SREĆNA -> RE: Kupovina stana na kredit (31.8.2013 9:41:39)
|
IZVORNA PORUKA: hanabanana IZVORNA PORUKA: hanabanana Što se tiče rate kredita, nekada čovjek jednostavno mora imati petlju, Iz iskustva kažem ili je imate kad ste mladji, inače je nećete imati nikada. Mi da nismo imali petlju ne bi sigurno prije dvije godine uspjeli kupiti stan na Č.Vili od preko 95 kvadrata. Samo zahvaljući petlji koju smo imali deset__ godina ranije, kada smo kupili svoj prvi stan, dvosoban stan u Hrasnom, na period od osam godina i dvije rate od po 600 maraka.....jednu vraćali mojoj firmi, drugu VB banci....Sada, nema šanse da bih se usudila uzeti kredit na pet godina uz ratu od 1200 maraka, upravo pet godina su nam išle uporedu te dvije rate......a primanja nam nisu nešto puno viša sada nego što su bila tada. Čak šta više, rashodi su nam veći. Znači ono što sam stisnula sa 25, sa 35 ne bih mogla.....možda zato što tada nismo imali ni djecu. Ne znam. Poenta je da čovjek nekada mora rizikovati. Mi smo svoj stan u Hrasnom prodali po dobroj cijeni, razliku od +40 kvadrata " doplatili " smo u biti 40 000 KM. Da nismo imali m*** deset__ godina ranije to se ne bi nikada desilo. Da kopiram svoj post od par stranica ranije. Sto se tice kamata, svjesna sam bila koliko "banke" zarade na nama za 10 ili 15 godina. Ali ja sam to posmatrala sa druge strane, a to je pozicija podstanara koji je placao kiriju 250 KM. Na nivou godine davali smo 3000 KM, za 10 godina to je bilo poderanih 30 000 KM. Toliko me i banke uzmu na kamati za taj period, ali ja sjedim u svom stanu. Slažem se sa ovim u potpunosti. Intesa daje 1:1 ništa više.Samo što ja sad ne mogu dići stambeni zbog kredita koji već imam, morala bih plaćati oba, morala bih uzeti neki nenamjenski ili hipotekarni , ali me tu nema nigdje.Helem ne znam šta da iskalkulišem da bih poklopila ovaj postojeći i ujedno da mi ostane za stan. Ima li ijedan banka da daje 1:5 ili više-manje?
|
|
|
|