RE: Pravni savjet? (Puna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Porodično zakonodavstvo

Poruka

D_K -> RE: Pravni savjet? (22.2.2012 7:15:27)

IZVORNA PORUKA: doublemum

D_K-ne mora čekati da završi sa hemo.....nego se svi nalazi predaju(e sad se ne mogu sjetiti gdje, ali ako ti niko ne odgovori-raspitaću se)i onda se ide na procjenu invalidnosti.....sada je na snazi novi zakon i ne dobije ta invalidnina tako lahko(mislim da je sve ovo pokrenula Amila ALikadić) i ne čeka se godinu
Uplati se ta cifra oko 100 KM, ali ako odobre invalidninu- vrate ih, ako ne-ne.
To su ustvari neki troškovi te komisije

bas ti hvala..
ovi troskovi od oko 100 km su troskovi komisije.. ja mislim da sve papire predaje u socijalno i ide dalje u proceduru..
ako jos nesto saznas javi please [sm=smiley1.gif]
[sm=smiley1.gif]

Miimy -> RE: Pravni savjet? (22.2.2012 8:23:17)

D_K evo mene sa informacijama svjezim , nadam se da cu pomoci al da necu osobu obeshrabriti.. Moja Tetka je prije 5 mjeseci operisala rak dojke galupirajuci, cjela dojka je odstranjenja, isla na kemo,zracenje sve sto se ide u toj proceduri... predala je papire na komisiju uplatis 100 km to je zgrada preko puta prostorija SDP kad hoces u BBI kroz onaj prolaz nadam se da sam dobro objasnila pitacu kasnije muza on bolje zna... Dosla je na komisiju i oni su joj rekli da je to invaliditet sa kojim se moze zivjeti i koji ne ometa normalan zivot, i odbili je .... jako zalosno i tuzno za jednu zenu koja nema jedan dio sebe , sto joj daje samopouzdanje i zenstvenost, rekli joj nabavite protezu i sve super fuj fuj fuj.... to je njeno isksutvo ode prije nepunih 5 mjeseci , mozda ta zena ima neku drugu situaciju, al znam da i mamina prijateljica na poslu nema dojke 5 godina i nista ne dobiva, drzava je fuj sve je fuj al boriti se moramo i ici dalje... Ja Molim Boga da da zenica dobije invalidninu al uslove su sad jako poostrili i skroz su rigorozni... Sretno...

Miimy -> RE: Pravni savjet? (22.2.2012 8:26:24)

zaboravih ti napisati da se neceka tako dugo uplatis stoci izvinite na izrazu 100km i zovu te jako brzo da ti kazu termin neznam jel prodje i mjesec dana, njima su pare samo bitne, i odma ti na pregldu dr. kaze manje vise imali sanse, prije nego dobijes rjesenje.... a tu se ja mislim i papiri predaju .... ako dobijes odbijenicu ne vracaju ti 100 km ...[sm=smiley13.gif]

D_K -> RE: Pravni savjet? (22.2.2012 11:53:00)

IZVORNA PORUKA: Miimy

zaboravih ti napisati da se neceka tako dugo uplatis stoci izvinite na izrazu 100km i zovu te jako brzo da ti kazu termin neznam jel prodje i mjesec dana, njima su pare samo bitne, i odma ti na pregldu dr. kaze manje vise imali sanse, prije nego dobijes rjesenje.... a tu se ja mislim i papiri predaju .... ako dobijes odbijenicu ne vracaju ti 100 km ...[sm=smiley13.gif]

izgleda da je zena isto ovo cula pa se uspanicila..
znam da je moja svekrva primala 5 godina neke novce za invalidninu.. nakon 5 godina nije imala metastaze niti povrat bolesti i smatra se izlijecenom..
ovo mi je potpuno novo!! strasno [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley21.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley21.gif[/image]

emma.L -> RE: Pravni savjet? (22.2.2012 14:30:29)

Zna li mi itko reći plaća li se porez na otpremninu? Dakle, ako osoba dobije otpremninu, smatra li se to ličnim dohotkom ili kako to fercera?

Naravno, porez na plaće je izmiren od strane poslodavca a otpremnina isplaćena ove godine, pa me još zanima u kojem roku se to onda radi?

mama2009 -> RE: Pravni savjet? (30.3.2012 16:33:50)

treba mi savijet mislim da je ov poducije za pravnike

ila sam sluzbeno na putu u EU, tamo sam pala i malo me je bolilo, no medjutim poslije 3-4 sata voznje pocela me je boliti i oticati noga, cim sam dosla kuci otisla sam i hitnu ,pa na kum i zavrsila sa gipsom, zanima me ko pise ozljedni list, od koga imam i kako pravo naplatiti osiguranje

Niobe -> RE: Pravni savjet? (3.4.2012 20:03:34)

Osoba ima 20 godina radnog staža, 2 godine staža u armiji bih (do '95.) i 60 godina.
da li ima pravo na penziju i koji je proces, ili mora cekati starosnu.

Unaprijed hvala!

Cenzura83 -> RE: Pravni savjet? (3.4.2012 20:15:48)

IZVORNA PORUKA: emma.L

Zna li mi itko reći plaća li se porez na otpremninu? Dakle, ako osoba dobije otpremninu, smatra li se to ličnim dohotkom ili kako to fercera?

Naravno, porez na plaće je izmiren od strane poslodavca a otpremnina isplaćena ove godine, pa me još zanima u kojem roku se to onda radi?

Poreza na otpremninu nema, jer se to prema zakonu o porezu na dohodak ne smatra prihodom koji se smatra dohotkom i ne oporezuje se

10 mart 2009 -> RE: Pravni savjet? (4.4.2012 9:49:30)

IZVORNA PORUKA: mama2009

treba mi savijet mislim da je ov poducije za pravnike

ila sam sluzbeno na putu u EU, tamo sam pala i malo me je bolilo, no medjutim poslije 3-4 sata voznje pocela me je boliti i oticati noga, cim sam dosla kuci otisla sam i hitnu ,pa na kum i zavrsila sa gipsom, zanima me ko pise ozljedni list, od koga imam i kako pravo naplatiti osiguranje

Nisam pravnik ali mogu da pokušam dati ti smjernice. Pošto si bila na službenom putu povreda se tretira kao povreda na radu. Lakša povreda se (kod tebe se očito radi o lakšem obliku) prijavljuje u roku od 24h. Da napomenem, ovakav vid povrede povlači 100% bolovanje (znači nema novčanih odbitaka u danima bolovanja).
1.Povredu prijavljuješ svom prvom pretpostavljenom koji će dalje ispuniti obrazac broj ZO 5 (3-15-60), koji tvoja firma mora posjedovati. Bilo bi dobro (forma to traži) da navedeš i očevidce. U Pravnoj službi (ili odjelu Finansije) saznat ćeš u kojoj ste osiguravajućoj kući osigurani po dva osnova (bar bi tako trebalo biti):
2. Osiguranje na 24h (u kojoj si osiguravajućoj kući osigurana iz te ćeš kuće donijeti formulare za prijavu povrede koju opet u tvojoj firmi treba da ispuni i ovjeri za te poslove zadužena osoba).
3. Tvoja kompanija mora uzeti putno osiguranje (provjeri samo da li to radi u istoj kući u kojoj ste osigurani na 24h), te po tom osnovu opet možeš tražiti naknadu štete
Sve nalaze i mišljenja ljekara, snimke itd., čuvaj dobro (mogu kopije ovjerene), jer ćeš to morati predati u osiguravajuću kuću kad budeš tražila naknadu štete.
Sve osiguravajuće kuće (kada se radi ne samo o putnom osiguranju), uvijek insistiraju (odnosno ugradile su tu klauzulu u svojim "pravilima") da se naknada štete uvijek isplačuje kod nekih trajnih posljedica...Tu dobro pazi... 
Nisam sigurna da li sam jasna, (možda će se javiti i neko ko poznaje bolje ovu problematiku), a ako nisam bila dovoljno jasna javi se na pp. Tebi sretno mila

Almaa -> RE: Pravni savjet? (11.4.2012 14:23:37)

Drage moje, koliko ste vi imale porodiljske naknade od poslovdavca, ako ste imale, znaci ovo mimo Kantona i zanima me sudska presuda koja postoji za ove naknade kako glasi, da li se prima puna plata i to?

bucko -> RE: Pravni savjet? (23.4.2012 13:04:42)

Kako znam da ima pravnika RR, molim savjet. Živim u KSa. Na posao ću prije bebinih navršenih godinu dana. Kakva je zakonska regulativa? Da li je uopće zakonom propisano dužina porodiljnog odsustva? Kako za dojenje-one pauze i to? Još ako imate tetu da je provjerena, pamtim pa vratim:-)Btw, al sam tužna...

hanabanana -> RE: Pravni savjet? (23.4.2012 13:07:12)

Dužina porodiljskog je godinu dana, s tim što je na volju poslodavcu hoće li ili neće da ti to plaća.
Ako se vratiš ranije, tretira se kao dobrovoljno prekidanje porodiljskog.

Lady26 -> RE: Pravni savjet? (23.4.2012 13:08:40)

Jeste, kako nije regulisano, traje godinu dana. Ne znam gdje radis i kako je regulisano internim pravilnikom u firmi, ali imas pravo na rad u trajanju od po 4h - , ovo se odnosi ako odes prije isteka godine na posao, znaci ne puno radno vrijeme odmah na pocetku, sad tacno koliko dugo [sm=zmeden.gif]...
PS nisam pravnik ali sam donekle upucena [sm=smiley1.gif]

Lady26 -> RE: Pravni savjet? (23.4.2012 13:12:02)

Član 57.
Nakon isteka porodajnog odsustva, zena sa djetetom najmanje do jedne godine zivota ima pravo da radi polovinu punog radnog vremena, a za blizance, trece i svako slijedece dijete ima pravo da radi polovinu punog radnog vremena do navrsene dvije godine zivota djeteta, ako propisom kantona nije predvideno duze trajanje ovog prava. Pravo iz stava 1. ovog Člana moze koristiti i zaposlenik - otac djeteta, ako zena za to vrijeme radi u punom radnom vremenu.
Član 58.
Nakon isteka godine dana zivota djeteta, jedan od roditelja ima pravo da radi polovinu punog radnog vremena do tri godine zivota djeteta, ako je djetetu, prema nalazu nadlezne zdravstvene ustanove, potrebna pojacana briga i njega. Pravo iz stava 1. ovog Člana moze da koristi i usvojilac, odnosno lice koje se stara o djetetu, u slucaju smrti oba roditelja, ako roditelji napuste dijete ili ako ne mogu da se brinu o djetetu.
Član 59.
Zena, koja nakon koristenja porodajnog odsustva radi puno radno vrijeme, ima pravo da odsustvuje s posla dva puta dnevno u trajanju po sat vremena radi dojenja djeteta, na osnovu nalaza ovlastenog lijecnika. Pravo iz stava 1. ovog Člana zena moze koristiti do navrsene jedne godine zivota djeteta.
Vrijeme odsustva iz stava 1. ovog Člana racuna se u puno radno vrijeme.

bucko -> RE: Pravni savjet? (23.4.2012 13:14:31)

Ne vraćam se svojevoljno na posao. Da li se mogu pozvati na to da je zakonom propisano godinu dana? Da li mogu tražiti pola radnog vremena do navršene godine?

Lady26 -> RE: Pravni savjet? (23.4.2012 13:16:43)

Evo procitaj navedene clanove zakona o radu u FBiH

Neca xxx -> RE: Pravni savjet? (23.4.2012 13:19:18)

Porodiljsko odsustvo je regulisano Zakonom o radu. Zakon zeni majci daje pravo na godinu dana porodiljskog odsustva, s tim da ne propisuje obavezu poslodavcu da ti isplacuje tvoju punu platu (ili dio nje) za vrijeme trajanja odsustva.
Ukoliko dobrovoljno prekines porodiljsko odsustvo prije isteka godine dana, tada imas pravo na dvije pauze dnevno u trajanju od 2 sata za dojenje bebe. Pravo na ove pauze imas dok dijete ne napuni godinu dana. Ovo vrijeme ti se racuna u puno radno vrijeme.

hanabanana -> RE: Pravni savjet? (23.4.2012 13:25:29)

IZVORNA PORUKA: Almaa

Drage moje, koliko ste vi imale porodiljske naknade od poslovdavca, ako ste imale, znaci ovo mimo Kantona i zanima me sudska presuda koja postoji za ove naknade kako glasi, da li se prima puna plata i to?

Ne razumijem na kakvu sudsku presudu misliš?
Do presuda dolazi jedino ako dodje do tužbe.
Meni je poslodavac davao naknadu do moje pune plate. Znači na ono što sam dobijala od kantona dodavao je do iznosa moje neto plate.
Po Zakonu o radu, nije morao.
Ali po našem pravilniku je tako regulisano.

hanabanana -> RE: Pravni savjet? (23.4.2012 13:28:08)

IZVORNA PORUKA: bucko

Ne vraćam se svojevoljno na posao. Da li se mogu pozvati na to da je zakonom propisano godinu dana? Da li mogu tražiti pola radnog vremena do navršene godine?

MOžeš se pozvati na Zakon kojim je propisano porodiljsko od godinu dana.
A ako je poslodavac takav da zahtjeva da se vratiš, iako poznaje zakonsku regulativu, možeš očekivati i da dobiješ otkaz nakon te godine dana.
Iako bi ti oni možda radije dali otkaz odmah, neće moći dok si na porodiljskom.

anidla -> RE: Pravni savjet? (3.5.2012 0:39:15)

Dobila sam ugovor o poklonu stana, notara nisam niti slusala jer sam bila zbunjena.

Sta sad sa tim radim?

Koliko sam skontala da moram u poresku upravu? Kakva je procedura? Jel mi uzimaju ugovor pa mi ga odmh vrate ili zadrzavaju sebi nesto?

Uputite me kakva je dalja procedura da se ja upisem kao vlasnik stana.

Hvala

veeseelaa -> RE: Pravni savjet? (3.5.2012 0:45:19)

prvo porezna radi obračunavanja poreza ili oslobađanja plaćanja od istog
zvat će te kad bude rješenje gotovo, nakon ovjere ugovora od istih, jedan primejrak predaješ na sud uz plaćanje takse od 80 KM (mislim) na uknjižbu...
rješenje stiže na adresu

anidla -> RE: Pravni savjet? (3.5.2012 0:48:26)

IZVORNA PORUKA: veeseelaa

prvo porezna radi obračunavanja poreza ili oslobađanja plaćanja od istog
zvat će te kad bude rješenje gotovo, nakon ovjere ugovora od istih, jedan primejrak predaješ na sud uz plaćanje takse od 80 KM (mislim) na uknjižbu...
rješenje stiže na adresu

Ja trebam biti oslobodjena poreza, jel se to dugo ceka? I imam ovjerena 3 ugovora, da li ce iko osim mene imati pravo da zadrzi isti, npr. poreska uprava ili sud,odnosno katastar?

veeseelaa -> RE: Pravni savjet? (3.5.2012 0:51:01)

sud zadržava jedan, jedan poreska uprava a jedan ostaje tebi
obzirom da si oslovođenja plaćanja poreza vjerujem da je procedura brža nego kod onih koji idu na procjenu nekretnine, izlazak komisije i sl
al da Bog da prije 7 dana al priupitaj pri predaji dokumentacije

da kod njih ćeš imati popuniti i neki obrazak koji je prilog kopiji lične i ugovorima

veeseelaa -> RE: Pravni savjet? (3.5.2012 0:51:54)

na poleđini notarskih ugovora ti piše koji gdje ugovor ide

anidla -> RE: Pravni savjet? (3.5.2012 0:57:17)

IZVORNA PORUKA: veeseelaa

na poleđini notarskih ugovora ti piše koji gdje ugovor ide

Pise samo da dva porimjerka zadrzava poklonoprimac a jedan primjerak poklonodavac [sm=zmeden.gif] to je sve

ajd valjda cu se snaci, ponijet cu sva tri u presku pa nek proberu [sm=smiley36.gif] samo da me sta ne zeznu [sm=smiley1.gif][sm=smiley1.gif]

Stranica: <<   < Prethodna stranica  13 14 [15] 16 17   Sljedeća stranica >   >>