|
RE: Trudna, a sama... 17.7.2012 17:53:52
|
|
|
|
ElmaB
|
Ovako: majčino selo i dvije komune za odvikavanje, muška i ženska, se nalaze u Međugorju u sklopu katoličke crkve. Finansiraju se od vlade Italije, ali to nužno ne znači da moraš biti katolik ili da moraš ići u crkvu. Ne, tamo ima jako mnogo žena iz cijele BiH, koje nisu katolkinje, ali se tamo nalaze jer nemaju gdje drugo. Pošto sam ja tamo davno bila, mada mislim da se ništa nije promijenilo ni dan danas, dešavalo se da žene, sa djecom ili trudnice jednostavno pokucaju na vrata majčinog sela, tj. bukvalno pobjegnu i svoje sredine i tamo dođu. Sve žene koje se tamo nalaze, nešto rade u krugu majčinog sela, kuhaju, spremaju, ima čak i vrtić, zavisno od onoga što zanju raditi. Vremenom, osoblje majčinog sela se potrudi da se neke žene i zaposle, pa one u međuvremenu odu iz sela jer imaju prihode za samostalan život. Tamo se nalaze žene sa različitim sudbinama i veoma tužnim životnim pričama. Atmosfera u selu je predivna, svi su kao jedna velika porodica, a hrana lijekovi i smještaj su im obezbjeđeni. Selo ne oskudjeva ni učemu zato što novac dolazi iz Italije i oni po cijelom svijetu imaju svoja utočišta za žene, djecu, ovisnike i slično. Slobodno ih nazovi i raspitaj se. Sretno!
|