RE: sulejman veličanstveni (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Naša svakodnevica >> Knjiga, film i muzika

Poruka

anđelo -> RE: sulejman veličanstveni (12.2.2013 14:27:03)

IZVORNA PORUKA: aazra

Vidi Anđelo, nemoj se šta uvrijediti...ako te serija nervira, nemoj gledati...sama glumica je rekla kako je ona dozivjela tu ulogu...pohlepna, sebična zena, ali i pored svega ludo zaljubljena u sultana...pa sve i da je vise bila pohlepna, nego zaljubljena, to nije razlog da mi koje gledamo prestanemo gledati ovu vrhunsku seriju - po glumcima, po scenariju, po svemu [sm=smiley1.gif]

ma ne ljutim se majke mi a zašto bih.Serija me ne nervira ,čak naprotiv, ne propuštam ni jednu.Samo sam dala svoje mišljenje o seriji o liku Hurem itd.Ja seriju gledam na drugi način nego vi.Ništa posebno,profesionalna deformacija.I vi biste je gledale mojim očima da ste brdo literature pročitale na faxu o ovom periodu.[sm=jezicek.gif]

ljep pozdrav svima i uživajte.[sm=smiley1.gif]

Mirkica -> RE: sulejman veličanstveni (12.2.2013 14:57:48)

andjelo izabrala si pogresan izvor , serija i jeste za zabavu a ko zeli istinu (mada je ni tu ne moze bas dobiti ) onda mora potraziti druge izvore , nema razlike dok gledamo seriju [sm=smiley1.gif]

Doduse moj komentar se nije odnosio SAMO na seriju ;)))

anđelo -> RE: sulejman veličanstveni (12.2.2013 15:22:53)

IZVORNA PORUKA: Mirkica

andjelo izabrala si pogresan izvor , serija i jeste za zabavu a ko zeli istinu (mada je ni tu ne moze bas dobiti ) onda mora potraziti druge izvore , nema razlike dok gledamo seriju [sm=smiley1.gif]

Greška ,nisam ni napisala da sam izabrala seriju kao izvor.Gdje piše da sam tako rekla ?..pa to je neozbiljno.Serija ni ne može biti izvor, nikad...Ne moraš mi to govoriti to sam naučila još na prvoj godini faxa.Ja sam govorila upravo na osnovu onoga što sam na faxu naučila.Željela sam samo približiti lik Hurem , onoj stvarnoj Hurem koja je bila takva kakva jeste.Ja znam da je ona simpatičan lik u seriji, ali sam željela vas upoznati sa stvarnim činjenicama...

damma -> RE: sulejman veličanstveni (12.2.2013 15:36:01)

meni hurem uopste nije simpaticna..zbog nje kakva jest i ibrahima sam davno prestala gledat seriju..

felix -> RE: sulejman veličanstveni (12.2.2013 15:41:03)

IZVORNA PORUKA: damma

meni hurem uopste nije simpaticna..zbog nje kakva jest i ibrahima sam davno prestala gledat seriju..

ibrahim ce odapet u 80desetoj epizodi[sm=smiley36.gif]

saritaa -> RE: sulejman veličanstveni (12.2.2013 15:43:52)

IZVORNA PORUKA: anđelo

Greška ,nisam ni napisala da sam izabrala seriju kao izvor.Gdje piše da sam tako rekla ?..pa to je neozbiljno.Serija ni ne može biti izvor, nikad...Ne moraš mi to govoriti to sam naučila još na prvoj godini faxa.Ja sam govorila upravo na osnovu onoga što sam na faxu naučila.Željela sam samo približiti lik Hurem , onoj stvarnoj Hurem koja je bila takva kakva jeste.Ja znam da je ona simpatičan lik u seriji, ali sam željela vas upoznati sa stvarnim činjenicama...

joj anđelo nemoj se sad naljutiti i prestat komentarisati [sm=smiley4.gif]...ja bas volim citati kad ti upoređuješ seriju i stvarne činjenice, jer baš je dobro da znamo gdje su stvarni događaji prikazani netacno [sm=smiley1.gif]

malena sharena -> RE: sulejman veličanstveni (12.2.2013 15:56:22)

andjelo, dijelimo misljenje, ja stvarno ne mogu ovu seriju gledati ignorisuci historiju. I nije mi jasno zasto serija ne prati dosljedno historijske izvore, ovaj period je toliko zanimljiv da se mogla napraviti pravo dobra, kvalitetna poludokumentarna serija. Iskreno, meni je ovo sprdnja s vlastitom historijom sto su na ovaj nacin napravili seriju.

treće -> RE: sulejman veličanstveni (12.2.2013 16:24:38)

anđelo,
jesi li čitala od Yavuza Bahadiroglua knijgu Sultan Sulejman i sultanija Hurem u izdanju Libris?

SdZ -> RE: sulejman veličanstveni (12.2.2013 20:41:19)

Koja je epizoda veceras na rtl televiziji?

aazra -> RE: sulejman veličanstveni (13.2.2013 0:31:21)

IZVORNA PORUKA: malena sharena

andjelo, dijelimo misljenje, ja stvarno ne mogu ovu seriju gledati ignorisuci historiju. I nije mi jasno zasto serija ne prati dosljedno historijske izvore, ovaj period je toliko zanimljiv da se mogla napraviti pravo dobra, kvalitetna poludokumentarna serija. Iskreno, meni je ovo sprdnja s vlastitom historijom sto su na ovaj nacin napravili seriju.

E pa sad ga i vi pretjeraste - da je dokumentarnog tipa kao prvo, ne bi dozivjela ovoliki publicitet - mislim, i ja volim gledati dokumentarce, ali njih gledam s puno vise koncentracije s namjerom da iz njih nesto naucim ako je tema zanimljiva - ali kada konkretno gledam ovu seriju, tu nastojim da se opustim, pobjegnem od svakodnevnice, uzivam u lijepim haljinama, nakitu, glumi...

I sami glumci su zaista dali sve od sebe, sto se i vidi...da nije tako ne bi obarala sve rekorde gledanosti, niti bi bio toliki interes za glumce, mjesto snimanja, produkciju...

I na ovoj temi ima jos forumasica s fakultetom..ali mjesto za dokazivanje nivoa znanja je ipak negdje drugo..u stvarnom zivotu, na primjer [sm=smiley1.gif]

Mirkica -> RE: sulejman veličanstveni (13.2.2013 8:26:07)

E pa sad ga i vi pretjeraste - da je dokumentarnog tipa kao prvo, ne bi dozivjela ovoliki publicitet - mislim, i ja volim gledati dokumentarce, ali njih gledam s puno vise koncentracije s namjerom da iz njih nesto naucim ako je tema zanimljiva - ali kada konkretno gledam ovu seriju, tu nastojim da se opustim, pobjegnem od svakodnevnice, uzivam u lijepim haljinama, nakitu, glumi...

I sami glumci su zaista dali sve od sebe, sto se i vidi...da nije tako ne bi obarala sve rekorde gledanosti, niti bi bio toliki interes za glumce, mjesto snimanja, produkciju...

I na ovoj temi ima jos forumasica s fakultetom..ali mjesto za dokazivanje nivoa znanja je ipak negdje drugo..u stvarnom zivotu, na primjer [sm=smiley1.gif]

hahhahahahahaha bas kao da nikad niko nije cuo ni citao o Osmanskom carstvu al nejse.

a slazem se i sa ostatkom posta ja sma bas dugo izbjegavala ovu seriju iz razloga trista znala sam da cu se iznervirati al sad sam se uzivila u seriju :)))) mada mi pomalo i dojadi :)))).

A

Mirkica -> RE: sulejman veličanstveni (13.2.2013 8:28:07)

I da kao Historicar (kako sebe nazivas ) i kriticar jednog Sultana ne bi trebala zvati Suljke ipak je on ostavio veliki trag u historiji al nejse to ja onako :))) .

malena sharena -> RE: sulejman veličanstveni (13.2.2013 9:46:54)

hahhahahahahaha bas kao da nikad niko nije cuo ni citao o Osmanskom carstvu al nejse.

a slazem se i sa ostatkom posta ja sma bas dugo izbjegavala ovu seriju iz razloga trista znala sam da cu se iznervirati al sad sam se uzivila u seriju :)))) mada mi pomalo i dojadi :)))).

A

Posto je citiran moj post...da odgovorim [sm=smiley1.gif]
Naravno da tip serije koji spominjem ne bi dozivio toliki publicitet. Niti je moguce, niti treba. Ali valjda imam pravo na misljenje isto kao i vi, bez nekog iscudjavanja [sm=zmeden.gif] Divne serije je BBC pravio o velikim vladarima koje ne zahtijevaju nikakvu aman zaman koncentraciju i JA bih vise voljela pogledati jednu takvu seriju, nego ovu sapunicu. Postujem tudje afinitete i sklonosti, pa bih voljela da se postuju i moji [sm=smiley1.gif] Iako i ja pratim ovu seriju, mislim da su se bar trebali drzati historije.
A drugo, nemam fakultetsku diplomu, tako da se ne razbacujem nikakvim znanjem po forumu, a koliko sam primijetila to ne rade ni druge ucesnice diskusije, jednostavno svako iznosi svoje misljenje na datu temu [sm=smiley2.gif]

aazra -> RE: sulejman veličanstveni (13.2.2013 11:25:59)

Nahuškala Suljketa da ubije Ibrahima.Suljke ga ubio i odmah se pokajao čim je to uradio.Danima je bio tužan zbog toga,u depresiju je pao.

Draga Mirkice ,ja kada gledam seriju ,ne gledam je samo da se zabavim.Seriju promatram kritički kao naučnik ,kao historičar. U tome se mi razlikujemo.

Izvini Sharenice, ja sam ustvari htjela ovo citirati...dakle nema niko pravo nikoga da omalovazava, zaista nije ovo mjesto za isticanje fakultetske diplome...ali, ako je vec tako onda malo respekta prema ovom vladaru ne bi bilo naodmet [sm=smiley1.gif]

Sharena, jos nesto i ja bi voljela pogledati dokumentarac o Sulejmanu ako ga nekad bude sigurno ću ga gledati...ali ne treba to mijesati sa serijom..serija je jedno, dokumentarac drugo..ovaj projekat je postigao toliki uspjeh kojem se niko nije nadao, sta god o tome mislile ti ili ja, ili neko treci..

I pobudila interesovanje za njihovu historiju, za njihove sultane koji su na Zapadu uvijek bili prikazivani negativno, sada svi s uvazavanjem govore o Sulejmanu kao o povijesnoj ličnosti...

Sad druga je stvar sto mi sve u vezi s Turcima dozivljavamo nekako licno, pa ako je njihova historija malo iskrivljena, odmah nama to teško pada...ali, ako se oni ne bune ili su bar to prestali, sto i mi to ne prihvatimo [sm=smiley1.gif]?

Ja nemam s kim komentarisati seriju, vecina samo odgelad i to je to...uzivam doci na ovu temu kad se nasekiram [sm=smiley36.gif] i ne bi zeljela da nam je moderatori zakljucaju zbog nekakvih rasprava o historiji...i dalje mislim da ne treba to brkati sa serijom, nego lijepo otvoriti temu "Povijest osmanskog carstva" i tamo onda iznijeti svoje znanje, činjenice i ostalo...[sm=smiley1.gif]

hapymum -> RE: sulejman veličanstveni (13.2.2013 14:49:31)

Znate li kako se zvao peder u doba Sulejmana Velicanstvenog

Ucmar aga[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

Latinka -> RE: sulejman veličanstveni (13.2.2013 15:01:10)

IZVORNA PORUKA: hapymum

Znate li kako se zvao peder u doba Sulejmana Velicanstvenog

Ucmar aga[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]
eh, sto me nasmija

Hanady RR -> RE: sulejman veličanstveni (13.2.2013 15:02:10)

Samo ti anđelo piši...ima nas koji ne prate seriju al me zanima šta su još fulili ( pored toga što im u 3 seriji odmah ismabul u ustima i što nemaju pojma na karti gdje mađarksa a pošli biva u osvajanje) ovi što su je najavili kao historijsku i po nacije smjestili pred Tv da gleda seriju[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

anđelo -> RE: sulejman veličanstveni (13.2.2013 17:14:37)

IZVORNA PORUKA: treće

anđelo,
jesi li čitala od Yavuza Bahadiroglua knijgu Sultan Sulejman i sultanija Hurem u izdanju Libris?

da krenemo redom.Pomenuti čovjek nije historičar, već romanopisac.Čovjek uvidio popularnost serije i odlučio to iskoristiti.Ne krivim ga,mnogi romani su tako nastali.Iako je pomenuti književnik pisajući ovaj roman koristio se literaturom drugih historičara,nema fusnota u djelu,što mu odmah oduzima na naučnoj vrjednosti.Dalje koristo je izvore kako on kaže,a ti izvori su pisma Hurem i sultana.Ako se razumijemo u razvoj jezika ,(tu nam forumašica Iman može pomoći[sm=smiley1.gif])te znamo da je jezik živ i da se kroz vrijeme mjenja , onda razumijemo da Turski jezik u 16 st. i 21 st nije isti.Turčin danas ne bi razumio , jako teško pisma i prepiske iz tog vremena.Znači pomenuti književnik je koristio prevod istih.te uzimao djelove pisma koji su njemu odgovarali, što se u nauci ne toleriše...

Uljepšao je knjigu nekim historijskim činjenicama koje se njemu sviđaju,koje se lijepo uklapaju u roman i potkrepljuju seriju.Dakle ovaj roman ne može se uzeti u obzir u izučavanje historije ovog perioda , bar ne u ozbiljnoj nauci.Za široke narodne mase ,željne zabave,bjega od stvarnosti je i te kako poželjna

anđelo -> RE: sulejman veličanstveni (13.2.2013 17:18:55)

ovo mi je drago čuti.Ako si historičar onda razumiješ šta hoću da kažem, ne moram ti puno objašnjavati.Nema potrebe da dokazujem svoje znanje ovdje bilo kome to sam na faxu radila a i danas u izdavaštvu :)Ja samo htjela malo rasvjetliti o liku Hurem kakvu je pamti historija i ništa više.Izgleda da nisam trebala :)

anđelo -> RE: sulejman veličanstveni (13.2.2013 17:24:39)

I da kao Historicar (kako sebe nazivas ) i kriticar jednog Sultana ne bi trebala zvati Suljke ipak je on ostavio veliki trag u historiji al nejse to ja onako :))) .

Draga Mirkice.Ne nazivam ja sebe historičarem, već me tako naziva moja diploma, a uskoro i titula magista ,kad se već raspituješ.
Greška ,nisam kritičar sultana.Vidiš to je bogatstvo historije, Historičar nije kritičar niti povlađivač , ne gleda stvari crne i bijele...historičar je mnogo više.
Suljketa mogu zvati kako hoću, moja volja . :)Dok sam na forumu mogu ga zvati i Mujke ako hoću.Forum nije relevantan za pisanje nekih naučnih opusa.
Eh u naučnim člancima ga treba nazivati pravim imenom :)
Nisi se trebala truditi :)

anđelo -> RE: sulejman veličanstveni (13.2.2013 17:32:35)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

Samo ti anđelo piši...ima nas koji ne prate seriju al me zanima šta su još fulili ( pored toga što im u 3 seriji odmah ismabul u ustima i što nemaju pojma na karti gdje mađarksa a pošli biva u osvajanje) ovi što su je najavili kao historijsku i po nacije smjestili pred Tv da gleda seriju[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

hvala hanady [sm=smiley31.gif]

anđelo -> RE: sulejman veličanstveni (13.2.2013 17:59:12)

Nahuškala Suljketa da ubije Ibrahima.Suljke ga ubio i odmah se pokajao čim je to uradio.Danima je bio tužan zbog toga,u depresiju je pao.

Draga Mirkice ,ja kada gledam seriju ,ne gledam je samo da se zabavim.Seriju promatram kritički kao naučnik ,kao historičar. U tome se mi razlikujemo.

malo respekta prema ovom vladaru ne bi bilo naodmet [sm=smiley1.gif]

.

eh i ovo da prokomentarišem.Nemam ja šta respektovat sultana Sulejmana( popularno na forumu Suljke)
Tako je kako je...ima sve crno na bjelo.Ako je bio veliki osvajač, bio je, veliki zakonodavac ,bio je, ubica svoje djece , bio je

ništa ja tu ne dodajem niti oduzimam, sve lijepo piše
ili o njegovoj supruzi, da je bila sposobna ,jeste,sihirbašica jeste, da nakon nje , njenih potomaka nikada nije više Osmanska država nije dostigla onaj sjaj i vrhunac, nije. Naprotiv, nakon nje i njenih potomaka počev od sultana Selima II pijanice Osmanska država počinje da slabi i doživljava propast...

eto da ne bi bilo da opet sam počela da pametujem pa da me opet naružite [sm=jezicek.gif] odoh.Još ću i po nosu dobit [sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]

Lady26 -> RE: sulejman veličanstveni (13.2.2013 18:14:16)

Ja bih da zamolim Felix da ne prepricava sto je gledala, jer ima nas sto nismo jos dotle dosli...

Brisani uporabnik -> [Obrisana poruka] (13.2.2013 18:21:59)

[Sadržaj poruke je obrisan]

chantal -> RE: sulejman veličanstveni (13.2.2013 18:35:50)

da nakon nje , njenih potomaka nikada nije više Osmanska država nije dostigla onaj sjaj i vrhunac, nije. Naprotiv, nakon nje i njenih potomaka počev od sultana Selima II pijanice Osmanska država počinje da slabi i doživljava propast...

[sm=smiley29.gif]

Njenih i SULEJMANOVIH potomaka,ko zna,možda su zapravo na ćaću povukli pa ispali tako nevaljali [sm=jezicek.gif]

Stranica: <<   < Prethodna stranica  25 26 [27] 28 29   Sljedeća stranica >   >>