Daliyah92
|
Ja imam jednog tvrdoglavog. Od kako se rodio takav je bio. Imao je faze koje su prolazile. Medjutim, ova sad "faza" nikako da prodje. Ne znam vise sta da radim. Stvarno mi je potreban savjet. Gubim zivce. Osjecam da sam nemocna ispred malog djeteta. Znam da ovdje ima iskusnih mama i sa starijom djecom, pa nadam se da ce vidjeti moj post i dati mi koji savjet. Moj sin ima 6,5 godina. Sad je prvi razred. Inace, vec duze vrijeme je takav da kad nesto kaze da nece, onda ide do kraja.. uporan je u tome. Sve je nekako bilo izvodivo dok nije poceo govoriti da nece ni u skolu. Pokusavala sam mozda sve nacine. I da mu objasnim, satima sjedim i objasnjavam. I on sve kao shvati i na kraju kad mu kazem eto sutra ces ici u skolu, on mi samo kaze vidjecemo. Ujutro ista prica. Kad se probudi pravi se da spava jos makar pola sata, dok ga ja ne podignem da ode u wc. Onda se svom silom otima, i kad vidi da ne moze, udje i sjede na banju i nece da se pomakne. Dzaba mu sve govoriti. NEkad ga bukvalno molim i obecavam mu neke nagrade, on samo govori da ga to ne zanima. A vrijeme prolazi, otici ce mu autobus. Onda mu izmisljam kazne, tipa zabranicu ti crtice i igrice, opet govori da ga ne zanima. Pokusala sam i par dana da ga jednostavno ne tjeram nego da mu svaki dan objasnjavam. Rezultat je samo da nije bio par dana u skoli i opet sve isto. NEma sanse da kaze ok ici cu, da to bude bez nekih problema. JA razumijem da djeci treba vremena, da mu se ne ide rano iz sna itd. ali on nikako ne zeli ici. Evo malo prije mi rekao da bi volio od sutra da deset godina ne ide nikako u skolu. Jedino, nazalost, sto upali to je prut. Zao mi ga je ali jednostavno ja za sad ne mogu drugacije. Ima li neka treca metoda, a da je nekom bila uspjesna??? Njemu u skoli nije bajno, djeca su uzasno dosadna i to njemu smeta. A kad dodje kuci govori mi da bi volio da je ostao u skoli jos pola sata. Ovo je samo primjer, za skolu. A ima jos hrpa drugih primjera. Npr, do skoro sam ga kaznjavala sto ne jede. On nije od djece koja samo nece povrce i jos ponesto. On je jeo dugo vremena samo rizu ili krompir, rijetko kad picu samo sa sirom, ili makarone sa piletinom i spinatom (dok nije skontao da je to piletina, sad nju vadi) Ali ovo drugo dvoje nece uvijek. Znaci samo mu je ostala riza i krompir, a i krompir u zadnje vrijeme nece nekad. I za hranu me je izludio dok ga jednostavno nisam pustila. A za skolu ne mogu pustiti da bude po njegovom. Primjer je i kad mi treba malo pomoci pa da pokupi svoje igracke ili papire i bojice, nema sanse. odmah krene u plac i govori kako je umoran itd. Kad mu kazem dobit ces 2 KM, on kaze hocu 4. Ok, dobit ces 4, krene da sredjuje i opet nesto zanovijeta, ili govori kako ce pokupiti samo neke stvari. A nekad mi samo kaze (u zadnje vrijeme vecinom) nije me briga hoces li mi sta dati. Znaci moj problem je sto je pretjerano tvrdoglav, nagrade ne pale a ni kazne. Samo mi na sve kaze BRIGA ME! I bas ga je briga. Spreman je danima biti bez crtica. JA vjerjem da on ipak laze da ga je briga, jer kad mu ujutro obacavam neku nagradu a opet na silu ode, kad dodje spominje mi tu nagradu i zeli je. Onda je i tu uporan, spreman je sat vremena konstantno ponavljati kako to hoce. Bukvalno u svemu je uporan ko mazga i tjera svoje do kraja.