Malenaoduvijek -> RE: Pravni savjet? (8.12.2010 11:44:16)
|
IZVORNA PORUKA: maja78 RR IZVORNA PORUKA: MALA1994 Ako ima neko da mi odgovori bila bih mu jako zahvalna, radi se o slijedecem. Nakon 9 godina radnog staza trebala bih raskinuti ugovor o radu (stalni radni odnos) sa poslodavcem, sporazumni.da li imam pravo na otpremninu i koliku da sada ne trazim u zakonu o radu? hvala unaprijed koliko ja znam (nisam pravnik) nemas, otpremnina ide u slucaju da si recimo visak, ili penzija, ali posto si sporazumni nema evo opsti kolektivni ugovor u federaciji: U slucaju otkaza, zaposlenik ima pravo na otpremninu u slucajevima i pod uvjetima utvrdenim u clanku 100. Zakona o radu. a evo iz zakona o radu: Zaposlenik koji je sa poslodavcem zakljucio ugovor o radu na neodredeno vrijeme, a kojem poslodavac otkazuje ugovor o radu nakon najmanje dvije godine neprekidnog rada, osim ako se ugovor otkazuje zbog krsenja obaveze iz radnog odnosa ili zbog neispunjavanja obaveza iz ugovora o radu od strane zaposlenika, ima pravo na otpremninu u iznosu koji se odreduje u zavisnosti od duzine prethodnog neprekidnog trajanja radnog odnosa sa tim poslodavcem. Otpremnina iz stava 1. ovog clana utvrduje se kolektivnim ugovorom i pravilnikom o radu, s tim da se ne moze utvrditi u iznosu manjem od jedne trecine prosjecne mjesecne place isplacene zaposleniku u posljednja tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navrsenu godinu rada kod tog poslodavca. Izuzetno, umjesto otpremnine iz stava 2. ovog clana, poslodavac i zaposlenik mogu se dogovoriti i o drugom vidu naknade. Nacin, uvjeti i rokovi isplate otpremnine iz st. 2. i 3. ovog clana, utvrduju se pismenim ugovorom izmedu zaposlenika i poslodavca. ja ocekujem da ce ti se pravnici javiti, ovo ja samo laicki stvar je u tome da sam ja bila na porodiljskom i dalje sam do januara, oni bi meni dali otkaz ali znaju da ako mi daju bez razloga da cu ih tuziti.radi se o tome da jednostavno ne zele da se ja vratim i zaposlili su drugu zenu na moje mjesto.cak su me ucjenjivali kada sam trebala dobiti potvrdu za naknadu dobila sam je sluzbenim putem preko opstinske sluzbe gdje azre iz novog grada.oni su e ucjenjivali da potpisem unaprijed sporazumni raskid i da ce mi dati potvrdu.ja to naravno nisam htjela i obratila sam se gospodji u opstinu.e sada bih ja da vidim da se sporazumno razidjemo ali da mi daju otpremninu da ih ne tuzim itd.
|
|
|
|