Galicia -> RE: "Dojenje je precijenjeno" - Saboteri dojenja (24.6.2012 17:08:18)
|
Snijeg, nemam djecu. Boli me cinjenica da se tako radi sa majkama i bebama u tom najtezem periodu privikavanja jedno na drugo. Dusa me boli kad pomislim kako je stanje kod nas ravno nuli kad su u pitanju novi zivoti i medicina uopste. Ja zivim i radim u USA. Medicinsko sam osoblje i ponekad imam sansu da radim sa mamama i bebama. Samo cu vam objasniti kako je ovdje, da me shvatite da ne podbadam uopste, nego samo da vidite kako se ovdje gleda na dojenje i na AD. Mame cim se porode, prebacuju na odjel mama i beba gdje tu provode svoje prve dane uz bebicu. Kao prvo, bebini nalazi, kontrole, testovi itd se rade ispred ociju majke. Niko ne odnosi bebu nigdje bez majkinog odobrenja, osim ako mama treba odmor onda sestre uzimaju bebu sebi i brinu se o njoj na nekih par sati. Mada, osoblje to bas i ne podrzava jer oni ZELE i HOCE da se mama privikava na bebu i na dojenje. Svako osoblje na tom odjelu je ZA dojenje i sve ce uraditi da te nauce pravilnom dojenju. Postoje i sestre za laktaciju koje su tu uvijek da pokazu kako, i da te ohrabruju da se ne predajes tako lako. Ocevi su maximalno ukljuceni u citavu brigu bebe, od kupanja, presvlacenja pa cak i dojenja. AD ima na pretek, za majke koje nece, ne zele ili ne mogu da doje iz opravdanih razloga. Ja jos ni jednom nisam bila ocevidac da je sestra nahranila sa AD bez majcinog odobrenja. Imaju i izdajalice, i svaka majka pri otpustu kuci dobije po jednu izdajalicu, na kojoj je obucena. Frustracija ima na pretek oko dojenja, ali se zene bore nenormalno. Ako se kojim slucajem majka ne osjeca sigurna u svoje pravilno dojenje, ostaje dan dva duze u bolnici dok ne usavrsi i to. Svi su na strani bebe i majke i svi gledaju da olaksaju taj period sto bolje mogu.
|
|
|
|