Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (24.1.2012 12:24:27)
|
taurus piši[sm=smiley36.gif] Salata Mimoza Sastojci: 5 srednjih barenih krompira 5 kiselih krastavaca 300 g šunke (sitno isjeckane) 3 barena jajeta 1 konzerva kukuruza šećerca so 1 pavlaka (2 dl)1 majonez veliki (250 g) peršunov list za ukras Priprema: Pomiješati pavlaku i majonezu. U providnu činiju narendati red krompira, posoliti po ukusu, preliti preljevom, stisnuti malo kašikom da preljev uđe između krompira. Zatim posuti šunkom i kukuruzom, narendati krastavce i jaja. Ove operacije ponavljati dok ima preljeva, a zvršni red treba da su kukuruz i krastavci, šunka i jaja. Po želji ukrasiti peršunovim listom. Ova salata je odlična uz sve vrste pečenja, uz šnicle, uz ribu. Veoma je dekorativno ako se činija obloži alufolijom, pa se gotova salata izvrne na plitki tanjir obložen listom zelene salate. Eh a sad moja hladna pileća verzija : 2 komada pilećih prsa skuhati u vodi sa malo ulja i začinima, vegeta ili so i biber...izrezati na kockice staviti u zdjelu i dodati, 2 kisela krastavca na kockice, i 3 kuhana jajte na kockice, ako je virijeme mladoh luka rezati i njega ako nema mladog onda obični crveni luk 1 manja glavica na kockice. Ovo pormješati u zdjeli i na to dodati 4 kašike majoneze, 4 kašike pavlake, malo bibera, vrh kašike crvene paprike i malo soli. Eh a sad pileća sa tjesteninom: http://www.coolinarika.com/recept/salata-od-piletine-i-makarona/ ovu sma pravila s tim da sma ja izostavila gongonzolu jer nisu je svi ljubitelji al sma stavila travničkoga sira malo i ja sma stavila one šarene uvrnute makarone aruchi jer mi ne volimo ove oblika ko školjke a ovi u boji su još dekorativniji u ovoj salati Eh evo je i tunjevina sa tjesteninom....po mom[sm=smiley36.gif] Znači marakončići ( opet oni uvrnuti u bojama) skuhatni na njih isjeckati kisele krastavice 5 komada na krugove... pa dodati oko 150 gr kukuruza šećerca ( ledo je najbolji za ove salate ja konzervu izbjegavama) vidijino kiselo vrhenj ( ono u narandažsto -bijeloj mabalaži) 150 gr 4 kašike majonecze a mala čajna kašika senfa i jedna konzerva tunjvine ...iscjeđena iz konezrve...najbolje idu one krupnije tunjevina tipa rio mare ili K+ začini, biber, so, malo irugana, bosiljak ako se ima i peršunov list Eh još da ti dodam da smo mi pravili i Waldorfsku salatu al smo umjesto teletine stavljali i tunjevinu...nije loša varijanat..al to ko voli salatu sa jabukom i mesom...ako hoćeš i to ti prezentiram[sm=smiley36.gif] eto sve pomješaša i dobila si salatu od tunjevine[sm=smiley36.gif]
|
|
|
|