Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Ima li neko savjet....bebu od rodjenja vozimo u onoj autosjedalici jaje iz kompleta chicco 3 u 1...bebi ce sad 4 puna mjeseca ali je dug i noge mu bas vire iz sjedalice...kupili smo onu od 9do 36 ali je ona tek kad mogne sjediti..eh sad me zanima koju da uzemem za ovih par mjeseci,ustvari najvise nam treba za more kad budemo isli,beban ce tad imati 6mj i voljela bih da bude u lezecem polozaju....
Ima li neko savjet....bebu od rodjenja vozimo u onoj autosjedalici jaje iz kompleta chicco 3 u 1...bebi ce sad 4 puna mjeseca ali je dug i noge mu bas vire iz sjedalice...kupili smo onu od 9do 36 ali je ona tek kad mogne sjediti..eh sad me zanima koju da uzemem za ovih par mjeseci,ustvari najvise nam treba za more kad budemo isli,beban ce tad imati 6mj i voljela bih da bude u lezecem polozaju....
I ovo je veoma važno napomenuti:
SJEDALICE OD 9-18kg SU NAMJENJENE VOŽNJI U SMJERU KRETANJA, A ZA TO SU DJECA SPREMNA TEK KAD SE POČNU DIZATI NA SVOJE NOGE BEZ POMOĆI ODRASLIH.
Znači ne kad počnu sjediti! Vratni mišići su zreli zadržati preveliku i tešku glavu u slučaju sudara (kad ona poleti prema naprijed) samo kad je dijete već sposobno da se iz sjedećeg položaja podigne na noge bez pomoći odraslih, eventualno uz pridržavanje uz namještaj.
Sjedalice kombinacije 0+, I se do trenutka dizanja na noge montiraju u smjeru suprotnom od vožnje, ali ove od 9-18 (grupa I) nemaju tu mogućnost pa su namjenjene samo djeci od trenutka samostalnog podizanja na noge.
< Poruku je uredio Lejla Ka -- 30.5.2012 13:00:43 >
imam ja mali as za bebu ali to je ono sto dođe uz kolica... i korpa i sve, tog bih se rijesila, smeta po kuci... kupila samo obicna kolica i starijem sinu sjedalicu...
Ne, Key1 se ne može montirati u smjeru suprotnom od smjera vožnje. Ona se može montirati samo u smjeru vožnje (takav je sistem vezanja) i namjenjena je djeci koja se već samostalno dižu na noge.
Moja ti je preporuka da još sačekaš sa izmjenom sjedalica. Beba može do godine u korpi. Ne znam još da li ti je veliki momak prerastao Key1 pa ga želiš prebaciti u novu, i ako da zašto onda uzimaš sjedalicu koja pokriva i grupu ove koju želiš prebaciti bebi?
ma ima ove jastuke kao za glavu sta ja znam... kontam udobnija je... jer ova naredna koju cemo uzeti nema polozaje za spavanje vec ga vidim smotanog u njoj kako spava... najviše od svega me nervira ovo auto sto je malo... ...sta je tu je... pun stan sjedalica i korpi a samo 56 kvadrata, nas 4-ro... hvala lejla
moj stariji sin je bio haman do 9. mjeseca u toj jaje, sto dođe 3 in 1... meni je problem sto ce stariji sin prerasti ovu svoju brzo, tu sto i ti imas... od 9 kila.... moram je drzati u stanu kao i korpu... a kupiti mu novu.... ja se ponadala da mogu bebija u njegovu i njemu novu i da se rijesim ovih kolica 3 in 1, jer mi svi ovi dijelovi ne trebaju vise a i kolica su preglomazna... ne moze mi nista stati u auto od njih... ipak nas je 4-ro...
Nije vam Chicco neki baš sretan izbor za sjedalicu. Nisu ni cijenom baš povoljne. Ima tu i kod nas nekih boljih izbora.
e da... moj je malac mrsav... kao sto znas... e on ima 14,5 kila ali ce ubrzo prerasti sjedalicu i onda ga ne smijem u vecu kategoriju nego istu kao samo... bla bla, veze nemam... jer on nece imati 18 kila ni za 2 godine... fakat ne znam sta da radim... ovu njegovu sam platila 400 KM, toliko bih platila i narednu, preko 400 mi je puno, sta ja znam... pa ako imas savjet, hvala...
Ovaj link sto je Super beba postavila je pravo dobar..hvala punooo...ma meni nije problem vozati ga kad idemo do dr i tako negdje blizu i ako preraste ovu jaje al mi je bas frka za more zao mi nesto da bude skvrcen u njoj cijelo vrijeme najradije bi ga stavila u onu korpu i nek lezeci rahat spava
Ovaj link sto je Super beba postavila je pravo dobar..hvala punooo...ma meni nije problem vozati ga kad idemo do dr i tako negdje blizu i ako preraste ovu jaje al mi je bas frka za more zao mi nesto da bude skvrcen u njoj cijelo vrijeme najradije bi ga stavila u onu korpu i nek lezeci rahat spava
e i j sam tako starijeg sina, ravna leđa i možemo na put oko svijeta... ali eto sigurnost nula... iako mi nije jasno sa lejlom sam pricala o tome, ta korpa moja ima i sliku vezanja pojasevima i unutra kajševima vezanje bebe... ako to nije sigurno za sto su ga pravili
Nema na čemu A što se tiče dugih putovanja - inače se preporučuje da se beba vadi na 2h iz AS (isto k'o što je i vozačima preporučeno da na 2h prave pauzu od 15 min)...e sad, ne znam puno ljudi koji se toga pridržavaju, ali ja bih ti ipak preporučila da obavezno napravite pauzu na putu za more (taman i vi da protegnete noge i popijete negdje kaficu, a usput bebicu malo izmasirate po leđima i pustite je da se "ispravi")...Ali ništa se ti ne brini - proće put ok...i meni je mali izgledao baš skvrčeno u AS (mi smo imali GRACO junior), al da bebicama ne paše, ne bi je takvu pravili :))
Lejla zanima me da li je moj curetak dovoljno star da predjemo na ovu AS (tad ce imati 23 mjeseca). Razlog-ovu od 9-18 je prerasla glavom jer je duga, sjedalni dio trenutne As joj dodje na pola listova pa niti moze skroz ispruziti nogice niti joj lijepo padaju jer je duboka.
To si upravu al eto on vec nije ljubitelj da bude u njoj...skoro smo isli na izlet, nekih sat vremena putovanja i dvaput smo morali stajati da ga izvadimo i smirimo jer je plako hoce da izadje iz nje tako da cemo do mora morati praviti stalno pauze htjeli mi ili ne,al eto s obzirom da cemo po noci putovati valjda bude spavo
e i j sam tako starijeg sina, ravna leđa i možemo na put oko svijeta... ali eto sigurnost nula... iako mi nije jasno sa lejlom sam pricala o tome, ta korpa moja ima i sliku vezanja pojasevima i unutra kajševima vezanje bebe... ako to nije sigurno za sto su ga pravili
Čuj sigurno je ako se mora, ali je puno sigurnije u položaju koji obezbjeđuje jaje. Znači ako dijete ne može zdravstveno podnijeti poluležeći položaj jajeta onda je sigurnije vezano u ispravno montiranoj ležaljci nego na maminom krilu. Ali ako je zdravo onda mu je puno sigurnije da je u jajetu. U slučaju sudara najteža ja glava. Zamislite putanju glave zbog inercije prilikom frontalnog sudara. U ležaljci bebina glava kreće u stranu. Vjerujem da u ležaljci postoje neka dodatna učvršćenja za glavu, ali ona nisu čvrsta. U jajetu dijete je naslonjeno na sjedalicu i zajedno sa sjedalicom kreće prema nprijed (tj. iz njegove perspektive prema nazad). Cijela leđa i glava su podržana krutim naslonom sjedalice, a i kad pojasevi zaustave putanju sjedalice opet kruti naslon podržava i glavu i leđa. Vrat ne trpi ništa, a vrat je najslabija karika i veza između tijela i glave. Ne trebam vam vjerujem objašnjavati šta je sve u vratu, koliko je to krhko i osjetljivo, i kakve su posljedice ako se tu nešto pokida, a pokidalo bi se.
Hurma.... ne znam ja kako god sam procitala Lejline savjete- sad joj je knap sto se visine tice a treba biti citava glava ispod 2 cm . Nije ona bas previsoka,ali eto ne odgovara joj sjedaalica ako po tom gledam.....
Lejla zanima me da li je moj curetak dovoljno star da predjemo na ovu AS (tad ce imati 23 mjeseca). Razlog-ovu od 9-18 je prerasla glavom jer je duga, sjedalni dio trenutne As joj dodje na pola listova pa niti moze skroz ispruziti nogice niti joj lijepo padaju jer je duboka.
Čuj sigurno je ako se mora, ali je puno sigurnije u položaju koji obezbjeđuje jaje. Znači ako dijete ne može zdravstveno podnijeti poluležeći položaj jajeta onda je sigurnije vezano u ispravno montiranoj ležaljci nego na maminom krilu. Ali ako je zdravo onda mu je puno sigurnije da je u jajetu. U slučaju sudara najteža ja glava. Zamislite putanju glave zbog inercije prilikom frontalnog sudara. U ležaljci bebina glava kreće u stranu. Vjerujem da u ležaljci postoje neka dodatna učvršćenja za glavu, ali ona nisu čvrsta. U jajetu dijete je naslonjeno na sjedalicu i zajedno sa sjedalicom kreće prema nprijed (tj. iz njegove perspektive prema nazad). Cijela leđa i glava su podržana krutim naslonom sjedalice, a i kad pojasevi zaustave putanju sjedalice opet kruti naslon podržava i glavu i leđa. Vrat ne trpi ništa, a vrat je najslabija karika i veza između tijela i glave. Ne trebam vam vjerujem objašnjavati šta je sve u vratu, koliko je to krhko i osjetljivo, i kakve su posljedice ako se tu nešto pokida, a pokidalo bi se.
pu, pu... nece aBd... ma ja cu malog na more u jajetu... ali eto starijeg sam znala skroz malog stavljati u korpu... malo sam bila neozbiljnija... sad necu definitivno... vec smo putovali 100 km i bio je u jajetu... cinjenica da se unervozio, oznojio... ali eto pauze i tako... doduše sad je i porastao za 6 cm i udebljao se 1700, pa ce biti u sjedalici jos za mejsec pravi bebač :)
nadam se da administratori nece zamjeriti sto cu i ovdje pitati: zna li neko gdje se ima kupiti u SA malecki retrovizor koji se postavi na zadnu sofersajbnu a da u njega gleda beba koja se vozi u autosjedalici koja ja postavljena u smjeru suprotnom voznji? pa na taj nacin vozac putem svog retrovizora vidi bebu.
U Baby Centar radnji, Safety First marka, u BBIu. Tu bi trebalo biti. U TZ u Mercatoru u istoj radnji ima pa stoga vjerujem i u BBIu u Sa.
da, i ja sam pomislila na njih ali kad sam ih zvala neki dan rekose da nemaju... naravno oticicu da ipak vidim svojim okom.. i da safety 1st je marka ;)
P.S. ne mislim striktno ova marka nego na model sjedaalice
moja kuma je takvu maloj kupila, isto je u mjesec dana sa mojim sinom i kaze da se pravo zeznula sto nije uzela manju, jer ta o kojoj ti pricas ima 3 polozaja, zamisli sad tvoje dijete kad spava u ovoj sa slike koja joj je garanrt velika... ja cu se tesko rastati od ove kay 1 bas zbog lezeceg polozaja, ali sta mogu... opet kazem sigurnost na 1. mjestu... nemoj zuriti... i oko prerastanja, pobrkala si... prerastanje iz jajeta je 2 cm do vrha a ova sto imamo ti i ja je ako uho nije u sjedalici... procitaj te linkove gore...
U 9-18kg je najbolje ostati do napunjenih 18kg. Neka djeca su istina mršava a visoka i prerastu ovu sjedalicu po visini. Busteri sa naslonom (to je ova sjedalica sa slike) su projektovani za djecu od 15kg težine, ali je veća sigurnost za tako lagano dijete u sjedalici 9-18kg.
Također, u busterima se dijete veže auto pojasom, i malena djeca (po uzrastu) vrlo lako mogu da svuku pojas sa svog tijela, zato je bitno da dijete bude i mentalno zrelo da mi se može objasniti da to ne radi.
Nemojte žuriti u veće sjedalice. Vama se može činiti da je dijetetu tijesno, no njima se ne sviđa sputavanje kretnji i zato se bune, nije to da je zaista neka posebna neudobnost u pitanju. Stalno im objašnjavajte da je opasno i kad vozač naglo koči, i da mogu ispasti kroz prozor ako ne sjede vezani, razgovarajte sa njima. Recite da se nije moguće voziti ako nisu vezani. I ono što je najvažnije, budite primjer. Ako se vi ne vežete nemojte očekivati od djeteta da će bez pogovora sjediti vezano u sjedalici!
Vama je višak ovaj sivi jastuk ispod, njega ste prerasli. Ostalo je sasvim OK. Još će te se vi u njoj navozati. Bitno je da pojasevi ne budu iznad ramena nego u ravni ili malo ispod (za razliku od sjedalica u smjeru vožnje) i da nema prostora između pojasa i ključne kosti više od širine jednog odraslog prsta.
Nadam se da niste izgubili jastučasti podložak za kopču pojasa između nogu, i on je dio sigurnosnog sistema.