hanabanana -> RE: Individualizam (12.9.2012 10:02:00)
|
IZVORNA PORUKA: Galicia Kad budem imala dijete, odgajacu ga u NEUTRALNOM duhu. Galicia, jos cu pisati o ovoj temi, ali evo ovdje u startu te moram demantirati i reci ti da apsolutno nije moguce odgajati dijete u neutralnom duhu. Neutralan duh ne postoji. Dijete najvise uci iz primjera. Pa tako, ako ja parem zube svako jutro i svako veče, najvjerovatnije će i moja djeca to usvojiti kao uzus normalnog ponašanja. Ako se tuširam, mijenjam gače....isto tako, neću im morati posebno naglašavati da to trebaju raditi. Ako ja skidam cipele kad ulazim u kuću, vjerujem da će i one isto uraditi. Itd itd. IZVORNA PORUKA: Galicia Ako si odlucila da djecu odgajas u Islamu, to je tvoja odluka, koju naravno postujem, ali ne mozes isto reci da je i curicina odluka. Ovdje se opet vraćam na prethodno, djeca uče iz primjera, iz ponašanja odraslih, obično su uzori roditelji, ako pričamo o normalnim obiteljima. Kad pričamo o uvažavanju, ja sam takodje individua, i želim da se i moja uvjerenja poštuju i uvažavaju. Pa prema tome, a vezujem se na prethodno, u mojoj kući se klanja, posti ramazan i slavi bajram. I tako će uvijek biti. Tako ja živim, u mom životu vjera je bitno. Moja djeca rastu s tim, i starija već " zna " da se za bajram oblači nešto novo, ustaje rano i dočekuje otac iz džamije. Nije joj nametnuto, kopira moja ponašanje kao roditelja. S druge strane, svom dijetetu sam samo u prvom osnovne zaokružila: Ide na vjeronauku. U drugom, i sada u trećem razredu, ona je izabrala da li će ili neće ići na vjeronauku. U tom smislu mislim da sam ispoštovala njeno pravo na individualizam i mišljenje, ali i ona mora naučiti da mora ispoštovati moje pravo na individualizam i mišljenje. Da je moje dijete odlučilo ići na predmet demoktratija, umjesto vjeronauka, ja s tim ne bih imala nikakav problem i uvažila bih njeno mišljenje, na kraju to je njeno obrazovanje i njen izbor. Nemojte se naći uvrijedjenim, pitanje od kud meni pravo da dijete sunetim je jednako blesavo kao da me neko pita od kud mi pravo da odlučim da rodim dijete, ili od kud mi pravo da odlučim da ne rodim dijete.......To su pitanja bez pravog odgovora. Pravi odgovor ne postoji. to se tiče suneta, nemam mušku djecu ali i da imam, to bih uradila prvenstveno radi higijenskih i zdravstvenih razloga.
|
|
|
|