Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
kad spomenu fasirano.. ja sam nedavno napravila pljeskavice - fasirana junetina, jedno jajce, malo prezle,kasika brasna i zacini po zelji.. napravim kuglice, spljostim ih i przim.. kao prilog pomfrit i salata i eto brzog rucka.. jos je kod nas uvijek domaci hljem i super stvar.. btw. ako neko ima prikladniji recept za pljeskavice samo naprijed, ovo sam ja nesto skontala - sve odokativno..
Krompir,500g lignji,crveni luk,bijeli luk,persun,svjezi paradajz,a moze i bez njega,vegeta,biber,maslinovo ulje,krompir izrezati na kriske,sve sjediniti,staviti u tepsiju,prekriti folijom i peci u zagrijanoj pecnici 30min,maknuti foliju i jos malo zapeci.NJaaaaaaam
Ništa živ čovjek ne može izgubiti što mu jedno proljeće ne bi moglo povratiti, niti može biti čovjek trajno nesrećan dok Bog daje da se duša liječi zaboravom a zemlja obnavlja proljećem.
Ispržiti crveni luk, filete na kockice, jedan paradajz i tikvicu na kružiće (ako je mlada i iz bašte ne guliti). Kad dodamo tikvicu ne miješati više da se ne raspadne i na kraju dodati vrhnje i začine po želji. Ovo je meni ljeti i za doručak super. Nekad dodam i paprike, većinom ne.
Faširane šnicle (ili ti pljeskavice ):
1/2 kg mljevene junetine 4 jaja 1/2 čaše ulja 1 čaša vode 1 prašak za pecivo crveni i bijeli luk 3-4 kašike brašna Izađe ih baš dosta pa ja uvijek prepolovim smjesu.
Sve sjediniti kašikom i treba da odstoji najmanje 2 h u frižideru. Ja ih napravim noć ranije i sutra samo ispžim (kašikom vaditi i oblikovati u tavi). Dok se prže pripremam prilog: rižu, krompir-pire ili šampinjone s vrhnjem.
_____________________________
Gospodaru moj, ne dopusti da me zavara uspjeh, niti poraz baci u očaj. Podsjećaj me stalno da je neuspjeh iskušenje koje prethodi uspjehu...
Najukusnije fasirane snicle na svijetu Sastojci: pola kg fasirane puretine i jedna kesica Fanta za kosane odreske. Na kesici pise uputstvo ali uglavnom evo: 1,5 dcl mlake vode prelijete preko sadrzaja iz kesice fanta, umijesate meso, oblikujete snicle, naravno malo nabrasnjavite ruke , i przite na vrelom ulju. Kao prilog odlicno ide i obicni pire krompir
Evo i mog doprinosa pileći fileti u lepinji s krompirom
Filete izrezati na tanke šnicle začiniti po želji ja stavim curry, so biber prepržim, pošto su tanke treba im 5 min izvaditi i ostaviti na toplom na istom ulju, kupim gotove lepinje presječem po pola i namočene u temeljcu( voda i kocka za juhu) koji je prokuhao dok se meso pržilo, prepžiti s obje strane prilog krompirići na kolutiće pržiti u tavi, može podliti s malo onog temeljca pred kraj dodati češanj dva bijelog luka i vrhnje, kad proključa smaknuti. Sve gotovo za max pola sata još ja sebi šnicle i krompiriče pripremim uveče.
evo još riža na mlijeku s batačićima batake pržim, začiniti po želj u šerpu stavim da se prži glavica c.luka, po želji, može se dodati i šampinjone, kad ispari voda i luk zacakli dodam šolju riže prepržim malo minut dva i dodam 1,5šolju vode i 1,5 šolju mlijeka ubacim u to kocku za juhu kad ispari tečnost dodam naribanog sira i malo maslaca da se istopi i sjedini sve pospem peršunom to je to gotovo za 20min
paprike u rerni operem isječem na pola,ako su roge njih stavim cijele, u rernu na 15-20 minuta zalijem vrhnjem i zapečem još koji minut dok se paprike peku pileće ili teleće šnicle se isprže
paprike punjene krompirom krompir isitnim kao za pitu (ja ovo sebi uveče pripremim) stavim bijelog luka začinim i napunim paprike predam u tepsiju, prekrijem folijom i u rrnu na 20-25 minuta skinem foliju zalijem vrhnjem zapečem. odlično je
da ne dodajem i ja pileće filete, gljive i vrhnje evo ja ću nešto drugo.
pileće meso isjeckati nasitno i propržiti, dodati na to ledo meksičku mješavinu (ili paprike i kukuruz i eventualno još neko povrće nasitno) zaliti sa čašom vode i pustiti da voda ispari a da se povrće skuha. začiniti po želji. dok ovo krčka napraviti gustu smjesu za palačinke od 2 jaja, čaše mlijeka, čaše vode, malo soli, malo šećera i brašna da bude gusto (kao za američke poalačinke). napraviti jedan palačinak po osobi tako što se izlije masa na tavu i na to izdano pospe piletina s povrćem, okrenuti i samo kratko zapeći sa strane povrća. moe se zamotati kao wrap pa jesti sa nekim umakom. ostatak mase za palačinke razrijediti sa mlijekom, dodati cimeta, muškatnog oraščića i peći slatke palačinke za desert. mazati po želji. meni za ovo treba oko 20 minuta.
može se raije iskuhati piletina bataci ili nešto sa vodom pa iskoristiti meso za ovo a vodu za supu koja se može uporedo praviti. pa imamo onda sve za jedan ručak.
< Poruku je uredio chuci -- 8.2.2013 9:41:23 >
_____________________________
mrvica 22.9.2009. mravić 4.6.2012. ako ih ne čujem... u zijanu su garant
-pakovanje gotovih tortilja (ili napraviti svoje, ali to onda nije ručak od 15 minuta :) - uključiti rernu da se grije - u tavi dinsati luk, popržiti mljeveno meso - kad voda ispari dodati paradajz pire/pelat - dodati crvenu i zelenu papriku na kockice - zatim u smjesu ubaciti crveni grah iz konzerve i kukuruz - začini po želji: mljevena paprika, origano, so, biber, kečap, a ljutinu regulišete količinom chillija i tabasca.
Tortilje ubaciti koji sekund u mikrovalnu ili na platu da smekšaju, puniti smjesom, zamotati, slagati u tepsiju. Sve obilato posuti narednanim sirom i zapeći u rerni.
_____________________________
Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong
krompir izrezati klasično za musaku, na ploške.. ja pečem u kivi tepsji, a može bilo koja, ako nema poklopac ima folija.. na nauljenu tepsiju složiti krompir..malo opet poprskati ulje..zatim preko toga staviti glavicu sitno sjeckanog luka i jedno ono pakovanje suhog mesa (što dodje rezano za doručak..ofrlje oko 100 gr)...meso isjeckati ono na stinije..zatim opet red krompira i ulje malo poprskati..malo vegete odozgo..ne previše jer je meso slano...poklopiti i u rernu nek se upihtija..kad pusti miomirise..skinuti poklopac, malo zapeći..umutiti posebno 2-3 jaja i malo mlijeka ( ne stavljam preljev za musaku klasični-već samo da poveže)...i utušiti se...vrijeme pripreme u mojoj rerni.. sve zajedno plafon 45 min...
Sirnica by me
gotove pečene jufke, i klasični fil..sir..jaja..pavlaka..malo kukuruznog brašna...zbučkurišam.. i filujem pitu..znači klasično..svaku jufku samo namažem zarolam i redam. u pleh..na kraju malo popršćem uljem..i pečenje...
plafon 40 minuta...
pita krompiruša...
heknem u pretis krompir da se skuha (dok ja raskrčim haos po kući)...napravim pire krompir..glavicu luka popržim na puteru i sastavim sa krompirom..pečene jufke..redam u pleh i sipam fil..pravim slaganu pitu.malo špricam rastopljenim puterom...i pečem..ne treba joj puno samo da boju uhvati...zalijem ključalom vodom i puterom..i eto ga
_____________________________
Kad se igra završi, kralj i pješak idu u istu kutiju.
a evo kolačića od faširanog iz pećnice...super su.
500 gr faširanog izrendati čahno bijloga luka u 1 dl mlijeka potopiti krišku hljeba sa korom... umješati ovo zajedno, dodoati jedno jaje,doli, bivera...
na vruće ulje stavljati napravljene loptice veličine oraha... smao ih okrenuti malo da porumene...
u vatristalnu zdjelu poslagati loptice... a na ulje sasuti paradajz soso sa peršunom oko 500 ml je najbolja mhera...staviti kroz pste šećera u sos i soli i birea...kad baci ključ preliti loptice u vatrisatlnoj zdjeli...szaviti u pećnicu na 200 stepeni oko 20 minuta...
uz ovo super ide špagete kao pirlog ili pire kormpir ili čak riža skuhana itd prilog radite naravno uporedo...
sve za 30 minuta
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
Faširane šnicle: 300 gr mljevenog junećem mesa, 1 jaje, malo prezle, malo brašna, kriška kruha kojeg namočite u vodu i ocjedite(namrviti u smjesu), sol, biber, vegeta, malo ulja, malo vode i jedno-dva čehna bijelog luka nasitno. Sve zajedno pomješati i pržiti na vrućem ulju da porumene sa svake strane.
Ili u rerni na papiru za pečenje by chuci, što je meni otkriće godine :) Tako da, dok se one peku dole, gore se napravi prilog
_____________________________
Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong
izrezati krompira 500 hr na ploške i skuhati... jaja 5-6 skuhati... kad se ksuhaju i njih na ploške...
vatrioslanu zdjelu pouljuti slagati krompir, jaj, krompir jaja, preliti vrhnjem začiniti solju i biberom... peći u pećnici oko 15-20 minuta...
Musaka od tikvica i piletine ( fileti)... Tikvice i piletinu narezati uzužno pa okrenuti na teflon tavi... slagati u vatristaknu zdjelu red tikvica red piletine... soliti i biberiti sa slaganjem.... izmutiti 2 jajeta, vrhnja za kuhanje i dvije kašike pavlake...posliti i pobiberiti zaliti musaku...staviti u pećnicu na 200 stepeni 20-25 minuta Makaroni sa sirnim dždižama
Skuhati uvrnute makarone, najbolje one u bojama... projediti i porprati... u teflon tavu staviti putera baciti na njih makarone začiniti po želji pa dodoati vrhnje za kuhanje i kiselo vidnija vrhnje... u vatrostalnu zdjelu staviti dio makarona...pa narendati sira strapista...staviti ostatak makarona i opet narendati sira odozgo... peću i pećnici na 200 stepeni 15 minuta...
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
Faširane šnicle: 300 gr mljevenog junećem mesa, 1 jaje, malo prezle, malo brašna, kriška kruha kojeg namočite u vodu i ocjedite(namrviti u smjesu), sol, biber, vegeta, malo ulja, malo vode i jedno-dva čehna bijelog luka nasitno. Sve zajedno pomješati i pržiti na vrućem ulju da porumene sa svake strane.
Ili u rerni na papiru za pečenje by chuci, što je meni otkriće godine :) Tako da, dok se one peku dole, gore se napravi prilog
a ako ti pećnica može peći odjednom dvije tepsije...staviš i pomfrit iz pećnice kao prilog,.... pa se i prevučeš i istuširaš a ručak na vrijeme
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
palachinken i onaj tvoj recept sa filetima, vrhnjem i supom od gljiva ovdje stavi
i da... moja čudna krvguša :)
na ulju pripržim filete piletine na trakice...u to doddam gljice...poslomi, biberim, peršun po želji...
stavim u tepsiju pouljeno i odozgo zalijem mješavinom kao za palačinke la gušća...znači jaja, brašno, mlijeko (pola mlijko pola kisela il voda), so, nagusti mikserom i prelijem po tepsiji...
pečem 20-25 min na 200 stepeni
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
Sireve narezati na kockice. Na maslinovom ulju popržiti kratko bijeli luk i izvaditi ga iz tave. Smanjiti temp kuhanja. Ubaciti vrhnje za kuhanje i kad zakipi dodavati redom tvrdi pa buđavi pa topljeni sir. Miješati dok se ne otope sirevi. Dodati malo maslaca, soli, bibera. Može i muškatni oraščić, on ide s tim bijelim sosovima. Na kraju umiješati parmezan Količine sireva po želji i ukusu.
Poslije ovog obroka idemo na ugrađivanje bajpasa.
< Poruku je uredio palachinken -- 8.2.2013 10:30:58 >
_____________________________
Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong
potpiti ih u mlijeko dok spremite smjesu za punjenje ...pomješati jednu tunjevinu, pipke od lignji nareckane, so, biber, peršun i aleve paprike...
puniti ovom msjesom lignje...slagati u vatstalnu zdjelu... zatvoriti čačkalicom svaku... preliti za 500 ml paradjz sosa i odozgo posuti peršunom... staviti foliju na zdjelu prvih 15 minuta, skinuti i narednih 10 peći bez folije...na 200 steepeni naravni
uz ovo krompir na ploške da se skuha, vruć prelije puterom i peršunom i soli i pormješa kao prilog...
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
A one pogacice sa piletinom.. Zamijesite tijesto noc prije, kad dodjete s posla proprzite piletinu, razvaljate kao za manje pizze onoliko jufkica koliko ima clanova porodice, pospete piletinom, stavite livade, preklopite, premazete jajetom i u rernu.. moze s gljivama i vrhnjem, a moze i samo s mileramom kad se ispece, kako ko voli..
Faširane šnicle: 300 gr mljevenog junećem mesa, 1 jaje, malo prezle, malo brašna, kriška kruha kojeg namočite u vodu i ocjedite(namrviti u smjesu), sol, biber, vegeta, malo ulja, malo vode i jedno-dva čehna bijelog luka nasitno. Sve zajedno pomješati i pržiti na vrućem ulju da porumene sa svake strane.
Ili u rerni na papiru za pečenje by chuci, što je meni otkriće godine :) Tako da, dok se one peku dole, gore se napravi prilog
a ako ti pećnica može peći odjednom dvije tepsije...staviš i pomfrit iz pećnice kao prilog,.... pa se i prevučeš i istuširaš a ručak na vrijeme
na koliko stepeni stavite i koliko dugo da se pece. kad god sam ovako eksperimentisala, ispade mi ili presuho ili nedovoljno peceno...