Pretty mamma -> RE: Kupovina stana na kredit (3.7.2012 14:59:47)
|
IZVORNA PORUKA: hanabanana IZVORNA PORUKA: Pretty mamma Lako je reći, digni kredit, bacaš pare uzalud. Krenimo ovako...Cijena stana, novogradnja je cca 1600 KM. (Naravno ima i skupljih i pomalo jeftinijih, ali ne novogradnje). Može i starija gradnja, naravno, ni sama ne znam cijene, oko 1300 KM min. Hajde uzmemo prosjek 1500 KM. Dakle, uglavnom bi većina ljudi uzimala mali trosobni stan (dnevni+spavaća+dječja soba)i to iznosi cca 60 kvadrata. To iznosi 90.000,00 KM. Ma neka je i manji, ali da ima dječju sobu. Među najpovoljnijim kamatama je 6,2 % i ako uzmemo 15 godina otplatu, rata je 770 KM. Neka je rok otplate 20 godina, rata 655 KM. Kako netko može reći da je rata kredita jednaka renti koja uglavnom ne prelazi 400 KM? Možda za garsonjeru ili stan koji nije u Sarajevu. I pored svega, banka uglavnom (naravno da ima iznimaka) traži da rata kredita ne bude veća od pola plaće, dakle plaća bi trebala iznositi 1500, tj. 1300 KM. Eto, ako netko zna za stan od 60 kvadrata, u Sarajevu, da me rata dođe 400 KM, pa i na 20 godina,neka mi javi i odmah ga kupujem. Potez Centar-Otoka. A što mora biti taj potez? Dal je to bolje plaćati kiriju 400 maraka čitav život, nego kupiti stan recimo na Dobrinji, ili Vogošći?! Naši prijatelji su u vrijeme kad smo mi kupovali prvi stan, kupili stan na Dobrinji. Mali stan, 40 kvadrata, došao ih 30 hiljada....tada. Nakon pet godina prodali su ga za 60 000 jer su cijene stanova skočile. Uzeli od banke 40 000 i kupili dvoiposoban stan na Č.Vili. Evo, može i Dobrinja. Ne možemo govoriti o uvjetima kupovine/prodaje stanova sada i nekada. Meni ne bi odgovarao stan od 40 kvadrata sa dvoje djece, i da budem tako 5 godina. Možda su tvoji prijatelji bili bez djece ili su jednostavno složili kockice da im tako odgovara. Ja se ne mogu zamisliti kao u konzervi. Naravno, svi smo drugačiji. A Vogošća mi ne odgovara. Gledam gdje nam je posao, gdje malena ide u vrtić itd... Svi bi mi kredit i svoj stan, ali kažem da je lakše reći nego učiniti.
|
|
|
|