Lulu_08 -> RE: carski rez ili prirodnim putem (30.3.2012 11:57:31)
|
IZVORNA PORUKA: mimi_93 drage moje hvala vam al situacija je takva kakva jest.... svi drugi ocito odlucuju umjesto mene... muzu placem skoro svaku vecer vodi me doktoru... radila sam test za trudnocu pa po tome znam da sam trudna, a ima i jos nekih promjena otprilike imam sve simptome osim mucnine.. i mama je takva bila... a sad sto se svekrve tice...rado bih se ja suprotstavila i rekla da hocu da idem i gotovo... ali opet trebam gledati na to da cu time ja opet izvuci deblji kraj... muz ce se naljutiti i tako mu malo treba a o ostalima da ne govorim.... mozda jest cudno ali eto ipak je tako...vidim mnoge se cude zasto nisam isla doktoru, ajde drage moje razmislite i pokusajte se staviti u moju situaciju... evo npr mnogi od nas ce reci da nikad ne bi ucinile nesto a kad dodju u tu situaciju tacno tako postupe... sto se tice odlaska muskom doktoru, meni je svejedno kod koga cu ici ali opet vidite tu odlucuju drugi umjesto mene.... eh sad pitam vas za porode i te stvari kako i sta jer mislim da mi opet vi mozete dati bolje odgovore nego neko ko to odavno ne prolazi... a doktor haris vise ne radi u bolnici napustio je.... Meni je zaista zao sto si u takvoj situaciji. Iskreno se nadam da ces uspjeti na bilo kakav nacin muza nagovoriti da te odvede doktoru kada vec nisi u mogucnosti otici sama. Sto se tice konkretno tvog pitanja da li je bolje poroditi se putem carskog reza ili prirodnim putem, nece ti niko moci dati realan i objektivan odgovor putem foruma i/ili amaterskog razgovora. Zasto? Zato sto se slika uslova za carski rez ili prirodni porod stvara uz pomoc tvoje medicinske odnosno gestacijske anamneze. U to ulazi naprimjer - polozaj posteljice (ako ti je posteljica na samom uscu, odnosno grlicu imas dijagnozu placenta praevia i ne smijes se ni pod razno prirodno poroditi jer postoje velike sanse da ces iskrvariti) - polozaj ploda (ukoliko prema porodjajnom kanalu prednjaci guza i/ili nozice postoji velika opasnost za bebu prilikom prirodnog poroda) - majcino zdravstveno stanje (ukoliko naprimjer imas povisen krvni pritisak ili slicno prirodan porodjaj moze biti izrazito opasan i moze ugroziti tvoj zivot). Sada moras shvati da ti ovo govori zena koja ima jedan porod - carski rez - iza sebe, a indikacija za isti je bila spustena hrskavicasta kost koja onemogucava sirenje karlicnih kostiju i samim tim prolazak bebe kroz porodjajni kanal. Ja nisam medicinski radnik, ne poznajem tvoju zdravstvenu niti gestacijsku situaciju i ne mogu objektivno reci sta da radis. Stoga, jos jednom, moj jedini savjet koji ti mogu uputiti jeste - nadji nacin da odes doktoru, uradis kompletan ginekoloski pregled (vaginalni manuelni i ultrazvucni) kao i krvnu sliku i urin (zbog mogucih infekcija koje znaju biti rizicne po trudnocu). Sretno!
|
|
|
|