10 mart 2009 -> RE: Pravni savjet? (4.4.2012 9:49:30)
|
IZVORNA PORUKA: mama2009 treba mi savijet mislim da je ov poducije za pravnike ila sam sluzbeno na putu u EU, tamo sam pala i malo me je bolilo, no medjutim poslije 3-4 sata voznje pocela me je boliti i oticati noga, cim sam dosla kuci otisla sam i hitnu ,pa na kum i zavrsila sa gipsom, zanima me ko pise ozljedni list, od koga imam i kako pravo naplatiti osiguranje Nisam pravnik ali mogu da pokušam dati ti smjernice. Pošto si bila na službenom putu povreda se tretira kao povreda na radu. Lakša povreda se (kod tebe se očito radi o lakšem obliku) prijavljuje u roku od 24h. Da napomenem, ovakav vid povrede povlači 100% bolovanje (znači nema novčanih odbitaka u danima bolovanja). 1.Povredu prijavljuješ svom prvom pretpostavljenom koji će dalje ispuniti obrazac broj ZO 5 (3-15-60), koji tvoja firma mora posjedovati. Bilo bi dobro (forma to traži) da navedeš i očevidce. U Pravnoj službi (ili odjelu Finansije) saznat ćeš u kojoj ste osiguravajućoj kući osigurani po dva osnova (bar bi tako trebalo biti): 2. Osiguranje na 24h (u kojoj si osiguravajućoj kući osigurana iz te ćeš kuće donijeti formulare za prijavu povrede koju opet u tvojoj firmi treba da ispuni i ovjeri za te poslove zadužena osoba). 3. Tvoja kompanija mora uzeti putno osiguranje (provjeri samo da li to radi u istoj kući u kojoj ste osigurani na 24h), te po tom osnovu opet možeš tražiti naknadu štete Sve nalaze i mišljenja ljekara, snimke itd., čuvaj dobro (mogu kopije ovjerene), jer ćeš to morati predati u osiguravajuću kuću kad budeš tražila naknadu štete. Sve osiguravajuće kuće (kada se radi ne samo o putnom osiguranju), uvijek insistiraju (odnosno ugradile su tu klauzulu u svojim "pravilima") da se naknada štete uvijek isplačuje kod nekih trajnih posljedica...Tu dobro pazi... Nisam sigurna da li sam jasna, (možda će se javiti i neko ko poznaje bolje ovu problematiku), a ako nisam bila dovoljno jasna javi se na pp. Tebi sretno mila
|
|
|
|