|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  14 15 [16] 17 18   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Prehlada - kasalj, zacepljen nosic
28.3.2010 21:48:56   
taurus
Pokuaj zajedno sa lukom kuhati i jednu cijelu oguljenu jabuku, koja će pokupiti miris luka a mozes čaj zasladiti i medom pa mu se svidi

(odgovor članu škorpija)
Neposredna veza do poruke: 376
28.3.2010 21:51:02   
škorpija
jesam, kuhala sam glavicu luka i 2 jabuke, ali daba, neće pa neće. med ne mogu davati, jo je mali

Ajdin 22.4.2009. - čojkić :-))))

Alina 20. 2. 2016 - maća :)

(odgovor članu taurus)
Neposredna veza do poruke: 377
28.3.2010 22:13:17   
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: škorp'ja

hanady vjerujem da je recept za '#269;aj od luka odl''#269;an al' 'ma l' recept kako natjerat' d'jete da pop'je '#269;aj, moj je probao gutaljaj ' nema anse '#269;'m mu pr'nesem nosu vr't' ' okre'#263;e glavu

iako citinranje jos uvijek ne funkcionira skorpija evo recepta kako djete da popije ljekoviti caj.
naime u receptu koji sam napisala dala sam precizno mjere kako napraviti ovaj caj...i u kom omjeru se mjesa sa sokom od jabuke ili HIPP cajem u granulama sumsko voće sa c vitaminom. Ako niti jedan od ovih okusa dijete neće evo najboljeg rjeenja do sada ucinkovitog. Kada procjedi skuhan caj, u jednu serpicu uprzi smeđeg ecera da se kalamerizira i onda zalij ovim cajem napravljenim i mjesaj sve dok se karamel ne istopi. Neznam dali si ikada pravila tzv. caj sa mlijekom i spinovanim secerom to je taj princip samo su sastojci drugaciji.
Sretno.

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu škorpija)
Neposredna veza do poruke: 378
29.3.2010 0:34:20   
škorpija
e super, probaću i to, hvalauser posted image

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 379
29.3.2010 0:36:10   
Hanady RR
IZVORNA'"ORUKA:''škorp'ja

e'super,'probaću'''to,'hvala<'mg'src="http://www.r'ngeraja.ba/forum/upf'les/sm'ley/sm'ley20.g'f">''

nita nas ne moe iznenaditi user posted image

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu škorpija)
Neposredna veza do poruke: 380
7.4.2010 14:18:45   
R&T@
Moja curica sinoc lijepo zaspala, ali je u 4 probudio kasalj.
Jucer nije kasljala.
Pokusala da smirim kasalj vodom, ali ona nikako da prestane.
I sjetim se nase divne Hanady user posted image user posted image user posted image
dijete u naručje u kupatilo, zatvorim vrata i odvrnem vrelu vodu.
Za nekoliko minuta prestane kasalj i ona zaspi....
Vjerovatno joj je bio suh zrak....
Sad odoh kuhati onaj sirup od lovora, zlu ne trebao, ali neka ga...

Pitanje: koliko dugo taj lovorov sirup moze stajati??

“One su male, ali su velike, odnosno, hoću reći, nisu više male, ali su dosta velike da ne budu male“... One su T&R...

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 381
7.4.2010 14:57:53   
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: tajra

Moja curica sinoc lijepo zaspala, ali je u 4 probudio kasalj.
Jucer nije kasljala.
Pokusala da smirim kasalj vodom, ali ona nikako da prestane.
I sjetim se nase divne Hanady user posted image user posted image user posted image
dijete u naručje u kupatilo, zatvorim vrata i odvrnem vrelu vodu.
Za nekoliko minuta prestane kasalj i ona zaspi....
Vjerovatno joj je bio suh zrak....
Sad odoh kuhati onaj sirup od lovora, zlu ne trebao, ali neka ga...

Pitanje: koliko dugo taj lovorov sirup moze stajati??

user posted image user posted image user posted image user posted image

Odgovor: količina koja je u receptu za pravljenje meni stoji oko 7-8 dana na sobnoj temepraturi u zatamnjenom prostoru znači viseća kuhinja.

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu R&T@)
Neposredna veza do poruke: 382
7.4.2010 15:05:13   
škorpija
hej se može negdje kupiti svježi lovorov list, mi nažalost sa čajem od luka nismo uspjeli, neće da popije ni kapi, sve sam probalauser posted image . a bebi beć iskašljava sekret,ustvari povrati ga

Neposredna veza do poruke: 383
7.4.2010 15:08:41   
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: škorpija

hej se može negdje kupiti svježi lovorov list, mi nažalost sa čajem od luka nismo uspjeli, neće da popije ni kapi, sve sam probalauser posted image . a bebi beć iskašljava sekret,ustvari povrati ga

nisma sigurna sada ali znam da sam ja jedno vrijeme kupovala na pijaci na ciglanama kod onih teta što pordaju jaja i bamju bilo je svježeg lovora. ja ga sad imam iz svoje saksije...kupila fino u rasadniku i posadila i super je.

a čaj sa lukom....
jel on tebi ikakve sokiće pije...
probaj mu napravit kašicu od jabuke pa u nju stavi po malo pa na kašiku mu daj...

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu škorpija)
Neposredna veza do poruke: 384
20.4.2010 2:45:48   
Hanady RR
Prebacivanje postova sa teme: ''beba mi je bolesna!!!''

IZVORNA PORUKA: mia/filip

mala mi je 8 mjeseci prehladena je kaslje nemoze sa iskaslja vec 8 dana, temperaturu ima vec 8.dan padne pa se vrati bila sam vec 2 puta kod doktora bez efekta, danas sam bila i dobila je antibiotike jer ima upalu
usiju, dali vi znate sta se moze dati da dijete iskaslja nesto prirodno neki caj ili nesto.
ovdje  u svedskoj je jako tesko izvuci od doktora jer nemaju nista za malu dijecu, sta vi dajete za temperaturu osim ljekova imali nesto sto se moze napraviti kod kuce.
Primam sve odgovore samo dajte neki predlog.

IZVORNA PORUKA: Revati

Za liječenje upale uha doktori baš ne savjetuju ništa osim antibiotika, jer se kapanjem kojekakvih prirodnih pripravakaa može učiniti još gore.
Za iskašljavanje i odstranjivanje sluzi se kod nas daje čaj od korijena bijelog sljeza (namoči se barem dva sata u mlakoj vodi), može se kapati i u nos, za taj uzrast se kod kašlja daje i prospan sirup.
Kod nas ima za kupiti Wick mast (Abo pharma) za bebe (na bazi vazelina, kamfora, ulja paprene metvice i tako dalje), koja se maže bebi po prsima, čelu i leđima te oklakšava disanje.
Može se raditi prirodna inhalacija tako što se u kadu pusti vrela voda u koju se ubace kesice kamilice i morske soli, pa se kupatilo zapari, te se tu bude s bebom 15 minuta.
Mogu se staviti i oblozi od meda za šlajm.
Temperatura se može skidati svim prirodnim metodama, te Panadolom i čepićima.
ipak, svi doktori kažu da je majčino mlijeko lijek za sve, ako dojiš.
Sve najbolje i brzo ozdravljenje vam želim.
(tek kad se beba rzaboli onda vidimo koje je njihovo zdravlje blagoslov i shvatimo kako ništa drugo nije važno).

IZVORNA PORUKA: Revati

P.S. bebe ne znaju iskašljavati nego povraćaju, da se ne uznemiriš.

IZVORNA PORUKA: amdi

Sve ovo sto je Revati napisala prolazim i ja sad sama sa oboje djece, samo jedna mala opaska: ako ti dijete im temperaturu onda joj ne smijes mazati na prsa nista, dakle prvo skini temperaturu pa onda. Meni je za temperaturu uvijek dobro doslo tusiranje mlakom vodom jedno 10-tak minuta i puno puno tecnosti.

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu majki)
Neposredna veza do poruke: 385
30.4.2010 1:14:48   
Hanady RR
Prenos postova sa teme ''kašalj''
IZVORNA PORUKA: almai

sta pomaze vasoj djeci pri kasljanju?
Dali su to sirupi ili cajevi?

IZVORNA PORUKA: Suncica*

Caj od belog sleza, ali tek po dve do tri kasikice dnevno. Toplo mleko napravljeno sa secerom i komadicem maslaca. Nasa pedijatrica je Loreni prepisala sirup od sleza i pomogao joj je...
Nadam se da sam barem malo pomogla..

IZVORNA PORUKA: hanabanana

Zavisi o kakvom se kašlju radi. Ukoliko je suhi kašalj u pitanju, bez pramca je siru od bijelog sljeza, nama odmah prekida kašalj.

Ukoliko je produktivni kašalj u pitanju, onda treba ići na iskašljavanje, bijeli sljez se pokiseli naveće, ujutro se na kašićicu daje djetetu.

Važna napomena, ako se radi o produktivnom kašlju treba izbjegavati mlijeko par dana, pogoduje stvaranju šlajma. Treba biti što više čaja.

I naravno, najbitnije, ovo važi za starije bebe, one od preko godinu dana.

ma ja stvarno neznam sta vise da radim u vezi tog kaslja.
Moja 3,5god.ima suhi kasalj koji se javlja svaka 2-3mj..Probala sam sirupe,cajeve, obloge ali nista nepomogne skroz a smori,pogotovo pred spavanje

IZVORNA PORUKA: Blue rose

Draga moja ja, kao i moja mama, s vremena na vrijeme, a i moja kikica (doduše ne u tolikoj mjeri, jer saniramo na vrijeme) imamo napade tog strahovitog suhog kašlja.
Ne mogu ti opisati taj momenat kada mi dođe navala tog kašlja, ali nemam šta iskašljati, ali jednostavno u tom momentu nemam zraka, da mi dođe da se ubijem.

Jedino što mi pomaže svih ovih godina ( a mogu koristiti i djeca) jeste sirup od bršljena - Prospan.
Pokušaj da joj daješ pa možda i uspiješ sanirati joj kašalj. 

Almai ne znam odakle tipkaš, ako se javljaš iz Sarajeva ja bih ti toplo preporučila da odeš u biljnu apoteku u Hrasnom gdje se može kupiti biljni sirup od sljeza. 

IZVORNA PORUKA: D_K

Potpisujem - Prospan je zakon.
Biljni sirup - a mojoj Merjemi pomogne veoma brzo. I sto je najbolje hoce da ga pije - to je jedini sirup kojeg ona popije bez ikakvih problema..

IZVORNA PORUKA: makana

kombinacija
i kada nas dvoje "starih" imamo problema s kašljem obično pijemo i sirupe i čajeve
ali odnedavno sam almedini uvela svako jutro po kašikica meda
jer kad kašalj dođe onda se ona peči te hoće te neće čaja
a davala sam joj prospan, on je dobar

IZVORNA PORUKA: travnicanka

Med je svakako dobar.Ja dajem Ajli svako jutro malu kasiku prije vrtica,i primjetila sam da joj je apetit puno bolji.

IZVORNA PORUKA: laracroft

Da med je dobar,ali za stariju djecu.Bebe do godinu dana u svojoj ishrani ne bi trebale imati med,jer postoji rizik za botulizam.

ja tebe maryam amina u potpunosti razumijem jer sam i sama imala taj napasni kasalj koji me je godinama proganjo i to po mjesec dana nebi mogla disati od silnog kaslja i tek sam se toga rijesila prije 4god. i to jedino sto mi je pomoglo bilo je rakija sa biberom.To sam popila 2-3puta i od tada NIKAD kahnula nisam.Bojim se da nije kod moje taj kasalj.Prospan je pila ali nisam zapazila znacajne rezultate.Sto se tice meda,mislim da bi prije pojela kasiku otrova nego kasiku meda nema sile das je natjeram da med pojede.Jedino u caju i to mora biti pola secer pola med da ne skonta po ukusu.Potrazit cu taj sirup od sljeza sto mi je D_K preporucila mada ne zivim u Sarajevu ali se nadam da cu ga pronaci i u svom gradu.

Prospan nije za suhi kašalj, nego za iskašljavanje, nama nije pomogao nego je produžio kašalj i od suhog došao do produktivnog. Sirup o kojem sam ti govorila je na biljnoj bazi, zove se BEBA C, proizvodi ga Pharmanova doo, Beograd.

http://www.pharmanova.com/Images/bebacmali.jpg

i moji gotovo stalno kaslju pa sve moguce probavam.
Probaj i ti da das u kasikici jestivog ulja sa prstohvatom secera.
Mojima to pomogne odmah prestanu, samo nemoj nista da das da pije poslije toga jedno 20ak min.

uh stvarno je malo bebče
mislim da treba da zaboraviš na sve ove sirupe koje smo nabrojali
sjećam se kada je meni almedina imala malu nahladu pa curio nos i spustio joj se šlajm u grlo, nije kašljala srećom ali sam znala po cijelu noć da je držim na rukama da bi bar malo odspavala
dojila sam je i odbijala je čaj,
mojoj kolegici su kada je malu bebu odnijela zbog istog problema čini mi se propisali antibiotik što je meni bilo bezze

ulje joj smijes slobodno dati.Ja sam svom malenom davala sa nepuna dva mjeseca
jer je ulje dobro i za stomak a i za kasalj.Sad moj djecak ima nepuna 3mj. i hropce a i malo
kaslje i dr. mu je propiso antibiotik CERHABOS.

Boze dragi pa ovi nasi pedijatri nisu normalni.Daju antibiotike cim se pojavis u savjetovalistu,a da prije toga ne utvrde da li je uopce i potreban.Antibiotici se koriste u iznimno teskim situacijama,a takve se dese jednom ili dva puta u zivotu.Nikada ne dajem djetetu antibiotik dok se ne utvrdi da li je virus ili bakterija.Isto preporucujem i vama.Sto  se tice davanja ulja,mislim da to nije pametno i prvi put cujem da se daje ulje tako malim bebama.Ja to ne bih nikada uradila.

I taj secer tako maloj bebi zaista nije potreban,jer time mu se moze samo nastetiti.Bebama mladjim od godinu dana se ne seceri hrana i to ce ti reci bilo koji pedijatar.

IZVORNA PORUKA: enisa27

Evo,malo detaljnije ,koga interesuje:::

Znanstvenici iz Henry Ford Hospital u Detroitu vjeruju da rana upotreba lijekova utječe na razvoj probavnog i imunološkog sustava.
Prethodna istraživanja su pokazala da antibiotici mogu uništiti i korisne bakterije probavnog sustava.
Znanstvenici dodaju kako se ne protive upotrebi antibiotika kod beba, no upozoravaju na nužnost većeg opreza pri prepisivanju lijekova djeci mlađoj od ' mjeseci.
Istraživanje je trajalo 7 godina, a sudjelovalo je 448 djece.
Utvrđeno je da u dobi od 7 godina djeca koja su u prvih ' mjeseci života dobila barem jedan antibiotik imaju 2,5 puta veći rizik da će patiti od astme i 1,5 puta veći rizik da će patiti od neke alergije.
Posebnom riziku su bila izložena djeca čije majke su također patile od alergija.
Izloženost kućnim ljubimcima je imala zaštitni učinak glede alergija, dok je dojenje smanjivalo rizik za pojavu astme.
Najvećem riziku su bila izložena djeca koja su bila liječena penicilinom ili nekim drugim antibiotikom širokog spektra djelovanja, posebno ako se liječenje odvijalo u više navrata.

Davanje antibiotika bebama potiče razvoj astme

Djeci koja su dobivala antibiotike kao bebe prijeti povećana opasnost od obolijevanja od astme do sedme godine. Djeca mlađa od godinu dana često dobivaju antibiotike za različite bolesti, najčešće za infekcije donjih dišnih puteva poput bronhitisa i upale pluća ili gornjih dišnih puteva poput upale uha i sinusa.Anita Kozyrskyj i njezini kolege sa sveučilišta Manitoba u Winnipegu i sveučilišta McGill u Montrealu proučavali su uporabu antibiotika kod 13.11' djece od rođenja do 7. godine. Simptomi respiratornih bolesti u ranoj dobi mogu biti znak buduće astme. Da bi se to kontroliralo, liječnici su odvojili djecu koja su dobivala antibiotike za druge bolesti osim respiratornih.Među njima se rizik za astmu do sedme godine udvostručio u odnosu na djecu koja nisu dobivala antibiotike prije prvog rođendana, pokazala je studija objavljena u časopisu CHEST.  

Koliko je šećer štetan za decu?

BBC News

DA LI JE ŠEĆER "BELI OTROV"?

U prilog ovom zaključku idu i brojna istraživanja, studije i naučni dokazi o šećeru kao glavnom uzročniku raznih problema kod dece - od promene ponašanja, do pojave sve većeg broja gojaznih mališana i porasta broja obolelih od dijabetesa. Da li je šećer zaista "beli otrov" ili su slatkiši nezaobilazan i bezopasan deo detinjstva? Kao i obično, istina je uvek negde na sredini. I pedijatri i nutricionisti slažu se s tim da šećer u umerenim količinama ima svoje korisno mesto u ishrani dece (i odraslih). Problem je u tome što veliki broj dece slatkiše konzumira često i u prevelikim količinama. Štaviše, namirnice bogate šećerom obično sadrže mnogo "praznih" kalorija koje daju energiju, ali ne i neophodne hranjive materije. Rezultati nedavno urađene studije u Americi još više "dolivaju ulje na vatru". Od 3.000 beba do šest meseci starosti, koje su bile podvrgnute ovom ispitivanju, više od polovine dobija po dve-tri slatke užine na dan, a skoro svaka druga beba pije zaslađene sokove, iako pedijatri to ne preporučuju.

KAKVU ŠTETU ČINI ŠEĆER?

Otkrića poput ovog brinu medicinske stručnjake, pre svega zbog toga što konzumiranje namirnica sa visokim sadržajem šećera u najranijem uzrastu izaziva još veću potrebu za slatkišima u kasnijem životu. Na sreću, roditelji mogu da učine mnogo toga ako od najranijeg uzrasta kreiraju navike u ishrani svoj dece. Ali, kao što ne postoje dva deteta koja se razvijaju istom dinamikom, tako ne postoji ni precizno određena "kašičica" šećera koja bi bila jednaka za svu decu. Međutim, način na koji prevelika količina unetog šećera negativno utiče na zdravlje, veoma je sličan kod sve dece.

KARIJES

Tačno je da ga ne izaziva sam šećer, ali on bitno pospešuje rast bakterija, koje su uzročnici karijesa. Iako je redovno pranje zuba pastom obogaćenom fluorom dobra prevencija karijesa, često prisustvo šećera u ustima povećava rizik od kvara zuba. Upravo zbog toga, stomatolozi ne preporučuju davanje voćnog soka bebama, kao ni bilo kog drugog slatkog napitka, sve do uzrasta od šest meseci.

PROBLEMI PONAŠANJA

Brojne studije pokazuju da šećer ne izaziva hiperaktivnost kod dece. Kada mala količina šećera uđe u krvotok i dospe do mozga, on privremeno povećava nivo umirujućih neurohemijskih materija, poput serotonina. Ali, to ne znači da umišljate ili pogrešno tumačite sve hiperaktivne "ispade" svoje dece nakon dečijih rođendana kada se pojede "brdo" torte. Problem nastaje onda kada je nivo šećera u krvi previsok. Tada organizam reaguje proizvodnjom velikih količina inzulina, hormona koji "čisti" šećer iz krvi "potiskujući" ga u ćelije. Nivo šećera u krvi može naglo i da padne, što se manifestuje pojavom slabosti i umora kod deteta. Posledično, nizak nivo šećera u krvi izaziva potrebu za još većom količinom slatkiša, što ga uvodi u "začaran krug skokova" i pada nivoa šećera. Naravno, ove pojave moguće je sprečiti na sledeći način: vodite računa o količini slatkiša koju dete uzima, razređujte voćne sokove, birajte poslastice s nižim sadržajem šećera, vodeći računa i o tome da dete pored slatkiša jede kvalitetnu i raznovrsnu hranu. Proteini (sir, soja, meso) i biljna vlakna (voće, povrće, integralne žitarice) sprečavaju naglo variranje količine šećera u krvi.

GOJAZNOST

Sam šećer ne može da izazove gojaznost kod dece. Problem nastaje onda kada se u organizam unese više kalorija nego što se potroši. Nažalost, slatkiši, uključujući i sokove, najčešće pružaju daleko više kalorija nego što je deci potrebno da bi zadovoljila glad. Takođe, organizam vrlo lako i brzo preradi kalorije koje potiču od šećera. Jedna limenka "koka kole" sadrži 10 kašičica šećera (1'0 kalorija), a drugi slatki sokovi i napici sadrže istu, ili veću količinu šećera. Redovno, tj. svakodnevno, konzumiranje jednog zaslađenog napitka, bitno povećava rizik od gojaznosti. U voćnim sokovima koji sadrže koncentrovane količine voćnog šećera, takođe može da se pretera. Upravo zbog toga saveti pedijatara jesu sledeći:
* Bebama mlađim od ' meseci života nije potrebno davati voćne sokove.
* Dozvoljena količina slatkih napitaka za decu uzrasta od ' meseci do godinu dana - najviše 1,5 dl
* Za decu uzrasta od 1 do 3 godine - najviše 2,2 dl
* Za decu uzrasta preko 3 godine - najviše 3,3 dl

MED
Sadrži sukrozu, fruktozu i vodu, izaziva brz porast nivoa šećera u krvi. Bebama do jedne godine ne treba davati med, jer postoji mogućnost da sadrži neke bakterije koje su štetne po dete. Međutim, to se ne odnosi na industrijski prerađen med, jer se u toku njegove prerade uništavaju sve štetne bakterije. Kalorijska vrednost: jedna kafena kašičica sadrži oko 22 kcal

IZVORNA PORUKA: Suncica*

Drage moje, imala sam jako veliki problem sa Loreninin nosom. I vodili smo je kod specijaliste. Tamo su joj ocistili nosic i lekar mi je preporucio samo pumpicu(ona koja radi na pincipu izvlacenja na usta, ne na vakuum). Inace jako malim bebama se ne preporucuju niti antibiotici niti sirupi. Iz prostog razloga sto slez tera slajm i preti opasnost od davljenja.
I kupila sam pumpicu i moje dete je ozdravilo nakon samo dva izvlacenja(nisam verovala sta sve moze da stane u tako mali nosic). Jeste da je bilo cike i vriske, ali izaslo je sve..
Inace pumpica se preporucuje iz razloga da se sekret iz nosa ne spusti na uho. I dete mora da ima uzviseno uzglavlje pri spavanju, znaci neki veci jastuk ili zadignut dusek od krevetica..

suncice,kako ta pumpica izgleda i gdje se moze naci?
Ja sam imala jednu ali mi nije bila od velike pomoci.

IZVORNA PORUKA: jaca27

drage mame, beba 5 mj, suho kaslje, oci suzne a nosic zacepljen_ ne curi jos, samo cujem hroptanje. dajem joj caj od bijelog sljeza u nosic kapi i da popije ali jel to dovoljno...........brine me zacepljen nocic, vidim negdje ste spominjale pumpice neke, mozda ipak da je odvevem ljekaru danas (  ne vodi mi se jer su domovi zdr. puni sad bolesne djece, ova gripa vlada, al opet...)uf..sta raditi???

provjeri kakav ti je zrak tamo gdje beba boravi ili spava
ako je suh onda je još gore, kao i ako je previše vlage
ne može odjednom da prođe ništa, malo strpljenja
kapi sunce moje malo ili kamilica sa maloooo soli pa da razbije to u nosiću, to kada kod beba traje tri dana nama se oduži pa mislimo da nam je beba sedmicama bolesna i nikako da prođe ta hunjavica

IZVORNA PORUKA: Nadi

Draga Jaco,
ako bebač nema temperaturu sačekaj još dan, dva a ako ne prođe onda je odvedi pedijatru za svaki slučaj.
Ja se uvijek bojim da se ne spusti na pluća.
Čitav grad je virozan, pa kad odrasle savlada kako neće male bebe.

Nosić mora biti prohodan, ukapavj fiziološku otopinu stalno. Pomaže i tuširanje, zatvori kupatilo tako da se potpari, i moraš vaditi sekret iz nosa. Mi imamo pumpicu o kojoj je govorila Suncica, dobili smo je iz švedske, radi na principu da mi svojim udisajem ispraznimo njoj nos.

Najbitnije od svega je da nos mora biti prohodan. Ako kašalj potraje ja bih potražila pomoć ljekara. Kašalj kod tako male djece mora tretirati liječnik.

IZVORNA PORUKA: jaca27

kazem ja da me nosic najvise brine, bas jer cujem hroptanje a ne curi...zato sam najvise da je danas odvedem ljekaru, oni daju neke inhalacije bebi, pa da to malo pogledaju...hvala vam svima u svakom slucaju. ako neko zna dje se moze kupiti ta pumpica da je imamo kuci, neka please javi!!

Raspitat ću se pa ti javim. Čula sam da ima nešto na sličan fazon, ali nisam sigurna.

Inhalacije se daju upravo da bi nosić bio prohodan.

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Suzana)
Neposredna veza do poruke: 386
2.5.2010 18:56:54   
Anoniman
Molim vas za savjet

Andrej mi je evo vec 4 dan prehladjen...nema temp...imao je samo jedan dan 37,6...jos uvijek mu je nos zacepljen...pun slina...polako i iskasljava...ja mu redovno cistim nos, napravila sam mu i caj od luka...ali su sline od jucer pozutile sto znaci da je najvjerovatnije od virusa preslo u bakteriju...tj. da ga je sad neka baja napala...meni se on sve u svemu cini ok...mislim vesao je, iga se...normala sve, osim sto ga sline muce...dr. ga svakako mislim voditi a znam da ce mu garan prepisati antibiotik...zanima me sta vase iskustvo govori...da li da ga stavljam na antibiotik ili mislite da to moze fino samo od sebe proci...strah me da nefasuje nesto ozbiljnije radi mog otezanja s antibioticimauser posted image

moja mama govori da mu trebaju antibiotici...meni moj stomak govori da ne...dr. uvijek naginju antibioticima...a ja sad ziva ne znam sta da radim

Neposredna veza do poruke: 387
2.5.2010 19:02:29   
Visnja RR
nismo imali slicnu situaciju ali draga ti ipak bebicu odvedi doktoru ...i sve to tako ispricaj kao nama...reci da nisi za antibiotik... koja dr. ti vodi bebicu?
jer meni licno to nije za antibiotik...vjerovatno se bebica moza sama izboriti sa svim...
ali mozda ne bi bilo lose da trazis da bebici urade bris nosa...da budes nacisto sa sobom kolko je u stvari to "opasno"

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 388
2.5.2010 19:09:02   
Anoniman
ma svakako cu ga odvesti...a vodima ga kod dr. Mire Ademovic...ma bas sam poduser posted image .trazicu da mu prvo bris uradi..voljela bih nekako preskociti antibiotike

(odgovor članu Visnja RR)
  Neposredna veza do poruke: 389
3.5.2010 17:24:41   
shejla
cao zenice, evo ja prenesoh na dijete prehladu user posted image
Curio mi je nos 1-2 dana, pa sam onda pocela kasljati i evo sad prolazi, samo sam jos malo promukla...a Lamija je pocela jutros da slini - ono bas kao voda curi i kad ponekad kihne izadju slinice... A kad joj ih pokusam ocistiti to je dreka, gore nego na vakcini... Sta da radim, vidim ovdje se spominju neke aquamaris kapi i cajevi od luka, sljeza...itd.
Da ne trazim po ovolikim stranicama, je li neko nedavno prodeverao nesto slicno???
Dakle, ne kaslje jos, samo u nosu cujem "hroptanje" (i navecer je probudi valjda se nakupi slina, pa nemoze da dise i prepadne se...sinoc se budila uplakana 10 puta) user posted image

29.3.2009. rodila se ljubav najveca...mamina curica Lamija :)

(odgovor članu Suzana)
Neposredna veza do poruke: 390
3.5.2010 17:42:55   
shejla
IZVORNA PORUKA: veeseelaa

IZVORNA PORUKA: new mama

Veesella ma sta mala maca prehladjenauser posted image ,ako ces kod dr. nama je davala neke kapi za nos prave se u apoteci,koriste se samo pet dana i one su joj jedino pomogle,pa vidi sa doktoricom smije li ona te koristiti,a imas i ona operil kapi za nos i one su dobre,a probaj joj ako imas pumpicu izvlaciti te slinke da joj ne idu u grlo,jer kod moje Ajne se to spustalo u grlo pa joj se stvarapo slajm i onda pocelo hroptanjeuser posted image ,pusa curici i nadam se da ce brzo biti boljeuser posted image user posted image
Anidla mislim da je kod malenog prehlada zbog toga sto nosic curi,a i kasljeuser posted image ,neznam sad za dr, jer je tura mala,prati ga malo,mojoj je Ajni tako krenula ta tura i noismo je htjeli voditi dr. kontam mala tura,zakaci nas vikend i dijetetu skoci tura na 39,pa zato ga prati,ako bude rasla odvedi ga dr. da ga ipak pogledauser posted image

hvala mila na savjetu, i ove kapi koje je ona jednom koristila po pakovanju rekla bi da su pravljenje u apoteci a mi imamo i dodatan problem, ona ne da da joj nos dodirnem,user posted image jedva i kapi stavimo a o pumpici nema govora, toliko vrišti da je kasnije jedva smirim, već je počela malo da kašljuca, ma idem danas aBd kod dr pa da vidim šta će mi prepisati
Ostalim curama želim da njihove bebice što prije budu dobrouser posted image

veeseelaa kako ste se rijesili slinica user posted image

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 391
3.5.2010 17:55:00   
Anoniman
shejla...imas na str 13 hanadyn recept za caj od luka...ali to ako si sigurna da ima slajma...da nije suh kasalj...a ja sam kupila aspirator koji se montira na usisivac (nije strasno kako zvuciuser posted image ) pa mu usisavam sline 5 puta dnevno...prije toga ukapam sunce moje malo i jos ga pred spavanje namazem vapo rubom

(odgovor članu shejla)
  Neposredna veza do poruke: 392
3.5.2010 18:17:54   
shejla
hehe, cuj na usisivac user posted image
ne kaslje ona jos...samo slini. Vec kontam posto joj je proslo od mene, sutra-prekosutra bi mogla poceti kasljati...

Vidjela sam da koriste svi ove aquamaris kapi pa cemo porbati to veceras za slinavi nosic...

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 393
7.5.2010 12:42:34   
Anoniman
imam pitanje za ovaj caj od luka...ja sam prvi put pravila po receptu od hanady sa jabukom...a ima i bez jabuke od tete visnje ..a posto nemam jabuka a imam secera pa me interesuje koliko ide secera i je li se kuha luk sa secerom ili kakouser posted image

(odgovor članu shejla)
  Neposredna veza do poruke: 394
7.5.2010 12:47:37   
Anoniman
Koliko ide...odokativno, zavisi koliko imaš tekućine, da ne bude preslatko. Isto tako možeš upržiti šećet da se karamelizira, pa zaliti sa tom vodom, navodno je još efikasnije.

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 395
7.5.2010 12:50:43   
Anoniman
e to ce biti problem...ja taj karamel nikad nisam sama pravila...to mi uvijem mama praviuser posted image ...strah me da mi ne zagori...a mame mi nemauser posted image user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 396
7.5.2010 12:50:44   
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: zinanina

Koliko ide...odokativno, zavisi koliko imaš tekućine, da ne bude preslatko. Isto tako možeš upržiti šećet da se karamelizira, pa zaliti sa tom vodom, navodno je još efikasnije.

upravo ovako....
skuhaj luk kao da imaš jabuke
stavi u malu šerpicu veliku kašiku šećera neka se karamelizira i zalij skuhanim čajem...neka porvri i stopi se šećer i spreman je

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 397
7.5.2010 12:51:14   
hanabanana

IZVORNA PORUKA: dadada

moja mama govori da mu trebaju antibiotici...meni moj stomak govori da ne...dr. uvijek naginju antibioticima...a ja sad ziva ne znam sta da radim

Otidji ljekaru, i traži bris.
Ako pokaže da je bakterija uzmi antibiotik.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 398
7.5.2010 12:52:16   
Hanady RR
pa kad staviš šećer u šerpu i na šporet on se počne topiti ti mješaj i kad se istopi i postane smeđ to je kramel sve iza toga je izgorenouser posted image

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

Neposredna veza do poruke: 399
7.5.2010 12:52:48   
Anoniman
odoh...to je li tako treba biti svijetlo smedje boje...mislim na karameliziran secer...ako pretamno bude da bacam

Neposredna veza do poruke: 400
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  14 15 [16] 17 18   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  14 15 [16] 17 18   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Da li su vam menstruacije bolne?
пеперутка16

U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *