Lejla Ka -> RE: autosjedalice - proizvodjaci (21.12.2011 9:41:12)
|
Uh koliko pitanja :) Jelena: Lejla a sta se radi kad dijete ima 13kg a ne ustaje na nogice samostalno. Kod moje A je to bio slucaj jer ona je bila bas bucka i nije ustajala dugo na nogice, a imam sad slucaj i sa Lukom koji ima 8,5 kg i nepuna 4,5 mjeseca i imam dvije AS od 0-13 kg i utori su mu aman mali, sta da radim onda? Dijete koje se joÅ¡ ne diže na nogice moralo bi se joÅ¡ voziti u sjedalici montiranoj suprotno od smjera vožnje (znaÄi, okrenuto nazad). Dijete od 13kg je preraslo sjedalicu 0-13kg i ona mu ne odgovara i ne pruža sigurnost. E sad, u tom graniÄnom sluÄaju, kad je dijete krupnije, a joÅ¡ nije fiziÄki zrelo da se vozi prema naprijed je dosta zeznuto jer su i ove kombinovane sjedalice 0-18kg projektovane tako da se okreću suprotno od smjera vožnje samo do djetetovih 13kg. Koliko ja znam, na naÅ¡em tržiÅ¡tu nema sjedalica koje podržavaju veću težinu od 13kg u suprotnom smjeru od kretanja, ali joÅ¡ ću ti se raspitati. Utori na sjedalicama 0-13kg mogu ići ispod nivoa ramena, to kod njih nije problem jer će naslon sjedalice preuzeti udar. mjerilo prerastanja po visini ove grupe su boÄne zaÅ¡tite glave koje ne bi trebale da budu niže od vrha djetetovog uha. Osim Å¡to sjedalice marke Brevi nisu bajno proÅ¡le na crash testovima internacionalnih auto klubova, naÅ¡i sjedaliÄari (savjetnici za AS [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]), kao i kolege iz Hrvatske su ih ocjenili kao najloÅ¡ije za ispravnu montažu. Njihova je ocjena da im mrak padne na oÄi kad neko doÄ‘e da mu namjeste Brevicu. Å to se tiÄe postavljanja bebe na suvozaÄevo mjesto, to se može samo, ISKLJUÄŒIVO SAMO ako se zraÄni jastuci, bilo koje vrste mogu deaktivirati! Ako nigdje u uputstvu za automobil ne piÅ¡e da se sjedalica smije staviti na suvozaÄko sjediÅ¡te (mora izriÄito pisati "smijete staviti sjedalicu na suvozaÄko sjediÅ¡te!", niÅ¡ta ne vrijedi ako niÅ¡ta ne piÅ¡e o tome), a zraÄni jastuci se ne mogu iskljkuÄiti onda ovaj argument koji navodi Jelena: "Kod nas se ne mogu nikako iskljuciti airbegovi, ali je takav tip auta da klasicno ne iskacu airbegovi s tim da nema opasnosti za dijete na suvozacevom sjedistu, jer i na suvozacevom sjedistu ako iskoci airbeg iskace tipa zavjese, a ne balona. " ne znaÄi da se beba može u sjedalici staviti na suvozaÄko sjediÅ¡te, već upravo suprotno, da nikako ne bi smjela. Posljedice otvaranja zraÄnog jastuka dok je tu dijete su u većini sluÄajeva smrtonosne, neÅ¡to manje ostaju teÅ¡ke fiziÄke ozljede. Molim vas vodite o tome jako raÄuna. Sigurna sam da se slažete da je ipak bolje sluÅ¡at dreku 15 minuta vožnje nego žaliti Äitav život zbog sekunde. Djetetu uredno vezanom u sjedalici niÅ¡ta neće biti na zadnjem sjediÅ¡tu, osim Å¡to mu može biti dosadno pa zbog toga može glasno protestvovati. Uklonite vezice, resice, sve Å¡to može zagurati u usta i stavite ga na zadnje sjediÅ¡te. Ovo Å¡to se žalite na sjedalice grupe 0+ (do 13kg) da su malene djeci od 4 mjeseca, možete li mi pojasniti konkretne probleme. Da li ste proÄitali možda uputstvo, možda postoji mogućnost da se pojasevi dodatno popuste? Koje su sjedalice u pitanju?
|
|
|
|