RE: Recapti,recepti (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


milenium -> RE: Recapti,recepti (24.10.2011 21:16:02)

IZVORNA PORUKA: Sandrich

Ja isto znam nekada napraviti paprike na slican nacin. Friske paprike, crvene raspolovim na pola, i filujem sa kravljim sirom, kupim u merkatoru, jedno jaje dodam u to i po zelji nasjcekam sunku, salamu, kisele krastvace ko sta voli i zapcem ih, jedno dvadesetak minuta,i pri kraju stavim sir listici ili neki drugi koji imam da zarudi..bas budu ukusne [sm=smiley1.gif]


pečeš li prije paprike i oguliš ili zajdno sve staviš i pečeš 20min?




Sandrich -> RE: Recapti,recepti (24.10.2011 21:18:21)

ne pecem prije, u friske paprike stavim fil i onda sve zajedno u rernu [sm=smiley1.gif]




milenium -> RE: Recapti,recepti (24.10.2011 21:28:00)

na koliko stupnjeva? tepsija se podmaze s?




palachinken -> RE: Recapti,recepti (29.10.2011 13:59:53)

Ima li neko provjereno ukusan recept za slani rolat, zeleni, crveni, zuti koja god boja :) Gledam po coolinarici, pa ne znam kom receptu da vjerujem [sm=smiley1.gif]




Hanady RR -> RE: Recapti,recepti (29.10.2011 15:24:46)


IZVORNA PORUKA: palachinken

Ima li neko provjereno ukusan recept za slani rolat, zeleni, crveni, zuti koja god boja :) Gledam po coolinarici, pa ne znam kom receptu da vjerujem [sm=smiley1.gif]


Kora: 0,5 kg špinata
5 jaja
5 kašika bršna
so
Umutiti bjelanca i dodavati jedno po jedno žumanjce, stalno muteći. Zatim dodavati jednu po jednu kašiku brašn i malo soli. Dodati špinat i sve umutiti drvenom kašikom.Masu izliti u pleh i peći 15 min na 180-200 stepeni!
Izvaditi na vlažnu salvetu i urolati!
U0,5 kg mladog sira dodati malo soli i malo kima i umutiti,filovati rolat...
a inače unutar istog može se doadati i enšeto drugo u fil
nop. ko naša mama alma
vajkremom koru i malo ostavim da stane, a onda stavljam fil, a fil može da bude po želji, meni se sviđa ovaj malo pavlake, malo majoneze,malo krastavčića isjeckanih, kukuruza i pileća prsa (salama), to promješaim i time filujem, bude dobar.

super recpet i 100% uspješan

a evo i ovi porbani svi...ovaj s akikirijekijem je od naše rokoko savršen
SLANI ROLATI iz moje arhive
( svi probani i pravljeni više puta, pogodni za zabave za veliku i malu raju)

e ovaj recept nam je nekada davno rokoko postavila...super je i nevjerovatno ukusan

Rolat sa kikirikijem

7 jaja
10 kašika supenih brašna
500 ml mlijeka
100g susama
150g kikirikija
300g feta sira
3 kašike supenih pavlake
so

Mlilijeka staviti da prokuha i u njega sasuti brašno koje smo prije toga pomješali sa 6-7 kašika hladnog mlijeka.Kada se zgusne skinuti sa vatre i prohladiti.U to dodati umućena žumanca, so i čvrst snijeg od bjelanaca.Peći na masnom papiru

pečen biskivit staviti na vlažnu kuhinjsku krpu i urolati kao rolat.

Za fil umutiti feta sir,pavlaku,sjeckani kikiriki i susam.

Rastvoriti rolat pa namazati smesom i zarolati.

Rolat sa špinatom

6 jaja
6 kašika brašna
3 kašike vode
3 kašike mlijeka
1 prašak za pecivo i so po želji ( cca 1 kafena kašika jer špinat se lako presoli pa treba paziti)
500 gr špinata ( ja koristim dvježi koji obarim pa ga sitno isjeckam a može se koristiti ledo zalećeni samo ga odletiti i malo obartiti-ubaciti u ključaju vodu na 4-5 minuta)

Fil:
500 gr mladog sira
1 mala pavlaka
300 gr goveđeg pršuta ( ili ko jede šumka) a jako je ukusno i sa purećim prsima
300 gr kiselih krastavica
1 rendano kuhano jaje

Napravite biskvit tako što ćete umutiti 6 bjelanaca u čvrst snijeg sa kašičicom soli
Dodajte žutanjke i dobro izmjepaje. Dodati molijeko i vodu. promješati. Dodati brašno i pračak za pecivo. kad se umuti dobro na laganoj brzini miksera dodati špinta.
peći na masnom papiru.
kad se stavlja na pečenje voditi računa da pleh bude fino popunjen smjesom...malo lupnuti plehom od radnu površinu da se nebi napravio koji mjehurić.
peći na 180 stepeni oko 25 minuta, vrhom čačkalice porbati jeli pečeno...ako je suha jeste ako je vlažna nek s ejoš peče.
vruć rolat umotati u oblik rolata papirom na kojem se peklo.

napraviti fil...od svih gore sastojaka, ohlađen rolat namazati pa saviti opet čvrsti i staviti u alu ili plastičnu foliju i osatviti da prenoći preko noći u frižideru.

Rolat sa faširanim mesom
500 gr faširanog mesa
1 glavica crvenog luka
so, biber
1 jaje
malo prezle 3-4 supene kašike
1 kašika ulja
2 kašike tople vode


6 kuhanih jaja

zamješati faširano meso, izrendati luk crveni, dodati sve sastojke gore navede sem naravno kuhanih jaja.
smjesu dobro izmješati i napraviti kuglu koja stoji nekih 1-2 u frižideru.

Kuhana jaja oguliti.
smjesu razvaljati u pravougaonik debljine 1cm na aluminiskoj foliji i na njega kroz sredinu staviti kuhana jaja jedno za drugim. saviti rolat u foliji, ubaciti pažljivo u pleh za pečenje...pleh pouljiti i pobrašniti na mestu gdje ćemo spustiti foliju.
peći na temperaturi 180 stepeni oko 40-45 minuta...

kad se ispeče izvaditi i čekati da se ohladi, pa skinuti pažljivo foliju i rezati.

Rolatići sa paštetom i maslinama

uzeti jedan hljeb tepsijaš...oguliti mu koru sa svih strana pa onda od hljeba izrezati pažljivo uzdužno pravougaonike ( znači sječemo ga dužinom i od jednog dobijemo 4-5 pravougaonika.
uzeti pileću paštetu po izboru, argeta ili čak napraviti domaću od tunjevine i namazati svaki pravouhaonik.
masline punjene paprikom unutra poredati krajem desne kraće strane pravougaonika cijelom dužinom.

na komadu folije rolati mali rolatić i staviti da stoji preko noći u frižideru u jako zategnutoj foliji.

Štrudla od piletine

potkuhati tjesto
500 gr brašna
1 germa
na vrg kašike praška za pecivo
1 jaje
malo soli
1 kašika ulja
i potkuhati toplim mlijekom tvrdoće kao za štrudlu

neka stoji jedno 2-3 sata da nadođe

iskuhati batake ( 4 komada) sa soli, biberom, vegeotm i mlao ulja ( ja to stavim u pretis lonac naravno.)
iskuhane bateke skinuti sa kostiju na manje komadiće mesa.

kad štrudla nadođe podjeliti tijesto na dva dijela.

razvaljati na pobrašnjenoj površini pa namazati pavlakom i onda staviti piletinu iskomadanu i malo temeljac od iskuhavanja pokapati dužinom štrudle...saviti i peći.

znači dvije štrudle ispadnu od ove mjere.

peći na 250 stepeni oko 40 minuta...kad porumene izvaditi pokapati vodom sa ruke i zamotati u kuhinjekse salevete ili stoljnjake da odmekne.

Rolovana teletina

potrebno je

1,5 kg telećeg mesa bez kostiju ( od plećke ili meso od buta, od rebara na grudima itd.) meso naravno treba biti iz jednog komada.
oprati a posoliti, pobieriti o premazati uljem dobro.

saviti u rolat taj komad mesa i uvezati špagom čistom ( ja koristim običnu građevinsku špagu koju prije svek upotrebe operem u vrućoj vodi pazeći naravno da je ne pokidam)

eh sad vezanje tom špagom najteži je dio a evo da opišem polako....
uzmete špagu pa je na polovini stavite na jedan kraj teletine čvrsto svezanui onda idete do kraja rolata unakrst porvlačeći preko rolata...kad dođete do drugog kraja opt čvsto svezati pa se nazad vraćati unakrst da vam špaga bude uvezana kao male baklave. Kad se vratite na početak sa njom cijelom dužinom je preko krajeva prevudite i svežite na sredini rolata jak čvot.

stavite je u pomašćen pekač za meso...
u zagrijanu pećnisu na 250 stepeni...u pekaš na poetlu stavite 2-3 filadžana vode...
nakon poal sata otvorite pekaš pa pecite još sat vremena stalno je zaljevajući vodom iz pekača. samo kašikom poljevajte odozgo.

ovako spremljena teletina jede se hladna.
Može da stoji nekoliko dana i super je za hladno predjelo.

prije nego je koristite nožem prerežite špahu ali vodite računa da je ohladila rolada i smao hladan može s rezati.





Medić* -> RE: Recapti,recepti (29.10.2011 15:57:57)

Ovu strudlu sa piletinom jedva cekam probati [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

A ja od rolata najcesce pravim ovaj sareni. Potrebni sastojci.

500 gr    kora za pitu

6 kašika    senfa

6 kašika    majoneze


8 fileta    pečenih crvenih paprika


3,4 lista veca    blitve


200 gr    sira


3    jajeta

100 ml    ulja, začin

Prve dvije kore poprskati sa uljem, složiti jednu na drugu i premazati sa dvije kašike senfa. Preklopiti trećom korom i premazati sa dvije kašike majoneze.  Nanjeti četvrtu koru,poprskati uljem,prekriti filetima pečene paprike. Zatim ponovo idemo isto sa 1, 2 i 3 korom, isti postupak, s tim da na cetvrtu poprskanu uljem stavljamo listove blitve.  Ponovo jos sa tri kore ponavljamo isti postupak, a ulje, sir i 2 jaja sa zacinima umutimo i premazemo cetvrtu koru. Sve zarolamo. Premazemo jednim jajetom, stavimo susam po zelji. Pece se u zagrijanoj rerni na 200 stepeni dok ne dobije finu zlatnu boju.




palachinken -> RE: Recapti,recepti (29.10.2011 18:24:37)

vau, sto dobih recepata, mirna sam i za Bajram i za Novu godinu [sm=smiley1.gif]
Hvala!





Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (1.11.2011 23:52:04)




za zahu maksuz

Ahmedije

potrebno
5 jaja
22 kašike šećera
15 kašika ulja
1 l mlijeka
2 kašike kakao praha
prašaka za pecivo, vaniljin šećer
100 gr šećera u prahu
100 gr kokoksa
1 puter
brašno ili gustin

Tjesto napraviti od 5 jaja, 12 kašika šećera, 15 kašika ulja, 6 kašika mlijeka, 20 kašika brašna, 2 kašike kakao praha i praška za pecivo.
ispeći u pomašćenom plehu sa pak papirom onome najvećem iu pećnice. kad se sipeče izvaditi koru i malom čašim ( onom za rakiju[sm=smiley36.gif]
) vaditi krugove...meni uglavnom budu debeli krugvi pa ih polovim...a one s akrajeva kore spojim jedna sa drugim jer su mi tanji.

krema:
10 kašika brašna (ili 8 gustina) izmješati sa 10 kašika šećera ' 10 kaš mlijeka. u šerpu staviti pola litra mlijeka da prpkuha. u mlijeko kao puding zastu gustin sa šećerom. ostatak šećera u prahu izraditi sa puterom i vailijim šećerom i u to dodati porhlađen gustin.

Kremu stavljti izmešu dvije izvađene kore pa odozgo namazti džemom crvene boje...ja koristim drenjak ili šipurak...a okolo uvaljati u kokos.


ahmedije

[image]http://www4.slikomat.com/10/0909/4at-Slika0.jpg[/image]

Ruske kape


kora
5 jaja
15 kašika brašna
15 kašika mlijeka
2 kašike ulja
25 kašika brašna
1 prašak za pecivo

Ispeći i modlom vaditi krugove kako je opisano u gore ahemdijama.

krema:
prokuhati mlijeko pola litra...u to ukuhati 8 kašika gustina i 8 kašika šećera...
kad se ohladi sve dodati u izrađen puter ( 200 gr)

preliv:
ratopiti čokoladu za kuhanje 100 gr sa 50 gr putera, 5 kašika šećera, 5 kašika vode i 2 kašike kakao praha.

kad se sastave kapice između dvije kore staviti kremu i odozgo preliti čokoldanim preljevom.

pa ruske kape
[image]http://www4.slikomat.com/10/0909/tq8-Slika0.jpg[/image]





Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (2.11.2011 0:07:30)

za moju konu [sm=smiley36.gif]

Torta od naranče



Sastojci
600 g naranče
10 Jaja
250 g šećera
2 Vanilin šećera

200 g čokolade za kuhanje
200 g mljevenih oraha



Priprema
1. Naranče ogulite i odvojite kriške. Pirjajte ih oko 30 minuta na laganoj vatri, a potom ih ohladite. Ohlađene naranče usitnite u kašicu.
2. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg. Žumanjke, šećer i vanilin šećer pjenasto izmiješajte. Dodajte naribanu čokoladu, orahe i naranče. Na kraju, lagano umiješajte čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka.
3. Smjesu izlijte u kalup (promjera 26 cm) i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 80 minuta.
4. Pečenu tortu prelijte tamnom čokoladnom glazurom.

Monte kolač:
ednostavan za napraviti, samo mora stojati preko noći u frižideru...
Bijela krema:
2dl mlijeka + 12 kaš.gustina + 8kaš.šećera, sipati u 8dl prokuhalog mlijeka. U ohlađeno izmiješati 200gr putera/margarina.
Crna krema: otopiti 300gr.čok.za kuh. u 1/2 slatkog vrhnja, miješati ali da ne provri
U dublji lim složiti petit keks, poškropiti mlijekom, istresti bijelu masu, preliti crnom i ostaviti preko noći u fridžu.
.
brzi tiramisu

20 dag piš¡kota (dva pakovanja)
4 dl kafe (il 3 u 1)
5 dl slatkog vrhnja
20 dag mliječnognog namaza (dukatela. pshiladelfija, vidnijin namaz itd...)
15 dag šećera u prahu
1 vanilin šećer
3 lašike kakaa u prahu

1. Izmiksa se sl. vrhnje sa šećereom i vanilin šećerom.Kad se dobije čvrt Å¡lag doda se mliječni namaz i sve se dobro promiješa
2. Piš¡kote se namoče u kafu i složese u jedan red, premažuu sa pola kreme, složii se drugi red piš¡kota i premaže se ostatkom kreme.
3. Krema se pospe kakaom i stavi se nekoloko sati u hladnjak.

Naopka torta

4 žumanceta i 4 kašike brašna, 4 lašike šećera pola praška za pecivo umutiti pa u to dodati 4 bjelvca čvrto umućena.

Ispeću i oktugloj tepsiji il torten plehu koru ovu.

Kad se ispeče izvaditi toplo i koru staviti u zdleu za slaatu dublju koja promjerom može naopako prevrnuta stati u torten pleg ili tepsiju ogruglu.

Fil:
4 žumanceta skuhati na pari i u to dosati 200 gr čokolade za kuahnje.
250 gr putera umutiti sa 250 gr šećera u prahu, dodati u to prholađena jaja sa čokoladom.

istresti to u onu koru u zdjeli za salatu...na to staviti tacnu većeg obima i prevrnuti da zdjela stoji naopako...staviti na hkađenje par sati...podići zdjelu i ueridti odozgo koru kako želiš...vrhnjem, otopljenom čoloadom itd...





damma -> RE: Recepti,recepti (2.11.2011 8:30:57)

hanady svaka cast za recepte. od slanih me se najvise dojmila strudla s piletinom, a od slatkih torta od narandze. nisam nikad probala nikakav kolac od narandze napravit, nemam pojma zasto.
u svakom slucaju hvala ti sto si ih podijelila s nama.




mala75 -> RE: Recepti,recepti (2.11.2011 9:43:09)

evo još jedan s narančama

DOMAĆI TOPS

- naveče u zamrzivač staviti 2 veće prethodno oprane naranče (neguliti već za jedno s korom) da se baš zalede

sutradan:
- kora: 4 jaja, 6 kašika šećera, 2 šoljice ulja, 2 šoljice mlijeka, 1 pp, 8 kašika brašna.
ispeći koru i kad se ohladi prepoloviti

- fil: jedan dio (bolje onaj donji) stviti nazad u tepsiju ili u zvono a drugi dio izmrviti u zdjelu. preko njega naribati na rende zaleđene naranče i sve izmješati.
- jedan sokić od naranče (najbolji je dvojni C) pola istresti tj zaliti koru a pola u ovaj drugi dio u zdjeli.
- istresti fil preko kore
- preliti glazurom od čokolade - standradna glazura (kako god da je pravite)

PS. i baš ima okus i miris kao onaj pravi tops




animagical -> RE: Recepti,recepti (2.11.2011 13:13:36)

hanady hvala puno za recepte[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image] bas mi se tesko presaltati na brzo kuhanje s ovim malim...prije sam muckala pola dana a sad naravno nemam vremena[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] super recepti[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Medić* -> RE: Recepti,recepti (2.11.2011 14:01:41)

Hanady reci mi za ovaj monte kolac, kada poredas keks u pleh, koliko mlijeka ide po keksu,, ili se svaki pojedinacno umoci. 




Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (2.11.2011 14:02:54)


IZVORNA PORUKA: medic slatki

Hanady reci mi za ovaj monte kolac, kada poredas keks u pleh, koliko mlijeka ide po keksu,, ili se svaki pojedinacno umoci. 

ma samo ovlaš umočiš keks u mlijeko koje je u čaši ili tanjiriću i redaš...a možeš i poredat keks pa malo ono sa kašike mljekom poškropiti[sm=smiley1.gif]




Medić* -> RE: Recepti,recepti (2.11.2011 14:04:56)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR


IZVORNA PORUKA: medic slatki

Hanady reci mi za ovaj monte kolac, kada poredas keks u pleh, koliko mlijeka ide po keksu,, ili se svaki pojedinacno umoci. 

ma samo ovlaš umočiš keks u mlijeko koje je u čaši ili tanjiriću i redaš...a možeš i poredat keks pa malo ono sa kašike mljekom poškropiti[sm=smiley1.gif]


Ok [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley27.gif[/image]




Sandrich -> RE: Recepti,recepti (2.11.2011 14:43:59)

Hanady prvo da te pohvalim za recepte, sve sam od pocetka procitala i tvojih imam najvise zapisanih [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]
evo gledam ovaj monte-.de mi reci....ovo 8dcl prokuhanog mlijeka...jel to ono iz tetrapaka prokuhas pa ohladis? i kad dodajes margarin jel se muti sa mikserom?




Honey3 -> RE: Recepti,recepti (2.11.2011 19:18:55)

Hanady hvala na receptima[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image]Sandrich evo pomoci cu ti ja jer i ja pravim monte po receptu od Hanady,mlijeko mozes uzeti bilo koje ali mora ti prokuhati da bi u njemu skuhala gustin, i mutis margarin mikserom u ohladjenu kremu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Sandrich -> RE: Recepti,recepti (2.11.2011 21:08:07)

hvala na pomoci Zaha [sm=smiley1.gif]




Hanady RR -> RE: Recepti,recepti (2.11.2011 21:14:04)

eto zaha ti pomogla...
nisma prije vidjela...
a ja sma mala zbirka recepata...smau sebe nekad začud...
mm mi sugeriše da sve svoje prikupljeno dam nekom da odštampa...dosta mojih recepata vezano je za neke likove iz naše poršlosti, priče iz davnina...[sm=smiley36.gif]




Anoniman -> RE: Recepti,recepti (2.11.2011 21:17:08)

IZVORNA PORUKA: zaha

Hanady hvala na receptima[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image] Sandrich evo pomoci cu ti ja jer i ja pravim monte po receptu od Hanady,mlijeko mozes uzeti bilo koje ali mora ti prokuhati da bi u njemu skuhala gustin, i mutis margarin mikserom u ohladjenu kremu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]



probajte margarin onako bez mixsera umutiti u vrucu kremu,ljepsa je 100 puta[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Honey3 -> RE: Recepti,recepti (2.11.2011 21:35:55)

IZVORNA PORUKA: noa

IZVORNA PORUKA: zaha

Hanady hvala na receptima[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image] Sandrich evo pomoci cu ti ja jer i ja pravim monte po receptu od Hanady,mlijeko mozes uzeti bilo koje ali mora ti prokuhati da bi u njemu skuhala gustin, i mutis margarin mikserom u ohladjenu kremu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]



probajte margarin onako bez mixsera umutiti u vrucu kremu,ljepsa je 100 puta[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

pih u sta im godine prodjose,ovako nisam nikad probala,moze se i od ove omladine nestu nauciti[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]
noa a bude li crvtsa krema?




niki83 -> RE: Recepti,recepti (2.11.2011 21:47:12)

Hanady, na mom skromnom bajramskom meniju ce biti obavezno ova tvoja strudla od piletine[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ja sam nju "zapikirala", s obzirom da meni gosti dolaze onako na kafu, a ne na bajramski rucak, ona ce mi biti odlicna uz malo sudjuke i sl., eto sto bi rekli da se "osole" [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] i naravno pravim opet Kinder tortu od Lely, meni je predobra[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley2.gif[/image]
Tako da, hvala vam od [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley27.gif[/image] za ove recepte, spas ste!




Anoniman -> RE: Recepti,recepti (2.11.2011 21:51:31)

Zaho bude super krema,posto ja ne volim kad mi margarin ostane ne umućen  i kad se ono vide točkice u kremi ja trazila i nasla na coolinarki recept[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] pravila 5 puta i super ispane svaki put[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Sandrich -> RE: Recepti,recepti (3.11.2011 10:59:13)

noa a jel prethodno istopis margarin pa ga dodas ili ga u kremu ubacis cijelog pa polako mijesas?




Amam -> RE: Recepti,recepti (3.11.2011 14:28:35)


IZVORNA PORUKA: Sandrich

noa a jel prethodno istopis margarin pa ga dodas ili ga u kremu ubacis cijelog pa polako mijesas?



Koliko sam ja skontala cijeli margarin u vrucu kremu,noa ??




Stranica: <<   < Prethodna stranica  39 40 [41] 42 43   Sljedeća stranica >   >>