Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
...ko je onda umiješao prste pa je Sulejman dao pugubiti i Bajazita (koji je navodno postao izdajica) ali i njegovih 5 sinova,od kojih je najmlađi imao tek 3 godine A to se odigralo par godina nakon Huremine smrti... ona jeste bila moćna i utjecajna (i neka je ) ali ne možemo je kriviti za svaki Sulejmanov postupak
Slazem se, iskreno meni je Sulejman najgori.Naravno turci ga kuju u zvijezde, ali realno sta je on uradio??? Ibrahim je bio vojskovodja i sve vojne pohode koji su se odigrali u to doba on je osmislio i vodio sto se tice kopna(poslije nejgove smrti vise ni jedan pohod nije bio), na moru je bio onaj Hajretin kako se vec zove, za zakonodavstvo je Sud efendija glavni, i u kuci Huremica drzala sve konce. e jedino ne znam, nisam istrazila zbog cega je ubio Bajazita, mada znam da je Hurem navijala da on bude buduci sultan. Ali na kraju postade Selim zvani pijanica i tu krece propast osmanske drzave.
Bajazid je ubijen zbg spletki koje je pravio Selim.
Selim nije imao sina do Sulejmana
< Poruku je uredio Mirkica -- 30.1.2013 21:08:19 >
...ko je onda umiješao prste pa je Sulejman dao pugubiti i Bajazita (koji je navodno postao izdajica) ali i njegovih 5 sinova,od kojih je najmlađi imao tek 3 godine A to se odigralo par godina nakon Huremine smrti... ona jeste bila moćna i utjecajna (i neka je ) ali ne možemo je kriviti za svaki Sulejmanov postupak
Naravno, ali da je imala uticaja na sultana itekako jeste.
A meni je svakako Sulejman bez obzira na sve lik i djelo.
Slazem se, iskreno meni je Sulejman najgori.Naravno turci ga kuju u zvijezde, ali realno sta je on uradio??? Ibrahim je bio vojskovodja i sve vojne pohode koji su se odigrali u to doba on je osmislio i vodio sto se tice kopna(poslije nejgove smrti vise ni jedan pohod nije bio), na moru je bio onaj Hajretin kako se vec zove, za zakonodavstvo je Sud efendija glavni, i u kuci Huremica drzala sve konce. e jedino ne znam, nisam istrazila zbog cega je ubio Bajazita, mada znam da je Hurem navijala da on bude buduci sultan. Ali na kraju postade Selim zvani pijanica i tu krece propast osmanske drzave.
Bajazit je ubijen zbg spletiki koje je pravio Selim.
Selim nije imao sina do Sulejmana
I treba da ga kuju. Bio je to pravedan vladar. Sultan koji je 34 godine proveo na konju u svojim pohodima, citajte malo o njegovim osvajanjima
Sultan Süleyman je itekako zasluzio slavu koju ima a Ibrahim PAsa je kao sto jedan Historicar rece daleko se uzdigao i zaboravio da mu je dusa svake sekunde u rukama Sultana.
A sta je uradio neko zapita ? Zar nije dovoljno sto je za vrijeme vladavine sultana Sulejmana Carstvo, koje je imalo skoro 6.557.000 kvadratnih kilometara, proširilo se na površinu od 14.893.000 . Za 46 godina svoje vladavine doveo je Carstvo do vrhunca moći i slave.
Zbog svih njegovih zasluga njegovu moć prihvatio je cijeli svijet i nazvali su ga Veličanstvenim. Sultan Sulejman je prikazan u palati Ujedinjenih naroda u Njujorku, u kamenom reljefnom medaljonu, kao jedan od 23 najveća zakonodavca svijeta.
Sulejman nikada nije usporedjivao odgovornosti vladara sa samiloscu ocinstva. Tako da je za njega pravda bila na prvom mjestu.
< Poruku je uredio medic slatki -- 30.1.2013 21:28:49 >
ali realno sta je on uradio??? Ibrahim je bio vojskovodja i sve vojne pohode koji su se odigrali u to doba on je osmislio i vodio sto se tice kopna(poslije nejgove smrti vise ni jedan pohod nije bio), na moru je bio onaj Hajretin kako se vec zove, za zakonodavstvo je Sud efendija glavni, i u kuci Huremica drzala sve konce.
Slažem se...ukratko rodio se jednostavno u pravo vrijeme na pravom mjestu
Majke sultanije više nema...meni je nešto pred kraj bila i simpa. A Nigar je baš ljigavica...vidjećeš.
Ja gledam na RTL- i prije bih za Hatidžu rekla da je ljigavica,baš mi je a na početku je imala tako finu ulogu...a ovo s Nigar i pašom ne opravdavam,ali u biti Nigar nije ni imala nekog izbora sve i da je htjela birati,paša ju je doveo pred gotov čin. Ovo komentarišem samo dešavanja po seriji,jer u stavrnosti Nigar kalfa nije ni postojala,već su je osmislili za potrebe serije,ali je tačno da je paša volio "šarati"
Zbog svih njegovih zasluga njegovu moć prihvatio je cijeli svijet i nazvali su ga Veličanstvenim. Sultan Sulejman je prikazan u palati Ujedinjenih naroda u Njujorku, u kamenom reljefnom medaljonu, kao jedan od 23 najveća zakonodavca svijeta.
Sulejman nikada nije usporedjivao odgovornosti vladara sa samiloscu ocinstva. Tako da je za njega pravda bila na prvom mjestu.
Da, ovo je tačno, ja sam prije serije imala lose mišljenje o njemu..baš gledajući tako...imao zene, ubio sina, ubio prijatelja...a nije sve onako kako se čini
Meni je nekako dirljiva ta Nigarina ljubav, baš onako iskreno...i lijep su par, i sve to..samo mi malo u zadnje vrijeme ide na zivce, prati ih previse kao sjena, nešto je počela i kalkulisati...ali ona Hatidza je katastrofa, baš dosadana tip zene sva u nekim strahovima i traumama, nikad se ne nasmije, tako da mi je nije previše zao. posebno ne zbog toga što se često znala naslađivati Hureminim porazima a nije vidjela šta se dešava njoj ispred nosa...
Bezveze mi je ova priča o tome kakva je bila Hurem...kada vidim na netu dokle je to otišlo, pa joj neki prizeljkuju dzehenem...mislim, halo, ovo je serija, ko hoce da gleda nek gleda, ko nece ne mora i tačka .
O njoj je najbolje rekla sama glumica Meryem - bila je i pohlepna, i sebična i svi smo takvi ponekad, ali je zivjela u takvom okruzenju, uvijek su joj prijetili njenim i izivotom njezine djece, ali uprkos tome je voljela sultana i to je to.
ali realno sta je on uradio??? Ibrahim je bio vojskovodja i sve vojne pohode koji su se odigrali u to doba on je osmislio i vodio sto se tice kopna(poslije nejgove smrti vise ni jedan pohod nije bio), na moru je bio onaj Hajretin kako se vec zove, za zakonodavstvo je Sud efendija glavni, i u kuci Huremica drzala sve konce.
Slažem se...ukratko rodio se jednostavno u pravo vrijeme na pravom mjestu
Sulejman je bio najveci Turski sultan i zakonodavac svih vremena
Manite se serija i prepricavanja jer vrlo je malo blisko stvarnoj istoriji
Knjigice u rukice
Ja se ipak ne bi do te mjere uzivljavala, mislim da sad zbog serije pocnem izucavati istoriju, ne pada mi na pamet ...ono sto me zaintrigiralo, a ticalo se tih istorijskih činjenica našla sam na netu...ostalo mi nije toliko bitno
Knjigice u rukice
Ja se ipak ne bi do te mjere uzivljavala, mislim da sad zbog serije pocnem izucavati istoriju, ne pada mi na pamet ...ono sto me zaintrigiralo, a ticalo se tih istorijskih činjenica našla sam na netu...ostalo mi nije toliko bitno
Ja ne volim istoriju ali me serija povukla da malo iscitavam o Osmanskom carstvu
ne mogu da andjem video pocetak od 36 serije 35 se zavrsila kada je princeza Isabela usla na brod i ugledala Ibrahima sta bi dalje ????
rade rade evo tri dana ne spavam hahahahhahaha bojim se opet ce ih ukinuti