš malo informacija našla...a baš bih voljela znati

jasmin -> RE: Nasa divna Jasmin (14.3.2013 18:09:59)

IZVORNA PORUKA: chantal

Super tema [sm=bravo.gif]

Jedno pitanje,možda malo neobično,ali me baš zanima,ukoliko si ti jasmin upoznata s tim,šta spada u farz radnje prilikom gasuljenja umrlih,da li onaj ko gasuli mora biti pod abdestom,je li hajz smetnja da se prisustvuje i čak pomaže pri gasuljenju...?
Tražila sam na internetu o ovom,ali sam baš malo informacija našla...a baš bih voljela znati

Ovo su fikhska pitanja i najbolje je,zbog preciznosti odgovora,da pitaš na nekoj islamskoj stranici rubrika pitanja i odgovori.
Nisam se susretala s njima.

chantal -> RE: Nasa divna Jasmin (14.3.2013 18:12:16)

Ok,hvala svakako [sm=smiley1.gif]

smajli80 -> RE: Nasa divna Jasmin (14.3.2013 18:15:58)

IZVORNA PORUKA: jasmin

Ja sam baš u odgovoru na slično pitanje iznijela i svoj stav,našla sam muškaraca koji ima mišljenje da mu se i s jednom izboriti [sm=jezicek.gif]. Rekla sam i da nema potrebe da ja pišem išta o tome,jer nisam u tom fazonu,trenutno...mada kako rekoh,nikad ne reci nikad za bilo šta.

Djever ne.
Mi prakticiramo odvojena sijela,tako kada mi i dođe djever u goste,on sjedi s mm u jednoj prostoriji,a ja s njegovom suprugom u drugoj. Gdje ima potrebe da se sretnemo,pokrijem se [sm=smiley1.gif].

ZaValjujem[sm=smiley1.gif] na odgovoru.

Ako me još šta bude zanimalo pitaću te[sm=smiley1.gif]

jasmin -> RE: Nasa divna Jasmin (14.3.2013 18:17:37)

IZVORNA PORUKA: smajli80

Djever ne.

ZaValjujem[sm=smiley1.gif] na odgovoru.

Ako me još šta bude zanimalo pitaću te[sm=smiley1.gif]

Molim lijepo,samo izvoli [sm=smiley36.gif].

sporty mamaa -> RE: Nasa divna Jasmin (14.3.2013 18:19:56)

j. A bane li itko nenajavljen?? Sta onda. jesam moron[sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]

jasmin -> RE: Nasa divna Jasmin (14.3.2013 18:22:34)

IZVORNA PORUKA: sporty mamaa

j. A bane li itko nenajavljen?? Sta onda. jesam moron[sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]

Ma neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.
Svi znaju.
Žene da,ali žene mi ne smetaju [sm=jezicek.gif].

Galicia -> RE: Nasa divna Jasmin (14.3.2013 18:31:55)

Pricas li sa djeverom?

jasmin -> RE: Nasa divna Jasmin (14.3.2013 18:33:48)

Pričam shodno potrebi sa svakim.

Galicia -> RE: Nasa divna Jasmin (14.3.2013 18:36:54)

Ja sa svojim i ne bas.
Dosadan je onako. [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

sporty mamaa -> RE: Nasa divna Jasmin (14.3.2013 19:33:29)

IZVORNA PORUKA: Galicia

Ja sa svojim i ne bas.
Dosadan je onako. [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

[sm=sad.gif][sm=sad.gif]
[sm=sad.gif][sm=sad.gif]

Stranica: <<   < Prethodna stranica  6 7 [8] 9 10   Sljedeća stranica >   >>