Bozbi -> RE: Trudnoca i porod u Becu, Austrija (3.11.2015 15:34:05)
|
Hej,cure !!! Pozdrav svima !!! Ja zivim u Becu vec treca godina uskoro,imam bebicu od deset meseci,pre toga sam radila tacno godinu dana. Ako nekome treba neka pomoc slobodno pitajte. Ono sto vam mogu reci iz svog ikustva je to da sam isla kod privatnog ginekologa,nas je covek (iz Hrv),super je ginekolog a naplacuje samo ultrazvuk 30eu ali ocigledno na crno,jer nikad nisam dobila racan koji bih mogla negde predati.Kod njega je pregled bez e-card 70 eura. Ja sam radila tacno godinu dana(znaci imam pravo u slucaju otkaza da idem na AMS i primam nadknadu),pa sam otisla na trudnicko,otkaz nisu smeli da mi daju,ali su mi zato odmah smanjili prijavu na bas minimalno..... :-( Martina88 - kako sam ja informisana,dobices vizu na 5 godina posle vencanja,kao i e-card i onda ides sve normalno....za poradjanje bez papira ti,nazalost nista ne mogu reci. Millaaa - moze ti pomoci osiguranje iz Bosne ako Austrija ima sporazum sa njima.Moja prijateljica je isla u krankkasu i isto su joj razlicito rekli,ali ona se odjavila sa osiguranja iz Srbije i donela taj formular koji se zove SRB/A2.....za Bosnu je verovatno BiH/A2.....samo to trazi u Bosni i onda ce ti spojiti ovde osiguranje i placas 98eura mesecno sve dok se ne zaposlis. Marijas - na ovom linku mozes videti sve u vezi skolovanja,napraviti termin i pricati na maternjem jeziku o svemu sto te zanima. https://www.waff.at/html/rs/index.aspx?page_url=Home&mid=337 Ono sto mene zanima je zna li neko kako ide radni staz dok smo na porodiljskom?Neko kaze ne ide uopste,neko da ide kao pola radnog vremena,neko da ide po prijavi a nwko da ide pun.....Ako neko zna,neka napise. Hvala unapred [sm=smiley20.gif]
|
|
|
|