maja78 RR -> RE: Pravni savjet? (8.12.2010 11:30:06)
|
IZVORNA PORUKA: MALA1994 Ako ima neko da mi odgovori bila bih mu jako zahvalna, radi se o slijedecem. Nakon 9 godina radnog staza trebala bih raskinuti ugovor o radu (stalni radni odnos) sa poslodavcem, sporazumni.da li imam pravo na otpremninu i koliku da sada ne trazim u zakonu o radu? hvala unaprijed koliko ja znam (nisam pravnik) nemas, otpremnina ide u slucaju da si recimo visak, ili penzija, ali posto si sporazumni nema evo opsti kolektivni ugovor u federaciji: U slucaju otkaza, zaposlenik ima pravo na otpremninu u slucajevima i pod uvjetima utvrdenim u clanku 100. Zakona o radu. a evo iz zakona o radu: Zaposlenik koji je sa poslodavcem zakljucio ugovor o radu na neodredeno vrijeme, a kojem poslodavac otkazuje ugovor o radu nakon najmanje dvije godine neprekidnog rada, osim ako se ugovor otkazuje zbog krsenja obaveze iz radnog odnosa ili zbog neispunjavanja obaveza iz ugovora o radu od strane zaposlenika, ima pravo na otpremninu u iznosu koji se odreduje u zavisnosti od duzine prethodnog neprekidnog trajanja radnog odnosa sa tim poslodavcem. Otpremnina iz stava 1. ovog clana utvrduje se kolektivnim ugovorom i pravilnikom o radu, s tim da se ne moze utvrditi u iznosu manjem od jedne trecine prosjecne mjesecne place isplacene zaposleniku u posljednja tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navrsenu godinu rada kod tog poslodavca. Izuzetno, umjesto otpremnine iz stava 2. ovog clana, poslodavac i zaposlenik mogu se dogovoriti i o drugom vidu naknade. Nacin, uvjeti i rokovi isplate otpremnine iz st. 2. i 3. ovog clana, utvrduju se pismenim ugovorom izmedu zaposlenika i poslodavca. ja ocekujem da ce ti se pravnici javiti, ovo ja samo laicki
|
|
|
|